خرابی بک لایت تلویزیون یکی از مشکلات رایجی است که بهدلیل نگهداری نادرست دستگاه یا بیکیفیت بودن خود قطعه اتفاق میافتد. در هر صورت، خراب شدن بخش مذکور سبب میشود که تصویر باکیفیتی روی تلویزیون نمایش داده نشود. در این مقاله از زومیت به نحوهی تعمیر بک لایت تلویزیون و شیوهی افزایش طول عمر آن میپردازیم و دلایل شایع سوختن بک لایت تلویزیون را بررسی میکنیم. در صورتی که برخی از نشانههای معیوب شدن بک لایت را در تلویزیون خود دیدید، بلافاصله از یک مرکز مجاز تعمیر تلویزیون در اصفهان کمک بگیرید. به این ترتیب احتمال تعمیر بک لایت وجود دارد. اما در صورتی که دیر دست به کار شوید، ممکن است تکنسین نظر به تعویض کل بک لایت بدهد.
بک لایت چیست؟
قبل از تلویزیونهایی که امروزه در خانه، محل کار و بازار به فراوانی یافت میشوند، قسمتی به نام بک لایت برای تلویزیون وجود نداشت.
با تولید تلویزیونهای LCD و بعد از آن، تلویزیونهای LED، بک لایتها تبدیل به اصلیترین قطعات تلویزیون شدند. در واقع تصویر ایجاد شده روی پنل دستگاه، برای اینکه توسط شما قبل مشاهده باشد نیازمند به یک منبع نور است، به این نور پس زمینه در تلویزیون، بک لایت میگویند.
قبل از بک لایت، از لامپهای فلورسنت در تلویزیونهای LCD استفاده میشد لامپهای فلورسنت از توان مصرفی بالایی برخوردارند و حرارت زیادی در نتیجه کارکردشان ایجاد میشود به همین دلیل استهلاک پذیری بیشتری نسبت به سایر قطعات دارند. افزایش انرژی مصرفی این لامپها و همچین تغییر رنگ نوری که ساتع میکنند، نشان دهنده پایان عمر مفیدشان است.
اما بعد از آن، لامپهای LED جایگزین فلورسنت شدند و بک لایت را ایجاد کردند. به این ترتیب نسل جدیدی از تلویزیونهای السیدی تولید شد که ما امروز آنها را با نام تلویزیونهای الایدی میشناسیم. در واقع بک لایت شبیه به نور سفیدی ست که عکسهای رادیولوژی را قابل مشاهده میکند.
نحوه قرارگیری لامپهای LED به این صورت است که در فاصلههای مشخص، پشت پنل قرار میگیرند تا پنل مستقیما در معرض نور باشد یا در لبهها به صورت ردیفی و فشرده قرار میگیرند تا از طریق شکست نور، به پنل نور برسد که این مورد غالبا برای تلویزیونهایی با ضخامت کمتر کاربرد دارد.
چگونه خرابی بک لایت تلویزیون را تشخیص دهیم؟
برخی نشانههای مشخص وجود دارد که با دیدن آنها میتوان گفت که به احتمال زیاد بک لایت تلویزیون خراب شده است. به عنوان مثال در غالب موارد و تیره بودن بخشی از آن خرابی بک لایت است. همچنین اگر قسمتی از صفحه نمایش تلویزیون، تیره باشد یا ظاهرا خاموش به نظر برسد اما صدا داشته باشد به این معناست که بک لایت آسیب دیده است.
در صورتی که صدای تلویزیون شنیده میشد و تصویر خاموش به نظر میرسید، با یک چراغ قوه صفحه نمایش آن را بررسی کنید و نور را به صورت مورب به صفحه بتابانید. احتمالا متوجه میشوید که تصویر وجود دارد اما نور پس زمینه نیست. این حالت نشان دهنده خرابی بک لایت شماست.
موارد زیر نیز میتوانند نشانه خراب شدن بک لایت تلویزیون باشند:
- قطع و وصل شدن تصویر (چشمک زدن)
- ظاهر شدن لکه های سیاه
- ظاهر شدن نقطههای روشن
- خاموش شدن تلویزیون پس از چند دقیقه کار کردن
- یکسان نبودن میزان روشنایی در سراسر صفحه نمایش
- ظاهر شدن لوگوی برند دستگاه پس از روشن کردن و سپس خاموش شدن تلویزیون
تعمیر بک لایت تلویزیون
برای تعمیر بک لایت، تکنسین متخصص یا کل لامپهای LED یا شاخهای که دچار سوختگی شده است را باید تعویض کند. این تعویض باید حتما توسط تکنسین تلویزیون انجام شود تا از هر گونه آسیب بیشتر به دستگاه جلوگیری شود و تصویر تلویزیون به حالت اول بازگردد.
توجه کنید که با توجه به تعداد لامپهای الایدی سوخته، مقدار استفاده از دستگاه و میزان سلامت دیگر لامپها، میتوان تشخیص داد که کل بک لایت تعویض شود یا فقط قسمت مستهلک آن.
خرابی بک لایت تلویزیون برندهای مختلف
اکثر خرابیهای بک لایت گزارش شده از تلویزیون های سامسونگ مربوط به مدلهای سری F, J, EH و H بوده است. همچنین مدلهای LN, LB, LY, LS, LM و LF از کمپانی ال جی و W600, W650 از تلویزیونهای سونی، بیشترین آمار خرابی بک لایت تلویزیون را دارا بودهاند.
اما نمود این خرابی در مدلها و برندها متفاوت است، مثلا در برخی مدلهای تلویزیون ال جی، پس از نمایش لوگو، تصویر قطع میشود اما در بسیاری از تلویزیونهای سامسونگ، نیمه بالایی یا پایینی تصویر، تاریک نمایش داده میشود. در بعضی از مدل های سونی مانند W600 به دلیل خرابی بک لایت، تصویر پس از چند دقیقه قطع و دستگاه خاموش میشود. چشمک زدن چراغ جلوی تلویزیون سونی (6 بار) پیغام خرابی بک لایت را میرساند.
دلایل سوختن بک لایت تلویزیون
به طور کلی لامپهای ال ای دی طول عمر 4 تا 8 سال دارند. با این حال عدم نگهداری درست از تلویزیون و برخی موارد دیگر میتواند عمر آنها را کاهش دهد. برخی از اصلیترین دلایل سوختن بک لایت تلویزیون به قرار زیر است:
- تنظیم بالاترین میزان نور بک لایت که سبب میشود لامپها در بالاترین توان خود کار کنند
- پایین بودن کیفیت بک لایت
- قرار دادن تلویزیون در معرض نور و گرمای مستقیم
- استفاده از تلویزیون در ساعات متوالی
افزایش عمر بک لایت تلویزیون
با رعالیت موارد زیر میتوانید به افزایش طول عمر بک لایت تلویزیون کمک کنید:
- در قسمت تنظیمات تلویزیون خود، میزان روشنایی را روی حالت اتوماتیک (متناسب با محیط) قرار دهید تا به جای اینکه مقدار روشنایی بک لایت همیشه 100% باشد، با میزان نور محیط تنظیم شود.
- به هیچ وجه تلویزیون را به صورت مداوم (ساعات پیاپی) روشن نگذارید.
- میزان نور را اگر روی حالت اتوماتیک قرار نمیدهید، بین عدد 70 تا 80 تنظیم کنید.
اگر بک لایت دچار نقص شود تصویر روی صفحه نشان داده میشود اما چون نوری ندارد ما نمیتوانیم تصویر را ببینیم.
بعضی از شرکتها از قطعات نامرغوب و بی کیفیت استفاده میکنند همین باعث میشود که عمر بک لایت تلویزیون تا حد امکان کاهش بیابد.
اگر تلویزیون شما نزدیک شوفاژ و یا بخاری و هر عامل گرمایشی دیگری باشد زیرا که لامپهای داخل بکلایت هم از خود گرما تولید میکند این امر باعث خرابی زودتر از حد تصور میشود.
استفاده زیاد از حد هم باعث خرابی تلویزیون میشود به طور مثال اگر شما کودکی دارید که دیدن برنامههای تلویزیونی را خیلی دوست دارد و از صبح تا شب تلویزیون شما روشن است باعث زودتر خراب شدن دستگاه میشود.
تلویزیون های امروزه اکثرا با امکانات و پیشرفته هستند اغلب در تلویزیونهای هوشمند گزینهای وجود دارد که نور تلویزیون را بر اساس نور اتاق میتوانید تنظیم کنید این گزینه حالتهای متفاوتی دارد که مصرف را کم یا زیاد میکند و انرژی را کاهش میابد.