عملهای جراحی پیش از کاشت دندان چیست؟
شاید شما هم شنیده باشید که ایمپلنت دندان را بهترین روش جایگزین کردن دندان های از دست رفته معرفی میکنند. ایمپلنت به عنوان بهترین روش کاشت دندان، بیشترین شباهت را از نظر ظاهر و کاربرد به دندان ها طبیعی دارد. بر همین اساس در ابتدا به معرفی کوتاه ایمپلنت دندانی خواهیم پرداخت و بعد به سراغ مزیت های این روش نسبت به دیگر روش های جایگزینی دندان خواهیم پرداخت. در انتها نیز نگاهی به چالش و معایب های ممکن در ایمپلنت دندان در شیراز اشاره می کنیم.
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان، آلیاژی است از جنس تیتانیوم که سازگاری با استخوان فک را دارد. در واقع جایگزینی برای ریشه های دندانی می باشد، که قابلیت بازسازی دندان ها در فک را دارا هستند. ایمپلنت دندان توانایی بازسازی یک یا چند دندان یا بازسازی کل فک را دارد که برخلاف روکش یا دندان مصنوعی، ایمپلنت دندان جلوی تخریب استخوان فک را نیز می گیرد.
مزایای ایمپلنت دندان
· ایمپلنت دندان شبیه دندان طبیعی میباشد
اولین و مهم ترین مزیت ایمپلنت دندانی شباهت بسیار آن چه در کاربرد و چه در ظاهر به دندان های طبیعی میباشد. تا آنجایی که حتی شاید خود بیمار نیز نتواند تفاوت چندانی با دندان های طبیعی خود قائل شود. و این دندان ها میتوانند بصورت کامل کاربرد یک دندان طبیعی را داشته باشند.
· عمر بالای ایمپلنت دندانی
از آنجایی که یک بریج دندانی ممکن است حدود 10 سال دوام داشته باشد ، ایمپلنت های دندانی می توانند یک عمر باقی بمانند. جنس پایه ایمپلنت دندانی از تیتانیوم ساخته شده و با استخوان فک ادغام می شود و سازگاری کامل با بدن را دارد و میتوانید تا اخر عمر از آنها بهره ببرید.
· جلوگیری از تخریب استخوان فک
از بین رفتن استخوان در فک زمانی اتفاق می افتد که هیچ ریشه دندان (یا کاشت) باعث تحریک استخوان فک نشود. در جایی که دندان وجود ندارد، استخوان فک در فضای خالی به دلیل عدم تحریک، از سمت سینوس ها شروع به خراب شدن میشود. اگر در سال اول از دست دادن دندان هیچ کاشتی انجام نشود، آن قسمت از استخوان 25٪ از حجم خود را از دست میدهد و از دست دادن استخوان در طول سالها ادامه خواهد داشت.
لازم به ذکر است پروتزهای دندانی حتی میتوانند از دست رفتن استخوان را تسریع کنند، زیرا اغلب سست میشوند و سپس بر روی برجستگی استخوانی می مالند و به تدریج از بین میروند. از آنجا که یک ایمپلنت جایگزین ریشه و همچنین دندان میشود و جویدن در حد طبیعی قرار میگیرد،تحریک مورد نیاز برای رشد طبیعی استخوان را فراهم میکند.
· گفتار طبیعی را بازمیگرداند
از دست دادن دندان میتواند شکل گفتار شما را نیز تحت تاثیر قرار دهد همچنین پروتز متحرک (دندان مصنوعی) هم در اکثرا مواقع به طور کامل گفتار ما را به حالت اولیه بر نمیگرداند. اما ایمپلنت دندان که بیشترین شباهت را به دندان های طبیعی دارد، میتواند نحوه صحیح بیان کلمات را به ما برگرداند.
· ایمپلنت دندانی، دندان های مجاور را ثابت نگه می دارند
شکاف از بین رفته دندان میتواند باعث شود دندان های مجاور کج و کوله به سمت شکاف منتقل شوند. این مسئله دندان ها را از موقعیت درست خود خارج می کند و میتواند روی گزش، توانایی جویدن و ظاهر دندان ها تأثیر بگذارد. این تداخل میتواند باعث شود که جایگزینی دندان ها سخت شده و در مواردی باعث Tmj و درد و سردرد شود.
· عفونت و پوسیدگی
برای جلوگیری از تجمع باکتری ها در دهان و ایجاد عفونت، هر روز باید از دندانهای طبیعی مراقبت شود. اما موادی که از ایمپلنت های دندانی ساخته شده است پوسیده نمیشوند. هرگز نگران ایجاد حفره در ایمپلنت های دندانی خود نخواهید بود!
· ایمپلنت های دندانی می توانند شما را از بیماری لثه در امان نگه دارند
فاصله دندان از دست رفته می تواند به عنوان دام مواد غذایی و باکتری ها عمل کرده و منجر به بیماری لثه شود. کاشت دندان می تواند از افتادگی صورت و پیری زودرس جلوگیری کند
افتادگی صورت می تواند یک اتفاق ناخواسته از دست دادن استخوان فک در نتیجه از دست دادن دندان ها باشد. اینجاست که یک سوم پایینی صورت شروع به فروپاشی می کند و به تدریج فاصله بین نوک بینی و چانه را میبندد. این تغییرات می تواند چین و چروک های اضافی در اطراف دهان، نازک شدن لب ها و چانه نوک تیزتر باشد، که باعث می شود فرد بسیار مسن تر از سن واقعی خود به نظر برسد.
· بهترین روش جایگزینی دندان از دست رفته
راه های مختلفی برای جایگزینی دندان های از دست رفته وجود دارد که از جمله میتوان به پروتز متحرک (دندان مصنوعی)، بریج (پروتز ثابت) و ایمپلت دندان اشاره کرد. که هر کدام از این روش ها قابل بررسی می باشند. پروتز متحرک (دندان مصنوعی) در وهله اول برای گروهی از افراد قابل قبول میباشد. زیرا از لحاظ بعد زمانی کوتاه بوده و هزینه های آن به طور چشمگیری کمتر از هزینه کاشت ایمپلنت می باشد. ولی معایبی دارد که قابل توجه است.
اما بریج یا پروتز مصنوعی که حسن آن ثابت بودن پروتز میباشد. تا حدی برای بیماران خوشایند است و ضمنا ظاهر قابل قبول تری نسبت به پروتز متحرک دارد. ولی بریج نیز به نوبه خود دارای معایبی می باشد.
فرآیند ادغام پس از جراحی ایمپلنت چیست؟
پس از جراحی، فک شما فرآیندی به نام اسئواینتگراسیون را طی میکند، که اساساً به این معنی است که ریشه تیتانیوم تازه کاشته شده در استخوان ادغام میشود. بدن در حال شناسایی ریشه تیتانیوم به عنوان بخشی از فک است و در حال آماده شدن برای رشد استخوان جدید در اطراف آن است.
آیا ناحیه ایمپلنت در طول بهبودی بدون پوشش باقی میماند؟
ایمپلنت شما با یک تاج موقت پوشانده میشود تا زمانی که محل کاشت شما به اندازه کافی بهبود یابد تا یک تاج دائمیگذاشته شود. محل کاشت را نمیتوان بدون پوشش رها کرد، زیرا بقایای غذا میتوانند وارد آن شده و باعث عفونت شوند. گاهی اوقات یک کلاه درمانی روی ناحیه جراحی ایمپلنت گذاشته میشود. این پروتز موقت کمیکوچکتر از دندانهای دیگر شما خواهد بود و دلیل آن این است که ایمپلنت شما هنوز برای تحمل وزن جویدن آماده نیست. نکته مثبت این است که لبخند شما عادی خواهد بود و سوراخی در آن وجود نخواهد داشت زیرا ایمپلنت و کلاه درمانی یا تاج موقت سوراخ را میپوشاند.
فرآیند قرار دادن تاج دائمی چیست؟
دندانپزشک شما احتمالاً از شما میخواهد که حداقل برای دو جلسه بعد از کاشت ایمپلنت و اباتمنت برای قرار دادن تاج دائمی به مطب مراجعه کنید. در طول این بازدیدها، دندانپزشک شما بررسی میکند که آیا لثه و استخوان شما به درستی بهبود یافته یا خیر. دندانپزشک برای ایجاد تاج دائمی از دهان شما قالبگیری میکند. با انجام این کار در مرحله بعد از عمل، دندانپزشک اطمینان حاصل میکند که روکش جدید کاملاً قرار میگیرد و به درستی با بقیه لبخند شما ترکیب میشود.
پس از اینکه محل ایمپلنت بهبود یافت و ایمپلنت به خوبی با استخوان ادغام شد، میتوان تاج دندان دائمی را روی اباتمنت روی ایمپلنت قرار داد.
بسته به نظر دندانپزشک و ترجیحات دندانی شما، ممکن است یک تاج دائمی که دقیقاً شبیه یک دندان معمولی است، یا یک پل چند واحدی، یا یک پروتز که یک پروتز متحرک است، نصب کنید. در صورتی که چندین دندان از دست رفته داشته باشید، این اتفاق میافتد.