علمی و پزشکیکسب و کار

تأثیر شنا بر سلامت روان: بررسی جامع روانشناسی+ روانپزشکی

تاثیرات شنا در قالب یک فعالیت ورزشی یا به یک روش دستیابی به تناسب اندام محدود نبوده و تحقیقات دانشمندان نشان می‌دهد که شنا برای بسیاری از اختلالات روانی به عنوان یک درمان مکمل قلمداد می شود. در این مقاله از آموزش شنا به بررسی تأثیرات محتلف شنا بر سلامت روان، تأثیرات آن بر مغز و روان، نتایج آخرین تحقیقات علمی و دلایل علمی پشت این أثرات و به طور کلی فواید آن برای سلامت می‌پردازیم.

آرامش روحی با شنا

 

با ما تا اخر این مقاله مروری همراه ما باشید.

شنا و تأثیر آن بر سلامت مغز

ورزش شنا به دلیل هوازی بودن و انرژی بالایی که مصرف می کند، تأثیر شگرفی بر سلامت مغز دارد زیرا این فعالیت هوازی باعث افزایش گردش خون درسرتاسر بدن به ویژه مغز شده و اکسیژن رسانی به تمامی سلول های بدن تسریع می یابد. به دنبال این فرایندها، تولید و ترشح نوروترانسمیترهای مرتبط با خلق و خو (هورمون های مغزی ترشح شده) مانند هورمون سروتونین و دوپامین تقویت می شود.

همچنین شنا، ارتباطات جدیدی بین سلول‌های عصبی ایجاد کرده و به مغز اجازه می‌دهد تا خود را ترمیم کند و عملکردهای جدیدی را یاد بگیرد. این اثرات بر مغز، فوایدی مانند بهبود حافظه، افزایش تمرکز، کاهش استرس و در نهایت افزایش احساس شادابی را به دنبال خواهد داشت.

آیا شنا و آب درمانی بر سلامت مغز و روان تاثیرگذارند؟

آب درمانی و به طور کلی شنا در آب، در بسیاری از کلینیک های پزشکی، به عنوان روش‌های درمانی مکمل برای بهبود بسیاری از اختلالات روانی مورد استفاده قرار می گیرد. تحقیقات نشان داده است اختلالاتی مانند افسردگی، اضطراب و اختلالات خواب در صورت قرار گرفتن در محیط های ارامش بخشی مانند آب (به دلیل کاهش تنش عضلانی)، بسیار سریع تر درمان یافته اند.

از سویی دیگر، شنا با افزایش احساس سبکی و آزادی فرد باعث می گردد که شخص احساسات ازار دهنده کمتری داشته باشد و این ارامش بیشتر به بهبود خلق و خوی وی کمک می کند.

۶ دلیل علمی که چرا شنا برای سلامت روان مفید است

  1. کاهش استرس و اضطراب:  شنا با تحریک سیستم عصبی پاراسمپاتیک (مسئول ترشح هورمون احساس آرامش در بدن) موجب کاهش سطح استرس (ترشح هورمون کورتیزول) می گردد.
  2. بهبود خلق و خو:  تولید و ترشح هورمون اندورفین‌ در حین شنا، احساس لذت و شادابی مضاعف به بدن داده و به بهبود خلق و خو کمک می‌کند.
  3. افزایش اعتماد به نفس:  یادگیری هر مهارت‌ جدیدی مانند شنا و توانایی غلبه بر ترس  شنا در آب، به افزایش اعتماد به نفس فرد کمک کننده خواهد بود.
  4. بهبود خواب:  فعالیت بدنی منظم مانند شنا، با بهبود کیفیت خواب، از بی‌خوابی جلوگیری می‌کند.
  5. کاهش علائم افسردگی: شنا با افزایش سطح سروتونین که نقش مهمی در تنظیم خلق و خو دارد، به کاهش علائم افسردگی کمک می‌کند.
  6. تقویت روابط اجتماعی: شنا به دلیل ورزش جمعی و قرارگیری فرد در محیط‌های اجتماعی مانند استخر، فرصتی برای ایجاد روابط جدید و تقویت روابط موجود فراهم می‌کند.

 

 تأثیر شنا بر سلامت روان

تأثیر شنا بر سلامتی روان و جسم

شنا علاوه بر فواید روانی، تأثیرات مثبتی بر سلامت جسمی نیز دارد. این فعالیت موجب تقویت عضلات قلبی عروقی، بهبود گردش خون، کاهش وزن، تقویت سیستم ایمنی بدن و افزایش انعطاف‌پذیری می گردد. از سویی دیگر، سلامت جسمی خوب، به نوبه خود بر سلامت روان تأثیر مثبت می‌گذارد.

مقاله زیر درباره تاثیر شنا بر سلامت بوده و مطالعه در این باره مفید خواهد بود:

شنا و سلامت

تاثیر شنا بر درمان بیماری های روانی مختلف

تاثیر شنا بر افسردگی

شنا با افزایش ترشح هورمون سروتونین و اندورفین، به کاهش علائم افسردگی مانند حس غمگینی، ‌انرژی پایینی و بی انگیزگی کمک می‌کند.

تاثیر شنا بر اضطراب

شنا با کاهش سطح هورمون کورتیزول، احساس آرامش را افزایش  می دهد. همچنین ورزش شنا با کاهش علائم اضطراب مانند نگرانی بیش از حد، تنش عضلانی و کم کردن تپش قلب کمک می‌کند.

تاثیر شنا بر اختلال دو قطبی

ورزش شنا با تنظیم خلق و خو، از مودی بودن و بالا پایین شدن خلق درافراد مبتلا به اختلال دو قطبی جلوگیری کرده به مدیریت نوسانات خلقی کمک می کند.

تاثیر شنا بر اختلالات خواب

شنا به دلیل انرژی بر بودن و با خسته کردن بدن، باعث می شود کیفیت خواب بهبود و بی‌خوابی کاهش می یابد.

تاثیر شنا بر اختلالات وسواس فکری-عملی

برای از بین بردن و کم کردن اختلال OCD، باید سعی کرد حواس فرد از عواملی که موجب تحریک و توجه به عوامل وسواسی می‌شود را پرت کرده و سعی کنید بر فعالیت بدنی تمرکز کند و شدت علائم OCD کاهش یابد.

 

 تأثیر شنا بر مغز

اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)

شنا و قرار گرفتن در آب، تنش عضلانی را کاهش داده و افزایش احساس آرامش، علائم PTSD مانند کابوس‌ها، فلش‌بک‌ها و اجتناب از محرک‌های مرتبط با رویداد آسیب‌زا را کاهش داد.

با تمام فواید و مزایایی که برای  شنا ذکر شد اگر دارای شرایط پزشکی خاصی هستید، قبل از شروع هر برنامه ورزشی جدید، با پزشک متخصص خود مشورت کنید.

اگر به مطالعه مقالات علمی علاقه دارید، مقاله زیر از سایت سیویلیکا، می تواند برای شما مفید باشد:

بررسی تاثیرات شنا و آب درمانی برکیفیت زندگی افراد مختلف جامعه

نتیجه گیری

شنا، پل ارتباطی بین جسم و روح است. با هر نفس عمیق در آب، نه تنها بدن‌تان را ورز می‌دهید، بلکه به ذهن‌تان نیز آرامش می‌دهید. تولید نوروترانسمیترهای مثبت، مانند دوپامین، به شما احساس رضایت و پاداش می‌دهد و به شما کمک می‌کند تا با چالش‌های زندگی بهتر کنار بیایید. شنا، یک سرمایه‌گذاری بلندمدت بر روی سلامت جسمی و روانی شماست