احیای زیستگاه «میشمرغ» در دشت اسدآباد نیازمند مشارکت جوامع محلی
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان گفت: برای احیای زیستگاه میشمرغ و بازگرداندن آن به دشت اسدآباد طرح ها و برنامه هایی در دست پیگیری داریم اما نیازمند مشارکت مردمی و جوامع محلی نیز هستیم.
به گزارش مجله سلامتی ایران؛ سیدهمریم محمدی اظهار کرد: یکی از آسیب های موجود در رابطه با زیستگاه میش مرغ در دشت اسدآباد تخریب زیستگاه این پرنده نایاب است که از جمله این موارد میتوان به شخم غیرمجاز، وجود اراضی کشاورزی و نیز ورود معدن کاران اشاره کرد که موجب شده زیستگاه این پرونده آسیب ببیند.
وی با بیان اینکه آخرین مشاهده مستقیم میش مرغ به همراه جوجههای آن در دشت اسدآباد مربوط به سال ۸۸ بوده است، تصریح کرد: طی هفت یا هشت سال گذشته نیز گزارشهایی در رابطه با مشاهده میش مرغ در دشت اسدآباد توسط اهالی به محیط زیست داشتهایم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان در بخش دیگری با اشاره به گونههای جانوری سطح استان همدان اظهار کرد: یکی از گونه های خیلی با ارزش که در گونه گربه سانان است، «سیاهگوش» بوده که در معرض تهدید است. این گونه جانوری امسال توسط محیط بانان استان در حین گشت و کنترل در منطقه حفاظت شده «آلموبلاغ» مشاهده شد.
وی افزود: علاوه بر این گونه با ارزش و در معرض تهدید، قوچ و میش از جمله گونه های جانوری در حال زیست در منطقه حفاظت شده آلموبلاغ بوده که زحمات حفاظت همکاران ما موجب احیای این گونه ها است ضمن اینکه منطقه آلموبلاغ هم از سمت عشایر و هم از سمت معدن کاران در معرض تهدید است.
محمدی در ادامه در رابطه با وضعیت بوی نامطبوع در شهرستان بهار نیز خاطرنشان کرد: واحدهای آلاینده شهرستان بهار به منظور کنترل آلایندگی ناشی از فعالیت های خود که ایجاد بوی نامطبوع میکرد، اقدامات بسیار خوبی انجام داده و هزینه های زیادی برای مرتفع شدن این مشکل هزینه کردند.
وی با بیان اینکه تمام کانون های تولیدکننده بوی نامطبوع در شهر بهار در آن محور تنها صنایع نیستند، ادامه داد: دپوی کودهای مرغی و عدم مدیریت پسماند کشاورزی نیز از جمله کانونهای تولیدکننده بوی نامطبوع است که در این رابطه می طلبد سایر دستگاه های دیگر در کنار محیط زیست کمک کار باشند اما به هر ترتیب در حوزه مرتفع شدن مشکل آلایندگی و ایجاد بوی نامطبوع صنایع شهرستان بهار خیلی خوب مسیر را پیش رفتیم.
وی با اشاره به اینکه رئیس سازمان حفاظت محیط زیست نیز در سفر استانی و هم سفر هیأت دولت به استان همدان از شهرستان بهار بازدید داشت، مطرح کرد: در رابطه با واحدهای کشتارگاههای شهرستان بهار هم اقدامات خوبی انجام گرفته و در پایش ها این واحدها را خیلی جدی پیگیری کرده و واحدهایی که به کنترل آلایندگی خود اهتمام نداشته باشند را علاوه بر اینکه جزو صنایع آلاینده قرار میدهیم، به مراجع قضایی نیز معرفی میکنیم.
دشت اسدآباد در مجاورت منطقه حفاظت شده آلموبلاغ در گذشتهای نهچندان دور یکی از زیستگاههای با اهمیت نادرترین گونه جانوری جهان به نام «میش مرغ» بوده که تغییرات گسترده ایجاد شده در وضع زیستگاهی این پرنده به ویژه پیشرفت کشاورزی و هجوم کشاورزان به سمت زیستگاه میش مرغ، نسل آن را در این دشت با انقراض مواجه کرد.
میشمرغ(چیرگ) از رده پرندگان راسته درسانان، خانواده هوبره و از جنس Otis به شمار میرود، این پرنده جزو بزرگترین پرندگان گیاهخوار بوده و با جثه بزرگ و بالهای کشیده و پرتوان، سنگینترین پرنده قادر به پرواز جهان لقب گرفته است.