در جامعه امروز درخواستهای زیادی مبنی بر حذف نام همسر از شناسنامه توسط وکیل بندرعباس وجود دارد. اما برای حذف اسم چه زن و چه مرد از شناسنامه قوانین و مقرراتی وجود دارد که با آگاهی از آنها بهتر میتوان اقدام نمود. چندین شرایط و اما و اگر وجود دارد که با دانستن آنها می توانید این مسیر را برای خود راحت تر کنید و زمان کمتری صرف این کار کنید. پس با همراه شوید تا در این مقاله در رابطه با حذف نام همسر از شناسنامه و اینکه وکیل حذف نام همسر چه کارهایی میتواند انجام دهد مطلع شوید.
حذف نام همسر از شناسنامه پس از طلاق دغدغه بسیاری از افراد است که می خواهند نامی از همسر پیشین خود در شناسنامه نداشته باشند و دلیل آن امری شخصی و کاملا قانونی است که فرد به دلیل موضوعات خصوصی، حفظ حریم شخصی یا مشخص نشدن تعداد ازدواج هایش ممکن است مایل به پاک کردن نام همسر سابق خود باشد. قانون حذف نام همسر از شناسنامه ماده ۳۳ قانون ثبت احوال می باشد و تنها سند قانونی است که مقرر نموده: کلیه وقایع ازدواج و طلاق یا مرگ زوج یا زوجه و رجوع و بذل مدت و فسخ نکاح باید در دفاتر ثبت کلیه وقایع ثبت گردد و در شناسنامه انعکاس پیدا کند. ازدواج و طلاق غیر مدخوله در المثنای شناسنامه درج نخواهد شد.
پاک کردن نام همسر طبق قانون و مقررات سازمان ثبت احوال حتی با وجود دوبار ازدواج امکان پذیر است اما دارای شرایطی است تا از سوء استفاده های احتمالی جلوگیری شود. حذف نام همسر برای مردان نسبت به خانم ها آسان تر است. برای خانم ها حذف نام همسر تنها زمانی ممکن است که در زمان جدایی، خانم هنوز باکره بوده باشد و این موضوع ثابت شود. درواقع حذف نام همسر از شناسنامه زوجه تنها در صورت غیر مدخوله بودن او ممکن است.
جهت مشاوره با وکیل ملکی بندرعباس با ما تماس بگیرید.
حذف نام همسر در ازدواج موقت
در ازدواج موقت یا به اصطلاح همان صیغه نیازی به ثبت اسم و درج آن در شناسنامه نیست اما مطابق با قوانین جمهوری اسلامی در سه حالت این نوع ازدواج بایستی به ثبت برسد.
- زمانی که زن باردار باشد.
- قبل از وقوع عقد طرفین با یکدیگر توافق کرده باشد که به ازواج شان به ثبت برسد.
- سومین مورد زمانی است که ضمن عقد شرط کرده باشند ازدواجشان به ثبت قانونی برسد.
از آنجایی که پس از ثبت ازدواج موقت، واقعهی ازدواج و نام همسر موقت در شناسنامه نوشته خواهد شد، زمانی که هر یک از زوجین در این نوع ازدواج موقت باشند و درخواست حذف نام همسر خود را بعد از جدایی داشته باشند در صورت ثبت ازدواج به دلایل فوق، طرفین میتوانند نام همسر پیشین خود را از شناسنامهی شان به همان ترتیب که در مورد ازدواج دائم و موارد متعدد آن توضیح داده شد حذف کنند. نکته قابل توجه در مورد ازدواج موقت این است که در این نوع ازدواج نام زوجین در شناسنامه یکدیگر ثبت نمی گردد اما نام فرزندان حاصل از این ازدواج در شناسنامه پدر و مادر ثبت می گردد و هیچ راه و قانونی برای عدم ثبت نام آن ها ( فرزندان ) وجود ندارد.
زن غیر مدخوله به چه معناست؟
هر زنی که در ازدواج با شوهرش، با وی رابطهی جنسی برقرار نکرده باشد (نزدیکی نکرده باشد) غیر مدخوله است و مشمول مادهی ۳۳ قانون ثبت احوال میباشد. خواه این زن باکره بوده باشد یا نباشد. ملاک این است که با شوهر خود نزدیکی نکرده باشد. اما در این باره، برخی غیر مدخوله بودن را همان باکره معنی و تفسیر کردهاند و می گویند زن غیر مدخوله زنی است که هیچکس با وی عمل جنسی برقرار نکرده باشد و بیشتر دادگاههای خانواده هم غیر مدخوله را فقط دختر دوشیزه (باکره) در نظر میگیرند.
رویهی عملی دادگاهها در رابطه با زوجهای که بیان میکند باکره است، این میباشد که او را به پزشکی قانونی معرفی میکنند تا گواهی بکارت اخذ نماید و پس از آن میتواند از مزایای مادهی ۳۳ قانون ثبت احوال بهرهمند شود.
نکته: زنی که به صورت غیر مدخوله طلاق داده شود، طلاقش بائن است. یعنی مرد نمیتواند در مدت عده رجوع کند و دوباره شوهر وی گردد.
شرایط لازم برای حذف نام همسر سابق
زمانیکه شما قصد دارید حذف نام همسر را انجام دهید دو حالت وجود دارد که اولی این است که شما باکره هستید یا نیستید که هر کدام دارای شرایط خاصی هستند که در ادامه به آن می پردازیم.
- اگر زن باکره باشد :
در این صورت نیازی به ازدواج مجدد نیست. با ارائه گواهی پزشکی قانونی مبنی بر دوشیزه بودن خانم و عدم وجود رابطه جنسی بین زوجین، می توان درخواست صدور شناسنامه جدید برای آقا و خانم داد. لازم به ذکر است که گواهی دوشیزگی مورد تایید پزشکی قانونی برای انجام این کار ضروری است و شناسنامه جدید صادر شده، المثتی نخواهد بود و تفاوتی با شناسنامه فعلی نخواهد داشت. - اگر زن باکره نباشد :
در این صورت آقا یا خانم بعد از ثبت ازدواج دوم در شناسنامه می توانند خودشان و یا وکیلشان درخواست حذف نام همسر اول در شناسنامه را دهند. دوشیزه نبودن خانم دلیل برای حذف نشدن نام همسر نیست و در صورتی که ازدواج دوم در شناسنامه ثبت شده باشد، امکان حذف نام همسر سابق در شناسنامه وجود دارد. - اگر مرد فوت کرده باشد :
قانون برای حذف نام همسر از شناسنامه فردی که همسرش فوت کرده است سخت گیری زیادی ندارد و فرد پس از ازدواج میتواند به دفاتر قانونی مراجعه کرده و نام همسر فوت شده را از شناسنامه خود حذف کند.
مدارک مورد نیاز برای حذف نام همسر از شناسنامه چیست؟
مدارک مورد نیاز برای پاک کردن نام همسر از شناسنامه در حالات مختلف، متفاوت است. درواقع مدارک مورد نیاز برای پاک کردن نام همسر از شناسنامه در هر حالت، از زمانی که زن باکره باشد تا زمانی که زن باکره نباشد و همسر فرد فوت کرده باشد، متفاوت است.
در ادامه به مدارک مورد نیاز برای پاک کردن نام همسر از شناسنامه در هر یک از این حالات اشاره خواهیم کرد.
- مدارک مورد نیاز درصورت باکره بودن زن:
گواهی بکارت از پزشکی قانونی
سند طلاق
حکم طلاق
مدارک شناسایی فرد شامل: کارت ملی و شناسنامه
برگه معرفینامه از دادگاه - مدارک مورد نیاز درصورت باکره نبودن زن:
ثبت ازدواج جدید و ارائه مدارک مربوط به آن
سند طلاق همسر سابق
مدارک شناسایی فرد شامل: کارت ملی و شناسنامه - مدارک مورد نیازی درصورت فوت همسر:
گواهی فوت متوفی
سند ازدواج
مدارک شناسایی فرد شامل: کارت ملی و شناسنامه
شرایط حذف اسم همسر از شناسنامه در صورت وجود فرزند
شرایط حذف نام همسر از شناسنامه زن و مرد در صورتی که فرزند داشته باشند، کمی متفاوت است. به طوری که زن و مرد میتوانند طبق شرایط بالا، با ثبت ازدواج مجدد خود، نام همسر سابق را شناسنامه خود حذف کنند اما اسم پدر و مادر در شاسنامه فرزند باقی می ماند. همچنین امکان حذف اسم فرزند در شناسنامه پدر و مادر وجود ندارد.
قوانین کلی در رابطه با پاک کردن نام همسر
- برای ازدواج مجدد، همسر فعلی باید به شرایط همسر خود در گذشته واقف باشد و تنها پس از عقد، نام همسر قبلی پاک میشود. پس امکان پنهان کردن برخی مسائل در ازدواج مجدد وجود ندارد.
- پاک کردن نام همسر تنها برای فریب نیست. این امر بار روانی را کاهش میدهد و ارائه شناسنامه در مراکز مختلف با فشار اجتماعی کمتری بر فرد خواهد بود. چرا که این امر کاملا شخصی بوده و نیاز به آگاهی همگان ندارد.
- زن یا مرد پیش از ازدواج میتوانند با دریافت گواهی تجرد از از ازدواج پیشین همسر فعلی خود مطلع شوند.
- با توجه به ابهاماتی که در این قانون در مورد همسر دوم و سوم وجود دارد ممکن است بتوان از این قانون برای ازدواج های بعدی نیز استفاده کرد.
- برای پاک شدن نام همسر سابق نیاز به گرفتن شناسنامه المثنی است که در ثبت احوال انجام میشود.
مدارک لازم برای صدور گواهی تجرد به شرح زیر است:
اصل شناسنامهی شخص متقاضی
یک برگ فتوکپی برابر اصل شناسنامه
تکمیل کردن فرم درخواست
ارائهی فیش بانکی به مبلغ ۱۰/۰۰۰ ریال نزد کلیهی شعب بانک ملی ایران به نام سازمان ثبت احوال کشور
حذف غیرقانونی نام همسر
به دلیل اهمیت و کاربرد شناسنامه در انجام امور اجتماعی و…، قانونگذار در خصوص متخلفینی که دست به اقداماتی نظیر جعل، تغییر و… را انجام میدهند قوانین سختگیرانهای را وضع نموده است. در دادگاهها نیز پروندههای بسیاری در رابطه با شناسنامه و مسائل پیرامون آن نظیر دریافت شناسنامه مکرر، اخذ شناسنامه المثنی در صورت داشتن شناسنامه و… تشکیل شده است.
یکی از این جرائم که بسیار مورد شکایت افراد قرار میگیرد دست بردن در شناسنامه و جعل آن است. بهعنوان نمونه افرادی با ادعای اینکه میتوانند به کمک ارتباطهایی که در سازمان ثبتاحوال و دیگر ارگانها دارند نام همسر سابق افراد را از شناسنامه آنها پاک کند. این در حالی است ثبتاحوال هیچ روشی را جز راهحل قانونی برای این کار موردقبول نمیداند.این سازمان به افراد این هشدار را میدهند که در صورت مشاهده اینگونه جرائم افراد را به سازمانهای قضایی کشور معرفی میکنند.
وکیل برای حذف نام همسر از شناسنامه
خانواده یکی از اصلی ترین و مهم ترین بنیان های یک جامعه محسوب می شود که ابزاری ست برای حفظ و بقای نسل بشر و رسیدن به خوشبختی و سعادت افراد، اما در بین جوامع مردم گاهی دیده می شود افراد در انتخاب شریک زندگی دچار اشتباه شده و در نهایت مجبور به طلاق و انحلال ازدواج میشوند که به دنبال آن مراحل جدایی و پاک کردن و حذف نام همسر بعد از طلاق به عنوان یک ضرورت عاطفی و اجتماعی مهم مطرح میشود که در زندگی آتی فرد از بسیاری از جهات تاثیرگذار خواهد بود.
از این رو اگر قصد دارید نام همسر خود را از شناسنامه تان حذف کنید و همچنین برای داشتن اطلاعات کامل و درست در صورتیکه تمایل به مشاوره با و دارید میتوانید از طریق تممطمئناً در اطرافیان خود افرادی را دیدهاید که پس از جدا شدن از همسر خود به هر دلیلی از جمله ازدواج مجدد تصمیم گرفتهاند که نام همسر سابق خود را از شناسنامه خود پاک کنند.
مطمئناً در اطرافیان خود افرادی را دیدهاید که پس از جدا شدن از همسر خود به هر دلیلی از جمله ازدواج مجدد تصمیم گرفتهاند که نام همسر سابق خود را از شناسنامه خود پاک کنند. با این وجود میتوان گفت که یکی از مهمترین دغدغههای افراد بعد از طلاق، پاک کردن نام همسر از شناسنامه است. اگر این دغدغه گریبانگیر شما هم شده است و تمایل دارید با نحوه و شرایط آشنا شوید، ادامه این مطلب را از دست ندهید.
حذف نام همسر از شناسنامه در دو حالت صورت میگیرد؛ یا زمانی که زن هنوز باکره است یا زمانی که باکرگی خود را از دست داده است. در ادامه پاک کردن نام همسر از شناسنامه را در هر دوی این حالات بررسی خواهیم کرد.
- زمانی که زن هنوز باکره است
اگر طلاق زن و مرد زمانی صورت بگیرد که زن هنوز باکره باشد، زن و شوهر میتوانند با دریافت گواهی پزشکی مبنی بر باکره بودن زن و ارائه آن به ثبت احوال، نام یکدیگر را از شناسنامه خود پاک کنند؛ چراکه ثبت احوال با دریافت گواهی پزشکی قانونی مبنی بر تایید باکرگی، نام زوجین را از شناسنامه یکدیگر حذف خواهد کرد.
- زمانی که زن باکرگی خود را از دست داده است
اگر زن در ازدواج اول خود باکرگیاش را از دست داده باشد و از همسرش جدا شده باشد؛ تنها درصورتی میتواند نام همسرش را از شناسنامهاش پاک کند که مجدداً ازدواج کند و ازدواج مجدد او ثبت شود. سپس میتواند تقاضای خود را مبنی بر حذف نام همسر از شناسنامه خود به ثبت احوال ارائه دهد. دقیقا همین شرایط برای مرد هم وجود دارد؛ درصورتی که مرد از همسر اول خود که باکره نبوده است، جدا شود؛ تنها درصورتی میتواند نام همسرش را از شناسنامه خود پاک کند که مجدداً ازدواج کند و ازدواج او ثبت شود.
با این وجود هر یک از زن و مرد صرف انتخاب همسر و معرفی او نمیتوانند نام همسر اول خود را از شناسنامه خود پاک کنند؛ بلکه باید پس از وقوع ازدواج دوم و ثبت آن تقاضای خود را مبنی بر پاک شدن نام همسر اول از شناسنامه خود به ثبت احوال ارائه دهند. درواقع این قانون موجب میشود که همسر دوم از ازدواج قبلی همسر خود مطلع شود.