اجتماعیکسب و کار

مزایا و معایب سیستم حضور و غیاب بیومتریک چیست؟

با ورود فناوری‌های بیومتریک به عرصه تولید محصولات کنترل تردد، امکان احراز هویت افراد از طریق شناسه‌های بیومتریک از جمله اثر انگشت، کف دست، عنبیه، تشخیص چهره، صدا و…فراهم شد. استفاده از این روش مانع از زد‌و‌بند کارمندان با یکدیگر برای ثبت ورود و خروج یکدیگر و تقلب در ثبت زمان کاری می‌شود.  امنیت بالا و درصد پایین تقلب از مهم‌ترین دلایل محبوبیت این روش احراز هویت است. بهتر است دستگاهی را بخرید که متناسب با نیازهای مجموعه شما باشد و مطالعه مقاله «12  فاکتور مهم در انتخاب بهترین دستگاه حضور و غیاب» را به شما پیشنهاد می کنیم.

سیستم‌های بیومتریک قابل استفاده در سازمان‌های دولتی و خصوصی، مؤسسات، بیمارستان‌ها، صنایع، بانک‌ها و حتی مدارس و مراکز آموزشی است. تحقیقات نشان می‌دهد استفاده از فناوری‌های احراز هویت بیومتریک نسبت به سایر روش‌ها از جمله سیستم کنترل تردد کارتی و روش‌های سنتی در حال توسعه است.

سیستم‌های حضور و غیاب بیومتریک مزایای بی‌شماری داشته که در ادامه به برخی از آن‌ها خواهیم پرداخت.

مهمترین مزایای سیستم کنترل تردد ( بیومتریک):

امنیت دستگاه کنترل تردد بیومتریک:

استفاده از روش‌هایی همچون اسکن اثر انگشت، تشخیص چهره و… در سیستم‌های حضور و غیاب بیومتریک برخلاف رمزهای عبور و کارت تردد، امکان تقلب و هک دستگاه حضور و غیاب را عملا به صفر می‌رساند. این ویژگی در سازمان‌ها منجر به کاهش میزان تقلب در ثبت تردد و کاهش هزینه‌های سازمانی و در نهایت افزایش پرفورمنس و کارایی می‌شود.

دقت بالا در ثبت و مدیریت داده‌ها :

سیستم‌های حضور و غیاب بیومتریک با ویژگی‌های فیزیکی مانند شبکیه چشم، رگ‌های کف دست، اثر انگشت و غیره کار می‌کنند، که همیشه در هر مکان و هر زمان به شما خدمت می‌کنند. ویژگی‌هایی که همواره همراه افراد است و امکان فراموش کردن یا گم شدن آن‌ها نیست.

مسئوليت‌پذیری :

امنیت بیومتریک به تعاملات مستقیم شما برای ورود یا عبور از سیستم امنیتی نیاز دارد. این اجازه می دهد تا پاسخگویی کامل برای تمام فعالیت های شما داشته باشید.

سهولت در استفاده:

رمزهای ورود همیشه به راحتی قابل یادآوری نیستند و ممکن است فراموش شوند.  این مشکل در رابطه با کارت‌های تردد نیز وجود دارد. در مورد سیستم های حضور و غیاب بیومتریک، شاخصه احراز هویت همواره همراه فرد است و هرگز گم یا فراموش نمی‌شود.

مقیاس پذیری:

روش‌های بیومتریک راه حل های بسیار مقیاس پذیر هستند. به عنوان مثال روش‌هایی همچون تشخیص عنبیه، صورت یا ضربان قلب به دلیل امنیت بسیار بالا گزینه مناسبی برای سازمان‌های امنیت بانکی، پروژه‌های دولتی و نظامی هستند. هرچند روش‌هایی همچون اسکن اثر انگشت به دلیل قیمت مناسب بهترین گزینه برای سازمان‌ها و کسب و کارهای مختلف هستند که نیاز به سطح امنیت بالا ندارند.

نرخ بازگشت سرمایه:

راه حل های بیومتریک بهترین ROI را در مقایسه با سایر سیستم های امنیتی ارائه می دهند. تنها با یک دستگاه بیومتریک و نرم افزار، می توانید هزاران کارمند یک شرکت بزرگ را پیگیری کنید و مانع از هدر رفت سرمایه های سازمانی شود.

انطباق :

اطلاعات نادرست هزینه‌های زیادی را به یک سازمان تحمیل می‌کند، همچنین ممکن است با قوانین کار در تناقص بوده و منجر به جریمه های قانونی زیاد شود. بر اساس قوانین کار و امور اجتماعی، کارفرما موظف به ثبت و مدیریت صحیح داده‌های تردد کارمندان است تا علاوه بر حقوق پایه، به ازای ساعات اضافه کار میزان وجوه بیشتری را پرداخت نماید.

صرفه جویی در زمان :

روش‌های سنتی ثبت دستی یا استفاده از فایل‌های صفحه گسترده برای ثبت تردد پرسنل نه تنها زمان‌گیر است بلکه میزان خطا و اشتباه بالایی دارد. مدیریت ثبت و محاسبه ساعات تردد به شیوه دستی زمان زیادی لازم داشته و تعداد زیادی از پرسنل را درگیر می‌کند. در حالی که استفاده از دستگاه حضور و غیاب مدرن هیچ یک از مشکلات فوق را ندارد.

تجزیه و تحلیل و گزارش ها:

شما می توانید طیف گسترده ای از گزارش های مربوط به حضور و غیاب، تاخیر و تعجیل، اضافه کاری و سایر موضوعات را با استفاده از سیستم کارآمد که شامل دستگاه سخت افزاری و نرم افزار حضور و غیاب است تهیه کنید. با استفاده از سیستم حضور و غیاب آنلاین امکان دسترسی راحت به داده‌های تردد پرسنل و انواع گزارشات بدون هیچ گونه محدودیت زمانی و مکانی را خواهید داشت.

امکان تعریف انواع شیفت کاری:

در برخی از صنایع و سازمان‌ها نیاز به تعریف چندین شیفت کاری است. حال آنکه در هر سازمنی بسته به نوع فعالیت آن‌ها چگونگی شیفت‌بندی کاملا متفاوت است و گاهی نیاز به تعریف شیفت‌های کاری خاص و متناسب با کسب و کار خود هستند. حال آنکه استفاده از سیستم احراز هویت با پشتیبانی نرم افزار حضور و غیاب کارآمد کلیه امکانات فوق را در اختیار شما قرار می‌دهد.

در نرم افزار حضور و غیاب امکان تعریف انواع شیفت‌کاری (آزاد، چرخشی، ثابت و…) وجود دارد و بسته به نیاز افراد می‌توانند از شیفت‌های جایگزین و گردشی نیز استفاده کنند. به عنوان مثال نرم افزار حضور و غیاب نانوتایم با دو نسخه آنلاین و وب، کلیه امکانات فوق را در اختیار شما قرار داده و همچنین امکان سفارشی سازی بر اساس نیاز شما را دارد. به عنوان مثال شیفت بدون مرز  که مناسب برای مجموعه‌هایی است که دارای شیفت مشخص و از پیش تعیین شده‌ای نیستند و ممکن است به دلایل مختلف از جمله بالا رفتن حجم ترافیک کاری، شیفت کاری پرسنل متغییر و متفاوت باشد.

بنابراین امکان استفاده از شیفت های ثابت، گردش و حتی آزاد در این مجموعه ها نمی باشد. اما کارشناسان ما با بررسی این مشکل راه حلی مناسب پیدا و آن را تحت عنوان شیفت بندی بدون مرز پیاده سازی نموده اند. در این شیفت  بازه ی خاصی از روز برای حضور پرسنل در مجموعه در نظر گرفته نمی شود و صرفا میزان موظفی پرسنل در هر ماه و حداکثر فاصله ی بین 2 تردد تعیین می شود .

مهمترین معایب سیستم حضور و غیاب بیومتریک:

قیمت بالا:

سیستم‌های حضور و غیاب بیومتریک به نسبت مدل‌های کارتی و رمزی از قیمت بالاتری برخوردار هستند. همچنین نمونه‌های تشخیص عنبیه یا صوت دارای بالاترین قیمت در میان سیسام‌های بیومتریک هستند که مناسب برای سازمان‌هایی با سطح امنیت بالا هستند.

نرخ خطا :

سیستم‌های احراز هویت بیومتریک نیز عاری از خظا و اشتباه نیستند. عمده خطا در سیستم بیومتریک عبارتند از: نرخ رد کاذب (FRR) و نرخ پذیرش نادرست (FAR). هنگامی که دستگاه یک فرد مجاز را رد می کند، به عنوان FRR شناخته می شود و زمانی که فرد غیرمجاز را می پذیرد، به عنوان FAR شناخته می شود.

ناتوانی جسمی:

در مواردی ممکن است فرد دچار آسیب دیدگی در ناحیه چشم، انگشت، کف دست و… شود.  در این موارد، دستگاه قادر به احراز هویت افراد نیست مگر اینکه به طور همزمان از چندین روش احراز هویت برخوردار باشد. در اینجاست که لزوم توجه به پارامترهای مورد نیاز در حین خرید سیستم احراز هویت اهمیت دو چندان پیدا می‌کند. مطالعه مقاله «۸ نکته طلایی در خرید بهترین دستگاه حضور و غیاب» را به شما پیشنهاد می کنیم.

مشکل در اسکن:

برخی از روش های بیومتریک مانند اثر انگشت یا اسکن عنبیه ممکن است با مشکل مواجه شود. مواردی همچون عرق کردن انگشتان، مژه ها، عدسی، پلک ها و انعکاس از قرنیه رخ دهد. به دلیل این دلایل، اسکن عنبیه یا اثر انگشت ممکن است در حین احراز هویت با خطا مواجه شود. هرچند امروزه با ورود هوش مصنوعی به عرصه محصولات احراز هویت و استفاده از یادگیری عمیق تا حدود زیادی این مشکلات حل شده است. به طوری که دستگاه‌های هوش مصنوعی قادر به تشخیص چهره افراد حتی با ماسک هستند. دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره نانوتایم مدل  XF100 با بهرمنده از الگوریتم‌های هوش مصنوعی قادر به تشخیص چند چهره به طور همزمان و با استفاده از ماسک است.

نتیجه گیری:

هرچند سیستم حضور غیاب بیومتریک دارای معایبی هستند اما نمیتوان مزایای آن‌ها را نادیده گرفت. ضریب بالای اطمینان، سرعت بالا، انعطاف پذیری و جلوگیری از هدر رفت سرمایه‌های یک سازمان مهمترین مواردی هستند که میتوان به آن‌ها اشاره کرد.