نماد سایت مجله سلامتی ایران

بهترین مواد غذایی برای درمان کم خونی شدید | دشمن کم خونی را بشناسید!

کم خونی از جمله بیماری‌هایی است که می‌تواند افراد مختلف در هر گروه سنی را درگیر خودش کند. آمارهای رسمی کشور حاکی از آن است که حدود ۹ درصد از جمعیت بزرگسال کشور (افراد ۳۵ سال به بالا) دچار کم خونی هستند. در عین حال، شیوع کم خونی در بانوان به دلیل عادت‌های ماهانه، بارداری و همچنین شیردهی به کودک پس از زایمان، به طرز قابل توجه‌ای بیشتر از مردان گزارش شده است.

جالب است بدانیم که با داشتن رژیم غذایی مناسب و مصرف برخی از خوراکی‌ها نظیر اسفناج، گوشت، آبمیوه، آجیل و… می‌توان بر بیماری کم خونی غلبه کرد. در ادامه این مطلب، علاوه بر معرفی تمامی این خوراکی‌ها، با برخی از غذاهای مضر برای کم خونی و علائم آن بیشتر آشنا می‌شویم.

معرفی مواد غذایی مفید برای درمان سریع کم خونی شدید

مشکل کم خونی در بدن زمانی رخ می‌دهد که سطح گلبول‌های قرمز کاهش میابند. از جمله عوامل موثر در کاهش گلبول‌های قرمز می‌توان به خونریزی، تخریب گلبول‌های قرمز و همچنین ناتوانی بدن در تولید گلبول‌های قرمز جدید اشاره کرد.

پژوهش‌ها نشان می‌دهد که با استفاده از رژیم غذایی مناسب می‌توان به صورت کاملا طبیعی، مشکل کم خونی شدید را از بین برد. در ادامه برخی از مهم‌ترین خوراکی‌هایی که به عنوان دشمن کم خونی در نظر گرفته می‌شوند را معرفی می‌کنیم.

گوشت قرمز و سفید

گوشت گوساله و گوسفند جزو دسته گوشت‌های قرمز و گوشت ماهی و مرغ به دسته گوشت‌های سفید تعلق دارند که هر دو دارای مقادیر زیادی از آهن هستند.

خوب است بدانیم که آهن مواد غذایی به دو نوع هِم و غیرهِم دسته‌بندی می‌شوند. به آهنی که از منابع حیوانی مانند گوشت ماهی، گوساله، تخم مرغ و… در بدن جذب می‌شود آهن هِم و به آن دسته که از گیاهان به دست می‌آید آهن غیرهِم گفته می‌شود. گفتنی است که جذب آهن هِم در بدن آسوده‌تر است.

در نتیجه، با مصرف گوشت، جگر، ماهی و… که حاوی آهن هِم هستند، می‌توان به صورت کاملا طبیعی و بسیار سریع مشکل کم خونی خود را حل کرد.

سبزی‌های برگی (برگ‌دار)

همان‌طور که پیشتر اشاره کردیم، آهن موجود در گیاهان از نوع آهن غیرهِم هستند. برخی از سبزی‌های برگ‌دار غنی از آهن غیرهِم شامل اسفناج، کلم بروکلی، کرفس،‌ کلم‌پیچ و چغندر است.

البته تنها نکته‌ای که باید به آن توجه داشت این است که، پزشکان مصرف این سبزیجات را به‌تنهایی و برای مدت طولانی تجویز نمی‌کنند. از این جهت که ممکن است اگزالات درون آن‌ها موجب عدم جذب آهن در بدن شود. بنابراین، بهترین روش جذب آهن سبزیجات، مصرف آن‌ همراه با مکمل‌های حاوی ویتامین C مانند گوجه‌فرنگی است.

آجیل ۴ مغز

نتایج تحقیقات دانشمندان ثابت کرده است که مغزهایی مانند پسته، فندق و بادام به دلیل داشتن مقادیر فراوانی از آهن، مس، ویتامین B6، ویتامین E، فولات و… نقش بسزایی در رفع مشکل کم خونی بدن ایفا می‌کند. در این بین، آجیل ۴ مغز به دلیل داشتن چهار مغز فوق‌العاده پرخاصیت، به عنوان بهترین آجیل برای کم خونی محسوب می‌شود.

اما با وجود خواص معجزه‌آسای آجیل چهار مغز، متاسفانه بسیاری از افراد توجه چندانی به تغذیه و اضافه کردن این خوراکی مقوی در برنامه غذایی خود ندارند. البته باید اعتراف کرد که رشد فزاینده قیمت خشکبار در سال‌های اخیر، موجب کاهش تقاضای برخی از خانوارها از این ماده غذایی فوق‌العاده ارزشمند شده است.

با این حال، برخی از فروشگاه‌های داخلی با حذف تمامی دلالان و واسطه‌های بازار، انواع آجیل و خشکبار را به صورت مستقیم از تولیدکنندگان تحویل گرفته و به دست مشتریان می‌رسانند؛ همین امر باعث شده تا قیمت محصولات این فروشگاه‌ها از قیمت مناسبی برخوردار باشد.

وبسایت «ایران آجیل» جزو یکی از این فروشگاه‌ها محسوب می‌شود که موفق به جلب رضایت بسیاری از مشتریان شده است. برای خرید انواع آجیل ۴ مغز در سایت ایران آجیل کافی است تا در لینک مورد نظر کلیک کنید.

حبوبات

کم خونی ناشی از فقر آهن را می‌توان تا حد زیادی با مصرف حبوباتی مانند لوبیا قرمز، لوبیا چشم بلبلی، عدس و سویا درمان کرد. خوب است بدانیم که یک فنجان عدس پخته دارای ۶.۶ میلی‌گرم آهن است که ۳۷ درصد از نیاز روزانه بدن ما به این ماده معدنی را تامین می‌کند.

همچنین، حبوبات حاوی مقادیری از اسید فولیک هستند که وجود این ماده‌ مغذی در کنار آهن موجب ساخت و تولید سلول‌های خونی جدید می‌شود. به خاطر داشته باشیم که خوردن حبوبات همراه با آن دسته از مواد غذایی که سرشار از ویتامین C هستند، می‌تواند به جذب حداکثری آهن در بدن ما کمک کند.

مرکبات

مرکباتی نظیر پرتقال و لیمو شیرین سرشار از ویتامین C هستند که سبب جذب بهتر آهن در بدن می‌شوند. به همین جهت، افزودن این دو میوه در رژیم غذایی روزانه خود می‌تواند به تشکیل گلبول‌های قرمز خون بدن کمک کرده و جذب آهن غیرهِم ناشی از مصرف گیاهان و سبزیجات را افزایش دهد.

مویز

مویز، یکی دیگر از مواد غذایی است که در درمان بیماری کم خونی بسیار موثر است. آهن موجود در مویز با افزایش تولید هموگلوبین در بدن سبب افزایش خون‌سازی می‌شود. به منظور تامین آهن روزانه بدن خود کافی است تا تنها چند عدد از دانه مویز مصرف کنیم.

برخی از خوراکی‌ها و غذاهای مضر برای کم خونی

در کنار بعضی از آبمیوه‌ها، خشکبار، غلات، سبزیجات، گوشت و… که دشمن کم خونی هستند، سوءمصرف از برخی خوراکی‌ها و مواد غذایی برای افراد مبتلا به این بیماری ممنوع است. از این جهت که خوردن آن‌ها سبب اخلال در روند گلبول‌های قرمز خون، افزایش رشد بیماری کم خونی یا خطر ابتلا به آن، می‌شود. بعضی از این خوراکی‌های مصر شامل:

علائم کم‌ خونی

اصلی‌ترین مشخصه این بیماری مربوط به احساس خستگی مداوم می‌شود، اما برخی از علائم دیگر کم خونی شامل موارد زیر است.

خروج از نسخه موبایل