مرزی میان هنرهای تجسمی و سنتی قائل نیستیم
مدیرکل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران که برای بازدید از رویداد «فرش پرنده» در موزه فرش ایران حضور داشت تاکید کرد: هنرها کاملا تنیده و به هم متصل اند و مرز شفاف و مشخصی میان قالب های مختلف هنری وجود ندارد.
به گزارش مجله سلامتی ایران به نقل از واحد ارتباطات و رسانه اداره کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمد خراسانی زاده مدیرکل هنرهای تجسمی و سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران درباره برگزاری این رویداد گفت: نکته مهم اینجاست که مرز شفاف و مشخصی میان قالب های مختلف هنری وجود ندارد. یعنی نمی توانیم بگوییم از نقطه ای تا نقطه دیگر، هنرهای سنتی قرار دارد و سپس این نقطه قطع و مرز مستحکمی در میان کشیده می شود و پس از آن هنرهای تجسمی آغاز می یابد. حتی بعضی هنرها به واسطه تلفیق تصویر، رسانه و هنر هست شکل می گیرند.
وی افزود: در ایامی که با صنایع دستی پیوند خورده و غالبا تفکر بر این است که این حوزه پدیده مجزایی نسبت به هنر باشد، دوستان ما تصمیم گرفتند که هنرهای تجسمی را با هنر سنتی در حوزه فرش تلفیق کنند و یک اتفاق تعاملی و هنرمندانه را در موزه فرش ایران رقم بزنند. بر این اساس فرش هایی که برآمده از هنرهای باستانی ما ایرانیان است و نمادهایی از آنچه در گذشته درخشان فرهنگ و هنرمان باقی مانده به شمار می آید را در معرض دید مردم گذاشته اند. این رویداد نشان می دهد که چنین مرزهایی منعطف و هنرها درهم تنیده هستند. در روزهای گذشته که بنده دیدم که یکی از استادان بزرگ عرصه طراحی گرافیک ایران، خط نگاره های خود بر فرش ها را در یکی از نگارخانه های پایتخت به نمایش گذاشته بود و این نشان می دهد هنرها کاملا تنیده و به هم متصل اند.
مدیرکل هنرهای تجسمی درباره آثار خلق شده در رویداد «فرش پرنده» اظهار کرد: آثار در سطح خوبی قرار داشتند و مسئله تعاملی بودن بخشی از این رویداد هنری، دغدغه جدی دوستان بود. برای این منظور تصاویری از فرش هایی که در موزه فرش ایران قرار داشت را انتخاب کرده و روی کاغذ چاپ کرده بودند تا مخاطب با استفاده از این کاغذهای چاپ شده بتواند پرنده های مختلفی را بسازد. مجموعه آثاری که توسط مردم و با تسهیل گری دوستان شکل گرفت، در قالب یک چیدمان کنار هم به نمایش گذاشته شد و چه بسا در آینده نیز در فضاهای دیگری به نمایش درآید که اتفاق اتفاق مبارکی است. با این مفهومِ شاید دور از ذهن، تعدادی از هنرمندان نقاش و تصویرگر ما کارهایی را در همین بازه زمانی کوتاه به نمایش گذاشتند که قابل قبول و درخور توجه بود.
سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران در پاسخ به این پرسش که هنرهای تجسمی چه اشتراکات وهم افزایی هایی با هنرهای سنتی نظیر فرش بافی دارد و در این میان، چه ظرفیت هایی می تواند بالفعل شود؟ خاطرنشان کرد: این دو چندان از یکدیگر قابل تفکیک نیستند. فرش های متعددی در همین موزه فرش وجود دارد که اتفاقا روی تصاویر چاپ شده در همین رویداد هم وجود داشت. در همین تصویرسازی هایی که روی فرش ها می بینیم، تصویری از یک گوزن وجود داشت که با نقوش قشقایی تلفیق شده و یک فرش را شکل داده بود. در اینجا تنها ابزار ما تغییر کرده و هنرمند کماکان چیزی را که در ذهن داشته به یک اثر ملموس تبدیل کرده است اما به جای این که از رنگ و بوم استفاده کند و یا از کاغذ و آبرنگ بهره ببرد، از گره و تار و پود بهره جسته است.
خراسانی زاده در پایان اظهار کرد: بنابراین کماکان ما به آن هنر تجسمی می گوییم. فرش به همان اندازه که هنر سنتی محسوب می شود، بر مبنای نقش مایه ها و موتیف هایش می تواند در دسته هنرهای تجسمی نیز مورد مطالعه قرار گیرد.
انتهای پیام