تعداد جلسات و روزهای مورد نیاز برای عصب کشی و پر کردن دندان | دکتر صفورا امامی
با دکتر صفورا امامی متخصص اندودنتیست همراه باشید
چرا نیاز به عصب کشی دندان پیدا میکنیم؟
قبل از اینکه به سراغ بررسی امکان هم زمانی پر کردن دندان و عصب کشی برویم، بهتر است دلایل عصب کشی دندان را شرح دهیم. معمولا عدم مراقبت صحیح از دندانها و بعضی بیماریها میتواند باعث نفوذ باکتریها به ریشه دندان و ایجاد عفونت در پالپ دندان شود. پوسیدگی و عفونت پالپ باعث میشود که عفونت به کانالهای ریشه دندان نفوذ کند. نفوذ عفونت به کانالهای ریشه تنها از طریق روشهای درمان ریشه دندان و عصب کشی ممکن است.
چند روز پس از عصب کشی دندان را پر کنیم؟ در عصب کشی دندان پالپ آسیب دیده و عفونی خارج میشود و کانالها بهطور کامل از عفونت خالی میشوند. درواقع دندانپزشک عمومی یا متخصص درمان ریشه در عصب کشی دندان بخش عفونی را که شامل همه رگهای خونی و عصبهای پالپ دندان میشود، از دندان خارج میکند.
متخصص ریشه دندان این کار باعث جلوگیری از نفوذ میکروبها و باکتریها به دیگر بخشهای دندان شده و از دیگر دندانها یا کانالهای سالم ریشه محافظت میکند. پس از خروج بافت عفونی باید کانالهای ریشه بهطور کامل عفونتزدایی شوند تا امکان خرابی کانالهای سالم دندان یا دیگر دندانها نیز از بین برود.
چرا پس از عصب کشی دندان نیاز به پر کردن دندان پیدا میکنیم؟
در بخش قبل توضیح دادیم که پزشک برای جلوگیری از تکثیر عفونت و خرابی کانالهای ریشه یا سرایت عفونت به دیگر دندانها و استخوان فک، بافت عفونی را بهطور کامل خارج میکند. خالی شدن این بافت عفونی که همان پالپ دندان است، باعث ایجاد یک حفره در دندان میشود. این حفره باید بهطور کامل پر شود. چراکه حفره ایجادشده درواقع کانالی از سطح دندان به ریشههای آن است؛ بنابراین یک راه مناسب برای نفوذ باکتریها و آلودگیها به ریشه دندان و شکلگیری دوباره عفونت است.
در مواردی که بیمار به درد دندان توجه نکرده و عفونت پالپ گسترش پیدا میکند، کانالهای ریشه دندان نیز آسیب میبینند و متخصص ریشه کانالها را نیز تخلیه میکند. کانالهای خالیشده باید با استفاده از مواد مناسب پر شوند تا راهی برای نفوذ باکتریها و آلودگیها باقی نماند.
نکته مهم این است که دندانپزشک برای دسترسی به کانالهای آسیبدیده دندان و خارج کردن پالپ عفونی، باید دندان را سوراخکاری کند. با این کار بخشهایی از مینا و عاج دندان از بین میروند. این بخشها مجددا رشد نمیکنند. به همین دلیل حفرهای در دندان ایجاد میشود که باید با دقت زیادی پر شود.
هرچه سطح آلوده دندان بزرگتر باشد و تعداد بیشتری از کانالهای ریشه درگیر عفونت شده باشند، متخصص ریشه باید لایههای بیشتری را بردارد و بنابراین دندان ضعیفتر خواهد شد. پر نکردن دندان در این شرایط یک اشتباه بزرگ است که میتواند باعث از دست رفتن دندان شما شود. حال سوال اینجا است که آیا میتوان عصب کشی و پر کردن دندان را همزمان انجام داد؟ آیا این کار به دندان آسیب میرساند یا به حفظ سلامت آن کمک میکند؟ در ادامه این مطلب به این سوالات پاسخ دادهایم.
آیا عصب کشی و پر کردن هم زمان دندان مشکلی ایجاد میکند؟
درباره عصب کشی و پر کردن همزمان دندان صحبتهای ضد و نقیضی مطرح میشود. بسیاری از دندانپزشکان متخصص توصیه میکنند که بیمار پس از انجام مراحل عصب کشی حتما آن دندان را روکش نماید. آنها بر این باور هستند که بدلیل کشیدن عصب، روکش دندان میتواند از دندان مراقبت و محافظت کند. بسیاری از پزشکان بر این باور هستند که برای عصب کشی و پر کردن دندان در یک جلسه هیچ مشکلی وجود ندارد.
تعداد زیادی از افراد هستند که علاقهای به درمانهای دندانپزشکی نداشته و دوست دارند هرچه زودتر درمان دندان خود را تکمیل کنند و از مطب دندانپزشکی خارج شوند. عصب کشی دندانها یکی از درمانهای طولانیمدت دندان است که معمولا بیماران را خسته خواهد کرد. به همین دلیل بیماران دوست دارند بدانند که آیا میتوانند در یک جلسه عصب کشی و پر کردن درمان را انجام دهند تا نیازی به مراجعه مجدد به دندانپزشک نداشته باشند. پاسخ قطعی به این سوال باید توسط متخصص ریشه و دندانپزشک فرد داده شود. چراکه این موضوع تا حد زیادی به شرایط فرد بستگی دارد.
معمولا عصب کشی دندان و پر کردن همزمان مشکلی در فرد ایجاد نمیکند. حتی میتوان گفت که این کار کاملا عادی و معمولی است. بهخصوص اگر سطح آسیبدیدگی کم باشد و عفونت هنوز به کانالهای ریشه و لایههای زیرین دندان نفوذ نکرده باشد. به همین دلیل معمولا دندانپزشک ان عمومی عصب کشی و پر کردن دندان را در یک جلسه انجام میدهند. این موضوع باعث صرفهجویی در وقت و هزینه بیمار میشود و مشکلی ایجاد نمیکند. برخی از دندانپزشک ان بعد از عصب کشی از پرکنندههای موقت دندان استفاده میکنند و زمانی که التهاب آن بهطور کامل از بین رفت، دندان را با پرکنندههای دائمی ترمیم میکنند.
عصب کشی و پر کردن همزمان دندان زمانی خطرناک است که سطح آسیبدیدگی زیاد بوده و نیاز به درمان کانالهای ریشه نیز وجود داشته باشد. در این موارد بخش زیادی از دندان خالی میشود و خود عصب کشی نیز ممکن است در چند جلسه انجام شود. چراکه سطح عفونت بالا است و متخصص ریشه باید مطمئن شود که همه بخشهای عفونی را خارج کرده و دندان را بهخوبی ضدعفونی کرده است. به همین دلیل دندانپزشک ترجیح میدهد که پر کردن دندان را در جلسهای جداگانه انجام دهد. درواقع در چنین شرایطی دندانپزشک اجازه میدهد که التهاب دندان پس از عصب کشی بهطور کامل از بین برود و پس از اطمینان از اثربخش بودن عصب کشی اقدام به پر کردن آن میکند.
متخصص عصب کشی و اندو صفورا امامی نکته مهم این است که در شرایطی که عصب کشی و پر کردن دندان بهصورت همزمان انجام نمیشوند، مراقبت از دندان اهمیت زیادی دارد. در این مدت باید دندان را تمیز نگه داشت و از نفوذ آلودگیها و عفونتها به دندان جلوگیری کرد. همچنین نباید پانسمانهای دندان را دستکاری کرد یا با مصرف مواد غذایی سفت و سخت به دندان آسیبی وارد کرد. این کارها باعث تشدید آسیب در دندان شده و روند درمان را طولانیتر میکند.
چرا ممکن است عصب کشی و پر کردن دندان در جلسات جداگانه انجام شود؟
گفتیم که دندان پزشکان معمولا عصب کشی دندان و پر کردن آن را در یک جلسه و همزمان انجام میدهند. این کار مشکلی برای بیمار ایجاد نخواهد کرد و باعث کوتاهتر شدن روند درمان میشود؛ اما در شرایطی نیز ممکن است که دندانپزشک این دو درمان را در جلساتی جداگانه انجام دهد؛ اما این شرایط چیست؟
در زمانهایی که آسیب دندان شدید باشد، عصب کشی آن مدت زیادی طول میکشد. به همین دلیل دندانپزشک ممکن است به دلیل خستگی خود و بیمار، پر کردن دندان را به جلسه دیگری موکول کند. همچنین ممکن است درمان ریشه در یک جلسه انجام نشود. به همین دلیل متخصص ریشه ترجیح میدهد که پر کردن دندان را در جلسهای جداگانه انجام دهد.
درصورتیکه شما برای درمان ریشه و عصب کشی دندان به یک متخصص ریشه مراجعه کرده باشید، باید در جلسهای جداگانه برای پر کردن دندان نزد یک دندانپزشک عمومی بروید. متخصصان ریشه تنها درمان کانالهای ریشه را انجام میدهند و بافتهای عفونی آنها را بهطور کامل تخلیه میکنند. همچنین ضدعفونی کانالها و جلوگیری از تشدید عفونت نیز از درمانهایی است که توسط متخصص ریشه انجام میشود؛ اما پر کردن دندان کار متخصصان ریشه نیست. به همین دلیل در زمانی که نیاز به درمان ریشه دارید، برای پر کردن دندان به یک دندانپزشک دیگر ارجاع داده میشوید.