عمومیکسب و کار

علت خشک شدن نهال گردو

دلایل خشک شدن درخت گردو + نحوه درمان

درخت گردو درختی است برگریز که دارای دانه های خوراکی می باشد. درختان گردو بزرگ و سرزنده با تاج پوششی گسترده می باشد. قطر تنه درخت گاهی می تواند به 2 متر (6.6 فوت) برسد.درختان بالغ دارای پوست صاف و خاکستری نقره ای رنگ هستند. برگ های گردو از تعداد عجیبی برگچه های کوچکتر بیضی شکل تشکیل شده است که به رنگ سبز روشن می باشد. مقاومت این درخت بالا می باشد و استقامت زیادی در برابر انواع بیماری ها از خود نشان می دهد.

یکی از بیماری هایی که نهال گردو فرانکت را مورد تهدید قرار می دهد، خشک شدن درخت گردو می باشد. اگر باغدار بتواند به موقع آن را تشخیص دهد، می تواند از بروز این مشکل جلوگیری کند. متاسفانه خشک شدن درخت گردو آسیب های جبران ناپذیری برای باغ گردو به همراه خواهد داشت و باعث می شود تا سرمایه کشاورز و باغدار تحت تاثیر قرار بگیرد.

چه موادی باعث خشک شدن درخت گردو میشود, درمان خشک شدن درخت گردو, سم برای خشکاندن درخت گردو

علائم بیماری خشکیدگی در شاخه و تنه درخت گردو

این بیماری بطور کامل درخت را خشک نمی کند، ولی موجب کاهش محصول بطور چشمگیر و خشک شدن شاخه های پر بار آن می شود. معمولا نشانه البته به صورت خشکیدگی ناگهانی در برگ و شاخه های کوچک شروع شده و تا شاخه های بزرگ و تنومند ادامه دارد. تفاوت آن با خشک شدن معمولی در این است که برگ های خشک شده به رنگ قهوه ای تیره می باشند، ولی از شاخه جدا نمی شوند.

لذا برای شناختن درختان آلوده فصل پاییز بهترین فصل می باشد، چون کاملا در بین سایر درختان باغ گردو مشخص هستند.  لایه های خارجی شاخه های آلوده درخت گردو به این بیماری، خشک و بصورت کاغذی در می آید، سپس ترک می‌ خورد، به تدریج بخش هایی از پوست آن نیز کنده می شود.

بافت چوبی که زیر این پوست آلوده وجود دارد، تیره رنگ شده و شما می توانید گرد سیاهی بر روی شاخه را مشاهده کنید. این بیماری معمولاً از شاخه های نازک و تازه درخت شروع شده و به شاخه های دیگر منتقل می شود، اگر در همان مرحله اولیه شناخته و هرس شوند مشکلی برای درخت ایجاد نمی کند. ولی در صورت تشخیص ندادن آن، در مدت زمان دو الی سه سال این بیماری پیشرفت کرده و خطر آن برای حیات درخت گردو جدی محسوب می شود.

علت خشک شدن نهال گردو

خشک شدن نهال گردو و علت خشک شدن یکباره درخت می‌تواند دلایل متعدد و زیادی داشته باشد. نهال گردو به عنوان یکی از پرسودترین راه‌ های درآمد باغ داران شناخته می شود. اما این نهال به دلیل حساسیت هایی که دارد، برای رسیدن به عملکرد مناسب و صحیح نیازمند رسیدگی مداوم است. رسیدگی هایی که باید شرایط و ویژگی های درستی داشته باشند تا از خشک شدن درخت گردو جلوگیری کنند.

گردو به عنوانی یکی از قدیمی ترین و مقدس ترین درخت های تاریخ بشریت شناخته می شود. در یونان باستان پس از ازدواج، شاخ و برگ های درخت گردو را به زیر پای تازه عروس و داماد می ریختند تا آن ها را از طلسم و جادو رها سازند و به سوی خوشبختی بروند. بسیاری از دیرینه شناسان آسیای غربی و هیمالیا را به عنوان منشا درخت گردو می شناسند. در کشورمان ایران نیز درخت گردو در بسیاری از مناطق کشور حضور دارد و احتمالا کهن ترین نوع آن به شهرکرد برگردد. درختی، در شهر اورگان که بعضی قدمت کاشت آن را به بیش از 1400 سال پیش نسبت می دهند.

مغر گردو دارای پروتئین، آب، چربی، قند، ویتامین و املاح معدنی است. گردو در مقدار فسفر با برنج، ماهی و حتی تخم مرغ برابر است. هم‌ چنین برگ و پوست گردو نیز مقوی اند و برای تصفیه خون مفید اند. گردو از دیرباز تا کنون پرورش داده می شده و احتمالا توسط سپاه اسکندر به اروپا برده شده است. این درخت دارای دو نوع نر و ماده است که آن را در دسته گیاهان دو پایه ای قرار می دهد. این درخت پراکندگی گسترده ای در نقاط مختلف آن دارد و از مرکز و شرق اروپا تا قفقاز، شمال و مرکز ایران، دامنه هیمالیا، چین، ژاپن را شامل می‌ شود. هم چنین گونه هایی از درخت گردو در آمریکای شمالی و جنوبی نیز موجود است. تنها جنگل طبیعی باقی مانده از این نوع درخت، هم اکنون در کشور قرقیزستان قرار دارد.

·         سوختن برگ گردو بخاطر شوری آب:

آبیاری برای درخت گردو بسیار مهم است؛ آبیاری بیش از حد، می‌تواند علت سیاه شدن برگهای درخت گردو، باشد. زمانی که آبیاری زیادتر از حد تحمل درخت باشد، در این صورت دور برگ‌ها آرام آرام سیاه شده و در نهایت، فرو خواهند ریخت. حتی تنش در آبیاری و یا استفاده از برخی‌ کودها نیز می‌تواند نتایج مشابهی را به‌دنبال داشته باشد.

·         افزایش غلظت بور و سیاه شدن برگ گردو:

وجود بیش از اندازه بعضی از عناصر در خاک و یا کود، می‌تواند منجر به سوختگی برگ درخت گردو، شود. حتی به عکس، کمبود برخی از عناصر (مثل فسفر و پتاسیم) نیز همین نتیجه را به‌دنبال خواهد داشت. اگر در خاک و یا کودی که به درخت خود می‌دهید، میزان عنصر «بور» بیش از حد اندازه باشد، به تدریج اطراف هر برگ سیاه شده و روی سطح برگ نیز لکه‌ های قهوه‌ ای رنگ مشاهده خواهد شد. برای رفع این معضل، می‌تواند از مواد کاهنده غلظت در آبیاری و یا از آب شیرین برای آبیاری استفاده نمود.

·         سیاهی برگ گردو به دلیل آنتراکنوز:

بیماری آنتراکنوز، یا همان قارچ آنتراکنوز، از دیگر دلیل های سوختگی برگ درخت گردو، است. همانطور که گفتیم، این بیماری نوعی قارچ است؛ مبدأ بروز آن نیز برگ‌ های خشک‌ شده‌ ای است که در فصل پاییز و زمستان، به زیر درخت می ریزند و رطوبت را به خود جذب می‌کنند. این عارضه، با اسم «لکه سیاه» نیز شناخته شده است. مناسب ترین راهکار برای رفع این بیماری، آن است که برگ ‌های ریخته شده به زیر درخت را بسوزانیم، و یا شخم زده و کاملا با خاک بپوشانیم.

·         تأثیر بیماری بلایت بر سوختگی برگ گردو:

بیماری بلایت را همچنین می ‌توان به عنوان علت سیاه و خشک شدن برگ درخت گردو، بیان کرد. این بیماری، نه تنها برگ درخت را سوزانده و سیاه کرده، بلکه در درجات بالاتر، سبب سیاهی پوست سبز رنگ میوه شود و به محصول، آسیب وارد می‌کند. این بیماری باکتریایی است و به محض مشاهده، باید برای درمان اقدام کرد، وگرنه ضرر بسیاری متوجه باغ و سایر درختان نیز خواهد شد.

·         سیاه شدن برگ گردو به دلیل سرمازدگی:

سرمای بهاره می‌تواند کابوسی برای هر باغدار باشد. سرمای بهاره معمولاً در روند رشد درخت، جوانه‌زدن و باردهی، اثری سوء دارد و می ‌توان ضرر و زیان بسیاری را به همراه داشته باشد. علت سیاه شدن برگهای درخت گردو، هم می ‌تواند به دلیل همین سرمای بی خبر بهاره باشد. برای کاهش اثر سرمازدگی بهاره، می ‌توان از کود هایی که دارای ترکیبات پتاسیم، آمینو اسید و فسفر هستند، استفاده نمود.

·         خشک شدن برگ گردو در تابستان:

علاوه‌ بر مواردی که در بالا مطرح شد، موضوع دیگری را نیز می ‌توان بیان نمود آن هم چیزی نیست جز خشک شدن برگ، در فصل تابستان. می ‌توان علت خشک شدن برگ درخت گردو در تابستان، را با تمامی موارد ذکر شده در بالا توجیه کرد. اما علاوه‌برآن، می‌ توان آبیاری نامناسب و یا گرمای زیادی و قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید را نیز افزود.

درمان سوختگی برگ درخت گردو:

در اولین مرحله برای درمان، ابتدا باید علل سوختگی برگ درخت گردو، را با بررسی دقیق، پیدا کرده و سپس برای رفع آن، اقدام نماییم. برای رفع این معضل، پیشنهاد می‌شود که به ‌صورت زیر عمل نمایید:

  • درخت را به خوبی بررسی کنید تا اگر به آفات و حشرات موذی دچار شده است، بتوانید آن ‌ها از بین ببرید. سمپاشی می ‌تواند در رفع سیاهی برگ این درخت، بسیار مفید واقع شود. انجام به موقع و درست سمپاشی، تأثیر بسزایی در حفظ سلامتی درخت خواهد داشت.
  • در مرحله بعدی، باید تغذیه درخت را اصلاح نمایید. آبیاری و کوددهی، هر دو بخشی از تغذیه درخت هستند و باید به انجام صحیح هر دو، ممارست ورزید. عناصر و منابع خواسته شده درخت باید تأمین شوند، خاک و ریشه باید از راه اصولی تقویت شوند و آبیاری نیز باید به اندازه مناسب صورت گیرد.
  • نکته ‌ی دیگر برای رفع سوختگی برگ درخت گردو، این است که از همان اول، به‌دنبال ارقام و نژاد مناسب نهال باشید، نهال باکیفیت خریداری کنید و البته در این میان، چنان که گفتیم، به اقلیم محل کاشت نیز توجه داشته باشید.