صدای دستگاه حضور و غیاب – دستگاه تشخیص صدا
این مقاله شامل دو بخش است : صدای دستگاه حضور و غیاب و دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا. اولی اطلاعاتی راجع به سخنگوی دستگاه ساعت زن به شما میدهد و دومی درباره دستگاه های حضور و غیابی که با سیستم بیومتریک تشخیص صدا کار میکنند، اطلاعاتی به شما میدهد.
صدای دستگاه حضور و غیاب
در حال حاضر درصد زیادی از دستگاههای ورود و خروجی که در بازار وجود دارد، دستگاههای خارجی و وارداتی هستند. نگرانی که بعضی از خریداران دارند این است که آیا این دستگاهها زبان و سخنگوی فارسی دارند یا نه؟
در جواب باید گفت که اکثر دستگاههای وارداتی دارای زبان و سخنگوی فارسی هستند و اعلان صوتی فارسی دارند. علاوه بر اینها، این دستگاهها دارای تقویم شمسی که مطابق با کاربران ایرانی است، میباشند.
دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا
وقتی صحبت از بیومتری یا مشخصات فیزیولوژیکی منحصر به فرد انسان میشود، ناخودآگانه همه ذهنها به سمت سیستمهای تشخیص چهره و اثر انگشتی میرود. در صورتیکه که بیومتریک ها انواع مختلف دارند.
صدا جزو مشخصات بیومتریک و منحصر به فرد انسان است که در هر فرد با سایر افراد متفاوت است. بنابراین از این فناوری میتوان در سیستمهای شناسایی و احراز هویت افراد از جمله دستگاه های حضور غیاب استفاده کرد.
سیستم تشخیص صدا که در دستگاه های حضور غیاب استفاده میشود، توانایی بیشتری برای درک صداهای انسان داشته و میتواند کاربران را از روی صدای آنها شناسایی کرده و تردد آنها را ثبت کند.
برای استفاده از دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا ابتدا باید مانند هر سیستم بیومتریک دیگر نمونهای از صدای کاربران بر روی سیستم ثبت شود. دستگاه حضور غیاب تشخیص صدا، صدا و گفتار ضبط شده کاربران را تجزیه و تحلیل کرده و به صورت الگوهایی در حافظه خود ذخیره میکند.
هنگام ورد و خروج کاربران باید صدای خود را از طریق میکروفون تعبیه شده بر روی دستگاه ایجاد کنند، این صدار با الگوهای ذخیره شده مطابقت داده شده و در صورت تأیید آن، تردد وی ثبت خواهد شد.
کاربردهای دیگر سیستم تشخیص صدا
سیستمهای تشخیص صدا علاوه بر دستگاه های کنترل دسترسی و ورود و خروج کاربردهای دیگری هم دارند که از جمله آنها میشود به موارد زیر اشاره کرد:
- رمز گشایی تلفن همراه هوشمند
- جستجوی صوتی در گوگل به جای تایپ متن
- استفاده از صدا در هوشمند سازی منازل جهت کنترل لوازم دیجیتال خانه
مزایا و معایب دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا
هیچ سیستمی بی نقص نیست و دارای مزایا و معایبی است. دستگاه حضور و غیاب تشخیص هم مزایا و معایبی دارد.
برخی از مزیتهای آن عبارتست از دسترسی پذیری، راحتی کاربران، سرعت بالا و بهداشتی بودن.
سیستم تشخیص صدا به کاربران بیشتری اجازه میدهد تا از آن استفاده کنند به طور مثال کاربران معلول (نابینا، کم بینا) بر خلاف دستگاه ثبت چهره حضور و غیاب یا دستگاه انگشت زنی، به راحتی میتواننداز طریق دستگاه تشخیص گفتار ورود یا خروج خود را ثبت کنند.
از طرف دیگر استفاده از سیستم تشخیص گفتار و صدا راحت از راهکارهای دیگر مانند دستگاههای کارتی، تشخیص چهره و اثر انگشتی است و کاربران با سرعت بالا میتوانند از آن استفاده کنند.
یکی دیگر از مزایای دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا، بهداشتی بودن آن است. این سیستم یک بیومتریک بدون تماس است و نیازی به لمس دستگاه ندارد.
در کنار مزایا، این سیستم معایبی هم دارد که از آنجمله میتوان به پرهزینه بودن، محدودیت و عدم دقت آن اشاره کرد.
این سیستم قیمت بالاتری نسبت به دستگاه هایی مانند دستگاه کارتی، دستگاه حضور و غیاب انگشتی و تشخیص چهره دارد.
از طرف دیگر بعلت اینکه این فناوری در دستگاههای ورود و خروج یک سیستم جدید محسوب میشود، هنوز دارای خطاهای جزئی است و نیاز به یادگیری و پیشرفت بیشتری دارد.
در ضمن در یک محیط پر سر و صدا، شاید دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا نتواند آنطور که مناسب است کار کند. بنابراین برای کارکرد مناسب نیاز به یک محیط آرام و ساکت دارد. این دستگاه، مناسب محیطهای کاری شلوغ با سر و صدای دستگاههای تولید و همهمه پرسنل نیست.
بهترین مکان برای استفاده از این سیستم، مکانی است که همهمه، سر و صدا و شلوغی نداشته باشد.
انواع دستگاه تشخیص صدا
دستگاه های تشخیص صدا بر اساس نوع و نحوه عملکرد به انواع مختلفی تقسیم می شوند. در ادامه با شیوههای رایج استفاده از فناوری تشخیص صدا و گفتار آشنا میشویم:
- سیستم وابسته به بلند گو: عملکرد این سیستم وابسته به بلندگو است و نیاز به آموزش قبل از استفاده دارد. به طور مثال کاربران باید از کلمات، عبارات و جملات مختلف برای کمک به آموزش و یادگیری سیستم تشخیص صدا استفاده کنند.
- سیستم مستقل از بلند گو: این سیستم مستقل از بلندگو است و از ابتدا صدای بیشتر کاربران را درک میکند. از این رو نیازی به آموزش قبل از استفاده ندارد.
- سیستم تشخیص گسسته گفتار: این سیستم گفتار، کلمات و معانی آنها را بصورت جداگانه درک میکند و کاربران باید کلمات را یکبار یا با مکث بین هر کلمه بیان کنند.
- سیستم زبان طبیعی: سیستم زبان طبیعی میتواند صدای کاربر و معنای آنها را درک کرده و به سؤالات نیز پاسخ دهد. همچنین این سیستم دستورات را کامل میکند یا اطلاعات درخواستی را ارائه میدهد.
- سیستم تشخیص گفتار پیوسته: آخرین مدل از سیستم های تشخیص گفتار است که بهه کاربران اجازه میدهد در هنگام تعامل با دستگاه به صورت عادی و با سرعت گفتار معمولی صحبت کنند.
آیا امکان هک دستگاه حضور و غیاب تشخیص صدا وجود دارد؟
سیستم تشخیص صدا نیز مانند سایر فناوریهای بیومتریک کاملاً امن نیست و ممکن است استفاده از آن، همراه با ریسک باشد. منظور از ریسک و تهدیدات یعنی دسترسی هکرها به اطلاعات کاربران، کپی کردن الگوهای صدا برای انجام دستورات یا خرید از فروشگاهها، یا استفاده از آن جهت هک و نفوذ به سیستم کنترل تردد.
با توجه به اینکه فناوری تشخیص صدا، یک راهکار جدید بوده و نسبت به سایر روشهای های بیومتریک کمتر شناخته شده است، بنابراین کمتر مورد توجه هکرها و افراد سودجو قرار میگیرد.
سیستم تشخصی صدا هر روز در حال بهینه سازی و کسترش است و دستگاه های تشخیص صدای جدید بسیار راحتتر و امنتر از هستند و خواهند بود.