6 راه کنترل فشار خون با رژیم لاغری!
فشار خون نرمال برای سلامتی بدن شما بسیار اهمیت دارد. فشار خون تحت فشار عملکرد قلب و عروق خونی بدن است و عملا فشاری که روی دیوارههای عروق خونی وارد میشود. فشار خون نرمال به معنای این است که سطح فشار در محدودهای مناسب است و به عنوان نشانگری از سلامت قلب، عروق خونی و سیستم گردش خون کار میکند. در واقع، فشار خون بالا (ارتفاع فشار خون) میتواند عوارض جدی برای سلامتی مرتبط با قلب، مغز و اعضای دیگر بدن داشته باشد. به همین دلیل، حفظ فشار خون نرمال بسیار مهم است.
-
تاثیر اضافه وزن بر فشار خون
تاثیر اضافه وزن بر فشار خون یکی از عوامل مهمی است که میتواند به مشکلات قلبی عروقی و فشار خون بالا منجر شود. اضافه وزن معمولاً با افزایش تولید هورمونهای چربی و مقاومت به انسولین همراه است که میتواند باعث تغییراتی در ساختار عروق و عملکرد قلب شود. این تغییرات شامل افزایش حجم خون، فشار خون، و جریان آن در بدن میشود. معمولاً در صورت اضافه وزن، قلب برای پمپ کردن خون به دستگاهها نیاز به تلاش و تقلای بیشتری دارد و فشار خون بالا میرود.
از طرفی، اضافه وزن میتواند منجر به بروز بیماریهایی مانند دیابت نوع 2 شود که سبب از کنترل خارج شدن فشار خون میشود.
تاثیر اضافه وزن بر فشار خون-
علائم فشار خون بالا
علائم فشار خون بالا ممکن است برای برخی از افراد واضح و قابل تشخیص باشد، اما برخی از افراد ممکن است هیچ علایم خاصی نداشته باشند. در هر صورت، برخی از علائم معمول فشار خون بالا عبارتند از:
-
سردرد
سردردهای شدید و متعدد میتواند یکی از علائم نشاندهنده فشار خون بالا باشد.
-
خستگی و ضعف
افراد با فشار خون بالا ممکن است احساس خستگی و ضعف بیشتری کنند و انرژی کمتری داشته باشند.
-
تنگی نفس
فشار خون بالا میتواند باعث تنگی نفس در فعالیتهای روزمره یا در استراحت شود.
-
سرگیجه و احساس افتادگی
افراد ممکن است احساس سبکی سر، سرگیجه یا افتادگی کنند.
-
ضعف بینایی در تاریک
فشار خون بالا ممکن است باعث بینایی تاریک، محدودیت دید و یا دوبینی موقتی شود.
-
خونریزی بینی
در برخی از مواقع، فشار خون بالا میتواند باعث خونریزی بینی ناگهانی و بیدلیل شود.
در صورت تجربه هر یک از این علائم، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید تا فشار خون خود را اندازهگیری کنید و تشخیص درست و درمان مناسب را از او دریافت نمایید.
-
درمان فشار خون بالا
برای درمان فشار خون بالا، میتوانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:
-
تغییر سبک زندگی
تغییرات در سبک زندگی میتواند تاثیر قابل توجهی در کنترل فشار خون داشته باشد. این شامل مصرف یک تغذیه سالم و کاهش مصرف نمک، ورزش و تمرین منظم، کاهش مصرف الکل و قلیان، مدیریت استرس و توقف سیگار است.
-
داروهای تجویز شده
پزشکان ممکن است داروهایی را برای کاهش فشار خون تجویز کنند. این داروها ممکن است شامل دیورتیک ها، بتابلاکرها، مهارکننده های آنزیم تبدیل آنژیوتانسین (ACE inhibitors) و مهارکننده های گیرنده آنژیوتانسین (ARBs) باشند.
-
تمرین بدنی منظم
فعالیت بدنی منظم میتواند بهبود فشار خون و عملکرد قلبی عروقی را به دنبال داشته باشد. پرسودترین فعالیت ها شامل پیادهروی، شنا، دوچرخهسواری، یوگا و تمرینات مقاومتی هستند.
-
کاهش استرس
استرس میتواند فشار خون را افزایش دهد، بنابراین مدیریت استرس از طریق روشهایی مانند تمرینات تنفسی، ماساژ، یوگا، مدیتیشن و شرکت در فعالیتهای آرامبخش میتواند مفید باشد.
با این حال، درمان فشار خون بالا بستگی به شدت و عوامل بیماری شما دارد. بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا بتوانید طرح درمانی مناسب را برای خود تعیین کنید.
-
پایین آوردن سریع فشار خون بالا در منزل
توجه داشته باشید که هر رژیم کاهش وزنی نیازمند توجه به تناسب غذایی و نیازهای فردی شما است. همچنین، بهتر است قبل از شروع هر رژیم، با یک متخصص تغذیه یا پزشک مشورت کنید. استفاده از ترازوی لاغری که معمولا در خانه ها استفاده میشود یکی از ابزارهای مفید برای کاهش وزن است. این نوع ترازوها علاوه بر اندازهگیری وزن، معمولاً اطلاعاتی مانند نسبت چربی بدن، درصد آب بدن، جریان الکتریکی بدن و حتی تعداد قدمهای روزانه را نیز نمایش میدهند.
با استفاده از ترازو های خانگی ، میتوانید پیشرفت خود را در کاهش وزن بررسی کنید و با شناخت این اطلاعات، برنامههای تمرینی و تغذیهای خود را بهینهتر کنید. نوع و امکانات هر ترازوی لاغری ممکن است متفاوت باشد، بنابراین قبل از خرید، بهتر است نیازهای شخصی خود را مورد بررسی قرار دهید و مطمئن شوید که ترازوی انتخابی شامل ویژگیهای مورد نیاز شما است.
ترازوی خانگی باید قابلیت اندازهگیری دقیق وزن را داشته باشد. بسیاری از مدلهای جدید قابلیت اندازهگیری وزن با دقت صدم کیلوگرم را دارند. برخی از ترازوهای خانگی فراتز از اندازهگیری وزن هم میروند و میتوانند اطلاعاتی مثل نسبت چربی بدن، میزان مایعات بدن و BMI و میزان عضله را ارائه دهند. این ویژگیها میتوانند به شما در درک بهتر سلامتی خود کمک کنند.
-
کاهش اثرات اضافه وزن بر فشار خون
برخی راهکارهای کاهش اثرات اضافه وزن بر فشار خون عبارتند از:
-
استفاده از یک برنامه تغذیه سالم و متوازن
-
وزن کم کردن به طور تدریجی و رسیدن به وزن و اندام متناسب
-
انجام فعالیتهای ورزشی منظم و ملایم مانند پیاده روی، شنا یا دوچرخهسواری
-
استفاده از روشهای مقابله با استرس و روشهای آرامشبخش مثل مدیتیشن یا یوگا
با این حال، همواره بهتر است با پزشک خود در مورد فشار خون و راهکارهایی که برای شما مناسب هستند، مشورت کنید.
مزایای رژیم کاهش وزن بسیار زیاد هستند! در اینجا چند مورد از آنها را بیان میکنیم:
-
کاهش وزن
اولین و مهمترین مزیت رژیم کاهش وزن این است که به شما کمک میکند وزن اضافی خود را از بین ببرید. بنابراین کاهش وزن برای بهبود سلامتی کلی بدن شما، کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن مانند دیابت و بیماریهای قلبی عروقی مهم است.
-
افزایش سطح انرژی
با کاهش وزن، معمولاً سطح انرژی بدن شما نیز افزایش مییابد. این مورد به شما کمک میکند فعالیتهای روزانه خود را بهبود بخشید و بازدهی بالاتری داشته باشید.
-
بهبود سلامت قلبی
با کاهش وزن، خطر ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی مانند فشار خون بالا، کلسترول بالا و بیماری عروق کرونر کاهش می یابد. این می تواند به طول عمر و کیفیت زندگی شما کمک کند.
-
بهبود وضعیت متابولیسم
رژیم کاهش وزن میتواند سبب بهبود عملکرد سیستم متابولیک بدن شما شود. این به معنای سوزاندن بیشتر چربی و سوزاندن کالریهای بیشتر در بدن شما است.
-
بهبود روحیه و افزایش اعتماد به نفس
از دست دادن وزن اضافی، میتواند به شما احساس خوبی دهد و اعتماد به نفس شما را افزایش دهد. همچنین، اثرات مثبتی بر روی روحیه و خلق و خوی شما خواهد داشت.
-
رابطه کاهش وزن با فشار خون
رابطه بین کاهش وزن و فشار خون به دلایل متعددی وجود دارد. در واقع، کاهش وزن میتواند اثرات مثبتی بر فشار خون داشته باشد. برخی از این اثرات عبارتند از:
-
کاهش بار قلب
با کاهش وزن، بار قلب کاهش مییابد زیرا قلب کمترین نیازی به پمپاژ خون برای بازداری از سلولهای چربی اضافی ندارد. این امر میتواند به کاهش فشار خون منجر شود.
-
افزایش مقاومت به انسولین
چاقی و اضافه وزن میتواند باعث مقاومت به انسولین شود که میتواند فشار خون را افزایش دهد. با کاهش وزن، حساسیت به انسولین افزایش یافته و مقاومت به آن کاهش مییابد.
-
کاهش التهابات
چربی اضافی در بدن ممکن است منجر به ایجاد التهابات شود که میتواند باعث افزایش فشار خون گردد. با کاهش وزن، میزان التهابات ممکن است کاهش یابد و این میتواند به کاهش فشار خون کمک کند.
جمعبندی
همانطور که در این مطلب خواندیم، اضافه وزن و چاقی یکی از مهم ترین و اصلیترین علل چربی و فشار خون است. همچنین باید توجه کنید که در برخی موارد، کاهش وزن ممکن است همراه با افزایش فشار خون باشد. این مساله ممکن است در مواردی که با کاهش وزن، کاهش حجم خونی و البته کاهش جریان خون اتفاق میافتد، رخ دهد. به هر حال، اگر فشار خون شما افزایش یافته است، مهم است با پزشک خود مشورت کنید تا علت افزایش فشار خون را تشخیص داده و برنامههای کاهش وزن و مدیریت فشار خون را با هم هماهنگ کنید.