عمومیکسب و کار

ساخت پمپ وکیوم با موتور یخچال

موتور ساکشن یخچالی (refrigeration suction motor)

موتور ساکشن یخچالی (وکیوم)

امروزه از موتور های یخچال در موارد مختلفی استفاده می نمایند. موتور یخچال به دلیل داشتن فشار باد و وکیوم در بسیاری از صنایع استفاده میشود. یکی از مهم ترین استفاده موتورهای یخچالی برای ساکشن و وکیوم می باشد. موتور های یخچالی قدرت های مختلفی دارند که شامل 1.4 اسب،1.3 اسب،1.2 اسب،3.4 اسب،1 اسب،1/5 اسب،2 اسب،2/5 اسب و…… می باشند. موتورهای یخچالی توانایی وکیوم کردن تا 670mmhg را  دارا می باشند. تفاوت اصلی در مدت زمانی است که انواع موتور یخچال میتواند تا این حد وکیوم انجام دهد.

جهت انجام برخی از فرآیند های فیزیکی و شیمیایی نیاز به محیط وکیوم شده و خالی از هوا می باشد.برای اینگونه مشاغل موتور وکیوم اصلی ترین ابزار کار به حساب می آید. مواردی از قبیل: لیتوگرافی ، شیرینگ و بسته بندی ، ریخته گری طلا و نقره ، شارژگاز اتومبیل ، لوازم برودتی ، تجهیزات آزمایشگاهی ، همچنین در پزشکی ، جراحی ، حجامت ، لیپوساکشن ، دندانپزشکی و……بسیار کاربرد دارد.

مواردی که در هنگام کار با موتور وکیوم یخچالی باید بدانید

موتورهای وکیوم یخچالی با استفاده از روغن کار می کنند و برای روانکاری بین قطعات موتور نیاز به روغن دارند.بهتر است هر ۶ ماه یکبار روغن داخل موتور را تعویض نمایید تا عملکرد و طول عمر موتور وکیومی افزایش یابد.موتورهای وکیومی یخچالی بسته به قدرت موتور بین ۴۰۰سی سی تا یک لیتر نیاز به روغن دارند.

بهتر است از سر ریز کردن روغن به داخل موتور پرهیز شود.برای تعویض روغن ابتدا موتور وکیوم یخچالی را کج نموده تا روغن قبلی کاملا خالی شود. سپس روغن جدید را با استفاده از یک شیلنگ وارد موتور می نماییم.

در صورتیکه روغن بیشتر از حد معین وارد موتور شود، علاوه بر افزایش صدای موتور در باد خروجی هم روغن وجود دارد.اگر روغن کمتر از حد معین هم وارد موتور شود، باعث گیرپاژ کردن موتور وکیومی میشود. روغن مورد استفاده در این موتورها روغن برودتی می باشد که با روغن های اتومبیل بسیار متفاوت است.

موتور یخچالی وکیومی هرگز نباید به صورت دائم روشن باشد. دقت کنید بعد از هربار استفاده، دستگاه را خاموش نمایید. در صورتیکه موتور وکیومی به صورت یکسره روشن باشد بعد از مدتی موتور داغ کرده و به صورت اتومات خاموش میشود.

حدود۴۵ دقیقه زمان میبرد تا موتور مجددا خنک شود و شروع به کار نماید. در صورتیکه این اتفاق چندین بار پشت سر هم بیفتد به احتمال زیاد موتور یخچال وکیومی خواهد سوخت . برای راه اندازی هرچه بهتر موتور وکیومی از یک عدد رله و خازن استارت استفاده میشود.

برای حمل و نقل راحت تر دستگاه یکعدد دسته در بالای موتور قرار داده شده است. تا بوسیله آن موتور را به راحتی بتوان جابه جا نمود. دقت داشته باشید در صورتیکه موتور وکیوم یخچال کج شد و یا افتاد و روغن از موتور خارج شد حتما به همان میزان روغن وارد موتور نمایید.

نحوه کار کردن موتور وکیوم یخچالی

برای شروع به کار کردن با موتور یخچال ابتدا شیلنگ را به لوله مکش وصل نموده، سپس دستگاه را به برق میزنیم. آن طرف شیلنگ را هم به قسمت مربوطه وصل میکنیم تا دستگاه عمل وکیوم را انجام دهد. توجه داشته باشید که زیره دستگاه حتما صاف باشد.

موتور های یخچالی ۲ عدد لوله مکش دارند و یک لوله فشار. برای استفاده از وکیوم موتور یخچالی حتما باید یک لوله از دو لوله مکش بسته باشد.در صورتیکه هر دو لوله مکش باز باشند عمل وکیوم انجام نخواهد شد. علاوه بر باز بودن یکی از دو لوله مکش دستگاه لوله فشار باد هم باید باز بماند تا عمل وکیوم به درستی انجام شود.

دقت نمایید در هنگام انجام وکیوم کاملا شیلنگ ها عایق باشند،تا موتور وکیوم یخچالی با حداکثر توان اقدام به وکیوم نماید و از نشتی جلوگیری به عمل آید.در صورتیکه در حین وکیوم موتور داغ شد بهتر است مدتی را به موتور استراحت دهید.(حدودا پنج دقیقه استراحت کافیست)

شرکت ما تولید کننده انواع موتور وکیومی در قدرت های مختلف می باشد. تمامیه موتور های وکیومی استوک می باشند ودر صورت سفارش میتوان از موتور نو استفاده نمود.

موتورهای وکیومی یخچالی به دلیل بدون صدا بودن از محبوبیت خاصی برخوردار است.در حال حاضر کمپرسور یخچالی تنها موتوری می باشد که هم وکیوم دارد و هم فشار تولید می کند.سایر پمپ های وکیومی به تنهایی فقط وکیوم انجام میدهند و قادر به تولید فشار باد نیستند.در صورتیکه تعویض روغن موتور وکیومی به درستی و در زمانهای مشخص انجام شود تا سالیان سال میتوانید از موتور وکیومی یخچالی به راحتی استفاده نمایید.

خرید موتور وکیومی

برای خرید انواع موتور های وکیومی یخچالی میتوانید با مجموعه ما تماس حاصل نمایید،تا از مشاوره رایگان بهره مند شوید.با توجه به نوع فعالیتی که انجام میدهید میتوانید اقدام به خرید موتور وکیومی یخچالی نمایید.

چگونه در خانه پمپ وکیوم بسازیم؟

پمپ‌های وکیوم از جمله تجهیزات پرکاربردی هستند که می‌توانند استفاده‌های متعدد صنعتی، نیمه‌صنعتی و غیر صنعتی داشته باشند. پمپ‌ وکیوم در حقیقت برای تخلیه رطوبت و هوای داخل یک محیط خاص استفاده می‌شود. امروزه انواع پمپ‌های وکیوم بر اساس کاربردها، ابعاد و اندازه، نوع موتور و … وجود دارند و هرکدام می‌توانند مزایا و معایب خاص خود را داشته باشند. ازآنجایی‌که مکانیسم عملکرد این دستگاه‌ها پیچیدگی بالایی ندارد می‌توان به راحتی آنها را در منزل ساخت. در ادامه مطلب به بررسی نحوه ساخت پمپ وکیوم خانگی پرداخته می‌شود.

ساخت پمپ وکیوم خانگی

همان‌طور که گفته شد پمپ وکیوم وسیله‌ای است که می‌تواند گازهای موجود در یک فضا را تخلیه کند. این دستگاه می‌تواند با تخلیه مولکول‌های هوا در یک محفظه خلأ یا فشار منفی ایجاد کند. این پمپ‌ها می‌توانند از دو بخش اصلی و اساسی شامل Rotor و Electromotor تشکیل شوند و زمانی که الکتروموتور استارت می‌خورد حرکت دورانی از راه کوپلینگ‌های دستگاه از الکتروموتور به روتور منتقل شده و Rotor شروع به حرکت می‌کند. در این فرآیند هوا به وسیله استاتور فشرده خواهد شد و از دریچه دیگری خارج خواهد شد.

با توجه به مکانسیم و نحوه کار پمپ‌های خلأ می‌توان به سادگی از ابزارهای مختلفی استفاده کرد و یک پمپ خانگی ساخت. به صورت کلی می‌توان گفت حتی یک سرنگ ساده تزریق می‌تواند به عنوان یک پمپ خلأ عمل کند و برای ساختن یک پمپ خلا می‌توان از ساده‌ترین ابزارها مانند بطری‌های آب نیز استفاده کرد. برای ساخت پمپ‌های وکیوم به روش خانگی می‌توان از روش‌های زیر استفاده کرد:

ساخت پمپ وکیوم خانگی با سرنگ

سرنگ می‌تواند به عنوان ساده‌ترین وسیله برای ساخت پمپ باد خانگی شناخته شود. برای این کار ابتدا باید یک سرنگ در سایز و اندازه بزرگ به همراه یک متر لوله تراز و دو عدد شیر تخلیه کوچک تهیه کرد. در مرحله اول باید در قسمت انتهایی سرنگ یک سوراخ به اندازه قطر شیر تخلیه ایجاد کرد و سپس شیر را با استفاده چسب محکم در سوراخ ایجاد شده تثبیت کرد.

سپس باید به اندازه 5 تا 10 سانتی‌متر از شیلنگ تراز را بریده و روی نوک سرنگ قرار داده و با استفاده از چسب یا حرارت آن را محکم کرد و در نهایت شیر تخلیه دوم را در ورودی لوله قرار داد. بعد از تثبیت شیر تخلیه دوم در دهانه لوله باقی مانده و یا هر اندازه‌ای از لوله که مورد نیاز است باید به طرف دیگر شیر تخلیه متصل شود. بعد از انجام این مراحل پمپ وکیوم آماده استفاده است. زمانی که لازم بود هوا یا گاز یک محفظه کشیده شود می‌توان با باز و بسته کردن شیرهای تخلیه این کار را انجام داد.

استفاده از پمپ باد دوچرخه

یکی دیگر از ابزارهایی که قابلیت تبدیل شدن به یک پمپ خلا را دارد، پمپ باد دوچرخه است. برای این کار ابتدا باید یک پمپ باد دوچرخه تهیه کرد و قسمت بالایی آن را برداشت. بعد از باز شدن پمپ مشخص می‌شود که در داخل پمپ یک میله و یک دیسک کوچک قرار دارد که باعث ایجاد هوا می‌شوند.

سپس بعد از باز کردن سیلندر پمپ باید قطعات را به شکل برعکس بست. بعد از آنکه میله و دیسک پمپ به شکل برعکس در داخل سیلندر بسته شوند می‌توانند به عنوان یک پمپ خلا عمل کنند. بعد از بستن کامل پمپ باد دوچرخه می‌توان از آن برای تخلیه فضاهای مختلف استفاده کرد.

استفاده از آمبوبگ

برای ساخت پمپ وکیوم می‌توان از آمبوبگ که یک وسیله پزشکی است نیز استفاده کرد. آمبوبگ در حقیقت یک مخزن هوایی از جنس سیلیکون یا پلاستیک است که در علم پزشکی برای ایجاد فشار مثبت ریوی استفاده می‌شود. این وسیله دارای یک شیر یک‌طرفه است که باعث پر شدن خود به خودی کیسه هوا می‌شود ولی از خالی شدن آن جلوگیری می‌کند. با یک تغییر ساده و با برعکس کردن شیر یک‌طرفه آمبوبگ می‌توان کارایی آن را نیز تغییر داد. زمانی که شیر یک‌طرفه آمبوبگ برعکس بسته شود باعث مکش هوا شده و از پر شدن دوباره آن جلوگیری می‌کند.

علاوه بر موارد گفته شده می‌توان از ابزارهای دیگری نیز برای ساختن پمپ‌های وکیوم استفاده کرد اما هزینه بیشتری در بر خواهند داشت. به عنوان مثال می‌توان با استفاده از موتور یخچال یا جاروبرقی اقدام به ساخت پمپ وکیوم خانگی کرد اما این تجهیزات باید در دسترس باشند چرا که برای خرید آنها باید به اندازه خرید یک پمپ وکیوم تازه هزینه کرد.

در حقیقت هر وسیله که بتواند به عنوان پمپ باد و دمنده استفاده شود می‌توان مکانیسم آن را برعکس کرده و به عنوان یک پمپ وکیوم از آن بهره برد. به عنوان مثال یک سشوار که المنت حرارتی آن از کار افتاده باشد می‌تواند هم به عنوان یک دمنده و هم به عنوان یک مکنده عمل کند. می‌توان با کمی تغییرات در دریچه‌های عقبی و جلویی سشوار آن را به عنوان پمپ باد به کار برد.

جمع‌بندی نهایی

پمپ وکیوم از جمله لوازم کاربردی و پراستفاده است که در صنایع و مشاغل مختلف استفاده می‌شود. با توجه به مکانسیم عمل این وسیله می‌توان به راحتی و با استفاده از وسایل ساده خانگی آن را ساخت. برای ساخت پمپ وکیوم می‌توان از موتورهای قدیمی یخچال، جاروبرقی، سشوار، سرنگ تزریقات و … استفاده کرد. در حقیقت می‌توان با برعکس کردن فرایند و مکانسیم عملکرد هر نوع دمنده‌ای آن را به یک مکنده و پمپ وکیوم تبدیل کرد.