انتشار تصاویر برهنه کودکان؛ خاطره سازی یا تعرض به حریم کودکان؟

پیش از این نیز واژه صنعت «کودک کار» تداعی کننده دستفروشی کردن و در بدترین حالت زباله گردی کودکان و همچنین مصداقی از فقر بود؛ در حالی که امروزه این صنعت بدون توجه به وضعیت مالی و اقتصادی به چهارچوب خانه ها نفوذ کرده؛ همچنین زرق و برق و آراستگی تبلیغات جلوه اجتماعی بد این صنعت را پوشانده است.
صحبت از تبلیغات لوازم نوزاد و کودک است؛ نقض حقوق کودک تنها به انتشار تصاویر محرمانه یا حرکات موزون کودکان مقابل دوربین اطلاق نمی شود؛ بلکه مادامی که بدن برهنه کودک ولو با اجازه و رضایت والدین با عناوین تبلیغ پوشک و امثال آن مقابل دوربین قرار می گیرد نه تنها حقوق کودک بلکه عزت نفس و دنیای معصومانه کودک است که به تدریج رو به زوال و نابودی کشیده می شود.
سید علیرضا مرتضوی روانشناس کودک و نوجوان درباره نقض حقوق کودکان در تبلیغات به خبرنگار باشگاه جوانی خبرگزاری مجله سلامتی ایران می گوید: انتشار تصاویر برهنه کودک از دو جنبه «خودارزشمندی بدنی» و «ساختار رشد اخلاقی» قابل بررسی است. علاوه بر این که کودک در هردو حوزه دچار مسئله خواهد شد؛ احساس ناشایستگی ناکامی و سایر اضطراب های جدی از جمله عوارضی است که کودک را در زندگی شخصی با عدم تعادل مواجه می کند.
تصاویر برهنه کودک حتی در آلبوم خانوادگی مصداقی از تعرض به حریم کودک است
وی با اشاره به نظریه کلبرگ مبنی بر «رشد اخلاقی» ادامه داد: «رشد اخلاقی» به معنای تشخیص خوب از بد سره از ناسره و راه درست از راه غلط است که در طیف سنی ۳ سال به بعد برای کودک قابلیت تبیین آموزش و بازخورد گرفتن را دارد. همچنین این جنبه از رشد باعث ایجاد حریم و حرمت نه تنها از سوی کودک برای خودش بلکه دیگران نیز برای بدن کودک حرمت قائل خواهند شد.
این روانشناس کودک و نوجوان ثبت و انتشار تصاویر برهنه و نیمه برهنه کودک را مصداقی از تعرض و بی احترامی به حریم بدن کودک دانست و افزود: تفاوتی ندارد که این اقدام در چه جایگاهی انجام شود. به عبارت دیگر تصاویر محرمانه کودک در آلبوم خانوادگی و شخصی فضای مجازی رادیو تلویزیون رسانه های جمعی یا حتی مکتوبات می تواند جریان خود ارزشمندی بدنی و جسمانی کودک را زیر سوال برده و به این ترتیب رشد اخلاقی کودک را دچار مشکل کرده یا حتی مانع رشد اخلاقی در کودک شود.
مرتضوی با اشاره به تبعات روانی ناشی از انتشار تصاویر نیمه برهنه کودک تشریح کرد: با توجه به این که اضطراب و سایر ناامنی ها بدون شک گریبان این کودک را می گیرد؛ کودک در نگاهی ارزشمند به خود دچار مسئله خواهد شد. همچنین حقارت فردی و اجتماعی جایگزین کفایت فردی و اجتماعی می شود و به این ترتیب نیاز روان کودک به «خودارزشمندی» و «رشد اخلاقی» سرکوب خواهد شد. این عدم تامین شدن و سرکوب ها زمینه ساز عدم رضایت کودک است که در نهایت فرد تحت تاثیر این انباشتگی ها از تعادل روان خارج می شود.
انتشار تصاویر نیمه برهنه کودک را در دام تله های روانی می اندازد
وی با اشاره به طرحواره های ناشی از انتشار تصاویر محرمانه کودک تصریح کرد: با توجه به این که تجاوز غیر فیزیکی به حریم کودک تله ها پنداره و چهارچوب های مهمی را در زندگی کودک ایجاد می کند؛ طرحواره «نقص و شرم» مبنی بر احساس ناکافی بودن و ناتوانی در ابراز خود از جمله عواقب به اشتراک گذاشتن حریم شخصی کودک است. طرحواره «رهاشدگی» نیز از دیگر تله های ناسازگار است که مبنی بر احساس طردشدگی و سرکوب احساسات در کودک ایجاد می شود.
این روانشناس کودک و نوجوان با اشاره به طیف های مختلف استفاده نامتوازن از یک جریان در رابطه با حریم شخصی کودک گفت: اگرچه انتشار تصاویر در زمره طیف ابتدایی قرار دارد؛ لمس های نادرست و مسموم در ردیف لمس های نامتوازن و طیف های عمیق تر قرار می گیرد که قضیه و عواقب این جریان را بیش از پیش جدی می کند. تکرار این تجاوز ها می تواند تا اندازه ای باشد که کودک را به سمت و سوی رفتار های پرخطر و انتخاب های نادرست نیز سوق دهد.
مرتضوی مهارت عزت نفس برای کودک را یکی از مهمترین مهارت هایی دانست که زیر مجموعه مهارت های شناختی یک کودک بررسی می شود و خاطرنشان کرد: با توجه به این که نگاه «خودارزشمندی» تعریفی ساده از عزت نفس است؛ به کودک در قدم گذاشتن در مسیری مثبت همراه با تعادل روان کمک می کند. همچنین باعث خواهد شد که کودک در مواجهه با چالش ها و مسائل سخت تر زندگی از کفایتی اجتماعی و فردی مبنی بر این باور که «من فردی ارزشمند هستم» بهره ببرد.
انتهای پیام/