حذف وعدههای غذایی به کاهش وزن کمک میکند؟
بدن زمانی بهترین عملکرد را دارد که تغذیه مورد نیاز خود را دریافت کند. تغذیه منظم به مثابه سوخت مورد نیاز مغز برای بالا نگه داشتن سطح انرژی و تمرکز است. حذف وعدههای غذایی با عواقب منفی برای سلامتی همراه است. برخی از این عوارض عبارتند از: بیماریهای خاص، اختلالاتِ خوردن، کاهش انرژی و اضطراب.
حذف وعدههای غذایی و تحمل گرسنگی طولانی هرگز سبب کاهش وزن نمیشود. اگر به منظور لاغری یا کاهش وزن تصمیم به حذف وعدههای غذایی دارید، از این کار صرف نظر کرده و راه سالمتری را انتخاب کنید. در ادامه به چند مورد از خطراتی اشاره میشود که در پی حذف وعدههای غذایی، سلامت شما را تحت تأثیر قرار میدهند:
۱) اضطراب
حذف یک وعده غذایی یا به طور کلی گرسنه ماندن طولانیمدت میتواند تأثیر جدی بر سلامت روان داشته باشد. یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ نشان داد که حذف وعده صبحانه، خطر تجربه استرس و افسردگی در نوجوانان را افزایش میدهد. وقتی مدت طولانی گرسنه میمانید، قند خون کاهش مییابد و به بدن سیگنال میدهد که شروع به تولید کورتیزول کند. در واقع کورتیزول (هورمون استرس) برای کمک به تنظیم این افت قند خون ترشح میشود، اما نوعی واکنش استرسی را در بدن ایجاد میکند. این موضوع نهتنها فرد را مضطرب یا افسرده میکند، بلکه باعث بدخلقی، تحریکپذیری و گیجی میشود.
۲) افت انرژی
مغز ما از گلوکز استفاده میکند و ترجیح میدهد این ماده را از طریق مصرف کربوهیدراتها دریافت کند. حذف یک وعده غذایی نهتنها به معنای کاهش سوخترسانی به مغز است، بلکه کالری کمتری نیز به بدن میرساند و سبب افت انرژی و احساس خستگی میشود.
۳) عدم تشخیص احساس سیری و گرسنگی
بدن ما علائم سیری و گرسنگی را به صورت هورمون منتقل میکند. مثلاً زمانی که بدن غذای کافی داشته باشد، هورمون «لپتین» ترشح میشود که مسئول کاهش اشتهاست. یا زمانی که بدن به مواد مغذی بیشتری نیاز دارد، هورمون «گرلین» ترشح میکند که به شما هشدار دهد گرسنه هستید. این هورمونها به شما میگویند که چه زمانی به غذا نیاز دارید و چه زمانی سیر هستید، وقتی به پیام آنها بیتوجهی کنید، درک و عملکرد این هورمونها در طولانیمدت دچار مشکل میشود و میتواند عواقب زیادی برای سلامتی شما داشته باشد.
۴) افزایش قند خون و چاقی
یکی از عواقب کاهش قند خون و نادیده گرفتن علائم گرسنگی و سیری، ایجاد هوسهای غذایی مکرر، خصوصاً هوس کربوهیدراتهای ساده و قند است. خوردن این دو ماده در مواقع گرسنگی، شوکی از انرژی را به صورت سریع و کوتاه به بدن وارد میکند؛ این دقیقاً همان چیزی است که بدن به آن نیاز دارد. تکرار این روند در طولانیمدت سبب افزایش قند خون میشود. بد نیست بدانید انرژی حاصل از قند مصنوعی و کربوهیدرات ساده ناپایدار است و به سرعت شما را دچار افت قند شدید میکند.
همچنین حذف وعدههای غذایی سبب شکلگیری افکار مزاحم و مداوم درباره غذا میشود که ممکن است منتهی به پرخوری عصبی یا از دست دادن کنترل در صرف وعده غذایی بعدی شود. از همین رو حذف وعدههای غذایی به قصدِ کاهش وزن، ممکن است در واقع منجر به افزایش وزن شود.
۵) اخلال در روند رشد
حذف وعدههای غذایی میتواند منجر به کمبود مواد مغذی در بدن شود. مثلاً حذف وعده صبحانه به این معناست که شما فرصت تغذیه با دهها ماده مغذی ضروری، مانند: غلات کامل، میوهها، تخم مرغ، حبوبات و لبنیات، را از بدن میگیرید و در روند رشد اختلال ایجاد میکنید.