علمی و پزشکیکسب و کار

انواع فیلرهای آماده بر اساس زمان ماندگاری برای پوست

آشنایی با انواع فیلرهای پوستی برای جوانسازی

در این مقاله از ژوابکس؛ به بررسی انواع فیلر ها خواهیم پرداخت. فیلر یعنی پر کننده. فیلرها یا ژل‌ها موادی هستند که در داخل پوست تزریق می‌شوند و دو کار اصلی انجام می‌دهند:

  • اول اینکه به پوست حجم و شکل می‌دهند (به عنوان مثال با افزایش سن بافت‌های زیر پوستی تجزیه و از حجم پوست کم می‌شود و در این حالت می‌توان با تزریق ژل حجم از دست رفته را جبران کرد).
  • دوم اینکه می‌توانند از شدت و عمق چین‌ها بکاهند (به عنوان مثال خطوط خنده با افزایش سن عمق بیشتری پیدا می‌کنند و به صورت، حالتی درمانده و خسته می‌دهند. با تزریق فیلر می‌توان از عمق این چین‌ها کم کرد).

دسته‌بندی فیلرها

می‌توانیم فیلرها را به دو دسته اصلی تقسیم کنیم:

فیلرهای آماده

این نوع ژل‌ها به‌صورت سرنگ‌های آماده تزریق موجود هستند و انواع و قیمت‌های مختلفی دارند. معروف‌ترین فیلرهای آماده، اسیدهای هیالورونیک هستند.

چربی

چربی هم نوعی فیلر است. چربی از بدن خود شما تهیه می‌شود. به عبارت دیگر بخشی از بافت و سلول‌های چربی باسن یا شکم تحت شرایط خاص بیرون آورده و در پوست صورت تزریق می‌شود. حتما فکر می‌کنید که چون چربی از بدن خود شما تهیه می‌شود، کیفیت بهتری دارد و ماندگارتر است و تزریق آن عوارض کمتری دارد، اما راستش چنین نیست. چربی تزریق شده در حقیقت مثل بافتی رفتار می‌کند که پیوند زده شده است.

ممکن است این پیوند بگیرد و در این صورت ماندگاری خوبی دارد و ممکن است سلول‌های چربی در محل جدید زنده نمانند و تأثیر تزریق چربی زود از بین برود. بنابراین برای حجم‌های کم به نظر می‌رسد که فیلرهای آماده بهتر و مؤثرتر عمل کنند. تزریق ژل از جمله رایج‌ترین و محبوب‌ترین روش‌ها برای جوانسازی پوست صورت و برخی دیگر از مناطق بدن (مانند پشت دست‌ها) است، چراکه به‌سرعت اثر خودش را نشان می‌دهد و عوارض کمی هم دارد. در این بخش می‌خواهیم شما را با انواع آنها آشنا کنیم.

انواع فیلرها

انواع فیلرهای آماده وجود دارند و هر کدام از آنها دارای مشخصاتی هستند که آنها را برای مورد خاصی مناسب می‌کند. می‌توانیم فیلرهای آماده را بر سه اساس طبقه‌بندی کنیم:

  • بر اساس مدت زمان ماندگاری
  • بر اساس نحوه عمل
  • بر اساس نوع ماده مورد استفاده در ژل

انواع فیلرهای آماده بر اساس زمان ماندگاری

بر اساس مدت زمان دوام فیلر در پوست می‌توان فیلرها را به ۴ دسته اصلی تقسیم کرد:

فیلرهای کوتاه اثر

این نوع فیلرها کمتر از ۴ تا ۶ ماه در پوست دوام دارند و بعد از این مدت از بین می‌روند. از جمله این نوع ژل‌ها می‌توان به «پرول سیلک» اشاره کرد.

فیلرهای طولانی اثر

این نوع برای ۶ تا ۱۲ ماه دوام دارند. از جمله فیلرهای طولانی اثر می‌توان به «ژووی‌درم» اشاره کرد که از جمله محبوب‌ترین و مرغوب‌ترین آنهاست.

فیلرهای نیمه دائمی

برای ۱ تا ۲ سال در پوست باقی می‌مانند. «ری‌دیئس» نوعی فیلر نیمه دائمی است.

فیلرهای دائمی

این نوع فیلرها بعد از تزریق از بین نمی‌روند و به‌صورت دائم در پوست باقی می‌مانند. به‌خاطر داشته باشید که آگاهی از دوام فیلری که تزریق می‌کنید، اهمیت زیادی دارد. اگر برای بار اول می‌خواهید ژل تزریق کنید، بهتر است نوعی را انتخاب کنید که مدت کمتری در پوست شما باقی می‌ماند. اول نتیجه تزریق را ببینید و بعد تصمیم آخر خود را بگیرید.

ممکن است از نتیجه تزریق راضی نباشید. در این صورت اگر فیلر دائمی تزریق کرده باشید، برگشت به نقطه اول مشکل خواهد بود. در ضمن این نکته مهم را هم بیاد داشته باشید که با افزایش سن حالت بدن و به‌ویژه چهره شما تغییر می‌کند. نوع دائمی که امروز تزریق می‌کنید، ممکن است ۱۰ سال بعد مناسب نباشد! بهتر نیست قدم به قدم جلو برویم و جوانسازی را با فیلرهایی انجام بدهیم که راه برگشت را برای ما باز می‌گذارد؟

انواع فیلرها بر اساس نحوه اثر

بر اساس نحوه اثر، فیلرها را به دو دسته اصلی تقسیم می‌کنند:

فیلرهای حجم دهنده

این نوع ژل‌ها جای حجم از دست رفته را می‌گیرند و فقط فضای خالی را پر می‌کنند و تأثیری روی بافت‌های اطراف خود ندارند. فیلرهای حاوی اسید هیالورونیک مانند ژووی‌درم یا رستیلن از این نوع هستند.

فیلرهای محرک

این نوع فیلرها پوست را تحریک می‌کنند تا کلاژن بسازد. فیلرهای حاوی هیدروکسی آپاتیت کلسیم (مانند ری‌دیئس) از این نوع هستند. شاید فکر کنید که تزریق فیلرهای محرک بهتر باشد. چه کاری بهتر از اینکه با تزریق فیلر کاری کنیم که خود پوست بدن کلاژن بسازد و جای خالی و از دست رفته را پر کند؟ اما صبر کنید!

درست است که فیلرهای محرک می‌توانند تأثیری دراز مدت‌تر و البته به‌ظاهر طبیعی‌تر داشته باشند، اما کار کردن با این نوع ژل‌ها سخت‌تر است و عوارض آنها هم بیشتر است. در ضمن از فیلرهای محرک نمی‌توان برای حجم دادن به تمام نواحی بدن استفاده کرد به عنوان مثال نباید از فیلرهای محرک در مناطقی که پوست نازک است، مانند زیر چشم‌ها استفاده کرد.

انواع فیلرها بر اساس نوع ماده مورد استفاده

فیلرهای حاوی اسید هیالورونیک

معروف‌ترین فیلرهای آماده، اسیدهای هیالورونیک هستند. اسید هیالورونیک ماده‌ای است که در حالت طبیعی در پوست وجود دارد و به پوست حجم و آب می‌دهد و نقشی هم در تغذیه پوست بر عهده دارد. اسید هیالورونیک را می‌توان خیلی راحت در داخل پوست تزریق کرد و به کمک آن، هم به پوست حجم و شکل داد و هم از عمق چین‌ها کم کرد.

اسید هیالورونیک ماده‌ای شفاف است و به‌صورت سرنگ‌های آماده تزریق موجود است و انواع مختلفی دارد که از هر نوع آن می‌شود برای منظوری خاص استفاده کرد (به عنوان مثال نوع اسید هیالورونیکی که برای حجم دادن به لب به کار می‌رود با نوع اسید هیالورونیکی برای حجم دادن به گونه تزریق می‌شود، متفاوت است). تزریق اسید هیالورونیک عارضه چندانی ندارد و اگر تزریق مطابق میل نباشد یا احیانا عارضه‌ای مانند برجستگی بیش از حد یا شکل نامناسب ایجاد شود، می‌توان به کمک تزریق ماده‌ای به نام «هیالورونیداز» آن را حل کرد و از بین برد.

فیلرهای حاوی هیدروکسی آپاتیت کلسیم

ری‌دیئس حاوی هیدروکسی آپاتیت کلسیم است که از جمله فیلرهای محرک به شمار می‌رود (یعنی کلاژن‌سازی را تحریک می‎‌کند). این ژل از دو بخش تشکیل شده است. یک بخش ژلی دارد که بعد از تزریق در مدت ۳ ماه جذب می‌شود و بخش اصلی آن سلول‌های پوست را تحریک می‌کند تا کلاژن بسازند. از فیلرهای حاوی هیدروکسی آپاتیت کلسیم برای کم کردن عمق خطوط و چین‌های عمیق‌تر استفاده می‌شود. از این ماده نباید در اطراف چشم‌ها یا در لب‌ها استفاده کرد.

فیلرهای حاوی پلی‌متیل متاکریلات

فیلرهای حاوی پلی‌متیل متاکریلات از دسته فیلرهای دائمی هستند و از آنها تنها می‌توان برای بهبود خطوط خنده، برجسته کردن گونه‌ها و یا خطوط ماریونت استفاده کرد.

چرا ماندگاری ژل موقتی است؟

ژل های مناسب برای تزریق پوستی با استفاده از آنزیم های طبیعی مانند اسید هیالورونیک ایجاد می شوند؛ به همین دلیل، این ماده در گذر زمان توسط بدن متابولیزه می شود. سرعت متابولیسم بدن تا حد زیادی بر مدت زمان ماندگاری نتایج درمان ژل تأثیر می گذارد. علاوه بر این، ژل های زیبایی در مناطقی که تحرک کمتری دارند، ماندگاری بیشتری دارند. حرکت مکرر می تواند باعث تجزیه سریعتر ژل ها شده و ماندگاری ژل را کاهش دهد.

فهرست عوامل تعیین کننده ماندگاری ژل

1.نوع ژل استفاده شده

2.قسمتی از صورت که تحت درمان قرار می گیرد.

3.اندازه ذرات

4.مواد ژل

5.مقدار ژل مورد استفاده

6.بیمار متفاوت، متابولیسم متفاوت

منبع:

youtube.com

aad.org