آموزش تحلیل تکنیکال بازارهای مالی | ۳ اصل اساسی تحلیل تکنیکال
بازار بورس یک بازار سرمایهگذاری است که افراد میتوانند در آن سهام شرکتهای مختلف را خریداری کرده و ارزش داراییهای خود را در برابر تورم حفظ کنند. همچنین سرمایه گذاری در بورس میتواند افزایش سرمایه و سودهای کلانی را به همراه داشته باشد. این در حالی است که ریسک معامله در بورس هم بالاست و گاهی به جای سود، زیان و ضرر به سرمایه افراد وارد میشود.
در این بین، برای اینکه سرمایه افراد دچار زیان نشود و همواره سودده باشد، باید هر معامله گر با شیوه خرید و فروش سهام در بورس آشنا باشد که این آشنایی با فراگیری علم تحلیل محقق میشود. در ادامه به آموزش تحلیل تکنیکال بورس میپردازیم تا با ماهیت این نوع از تحلیل آشنا شویم و ببینین که چگونه میتوانیم از آن برای کسب سود بیشتر در بورس استفاده کنیم.
تحلیل تکنیکال چیست؟
تحلیل تکنیکال «Technical Analysis»، یک استراتژی تحلیلی است که در آن تاریخچه قیمتها و حجم معاملات در بازار را مرور میکنند تا بتوانند قیمتهای آتی بازار را حدس بزنند. در آموزش تحلیل تکنیکال بورس، این قیمت گذشتهی سهام و حجم معاملات سهام است که باید مورد بررسی قرار بگیرد. لازم به ذکر است که تحلیل تکنیکال تنها به بازار بورس اختصاص ندارد و از آن میتوان در سایر بازارهای مالی مانند ارز، بورس کالا و … نیز استفاده کرد.
به عبارت دیگر، تحلیل تکنیکال، رفتار بازار را مورد مطالعه قرار میدهد تا از روی آن به سیر حرکت قیمتها پی ببرند. تحلیل تکنیکال را می توان یکی از کاربردی ترین و محبوب ترین شیوههای تحلیل در بازارهای مالی به حساب آورد که طرفداران بسیاری دارد و افراد زیادی در پی فراگیری آن هستند. البته یادگیری و استفاده از این تحلیل نیز، راحت تر از سایر شیوه ها است.
تفاوت تحلیل تکنیکال با تحلیل بنیادی چیست؟
آموزش تحلیل بورس، در برابر تحلیل بنیادی یا فامندامنتال قرار میگیرد که استراتژی جامع دیگری برای فعالیت در بازارهای مالی و کسب سود از آنها است. اما تحلیل بنیادی با تحلیل تکنیکال، دو تفاوت اساسی دارد که این تفاوتها به قرار زیر هستند:
· تفاوت در شیوه مطالعه بازار
تحلیل بنیادی برعکس تحلیل تکنیکال، تمام اطلاعات بازار و سهام را بهصورت ذرهبینی مورد تحلیل قرار میدهد تا از این طریق به ارزش ذاتی سهام پی ببرد. تحلیلگران بنیادی یا فاندامنتال، از روی ارزش یک سهم، آیندهی آن را پیشبینی میکنند، نه از روی اطلاعات گذشتهی آن.
· تفاوت در به کارگیری
گفتیم که از تحلیل تکنیکال میتوان در سایر بازارهای مالی نیز استفاده کرد، اما تحلیل بنیادی یک بازار، نمیتواند چراغ راه ما برای پیشبینی یک بازار دیگر شود. یعنی وقتی شما به صورت بنیادی بازار بورس را مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهید، برای ورود به بازار دیگری مانند فارکس و استفاده از تحلیل بنیادی فارکس در آن، باید از اول، کلیه اطلاعات مربوط به جفتارزهای فارکس را مورد بررسی و تحلیل قرار دهید. این در حالی است که در تحلیل تکنیکال، پس از بررسی نمودارها و اطلاعات بورس، میتوان با یک نگاه به نمودار سایر بازارها، به روند تغییر قیمت در آنها نیز پی برد.
تحلیل تکنیکال کلاسیک و نوین
تحلیل تکنیکال سنتی یا کلاسیک، نوعی تحلیل تکنیکال است که با حفظ کردن تمامی دیدگاهها و نظرات مربوط به تحلیل تکنیکال از زمان پیدایش آن تا به امروز، به تشخیص روندهای بازار کمک میکند. از جمله مواردی که به تعیین زمان خرید و فروش به وسیله تحلیل تکنیکال کمک میکنند، میتوان به ابزارها، تکنیکهای مختلف و قوانین ریاضیات اشاره کرد.
در تحلیل تکنیکال کلاسیک، همیشه نظریههای جدیدی ارائه میشود؛ اما رویههای قبلی نیز در این تحلیل حفظ شدهاند. ارائه نظریات جدید در تحلیل تکنیکال، به غنی شدن این نوع تحلیل کمک زیادی کردهاند؛ اما با این وجود به گامهای فرایند تحلیل در این نوع از تحلیل تکنیکال توجه زیادی نشده است.
تحلیلهای کلاسیک سنتی بیشتر به صورت چشمی و دیداری انجام میشوند و شما به عنوان معاملهگر باید به صورت مداوم، قیمتها را پیگیری کنید. البته با آموزش تحلیل تکنیکال سنتی، شما تنها قادر به درک تغییرات بازار خواهید بود و نمیتوانید قیمت دقیق و مشخصی را با این نوع تحلیل استخراج کنید.
تحلیل تکنیکال نوین، یک روش برای پیش بینی بالا و پایین رفتن قیمتها در بازار است. در این تحلیل، با کمک یک سری از الگوهای قیمتی میتوان آینده بازار را پیشبینی کرد. این نوع تحلیل، نقاط قوت تحلیل کلاسیک را حفظ و تقویت کرده است.
از جمله مهمترین نقاط قوت تحلیل تکنیکال نوین میتوان به افزایش توانایی تحلیلگران در تشخیص رفتار بازار و انتظارات احتمالی، داشتن تعاریف اختصاصی در رابطه با سطوح عرضه و تقاضا، نیاز کمتر به تحلیلهای دیداری و چشمی، تعیین قوانین و اصولی که با تغییرات روند و تصحیح قیمتها در ارتباط هستند، ارزش گذاری سطوح مقاومت، داشتن الگوهای مناسب برای تحلیل سقفها و کفها، کشف ارتباط بین زمان، قیمت و ساختار روند و… اشاره کرد.
انواع رویکردهای تحلیل تکنیکال
استراتژی معاملاتی تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال یا بورس، رویکردهای مختلفی دارد که استفاده از آنها میتواند به سودآوری بیشتر شما کمک کند. در آموزش تحلیل تکنیکال بهتر است که همه این موارد را به خوبی بیاموزید تا بتوانید معاملاتی موفقتر را تجربه کنید. انواع رویکردهای تحلیل تکنیکال شامل موارد زیر هستند:
· روش فیبوناچی
اصطلاح روش فیبوناچی زمانی در بازارهای مالی به کار برده میشود که روند حرکت سهمها بین دو سطح حمایتی و مقاومتی قرار گرفته باشد. در این حالت میتوان با تعیین سطح بر پایه ریشه طلایی، از قیمت سهمها در آینده مطلع شوید.
· روش کندل استیک
این روش، از جمله مهمترین روشهای تحلیل تکنیکال به حساب میآید که به کمک آن میتوان روند سهام در آینده را پیش بینی کرد. نمودارهای کندل استیک شامل چهار قسمت مهم شروع معامله، پایان معامله، بالاترین قیمت در بازه زمانی مشخص و پایینترین قیمت در بازه زمانی معین است. اگر این نمودار در تحلیل شما به صورت یک شمع توخالی باشد، میتوانید نتیجه بگیرید که قیمت پایانی سهم، بیشتر از قیمت آغازین خواهد بود؛ اما در صورت توپر بودن شمع، متوجه میشوید که قیمت پایانی سهم از قیمت آغازین آن کمتر است.
· روش امواج الیوت
در روش امواج الیوت، گفته میشود که در قسمتهای پر جنب و جوش موجهای سهام، قیمت سهم بر مبنای قوانین خاصی محاسبه خواهد شد. این الگو از سه موج موافق و دو موج مخالف روند تشکیل شده است.
· روش ابر ایچیموکو
روش ابر ایچیموکو از جمله اندیکاتورهای بسیار پرکاربرد در تحلیل تکنیکال بازار بورس است. این روش بسیار تکامل یافته را میتوان در نمودارها برای انجام تحلیل مورد استفاده قرار داد.
تاریخچه تحلیل تکنیکال
اولین کاربرد تحلیل تکنیکال به ژاپنیهایی برمیگردد که از رسم نمودار برای بررسی قیمت کالاهای اساسی مانند برنج در حدود ۳۰۰ سال پیش استفاده میکردند. به دنبال ژاپنیها، برخی از مردم سایر مللها نیز به صورت دستی و غیررسمی، برای پیشبینی بازارهای موردنظر خود، به رسم نمودار پرداخته و از این طریق به پیشبینیهای موردنظر خود در بازار دست مییافتند. اما هیچکدام از این پیشبینیها بر اصول اساسی و جامعی استوار نبودند.
تحلیل تکنیکال زمانی به یک روش جامع و قابل استناد برای پیشبینی بازارهای مالی مانند بورس تبدیل شد که در حدود سال ۱۹۰۰ میلادی، شخصی به نام چارلز داو «Charles Henry Dow»، در پی مطالعات پیدرپی خود نسبت به تأثیر نمودارها در بازار، توانست اصول و قواعد مشخصی را برای تحلیل تکنیکال ارائه داده و رسماً آن را به عنوان یک روش تحلیلی صحیح و کاربردی به جهان معرفی کند. در طی سالهای ۱۹۰۰ تا ۱۹۰۲ که داو درگذشت، توانست مطالعات و یافتههای خود را به پیروانش منتقل کرده و با پیگیری پیروان وی، علم تحلیل تکنیکال به شکل تکامل یافتهی کنونی دربیاید.
۳ اصل اساسی تحلیل تکنیکال
چارلز داو، در مطالعات و مقالات گستردهای که در روزنامه تحت نظارت خود، بهنام «وال استریت ژورنال» ارائه داد، سه اصل اساسی را برای تحلیل تکنیکال در نظر گرفته بود که این اصول به قرار زیر هستند:
· قیمتها همهچیز را نشان میدهند
تغییرات قیمت، تابعی از عرضه و تقاضای بازار است که به تنهایی میتواند اطلاعات کافی را در اختیار تحلیلگران قرار دهد. اگرچه عوامل بنیادی، جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی و …. همگی بر روند تغییر قیمتها نقش دارند، اما چگونگی حرکت قیمت به تنهایی میتواند اطلاعات کافی در مورد تأثیرپذیری عوامل بیرونی را نیز به ما نشان داده و برای پی بردن به روند آیندهی بازار کافی باشد. درک این مطلب، اولین و اساسیترین موضوع برای پرداختن به آموزش تحلیل تکنیکال بورس یا هر بازار مالی دیگری است.
برای یک تحلیلگر تکنیکال، مهم نیست که قیمتها به چه دلیل و تحت تأثیر چه عواملی افزایش یا کاهش مییابند، آنها تنها میخواهند با پیشبینی نوسان بعدی، فرصتهای موجود در بازار را شناسایی کنند.
· تغییر قیمتها از روی روند اتفاق میاُفتد
روند یا سیر حرکت قیمتها، تمایل دارد که مسیر حرکتی خود را حفظ کند و دچار تغییر نشود، مگر اینکه عوامل بیرونی آن را مجبور به تغییر مسیر کنند. پس وقتی قیمت یک سهم در بورس بالا و پایین میشود، با بررسی نقاط مقاومت و حمایتی که روند را تغییر دادهاند، میتوان روندی که تمایل دارد به مسیر عادی خود برگردد را بررسی کرده و سپس به حرکت بعدی آن پی برد. در آموزش تحلیل تکنیکال مقدماتی، با خط روند، خطور مقاومت و حمایت بهصورت کامل آشنا خواهید شد.
· تاریخ همواره تکرار میشود
آشنایی با مبحث روانشناسی بازار در آموزش بورس به شما کمک میکند که عوامل روانشناسی که قبلاً بر بازار تأثیر گذاشتهاند را دوباره و دوباره ببینید. به عبارت دیگر، الگوهای تغییر قیمت، در بازههای زمانی مختلف در بازار تکرار میشوند؛ به طوری که اگر شما به نمودار حرکت قیمت یک سهم در طول چند سال گذشته توجه کنید، میبینید که تغییر قیمتها در زمانهای مختلفی بهصورت چرخهای تکرار شدهاند و همواره تکرار میشوند. پس طبیعی است که با بررسی قیمتهای گذشته سهام و همچنین حجم معاملات در آنها، بتوانیم آینده آن را پیشبینی کنیم!
مزایای تحلیل تکنیکال بورس
با توجه به محبوبیتی که تحلیل تکنیکال نسبت به سایر استراتژیهای تحلیلی دارد، لازم است تا مزایای این روش را به صورت عمده مورد بررسی قرار دهیم. بنابراین اصلیترین مزیتهای آموزش تحلیل تکنیکال بورس را میتوان بهصورت زیر بیان کرد:
· سازگاری با بازارهای مختلف
کسی که مشغول فراگیری بورس از صفر است، در زمان تحلیل، به راحتی میتواند بین گروههای مختلف سهام، مانند سهام نفتی، دارویی، غذایی، فولاد و …. سوئیچ کرده و دید کلی نسبت به نوسانات بازار را بدست بیاورد که سبب میشود از بیشتر فرصتها آگاه شده و از نوسانگیریها خود، سودهای بسیاری را کسب کند.
این در حالی است که یک تحلیلگر بنیادی برای بررسی کل بازار به بررسی صورتهای مالی گستردهای نیاز دارد که از وقت محدود معاملات بورس خارج است و این تحلیلگر تا بخواهد اطلاعات مالی چند سهم مختلف را بررسی کند، بسیاری از سودهای نوسانگیری را از دست خواهد داد.
به همین صورتی که تحلیل تکنیکال میتواند در بین شرکتهای مختلف به بررسی بپردازد، در مورد ورود به بازارهای دیگر نیز همین ویژگی را به نمایش میگذارد و میتواند به سرعت، سایر بازارهای مالی را نیز از نظر بگذارند، اما تحلیل بنیادی، این انعطافپذیری را ندارد.
· میانبری برای تحلیل بنیادی
هدف هردو گروه تحلیلگران بنیادی و تحلیلگران تکنیکی این است که بدانند نمودارها به چه سمتی حرکت میکنند و چگونه میتوان از تغییر قیمتها سود بدست آورد. وقتی هدف مشترک است، تحلیلگران تکنیکی راحتتر و سریعتر میتوانند به هدف خود برسند. حال آنکه تحلیلگران بنیادی همان نتایج را دیرتر کسب میکنند. پس آموزش تحلیل تکنیکال بورس، سبب میشود تا سریعتر بتوان نتایج بنیادین را حدس زده و در راستای آن اقدام کرد.
· قابل استفاده در زمانهای مختلف
معمولاً گفته میشود که تحلیل تکنیکال برای بازههای زمانی کوتاهمدت و تحلیل بنیادی برای بازههای زمانی بلندمدت کاربرد دارد. اما حقیقتاً چنین نیست. چراکه آموزش تحلیل بورس به افراد کمک میکند که به صورت روزانه، هفتگی، ماهانه و حتی سالیانه به تحلیل بپردازند. اما این شیوه کار تحلیلگر است که تعیین میکند در چه بازه زمانی به آموزش فارکس پرداخته و آن را به کار بگیرد.
· آموزشپذیری آسانتر
یادگیری و آموزش تحلیل تکنیکال بورس به صورت دورههای آموزش تحلیل تکنیکال رایگان، دورههای آموزش تحلیل تکنیکال مقدماتی و در نهایت، دورههای آموزش کامل تحلیل تکنیکال در طول زمان چند هفته تا چند ماه قابل فراگیری هستند. هرکدام از دورههای فوق میتوانند افراد را به علم تحلیل تکنیکی مجهز کرده و توانایی لازم برای کسب سود از بازار را به ایشان بدهند. این در حالی است که فراگیری سایر استراتژیهای تحلیل به دورههای وسیعتر، زمان و انرژی بیشتری نیاز دارد.
· دارای ابزارهای مشخص
ابزار کار تحلیلگران تکنیکی، نمودارها هستند. چندین نوع نمودار معروف وجود دارد که افراد میتوانند با توجه به آنها و همچنین با کشیدن خطوط بر روی آنها، تحلیلهای خود را به انجام برسانند. همین ابزارهای مختصر و مشخص، روند آموزش تحلیل تکنیکال در بورس را راحت کرده و همچنین سرعت و دقت آن را نیز افزایش میدهد.
آموزش تحلیل تکنیکال بورس
آموزش تحلیل تکنیکال در بورس برای هر شخصی که بخواهد بهصورت موقتی، دورهای یا دائمی در بورس معامله کند، ضروری است. بدون آموزش تحلیل تکنیکال بورس، بازار برای شما تنها یک میدان بازی خواهد بود که برد و باخت در آن نیز به شانس شما بستگی دارد. اما معامله نباید شانسی باشد. پس برای این که فاکتور شانس را از فعالیت مالی خود حذف کرده و صرفاً از روی دانش و آگاهی به تحلیل و معامله بپردازید، آموزش تحلیل تکنیکال در فارکس را شروع کنید.
بهترین آموزش تحلیل تکنیکال برای افراد مبتدی، شرکت در دورههای مقدماتی تحلیل تکنیکال است که در آن، کلیه مباحث اولیه ورود به بازار، آشنایی با اصطلاحات کاربردی تحلیل تکنیکال، شناسایی نمودارها، مطالعه نمودارها، تشخیص سهام با پتانسیل رشد، تشخیص زمان ورود و خروج از معاملات و …. را یاد خواهید گرفت.
پس از کسب اولین سودهای خود، حالا میتوانید در دورههای پیشرفته آموزش تحلیل تکنیکال در بورس شرکت کرده و هربار با دانش و آگاهی بیشتری دست به معامله بزنید که در نتیجه آن، سود بیشتری را نیز کسب خواهید کرد.
سه نمودار مهم در آموزش تحلیل تکنیکال بورس
شناسایی و استفاده از نمودارها، جزو اصول آموزش تحلیل تکنیکال مقدماتی است که در اینجا صرفاً به معرفی بخش ابتدایی آن، یعنی معرفی نمودارها خواهیم پرداخت. بهصورت کلی سه نوع نمودار وجود دارد که افراد برای تحلیل از آنها بهره میگیرند. ویژگیهای این سه نمودار به قرار زیر هستند:
· نمودارهای خطی «Line Chart»
نمودارهای خطی جزو سادهترین و کلیترین نمودارهای تحلیلی هستند که در آن، نقاط قیمتی آخرین معاملات به هم متصل شدهاند. معمولاً سهام بورس در طول روز، نوسانات قیمت زیادی را تجربه میکنند که این نوسانات روزانه در نمودارهای خطی قابل مشاهده نیست. به همین خاطر برای بررسی جزئی نوسانات روزانه، نمیتوان از نمودار خطی استفاده کرد. در واقع، این نمودارها، تنها در بررسیهای کلی و دورهای به تحلیلگران کمک میکنند.
· نمودارهای میلهای «Bar Chart»
نمودار میلهای، همانطور که از نام آن هم پیداست، بازههای قیمت در آن بهصورت میلهای نمایش داده میشود. در واقع قیمت باز و بسته شدن معاملات در این نمودارها قابل مشاهده است و اطلاعات بیشتری را نسبت به نمودارهای خطی در اختیار تحلیلگران تکنیکی قرار میدهند. نمودارهای میلهای برای بررسی بازههای قیمت روزانه، بهترین گزینه هستند و افرادی که تنها میخواهند بدانند که یک سهم خاص در طول روز چقدر نوسان کلی داشته، باید نمودار میلهای آن سهم را رصد کنند.
· نمودارهای شمعی (ژاپنی) «Candlestick Chart»
نمودارهای شمعی جزو کاربردیترین نمودارهای تحلیلی در بازارهای مختلف مالی هستند که از روی آنها میتوان جزئیترین اطلاعات بازار را مورد بررسی قرار داد. در واقع با یک نگاه به نمودار شمعی داراییها در بازار، میتوان کلیه نوسانات، تغییرات و دیگر اتفاقاتی که برای دارایی افتاده است را تماشا کرد. در این نمودار، مستطیلهایی با رنگهای متنوع وجود دارد که هر مستطیل و هر رنگ، نمایانگر نوسان و اتفاق خاصی است که برای سهام یا دیگر داراییهای مالی پیش آمده است.
معمولاً تحلیلگرانی که بهصورت روزانه و دائمی اطلاعات بازار را مرور کرده و به تحلیل میپردازند، نمودارهای شمعی را برای تحلیل خود در نظر میگیرند. چراکه اطلاعات سایر نمودارها نیز در این نوع نمودار قابل بررسی است.
تحلیل تکنیکال چه تاثیری بر معاملات انواع بازارهای مالی دارد؟
چنان چه معاملات خود را بدون استفاده از تحلیل تکنیکال سهام انجام دهید، معامله شما یک معامله بسیار پر ریسک خواهد بود که امکان شکست و ضرر در آن وجود دارد. از این روی لازم است پیش از انجام هرگونه فعالیتی در بازارها سرمایه، در دورههای آموزشی مانند آموزش تحلیل تکنیکال شرکت کنید و نحوه استفاده از این نوع تحلیل را بیاموزید.
به این شکل، میتوانید با آموزش تحلیل تکنیکال معامله، بسته به حوزه مورد نظر خود با آموزش تحلیل تکنیکال فارکس یا بورس، قیمت سهمهای مختلف را پیشبینی کنید و بر همین مبنا معاملات خود را انجام دهید.
روند شناسی در تحلیل تکنیکال
تشخیص روند نمودارها، یکی از مهمترین مراحل برای آموزش تحلیل تکنیکال است که میتواند با تشخیص روندی صعودی، خنثی و نزولی معاملات به تحلیل درست نمودار کمک کند. روند شناسی میتواند در تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال، تحلیل تکنیکال سهام و تحلیل تکنیکال فارکس مفید باشد.
اما چگونه میتوان از روی قلهها و درههای نمودار، روند آن و نوسانات قیمتی را پیشبینی کرد؟ برای درک این مطلب، چند نکته را به شما میآموزیم که ممکن است برایتان مفید باشند. برای مثال: چنان چه قلههای نمودار در یک روند بالاتر از قلههای قبلی باشند، و درههای نمودار از درههای پیشین بالاتر قرار گرفته باشند میتوان نتیجه گرفت که روند نمودار حالت صعودی دارد.
حال چنان چه درهها و قلههای جدید در سطح پایینتر از قلههای قبلی قرار بگیرند، روند نمودار شما نزولی خواهد بود. چنان چه قلهها و درههای نمودار به شکل بی قاعده بالا و پایین شوند، روند نمودار کاملا خنثی است.
خطوط مقاومت و حمایت در تحلیل تکنیکال
یکی از مهمترین اصولی که در آموزش تحلیل تکنیکال یه شما آموزش داده میشود در رابطه با کاربرد خطوط مقاومت و حمایت است. اگر بخواهیم سطوح مقاومت و حمایت را به زبان ساده برای شما تعریف کنیم، باید بگوییم که سطح حمایت از طریق اتصال نقاط مینیمم قیمت سهم در نمودار به دست میآید. هر زمان که قیمتها به سطح حمایت نزدیک و نزدیکتر شوند، خریداران برای خرید سهم تلاش میکنند و میزان تقاضا را نسبت به عرضه افزایش میدهند.
این افزایش میزان تقاضا میتواند به افزایش قیمت سهم و روند صعودی نمودار منجر شود. در تعریف سطح مقاومت نیز میتوان گفت که با اتصال نقاط حداکثری یا ماگزیمم در قیمت سهمها، نقطهای به دست میآید که به آن سطح مقاومت میگویند. با نزدیک شدن قیمت سهمها به این نقطه، صاحبان سهم برای فروش سهام خود اقدام خواهند کرد و همین افزایش میزان عرضه به کاهش قیمت سهمها و نزولی شدن نمودار منجر میشود.
اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال چه کاربردی دارند
اندیکاتورهای مختلفی در تحلیل تکنیکال وجود دارند که آشنایی با آنها میتواند در میزان موفقیت شما در معاملاتتان بسیار تاثیرگذار باشد. این اندیکاتورها شامل اندیکاتورهای حرکت، اندیکاتورهای تعقیب روند، اندیکاتورهای تغییر پذیری و اندیکاتورهای مطالعات نمودار هستند. با ترکیب صحیح و مناسب این چهار اندیکاتور با یکدیگر میتوانید با به دست آوردن یک سری اطلاعات مفید از ایجاد سیگنالهای اشتباه جلوگیری کنید.
موج شناسی چیست؟
موج شناسی یکی از روشهای کاربردی در تحلیل تکنیکال است که در قسمتهای قبلی به اختصار درباره آن با شما صحبت کردیم. امواج الیوت در موج شناسی توسط فردی به نام «رالف نلسون» ابداع شده و به معنای یک چرخه دایرهوار تکرار شونده است. امواج الیوت در تحلیل تکنیکال شامل دو قسمت امواج جنبشی و اصلاحی هستند. موجهای جنبشی شامل امواجی ۵ تایی هستند که در مسیر روند قیمت سهام حرکت میکنند. موجهای اصلاحی امواجی هستند که حرکتی مخالف با روند قیمتی سهم دارند و از سه موج تشکیل شدهاند.
معرفی نرم افزارهای تحلیل تکنیکال بورس
نرم افزارهای مختلفی در حوزه تحلیل تکنیکال وجود دارند که کار را برای معاملهگران آسانتر میکنند. این نرم افزارها که این روزها از الزامات ورود به بازارهای مالی هستند، با کمک به پیاده سازی آسان ابزار تکنیکال رو سهمها و نمادها به انجام معاملات مطمئن کمک میکنند. کار با این نرم افزارها راحت بوده و شما میتوانید تنها با استفاده از یک دوره آموزش آنلاین تحلیل تکنیکال، طرز استفاده از آنها را بیاموزید. از جمله بهترین نرم افزارهای موجود در این حوزه میتوان به نرم افزارهای تحلیل تکنیکال متاتریدر، ادونس گت و داینامیک تریدر اشاره کرد.
معرفی ۳ کتاب مهم برای تحلیل تکنیکال
منابع و کتابهای زیادی برای آموزش تحلیل تکنیکال وجود دارد که همگی میتوانند در توانمندسازی ما در زمینه تحلیل تکنیکی تأثیر بسزایی داشته باشند. هنوز هم بسیاری از افراد خواندن کتاب را به شرکت در دورههای آنلاین ترجیح میدهند. در ادامه برخی از معروفترین کتابهای تحلیل تکنیکال را به شما معرفی خواهیم کرد:
· کتاب «تحلیل تکنیکال در بازارهای سرمایه»
کتاب تحلیل تکنیکال در بازارهای سرمایه یا «Technical Analysis of the Financial Markets» کتابی است که توسط جان مورفی «J.Murphy» نوشته شده و یکی از بهترین و معروفترین کتابهای آموزش تحلیل تکنیکال است. جان مورفی کسی است که بیش از ۴۰ سال سابقه فعالیت در زمینه تحلیل مالی دارد و ۱۸ فصل کتاب وی به افراد کمک میکند که به صورت تکمیلی با مبحث تحلیل تکنیکال آشنا شوند.
همچنین بهترین ترجمهای که از زبان فارسی برای این کتاب وجود دارد، ترجمهی آقای «کامیار فراهانی» است که میتوانید این کتاب را تهیه کرده و از آن برای فراگیری دانش تحلیل تکنیکی خود استفاده کنید.
· کتاب «داینامیک تریدینگ»
کتاب داینامیک تریدینگ یا «Dynamic Trading» کتاب دیگری برای آموزش تحلیل تکنیکال است که توسط رابرت ماینر «Robert Miner» منتشر شده و یکی از کتابهای مرجع در این حوزه به حساب میآید. این کتاب در سال ۱۹۹۹ جزو کتابهای برگزیده در حوزه بازار سرمایه شد.
کتابهای دیگر این نویسنده نیز بسیار پرفروش بوده و موفقیتهای بسیاری را کسب کردهاند. بنابراین سایر آثار رابرت ماینر نیز قابل استناد هستند. ترجمههای متعددی از کتاب داینامیک تریدینگ به زبان فارسی در بازار موجود است که میتوانید برای فراگیری دانش تحلیل خود از آنها استفاده کنید.
· کتاب «هارمونیک تریدینگ پیشرفته»
کتاب هارمونیک تریدینگ پیشرفته، توسط «علی محمدی» نوشته شده و یکی از بهترین و جدیدترین کتابهای فارسی برای آموزش الگوهای هارمونیک و شیوه بکارگیری فیبوناچی به صورت پیشرفته در تحلیلها است. از جمله مباحث مطرح در این کتاب میتوان «چنگال آندروز»، «تحلیل الیوت»، «هارمونیک تریدینگ»، «تحلیل زمانی» و «الگوهای تکنیکال» را نام برد. اگر از سطح مقدماتی آموزش تحلیل تکنیکی عبور کرده باشید، با مطالعه این کتاب میتوانید دانش تحلیل خود را بسیار بیشتر از قبل ارتقا دهید.
نتیجه گیری
آموزش تحلیل تکنیکال بورس، یک آموزش جامعه و کاربردی برای ورود به بازار معاملات مالی است که میتواند کسب سود از بازارهای مختلف را برای افراد به ارمغان بیاورد. شما میتوانید در کنار مطالعه کتابهای آموزش تحلیل تکنیکال که سه مورد از آنها را نیز معرفی کردیم، در دورههای کاربردی، مقدماتی و جامع آموزش تحلیل تکنیکال که توسط اساتید برجسته که سابقه و تجربه طولانی در معاملات مالی دارند طراحی و ارائه شدهاند، شرکت کنید.
بهرحال اگر قصد معامله در بورس یا هر بازار مالی دیگری را داشته باشید، حتماً باید به هر شیوهای که شده، تحلیل تکنیکال را بیاموزید و از آن برای افزایش سرمایه و موفقیت در معاملات خود بهره بگیرید.
آموزش تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال از صفر تا صد
شما در حال مطالعه مقاله ۲۱ از ۳۸ در این سرفصل آموزش رایگان هستید.
آموزش تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال یکی از نیازمندی های اصلی ورود به این بازار پر نوسان است. در این مقاله از آموزش رایگان ارز دیجیتال سعی داریم تا صفر تا صد این روش تحلیلی را برای شما به زبان ساده و از مبتدی تا پیشرفته ارائه کنیم. در نظر داشته باشید که چه کسانی کوچکترین تجربه ای از تحلیل تکنیکال و تحلیل رمز ارزها ندارند و چه کسانی که در دوره حرفه ای و کامل آموزش تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال شرکت کرده اند، در این مقاله با نکات بسیار جذابی همراه خواهند شد.
نکات کلیدی مقاله:
تحلیل تکنیکال روشی برای تحلیل ارزهای دیجیتال است که تمام تکنیک های آن وابسته به نمودار قیمت بوده و فارغ از شرایط خود رمز ارزها است.
استراتژی تکنیکال کمک می کند تا کاربران از ضررها دور بمانند و تحلیل های درست تری انجام دهند.
در کنار آموزش تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال باید استراتژی ترید در بازار رمز ارزها را بیاموزید.
تحلیل تکنیکال تنها یکی از سر فصل های مهم دوره ارز دیجیتال محسوب می شود.
تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال چیست؟
نمودار قیمت یک رمز ارز بسته به شرایطی که در میزان عرضه و تقاضا برای آن وجود دارد تغییر می نماید. این تغییرات را در طولانی مدت می توان در نمودار قیمت آن رمز ارز به صورت یک نظم مشخص مشاهده نمود. نظمی که از تکرار الگوهای مختلف به دست آمده و هر بار همان اتفاقات گذشته در نمودار مشاهده می شود. تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال در واقع شناسایی این الگوها در قیمت هر رمز ارز و استفاده از آنها برای پیش بینی و تحلیل آینده قیمت است.
با این تعریف به راحتی می توان درک کرد به برای این روش تحلیلی تنها نیاز به مشاهده نمودار قیمت آن رمز ارز خواهید بود و دیگر نیاز به هیچ سایت و خبر دیگری نخواهید داشت. این روش تحلیلی در واقع بر پایه قیمت استوار است و سایر عوامل در آن تاثیر چندانی ندارند.
البته شاید از خود بپرسید که مگر تحلیل رمز ارزها بدون دقت به سایر جزئیات مربوط به آن ها امکان پذیر است؟ در این باره تشریح کردیم که تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال می تواند تکمیل کننده شرایط استفاده از تحلیل تکنیکال این رمز ارزها باشد.
چرا آموزش تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال؟
آموزش تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال یکی از نیازهای اصلی کاربران برای حضور و تحلیل این بازار است. خیلی از کاربران به دلیل نداشتن شناخت کافی نسبت به روش های تحلیل و عدم استفاده از آموزش های لازم، با اشتباهات زیادی در سرمایه گذاری در رمز ارزها روبرو می شوند.
- خرید ارزهای دیجیتال در شرایط نامناسب
- خرید رمز ارزها در اوج قیمتی
- خرید ارزهای دیجیتال در زمان اصلاح قیمت
هر کدام از این موارد باعث می شود تا کاربر از سود منطقی مربوط به بازار دور بماند. جالب است که پاسخ این سوالات را تنها با آموزش تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال خواهید یافت و سایر روش های تحلیل برای این پرسش ها پاسخ مناسبی ندارند. شما می توانید با استفاده از تحلیل فاندامنتال اقدام به انتخاب یک رمز ارز مناسب نمایید، اما در هنگام انتخاب زمان مناسب برای خرید با چالش روبرو خواهید شد.
تحلیل تکنیکال به شما کمک می کند تا:
- نقشه کلی قیمت رمز ارز مورد نظر خود را ببینید.
- محل تغییر قیمت ها و اصلاح ها را تشخیص دهید.
- در کف قیمتی برای خرید اقدام کنید.
- در بهترین نقاط از بازار یک رمز ارز خارج شوید.
بارها و بارها پیش آمده که کاربران بلافاصله بعد از خرید یک رمز ارز، حتی رمز ارزی که ویژگی های یک ارز دیجیتال خوب را نیز دارا است، وارد ضررهای قابل توجهی می شوند. این مشکل به دلیل نداشتن دانش کافی در تحلیل تکنیکال برای تشخیص درست نقاط ورود است. از این گذشته بسیاری از تکنیک های مربوط به تحلیل تکنیکال باعث می شود تا شما یک ارز دیجیتال ضعیف را از قوی نیز تشخیص داده و بتوانید حباب های قیمتی را نیز شناسایی نمایید.
آموزش کامل تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال برای چه کسانی مناسب است؟
اما آموزش تحلیل تکنیکال رمز ارزها برای چه کسانی مناسب است و چه کسانی باید این آموزش را پشت سر بگذارند؟ در حال حاضر از میان کاربران ایرانی فعال در بازار رمز ارزها کمتر از ۲۰ درصد با دانش تکنیکالی لازم برای حضور در این بازار آشنا هستید و از این ۲۰ درصد هم درصد قابل توجهی هنوز آموزش های حرفه ای را پشت سر نگذاشته و مبتدیانه در این بازار فعالیت دارند.
آموزش تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال برای کسانی لازم است که:
- به دنبال حضور حرفه ای و با برنامه در بازار ارزهای دیجیتال می باشند.
- برای جلوگیری از ضررهای همیشگی در این بازار به دنبال رفع چالش های موجود هستند.
- برای سرمایه های گرانقدر خود ارزش قائل بوده و ترجیح می دهند، آنها را در مسیر درست سرمایه گذاری نمایند.
- به دنبال خارج کردن سرمایه های خود از ریسک های موجود هستند.
- به دنبال نوسان گیری و خرید و فروش به موقع در این بازار می باشند.
- سعی دارند تا بهترین زمان را برای خرید یک ارز دیجیتال در نظر بگیرند.
واقعیت این است که ورود به بازار ارزهای دیجیتال مانند شرایطی است که فردی بدون داشتن مهارت شنا، وارد اقیانوس پر از کوسه ها و نهنگ ها شود. آب های آزاد به هیچ کسی رحم نخواهند کرد. نهنگ ها و کوسه ها خیلی زود تمام دارایی های شما را از شما خارج خواهند کرد.
در حال حاضر افراد زیادی هستند که بدون داشتن دانش تکنیکالی لازم وارد بازار رمز ارزها شده و در حال فعالیت در آن می باشند. متاسفانه درصد قابل توجهی از این عزیزان در حال حاضر در ضررهای سنگینی وارد شده و نمی توانند سرمایه های خود را مدیریت کنند. توصیه ما این است که اگر تمایلی به آموزش تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال ندارید، یا از مشاور سرمایه گذاری کمک بگیرید و یا بازار دیگری را برای سرمایه گذاری انتخاب نمایید.
آموزش تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال رایگان
برگزاری دوره تخصصی ارز دیجیتال توسط بهترین اساتید مربوط به این حوزه خدماتی است که می توانید به صورت کاملا حرف های در به آن دسترسی داشته باشید. این خدمات طبق سر فصل های کاملا کاربردی انجام پذیرفته و شما می توانید در حرفه ای ترین نکات آموزشی لازم و استراتژی های صد در صد کاربردی و حرفه ای را در این باره در اختیار داشته باشید. اما خدمات ما تنها به برگزاری همین دوره محدود نمی شود.
آموزش رایگان ارز دیجیتال نیز یکی دیگر از خدماتی است که به صورت کاملا حرفه ای و منطبق بر همان سر فصل های کاربردی در دسترس شما قرار گرفته است. شما می توانید در این آموزش ها نکات و مطالب مهم و اصلی مربوط به تحلیل تکنیکال را نیز مرور کنید. تمام سعی ما در آموزش تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال ارائه کامل ترین و جامع ترین نکات مربوط به این آموزش ها است. از این رو هیچ نکته نگفته ای باقی نمانده و شما می توانید با خیال راحت با این آموزش ها وارد بازار شوید.
لازم به یادآوری است که در ادامه و در مقالات آتی، استراتژی های تکنیکالی مورد استفاده برای ترید در بازار ارز دیجیتال را نیز برای شما مرور خواهیم کرد تا از این بابت نیز آموزش های لازم برای ترید حرفه ای را برای شما آماده کرده باشیم.
آموزش تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال به زبان ساده
تحلیل تکنیکال بر سه اصل مهم استوار است. آموزش این سه اصل می تواند درک بهتری نسبت به این موضوع برای شما ایجاد نماید.
اصل ۱: همه چیز در قیمت ها نهفته است.
اولین اصل برای آموزش تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال که باید با هم مرور کنیم، درک این موضوع است که در این روش تحلیلی همه چیز در قیمت نهفته و هیچ نیازی به سایر ملزومات در سایر روش های تحلیلی نخواهید داشت. بی نیاز از سایت های خبری، ارزش های ذاتی و هر مورد دیگری و تنها با استفاده از نمودار قیمت می توانید برای تحلیل ارزهای دیجیتال از این روش استفاده کنید.
در واقع طبق این اصل تمام اخبار و حواشی مربوط به یک رمز ارز آثار خود را بر روی قیمت نشان می دهند و تحلیل گر با نگاه کردن به نمودار می تواند شرایط رمز ارز را در بازار واقعی ارزیابی کند. از این رو است که این روش تحلیلی به سادگی قابل استفاده توسط تحلیل گران است و نیاز به در اختیار داشتن منابع خبری مناسب و معتبر برای آن نیز نخواهید داشت.
اصل دوم: قیمت بر اساس روند ها حرکت می کند.
در اصل اول مربوط به آموزش تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال متوجه شدید که این روش تحلیل نیاز به اطلاع از اخبار و اطلاعات فاندامنتالی مربوط به یک رمز ارز ندارد. از این رو استفاده از آن برای کاربران ساده تر است. از یک طرف نیاز به منبع اطلاعاتی خاصی ندارند و از طرف دیگر امکان اجرای تکنیک های این روش به سادگی برای کاربران وجود دارد. اما در اصل دوم باید به روند دار بودن قیمت ها اشاره کنیم.
اگر قیمت در نمودار یک رمز ارز بدون هیچ روند خاصی در حرکت باشد، عملا امکان تحلیل و پیش بینی آن نیز وجود نداشته و ست خواهد شد. اینکه قیمت در یک روند مشخص در حال حرکت است، به عنوان دومین اصل از اصول تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال باعث می شود تا تحلیل گر با این نکته همراه باشد که امکان پیش بینی و تحلیل قیمت وجود دارد.
اصل سوم: تاریخ تکرار می شود.
آخرین و سومین اصل که نکات آموزش تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال به زبان ساده را برای شما تکمیل خواهد کرد، تکرار شدن تاریخ است. این اصل به این نکته اشاره دارد که تمام الگوها و اتفاقات گذشته رخ داده در نمودار قیمت دائما در حال تکرار شدن هستند و هر بار تحلیل گر می تواند بر اساس اتفاقات رخ داده در گذشته برای آینده نیز تصمیم بگیرد. اگر این اصل را از تحلیل تکنیکال رمز ارزها بگیریم، عملاً امکان استفاده از هیچ کدام از روش های آن وجود نداشته و از این گذشته اعتمادی هم به آنها وجود نخواهد داشت. به دلیل همین اصل است که تحلیل گران و تکنیکالیست ها به روش های تحلیل تکنیکال اعتماد کرده و از آنها برای خرید و فروش و سرمایه گذاری های خود استفاده می نمایند.
تحلیل تکنیکال از رمز ارزها سن بیشتری دارد
جالب است بدانید که تحلیل تکنیکال برای بازار رمز ارزها توسعه پیدا نکرده و تاریخچه به مراتب بیشتری نسبت به رمز ارزها دارد. استفاده از تحلیل تکنیکال به قرن های گذشته و برای تحلیل شرایط مختلف بر می گردد. در حالی که بازار رمز ارزها تنها از سال ۲۰۰۹ در جهان توسعه پیدا کرده اند.
آموزش گام به گام تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال
نوبت به آموزش گام به گام تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال می رسد. تحلیل تکنیکال دارای تکنیک ها و بخش های بسیار زیادی است که یادگیری همه آنها در یک مقاله ممکن نیست. از این گذشته امکان آموزش آن به صورت کامل بدون دوره حضوری ارز دیجیتال و بدون تمرین عملا غیر ممکن است. از این رو به کاربرانی که قصد سرمایه گذاری در حجم بالا در بازار رمز ارزها را دارند، توصیه می کنیم که حتما از دوره های حرفه ای برای این منظور استفاده نمایند. اما با این حال در ادامه سعی داریم تا بخش های اصلی و مهم این روش تحلیل را با شما در میان بگذاریم.
دقت داشته باشید که با مرور همین آموزش ها و البته تمرین آنها در نمودارهای واقعی می توانید شرایط بسیار ایده آلی برای خود در بازار رمز ارزها ایجاد کنید. این مهم در نهایت منجر به بهبود شرایط سرمایه گذاری شما در بازار نیز خواهد شد. هم چنین باید یادآور شویم که این مطالب آموزشی را با ترتیب خاصی برای شما آماده کرده ایم. از این رو آنها را به ترتیب مطالعه کرده و در حین مطالعه کم کم آنها را در بازار مورد استفاده قرار دهید. با تمرین می توانید به راحتی به تمام این موارد مسلط شوید.
در آخر باید متذکر شویم که تحلیل تکنیکال دنیای بسیار گسترده ای است و می تواند صدها مطالب آموزشی مختلف را در بر بگیرد. اما واقعیت این است که بسیاری از آنها در بازار رمز ارزها مورد استفاده قرار نگرفته و یادگیری آنها چیزی جز اتلاف وقت و سردرگم شدن کاربر نخواهد بود. از این رو توصیه می کنیم که در آموزش تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال تنها به دنبال مطالب کاربردی و قابل استفاده در این بازار باشید.
گام اول: شناخت اصول اولیه تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال
اولین قدم برای متخصص شدن در تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال شناخت اصول اولیه آن است. کاربران باید با آموزش اصول اولیه تحلیل تکنیکال به این بور برسند که امکان استفاده از آن تکنیک ها در روند واقعی بازار وجود دارد. در غیر این صورت عملا امکان موفقیت در ادامه راه وجود ندارد. سه اصل اصلی و مهم تحلیل تکنیکال را در بالا با هم مرور کردیم.
همه چیز در قیمت نهفته است.
قیمت بر اساس روند ها حرکت می کند.
تاریخ دائما تکرار می شود.
این سه اصل هر چند سده به نظر می رسند، اما حقایق بسیار جالبی پشت خود دارند. کاربران باید در اولین قدم درک مناسبی نسبت به این موارد پیدا نمایند.
گام دوم: شناخت روند ها
دومین قدم از آموزش تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال شناخت روندها است. همان طور که اشاره کردیم، قیمت ها طبق روندها حرکت می نمایند. از این رو شناخت روندها اهمیت بسیار زیادی در استفاده از تکنیک های این روش دارد. البته باید خاطر نشان کنیم که همه چیز باید در تحلیل تکنیکال به صورت کمی شده باشد. داده های کیفی عملا هیچ مزیتی برای کاربران نداشته و استفاده از آنها نیز باعث می شود تا در نهایت سردرگمی های زیادی برای کاربران پیش بیاید. در علم تکنیکال قیمت به صورت معمول در سه روند کلی به حرکت خود ادامه می دهد که برای شناسایی آن ها می بایست از حقایق و نکات زیر استفاده کنید:
روند صعودی
اولین روند از روندهای قیمت روند صعودی است. قیمت در مسیر حرکت خود به صورت زیگزاگ حرکت می نماید. وقتی قیمت در مسیر حرکت زیگزاگ خود سقف قیمتی بالاتر از سقف قبلی می سازد، اصطلاحا در یک روند صعودی قرار گرفته است. وجود چنین روندی در قیمت یک ارز دیجیتال نشان از افزایش در قیمت آن رمز ارز است.
روند نزولی
روند نزولی در قیمت ارز دیجیتال تعریفی مخالف با روند صعودی دارد. به این معنی که وقتی قیمت در مسیر نزولی خود بعد از یک دره موفق به ثبت دره جدید می شود، اصطلاحا شاهد روند نزولی و افت قیمت در نمودار آن هستیم.
روند رنج
وقتی عملا قیمت در مسیر خود هیچ یک از روندهای بالا را دنبال نکرده و دائما در حال نوسان در یک محدوده است، روند رنج است.
در بالا تعریف انواع روندها در تحلیل تکنیکال را با هم مرور کردیم. هر چند تعریف این روندها به نظر ساده می رسد، اما در بازار واقعی تشخیص این روندها آن قدرها هم ساده نخواهد بود. قیمت در مسیر خود شرایط پیچیده ای را تجربه می نماید.
۶ انواع روند
باور کنید یا خیر یکی از اصلی ترین چالش های تحلیل گران تشخیص درست روند است. برای این کار باید شرایط مختلف را در نظر بگیرید. از این گذشته قیمت همیشه کاملا منظم و کتابی حرکت نکرده و در مسیر خود ممکن است با پیچ و خم های زیادی همراه شود. از این رو باید به صورت نسبی به این روندها نگاه کنید.
گام سوم: انواع خط روند
شناخت انواع روندها را در آموزش تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال مرور کردیم. حالا نوبت به شناخت انواع خط روند می رسد. جایی که شما باید خط روند اصلی نمودار قیمت را ترسیم کنید. ابتدا ب تعریف خط روند قیمت می پردازیم و سپس نکاتی مهم برای ترسیم آنها را نیز با شما مرور خواهیم نمود.
خط روند صعودی
اگر در یک روند صعودی دو کف تشکیل شده را به یکدیگر وصل کرده و همین خط را ادامه بدهیم، در واقع خط روند صعودی ترسیم شده است. دقت کنید که برای یک روند می توان چندین خط روند صعودی ترسیم کرد که هر یک اهمیت خاص خود را دارند. از این رو نباید به این تعریف به صورت یک تعریف ماشینی نگاه کنید.
خط روند نزولی
وقتی در یک روند نزولی دو سقف تشکیل شده را به هم وصل کرده و خط ترسیم شده را ادامه بدهید خط روند نزولی را ترسیم کرده اید. خط روند نزولی نیز مانند خط روند صعودی می تواند چندین مورد مختلف باشد.