علمی و پزشکیکسب و کار

آیا قرص ریتالین برای درس خواندن مفید است؟

قرص ریتالین Ritalin برای چیست؟

قرص ریتالین برای درس خواندن در برخی از دانشجویان و دانش آموزان سال آخر دبیرستان استفاده می شود که عوارض قرص ریتالین بسیار زیاد است و فرد را نابود خواهد کرد به منظور افزایش میزان هوشیاری در برخی از دانشجویان دیده شده است که در زمان امتحانات از قرص ریتالین استفاده می کنند که تاثیرات منفی بسیاری دارد. قرص ریتالین یکی از داروهایی است که برخی افراد به منظور افزایش هوشیاری مخصوصا در شب‌های امتحان که نیاز به دقت و تمرکز بالاتری دارند اقدام به تهیه آن می‌کنند بدون اینکه درباره مضرات آن آگاهی کافی داشته باشند.

قرص ریتالین (Ritalin) از مشتقات گروه امفتامین‌ها است. در ابتدا قرار بود این دارو برای درمان افسردگی، خواب آلودگی در طول روز و سندرم خستگی مزمن استفاده شود؛ اما به تدریج با پیشرفت علم و تجربه‌های گوناگون مشخص شد می‌توان از این دارو در درمان كودكانی كه دچار اختلال بیش فعالی و كم توجهی هستند (ADHD) نیز استفاده كرد.

قرص ریتالین خواصی شبیه آمفتامین (قرص مشهور اکستازی) دارد و دانشجویان کالج‌های آمریکا و استرالیا به دلیل تأثیر آن در درمان خواب آلودگی در طول روز، برای درس خواندن و یا مهمانی‌های شبانه‌شان چند عدد از این قرص‌ها را مصرف می‌کردند. در سال‌های اخیر مصرف خودسرانه این دارو در کشورها رو به افزایش گذاشت و گزارش‌های متعددی وجود دارد که برخی از افراد برای بیدار ماندن در شب‌های امتحان از قرص‌های ریتالین استفاده می‌کنند.

از سرنوشت, استرالیا, استرس

قرص ریتالین 10 میلی گرم

قرص ریتالین 10 میلی گرم در داروخانه ها موجود است و مصرف کنندگان تصور می‌کنند ریتالین بی‌خطر است در حالی که عوارض مصرف خودسرانه این قرص‌ها می‌تواند در حد مواد دیگر نظیر کوکایین و آمفتامین باشد و پزشکان و روانپزشکان با صراحت اعلام می‌کنند ترک کردن داروهای محرک آمفتامینی نظیر ریتالین و اکستازی، بسیار سخت‌تر و پیچیده‌تر از سایر مواد مخدر است. لازم به ذکر است که تاکنون در چند مورد سوء مصرف ریتالین منجر به مرگ شده است.

تاکید می‌شود مصرف این دارو تنها با نظر پزشک متخصص صورت گیرد. مدت اثر این دارو چهار تا شش ساعت است؛ بنابراین باید این دارو را یک یا دو بار در روز مصرف کرد. بین کودکان از نظر پاسخ‌هایشان به این داروها تفاوت‌های زیادی وجود دارد، برخی کودکان سریعا و به مقدار کم دارو پاسخ می‌دهند، در حالی که کودکان دیگر فقط به مقدار زیاد دارو پاسخ می‌دهند. در صورت عدم تاثیر این دارو در مورد فرزندتان، باید با پزشک مشورت کنید تا علت را بیابد.

توجه: برای افراد دارای اضطراب زیاد، فشار عصبی، عصبانیت همراه با بی‌قراری، حساسیت مفرط نسبت به دارو، فشار خون بالا، گلوکوم، افسردگی‌های قابل درمان با داروهای ضد افسردگی رایج، تیک‌های حرکتی و کودکان زیر ۶ سال مصرف این دارو منع می‌شود.

توجه: دارو درمانی برای کودکان بیش فعال دارای تاثیر فوق‌العاده اما کوتاه مدتی بر علائم رفتاری آنان است. به محض قطع مصرف دارو نشانه‌های بیش فعالی با همان شدت قبلی ظاهر می‌شود. بسیاری از والدین نیز در مورد استفاده از این داروها دچار تردیدند و رغبت چندانی به استفاده از این داروها برای درمان فرزندشان نشان نمی‌دهند.

عوارض قرص ریتالین در بزرگسالان

بسته به میزان، نحوه مصرف و فرد استفاده کننده احتمال وابستگی به دارو و سوء استفاده از دارو وجود دارد.

این دارو فقط برای افرادی تجویز می‌شود که سابقه کامل آنها به طور دقیق ارزیابی شود.

این دارو برای بیمارانی با واکنش حاد استرس نباید تجویز شود.

در صورت عدم بهبودی پس از یک ماه مصرف، باید دارو را قطع کرد.

درباره قرص ریتالین

در مصرف طولانی مدت دارو، بهتر است آزمایش‌های منظم شمارش سلول‌های خونی، شمارش افتراقی و شمارش پلاکت‌ها نیز انجام شود. این دارو نباید برای درمان حالت‌های خستگی مفرط طبیعی، افسردگی و سایکوزها استفاده شود. نیاز به ادامه مصرف دارو باید مرتب ارزیابی شود و در زمان تعطیلات و زمان‌هایی که مصرف آن نیاز نیست ، مصرف کاهش یافته یا قطع شود.

قرص ریتالین برای درس خواندن داروی مناسبی نیست و دانش آموزان و دانشجویان باید به جای استفاده از داروها در هنگام درس خواندن از مواد غذایی مفید طبیعی استفاده کنند تا دچار صدمات ناشی از این دارو نشوندآیا مصرف ریتالین برای کنکور مفید است؟

آزمون سراسری یکی از سرنوشت سازترین مراحل زندگی هر فردی محسوب می شود که قبولی یا رد شدن در آن می تواند مسیر زندگی متقاضیان را تغییر دهد. چرا که امروزه داشتن مدرک تحصیلی و درجه علمی از مهم ترین عوامل موثر در انتخاب شغل آینده به شمار می روند. همین مسئله و حساسیت این آزمون بزرگ را زیاد کرده و رقابت را در بسیاری رشته ها تنگاتنگ نموده است.

این امر گاهی باعث می شود تا برخی از داوطلبان برای کاهش استرس و فرار از اضطراب به داروهای شیمیایی پناه بیاورند. بعضی از این داروهای شیمیایی کمک می‌کنند تا آنچه در مغز موجب احساس ناخوشایند می شود، کاهش یابد. نکته تاسف بار و نگران کننده آن است که برخی از داوطلبان و دانش آموزان از ریتالین برای کنکور یا حتی امتحانات مدرسه به طور مرتب استفاده کنند. همین مسئله موجب می شود تا به مرور علائم اعتیاد به ریتالین در شخص پیدا شود. زیرا این ماده دارای خواصی است که بدن را به خود عادت می دهد.

این مسئله سبب شده تا پزشکان و روانپزشکان به جز در موارد ضروری، مصرف آن را محدود نمایید. حتی در مواردی داروی گیاهی مفید جایگزین قرص ریتالین برای تسکین دردها یا رفع بیماری تجویز می شود. در نگاه اول، به نظر می رسد که ریتالین برای کنکور به تولید دوپامین منجر می شود و به همین دلیل ایجاد احساس سرخوشی و افزایش تمرکز آنها می کند. اما تحقیقات ثابت کرده که هیچ گونه گزارشی ناشی از سودمندی این دارو مشاهده نشده است. حتی مطالعات حاکی از بروز عوارض مصرف ریتالین است.

عوارض مصرف ریتالین برای کنکور چیست؟

شاید برخی از مردم، ریتالین را از مواد اعتیاد آور نمی شناسند. اما حقیقت این است که با توجه به اثر این داروها بر مغز و اعصاب ثابت شده است که ریتالین اعتیاد آوره. همچنین تصور می شود که تاثیر ترشح دوپامین به دلیل مصرف این دارو کوتاه مدت می باشد. اما طبق تحقیقات پزشکی مشخص شد که عوارض مصرف این دارو با کوکائین برابری می‌کند و به همین دلیل برای ایجاد آرامش و خوشحالی راه های دیگری را بهتر است انتخاب نمایید.

یکی از عوارض رایج مصرف ریتالین برای کنکور و امتحانات مدارس، ایجاد مشکل در خواب یا بی خوابی می باشد. گاهی اوقات نیز اشتهای فرد کاهش پیدا کند و یا حتی در مواردی دچار بی اشتهایی می شود. کاهش وزن، از عوارض دیگر مصرف این دارو می باشد. همچنین در برخی افراد مشاهده می شود که مصرف این دارو تپش قلب را در پی داشته است. در صورتی که پس از مصرف ریتالین برای کنکور  علایم زیر را مشاهده نمودید، حتماً به پزشک معالج مراجعه نمایید :

  • ایجاد مشکل در گردش خون و بروز علائم در انگشتان دست و پا به صورت سرد شدن، بی حسی، درد و تغییر رنگ پوست خود را نشان می دهد.
  • ضربان قلب با سرعت و یا به طور نامنظم در تپش می باشد.
  • ایجاد تغییر در روحیات و خلق و خوی فرد از جمله تحریک پذیری، خشونت، نوسانات خلقی و به وجود آمدن افکار غیر عادی را در پی دارد.
  • ایجاد تغییر در بینایی فرد همانند تاری دید.

حال که دیدیم ریتالین در جلسه کنکور چه مضراتی می تواند داشته باشد، تمید است که از مصرف چنین دارویی برای کسب نتیجه بهتر و بالا بردن راندمان مطالعه خودداری کنیم. مسلما اگر برنامه ریزی، امید، اعتماد بنفس، استفاده از منابع درست و مطالعه دقیقی صورت گیرد، دیگر نیازی به مصرف ریتالین برای درس خواندن نخواهد بود و احتمال قبولی را می توان چند برابر افزایش داد. برای دستیابی بخ رموز موفقیت، کسب راهنمایی از مشاوران و کارشناسان حوزه تحصیلی ضروری بنظر می رسد. در همین راستا، مشاوران و کارشناسان دکتر فکر در کنارتان هستند تا در تمامی روزهای هفته از ساعت 8 صبح الی 12 به شیوه تلفنی و آنلاین مشاوره اختصاصی ارائه دهند.

آیا استفاده از ریتالین برای کنکور سودمند است؟

خیر. این دارو در بدن برخی از افراد ناسازگاری نشان داده و موجب واکنش های ناخوشایند می شود. بعلاوه، بدن خیلی زود به ریتالین عادت می کند.

 داروهای مغز و اعصاب چه تاثیری بر سلامت افراد کنکوری دارند؟

رفتار ما نمود بیرونی فعل و انفعالات مغز ما است. تغییر در این فعل و انفعالات شیمیایی می تواند حالت های متفاوتی مانند اضطراب، افسردگی و شادمانی را در ما ایجاد کنند. داروهای مغز و اعصاب در همین نقطه به کمک آدم ها می آیند. در حقیقت این داروها با متعادل کردن این تغییرات شیمیایی تلاش می‌کنند تا ما را به شرایط عادی خود برگردانند.

شاید اینطور به نظر بیاید که استفاده از این داروها کمک بزرگی به گذران مرحله سخت کنکور است؛ با این حال مصرف طولانی مدت قرص های اعصاب و روان صرف نظر از عوارض خطرناک، می تواند شبیه یک اعتیاد دارویی عمل کند و ما را تا همیشه پایبند به خود نگه دارد. به همین دلیل است که ترک اعتیاد ریتالین به یکی از دغدغه های امروزه تبدیل شده است. ریتالین میان اغلب مردم به عنوان یک قرص بدون اعتیاد شناخته می شود؛ اما واقعیت این است که تقریبا اغلب داروهای مغز و اعصاب اعتیادآور هستند.

آیا مصرف ریتالین برای افراد سالم بی خطر است؟

ریتالین یک داروی محرک مغزی است. این دارو با ترشح دوپامین در مغز برای مدتی حالتی سرخوش و پرانرژی را در فرد ایجاد می کند. این تاثیر مثبت در نگاه اول باعث می شود تصور کنیم که برای ایجاد یک حالت سرحال، می توانیم به راحتی از این دارو استفاده کنیم؛ به همین دلیل گاهی شاهد مصرف ریتالین در دوران بارداری هستیم.

البته این تصور چندان غلط نیست؛ اما اگر بدانید که عوارض مصرف خودسرانه این دارو با عوارض مصرف داروهای مخدری مانند کوکائین برابری می‌کند حتما راهی جایگزین را برای ایجاد آرامش و خوشحالی انتخاب می کنید. به علاوه این داروی محرک، به همان اندازه اعتیادآور است. می توان گفت ترک ریتالین نیز دشوارتر است؛ چراکه فرد تصور می کند به علت دارویی بودن این ماده، اثر مخرب کمتری در بدن ایجاد می‌شود. تصوری که کاملا بی اساس و غلط است و ترک آن را هر روز به تعویق می‌اندازد. بنابراین بهتر است فقط در صورت نیاز و با تجویز پزشک مصرف شود.

چه تصوراتی درباره مصرف ریتالین برای کنکور وجود دارد؟

چند سالی است که ریتالین یک تجویز فراگیر در میان دانش آموزان و دانشجویان است. تجویزی که در شب های امتحان، همراهی برای بیدار ماندن و درس خواندن افراد است. دانش آموزانی که به کنکور نزدیک تر هستند نام ریتالین را بیشتر شنیده اند. قرص معجزه آسایی که می تواند خواب را از چشم بگیرد و تمرکز را تا حد بسیار زیادی بالا ببرد. البته این تنها روی خوب مصرف ریتالین برای کنکور است. در ادامه با فراگیرترین باورها درباره ریتالین آشنا می شویم.

آیا ریتالین اضطراب کنکور را کاهش می دهد؟

همانطور که گفتیم ایجاد حس شادابی در مغز یکی از تاثیرات ریتالین است. دانش‌آموزان کنکوری تصور می کنند با بیشتر شدن فعالیت مغز، می توانند حس اضطراب خود را کنترل کنند؛ اما کاهش اضطراب تاثیر مستقیم این دارو نیست. در حقیقت بیدار ماندن در طول شب و استفاده از زمان بیشتر برای مطالعه، باعث می شود که فرد اعتماد به نفس بیشتری به دست ‌آورد و تصور کند که مصرف دارو باعث کاهش اضطراب او شده است. جالب است بدانید که با گذر زمان این اتفاق کاملا برعکس خواهد شد؛ زیرا افزایش اضطراب و بی قراری یکی از اصلی ترین عوارض مصرف ریتالین برای کنکور است.

آیا قرص ریتالین برای درس خواندن تاثیر گذار است؟

ریتالین که به قرص «شب امتحان» هم معروف شده است، توسط دانش آموزان و دانشجویان برای افزایش تمرکز و سطح بهره وری مطالعه استفاده می‌شود. گزارشات مختلفی از افزایش مصرف این دارو و قرص های مشابه در میان دانشجویان و دانش آموزان ارائه شده است که نشان دهنده افزایش قابل توجه و نگران کننده این معضل است.

متاسفانه این باور غلط در میان جوانان رواج پیدا کرده که ریتالین از مواد مشابه که به طور غیرقانونی در خیابان به فروش می‌رسد ایمن‌تر است، اما اثرات و پیامدهای آن بسیار مشابه است. پس، آیا قرص ریتالین برای درس خواند تاثیر گذار است؟ بله، در کوتاه مدت می‌تواند در برخی افراد باعث افزایش تمرکز شود، اما باید عوارض آن را نیز در نظر گرفت.

نکته اول این است که مصرف ریتالین برای درس خواندن و بدون تجویز پزشک باعث افزایش سریع سطح تحمل بدن نسبت به دارو می‌شود. و به عبارت دیگر با مصرف بعدی دیگر تاثیر گذشته را برای فرد به همراه نخواهد داشت. اگر از ریتالین برای مطالعه پیرامون مطالبی که نیاز به خلاقیت دارند (مانند نوشتن یک تحقیق) استفاده شود می‌تواند نتیجه عکس داشته باشد.

دلیل دیگری که در استفاده از ریتالین برای درس خواندن باید تجدید نظر کرد، این است که فرد تنها در چند ساعت ابتدایی پس از مصرف ریتالین احساس خوبی را تجربه می‌کند، اما به محض از بین رفتن اثرات دارو با حالاتی مشابه موادی مانند کوکائین رو به رو می شوند. در این مرحله افراد حالاتی مانند اضطراب یا افسردگی را تجربه می‌کنند که می‌تواند طیف وسیعی از عوارض جانبی را به همراه داشته باشد.

همچنین از دیگر خطرات مصرف ریتالین احتمال اعتیاد به آن است. اگر فردی به طور مرتب برای مطالعه از ریتالین استفاده کند ممکن است به این ماده اعتیاد پیدا کند، و اگر به لحاظ جسمی وابسته شود، هنگام تلاش برای قطع مصرف با مشکلات جدی علائم ترک مواجه می‌شود.     هرچند که ریتالین ممکن است در درس خواندن تاثیرگذار باشد اما مزایای آن به هیچ عنوان از عوارض و خطرات مصرفش بیشتر نیست.

ریتالین و تمرکز، دو خط موازی

یکی از مهم ترین دغدغه های افراد کنکوری، عدم تمرکز است. تمرکز همان گنجینه‌ای است که می تواند اضطراب و عوامل پیرامونی را کنار بزند و به فرد برای فراگیری یک مطلب مهم کمک کند. یکی از دلایل شیوع مصرف ریتالین برای کنکور همین مسئله است. افزایش تمرکز تصور نادرستی است که درباره مصرف این دارو درمیان دانش آموزان رایج است. در طول تحقیقات دارویی در سال های اخیر مشخص شد که مصرف طولانی مدت این محرک باعث ایجاد اختلالات شناختی، کاهش روند یادگیری و از بین رفتن عنصر خلاقیت در فرد می شود.

عوارض مصرف قرص ریتالین برای کنکور

نمی توان تاثیرات مثبت قرص ریتالین را در ایجاد سطح بالای انرژی نادیده گرفت. تاثیر روانی این قرص گاهی آنقدر زیاد است که عده ای عقیده دارند ترک شیشه با ریتالین امکان پذیر است. شاید این حس و حال پر شور و خستگی ناپذیر از مهم ترین ویژگی هایی باشد که یک دانش آموز کنکوری به آن نیاز دارد. اما اگر این حس و حال کاذب و حتی پرخطر باشد چه عواقبی دارد؟

اگر از دانش آموزان و دانشجویانی که قرص ریتالین را مصرف می کنند درباره تاثیرات آن بپرسیم، جواب هایی مشابه را دریافت می کنیم: بالا بردن تمرکز، بالا بردن سطح انرژی، شب بیداری و فرصت بیشتر برای مطالعه، یادگیری سریع و پایدار. اما ریتالین هم مانند هر داروی محرک دیگر عوارضی دارد. اگر بدون تجویز پزشک به این دارو روی آورده اید با بخشی این عوارض آشنا شوید.

عوارض جسمی مصرف داروهای محرک برای دانش آموزان

اولین عوارضی که پس از استفاده از داروهای محرک به وجود می آید، عوارض جسمی است. این آسیب ها می توانند تا مدت زیادی همراه ما باشند و باعث ایجاد مشکلات جدی شوند. این مشکلات شامل موارد زیر هستند:

  1. حالت تهوع و استفراغ
  2. سرگیجه و سردرد
  3. افزایش ضربان قلب و فشار خون
  4. از بین رفتن اشتها

ریتالین چه عوارض روانی دارد؟

تنها مشکلات جسمی نیستند که با مصرف این داروها ایجاد می‌شوند. همانطور که پیش از این گفتیم، ما با مصرف داروها فعل و انفعالات شیمیایی مغز را دچار تغییر می کنیم. اگر این مصرف با تجویز پزشک نباشد، عوارض روانی نیز تا همیشه ما را تحت تاثیر قرار می دهند. این عوارض روانی عبارتند از:

  1. عصبانیت خارج از کنترل و مستمر
  2. عدم تمرکز در طولانی مدت
  3. ایجاد اختلالات شناختی
  4. ایجاد مشکل در روند طبیعی خواب
  5. بیقراری و اضطراب

چه راه حل هایی جایگزین قرص ریتالین است؟

برای اینکه یک جایگزین مناسب برای مصرف ریتالین برای درس خواندن انتخاب کنید، بهتر است بدانید که روش‌های غیر معقول نمی تواند پاسخ درستی باشد. پس بهتر است به راه هایی اعتماد کنید که سلامت شما را به خطر نمی اندازند.

  •     دوپامین را به صورت طبیعی در مغز افزایش دهید. فعالیت هایی مانند ورزش های هوازی، مصرف مولتی ویتامین و مواد غذایی پروبیوتیک و خواب کامل بخشی از عواملی است که می تواند به صورت طبیعی در مغز شما دوپامین را ترشح کند.
  •     اگر اضطراب بالایی دارید، تمرینات تنفس را فراموش نکنید. تنفس عمیق و درست می تواند سطح اکسیژن خون شما را بالا ببرد و حالتی از آرامش را در شما ایجاد کند.
  •     از روانشناس کمک بگیرید. اگر تصور می کنید که توانایی کنترل احساسات منفی را ندارید، بهتر است با متخصصان این حوزه گفت و گویی داشته باشید.

به نقل از ایده آل مگ

مجله سلامتی ایران

جدیدترین اخبار روز پزشکی و سلامتی ایران و جهان و در این مجله سلامتی و پزشکی می توانید شاهد بررسی انواع امراض و بیماری های مختلف، شیوه ها و راهکار های درمان، روش های تشخیص بیماری باشید.