حوادث

نکات مهم برای مراجعه‌کنندگان نزاع و تصادفات رانندگی به پزشکی قانونی

نکات مهم برای مراجعه‌کنندگان نزاع و تصادفات رانندگی به پزشکی قانونی
آفتاب‌‌نیوز :

یکی از عمده ارجاعات واحد‌های معاینات بالینی پزشکی قانونی، مصدومین نزاع و درگیری‌ها یا آسیب دیدگان حوادث رانندگی هستند که برای تعیین دیه و خسارات به پزشکی قانونی مراجعه می‌کنند. بنابر آمار‌های اعلام شده از سوی سازمان پزشکی قانونی، مصدومین نزاع و بعد از آن تصادفات بیشترین حجم مراجعات بخش معاینات بالینی را در بر می‌گیرند به نحوی که ۴۶.۶ درصد از این ارجاعات مربوط به مصدومین نزاع و ۲۹.۱ درصد مربوط به مصدومان حوادث رانندگی است.

در این میان کارشناسان پزشکی قانونی ضمن بررسی دقیق آسیب وارده و مطالعه پرونده و مستندات پزشکی فرد مصدوم، میزان دیه و ارش صدمات را تعیین می‌نند که البته لازم است با توجه به نوع و شدت آسیب، دفعات معاینه مجدد به منظور التیام حداکثری صدمه ایجاد شده برای فرد در نظر گرفته و پس از آن نظر نهایی کارشناس اعلام شود. در همین راستا، ابوالفضل خورشیدی، رئیس واحد معاینات مرکز پزشکی قانونی تهران در خصوص ضرورت معاینه مجدد برای مصدومان و آسیب‌دیدگان حوادث گفت: شکستگی‌ها، پارگی‌های رباطی، آسیب‌های عصبی و آثار جراحات به ویژه در ناحیه صورت از مواردی هستند که نمی‌توان در مرحله اول آن‌ها را ارزیابی و در خصوص آن اظهارنظر قطعی کرد.

وی افزود:‌درچنین صدماتی نیازمند گذر زمان و بررسی چگونگی التیام صدمه وارده هستیم تا بر اساس آن اظهارنظر کنیم. در برخی آسیب‌ها از جمله آسیب‌های عصبی ناشی از حوادث، گاهی بیش از یکسال زمان نیاز است تا برگشت آسیب به حداکثر ممکن برسد و بتوان در مورد آن اعلام نظر کرد. در شکستگی‌ها یا دیگر آسیب‌های جسمی مهلت متداولی از نظر پزشکی برای بهبودی و التیام وجود دارد که کارشناس پزشکی قانونی با در نظر گرفتن این مدت زمان، برای فرد معاینه مجدد تعیین می‌کند.

به گفته خورشیدی محدودیت‌های حرکتی، احساس درد در عضو آسیب دیده، عدم ترمیم شکستگی و… از مواردی است که پزشک قانونی برای تعیین معاینه مجدد فرد مصدوم مورد توجه قرار می‌دهد.

رییس واحد معاینات مرکز پزشکی قانونی تهران با اشاره به اینکه معاینه مجدد در نهایت به نفع بیمار و برای حفظ حقوق او خواهد بود، تصریح کرد: در معاینه مجدد باید به نقطه‌ای برسیم که امیدی به بهبودی بیشتر ضایعه ایجاد شده در فرد مصدوم نباشد و در این صورت نظر نهایی را صادر و به مرجع قضایی اعلام کنیم. معاینه مجدد بسته به نوع صدمه طی چند نوبت با فاصله زمانی مشخص تعیین می‌شود، زیرا در مواردی مثل شکستگی زانو نمی‌توان از همان روز اول برای فرد نقص عضو در نظر گرفت بلکه لازم است زمان کافی سپری و درمان‌های لازم انجام شود سپس اگر عارضه‌ای باقی ماند و بهبودی کامل حاصل نشد بتوان میزان آسیب یا نقص عضو اتفاق افتاده را تعیین کرد.

مصدومان حوادث، صدمات را شفاف به پزشک بگویند
رییس واحد معاینات مرکز پزشکی قانونی تهران در ادامه به مشکل عمده پرونده‌های مصدومین حوادث نیز اشاره کرد و گفت: متاسفانه بسیاری از مصدومان حوادث در مراجعه اولیه خود به پزشکی قانونی صدمات و آسیب‌های ایجاد شده را به‌طور کامل برای پزشک بیان نمی‌کنند و همین موضوع موجب می‌شود که بعد از چند روز مدعی شوند پزشک صدمات آنان را به طور کامل ندیده است.

وی با تأکید بر اینکه مصدوم باید تمامی صدمات خود را به طور شفاف برای پزشک توضیح دهند، گفت: قطعا پزشک و کارشناس ما از جزئیات آسیب‌های وارده مطلع نیست و لازم است فرد در مراجعه به پزشکی قانونی محل همه آسیب‌ها و جراحات ایجاد شده را به طور دقیق به پزشک نشان دهد.

خورشیدی همچنین از مصدومین نزاع و تصادفات خواست که تا پیش از رفع آثار کبودی و جراحات سطحی به مراکز پزشکی قانونی مراجعه کنند تا پزشک بتواند صدمات ایجاد شده را به طور دقیق بررسی کند و اگر امکان مراجعه به پزشکی قانونی در روز‌های ابتدایی وجود ندارد حتماً توضیحات و شرح کامل صدمات در پرونده‌های بیمارستانی لحاظ شود.

وی گفت: در خصوص شکستگی‌ها، به‌خصوص در اندام‌های تحتانی که حرکت برای فرد دشوار است، نمی‌توان انتظار داشت که در روز‌های اول بعد از حادثه فرد به پزشکی قانونی مراجعه کند، اما در مواردی که اندام‌های فوقانی دچار شکستگی و آسیب می‌شوند فرد می‌تواند به پزشکی قانونی مراجعه کند، زیرا معاینه فرد مصدوم توسط پزشک قانونی به اظهار نظر دقیق­تر کمک می‌کند.