عمومیکسب و کار

دلایل شناخت ایزوگام به عنوان بهترین عایق رطوبتی

عایق های رطوبتی به عنوان یکی از اجزای جدایی ناپذیر در سازه خانه ها و ساختمان ها شناخته می شود که از ابتدایی ترین حالت های خود در گذشته گرفته تا جدیدترین و پیشرفته ترین اشکالی که امروزه تولید می شوند، هر کدام به نوعی ایمنی بسیاری را برای انواع سازه ها فراهم کرده اند.

تاریخچه ایزوگام و عایق رطوبتی

به طور کلی باید بگوییم که عایق های رطوبتی در ابتدایی ترین حالت های خود در کشور ما طول عمر بسیاری دارد. در گذشته های نسبتا دور، برای عایق کردن سقف خانه ها و سازه ها از روش هایی سنتی همچون کاه گل استفاده می شد، اما با گذر زمان و یا بهتر است بگوییم که از دهه ۵۰ شمسی، دچار تغییرات بسیاری شد و روز به روز نیز رشد و پیشرفت بسیاری پیدا کرد. در سال ۱۳۵۰ شرکت های مربوط به حوزه عایق های رطوبتی فعالیت خود را آغاز کردند و سعی داشتند که در محصولات خود از انواع الیاف شیشه برای عایق بندی حرارتی و یا برودتی استفاده کرده و دانش فنی روز آلمان را نیز در آن به کار بگیرند.

به مرور زمان با گسترش شهرنشینی و افزایش سازه های در حال ساخت در سطح کشور، عایق بندی به سمت تغییر و جایگزینی روش های سنتی حرکت کرد. این جریان می بایست با کیفیت به مراتب بالاتر و البته نصب آسان تری نیز رو به رو می بود. به همین دلیل نیز عایق های رطوبتی متفاوتی همچون ایزوگام و قیرگونی پا به میان گذاشتند.

در سال ۱۳۵۴ انواع متفاوتی از عایق های رطوبتی با نام ایزوگام وارد بازار شدند و در طی این ماجرا نیز متخصصین بسیاری به کشور ایتالیا رفته و دانش فنی تولید این نوع از عایق های رطوبتی و ایزوگام ها را آموزش دیدند. در نهایت نیز ماشین آلات بسیاری از کشور ایتالیا خریداری شده و در کشور راه اندازی و نصب شد. به همین دلیل هم می توان سال ۱۳۵۶ را به طور رسمی، شروع تولید عایق پیش ساخته دانست.خرید ایزوگام را میتوانید از طریق وب سایت ما به راحتی انجام دهید

قیرگونی

قیرگونی یکی از نسل ها و روش های عایق رطوبتی است که به عنوان محصولی از قیر و گونی با روش سنتی ایزولاسیون به عنوان عایق در قسمت هایی همچون پی سازی، سرویس بهداشتی، آشپزخانه، پشت بام خانه و… مورد استفاده قرار می گرفت. به طور کلی می توان گفت که قیرگونی نوعی ورقه سنگین است که در ساخت و ساز از آن استفاده می ‌شود. این ورقه‌ ها با آغشته کردن نوعی کاغذ، فایبرگلاس حصیری و همین طور گونی به قیر تولید می گردند. با این ترکیب می تواند موجب تولید ماده ‌ای ضدآب شود که در پوشش سقف ‌ها مورد استفاده قرار می گیرد. این روش نسبتا قدیمی، معایب بسیاری داشت که از میان آنها می توان به حرارت بالا در قیر، احتمال پارگی های ناشی از نشست های احتمالی سازه، پوسیده شدن بر اثر گذر زمان، وزن بالا، قیمت بالا و… اشاره کرد. از قیرگونی قرن ‌هاست که در ساخت و ساز استفاده می‌ شود. در اصل پیش از این از پارچه ‌ها و لباس ‌های کهنه برای ساخت قیرگونی استفاده می‌ شد، اما امروزه از کاغذها و محصولات بازیافتی (به طور معمول از مقوا) و همین طور خاک اره نیز برای ساخت قیرگونی بهره گرفته می شود.

ایزوگام یکی از بهترین جایگزین های کاه گل و قیرگونی است که به عنوان نوعی پوشش مقاوم از ترکیب قیر و الیاف مصنوعی ساخته و توسط گرما بر بستر بام یا مکان مورد نظر نصب و چسبانده می ‌شود. اصولا برای عایق بندی سطوح مختلفی همچون دیواره، پی، کف و بام ساختمان ‌ها و استخرها و هم چنین برای جلوگیری از نفوذ آب و رطوبت از ایزوگام بهره گرفته می شود. ایزوگام ها همچنان به عنوان یکی از بهترین روش ها برای عایق رطوبتی شناخته می شوند. تا جایی که امروزه درصد نسبتا زیادی از سازه ها و ساختمان ها در مراحل مختلفی همچون پی، فوندانسیون و… از ایزوگام بهره می گیرند. باید به این نکته نیز اشاره کنیم که عمر ایزوگام با کیفیت خوب به ‌طور متوسط ۱۵ سال است،توجه به این نکته بسیار حائز اهمیت است که برای تهیه ایزوگام با کیفیت نیاز به استفاده مواد اولیه مناسب است که بتواند، تا حد زیادی انعطاف پذیری و عدم ترک خوردگی را ایجاد کند.

کارشناسان صنعت نفت در این خصوص متفق القول هستند که قیرهای ایران اصطلاحا خشک هستند و در سرما بسیار شکننده در دماهای بالا به صورت روان خواهند بود، برای اصلاح این نقصان استفاده از افزودنی های مناسب، که نیازمند اعمال شدن از طریق ماشین آلات خاص می باشند، که متاسفانه به دلیل هزینه های بالا و تحریم ها واردات و نگهداری بسیار پر هزینه ای دارند که منجر به تولید محصولاتی غیر کارآمد، کم دوام و نامرغوب شده است.

به طور کلی باید گفت که امروزه با توجه به تعدد کارخانه ‌های تولید ایزوگام، ایزوگام های نامرغوب و غیراستاندارد فراوانی در بازار یافت می ‌شوند و همین امر نیز موجب شده تا لزوم توجه به نحوه تشخیص ایزوگام مرغوب و استاندارد بیشتر احساس شود. برخی از این روش ها شامل این موارد می گردند:

  • لازم است که بر روی برچسب عایق ‌های استاندارد، مشخصات مختلفی همچون تولید کننده، تاریخ تولید، نوع عایق، علامت استاندارد و… درج شده باشد.
  • در بسیاری از شرایط در ایزوگام نامرغوب، پودرهای معدنی و یا مواد غیر پلیمری را جایگزین پلیمر یا قیر مرغوب می کنند و به همین دلیل نیز نوع تقلبی آن بویی نامطبوع و مشابه گازوئیل صنعتی (مازوت) پیدا می کند. در چنین شرایطی هنگامی که دست خود را بر قسمتی از لایه خارجی و بدون پوشش ایزوگام نامرغوب بکشید، شاهد چسبیدن ذرات و رنگ‌ دانه‌ های سیاهی به دست خود خواهید بود.
  • اندازه‌گیری ضخامت لایه با توجه به ضخامت لایه ایزوگام مورد نظر

شهرستان دلیجان به عنوان قطب ایزوگام در ایران شناخته شد، چرا که این شهرستان به مناطق تامین کننده مواد اولیه نزدیک بود و به همین دلیل نیز تولید کنندگان بسیاری در این شهرستان به حوزه ایزوگام می پرداختند.

معیارهای انتخاب بهترین عایق رطوبتی

به طور کلی لازم است بگوییم که برای انتخاب بهترین عایق رطوبتی لازم است که به مواردی توجه داشته و آنها را در انتخاب خود موثر بدانید. برخی از مهم ترین معیارهای انتخاب بهترین عایق رطوبتی، شامل این موارد می گردند:

اصولا می توان گفت که بهترین عایق رطوبتی، در واقع عایقی است که عمر مفید بالایی داشته باشد و بتوان از آن برای مدتی طولانی استفاده کرد. چرا که امکان آن وجود دارد که اجرا و یا تعمیر عایق با مشکلاتی مثل ایجاد مزاحمت برای ساکنین و یا هزینه ‌های اضافه رو به رو شود.

  • میزان خطا در اجرای عایق رطوبتی

در زمان اجرای عایق رطوبتی لازم است که میزان خطای احتمالی را در نظر بگیرید. به طور کلی می توان چنین گفت که بهترین عایق رطوبتی، عایقی است که اجرا و نصب آن ساده و راحت باشد.

باید به این موضوع اشاره کنیم که عایقی که بتواند از بنای ساختمان در برابر هر رطوبت احتمالی مخافظت نماید بهترین نوع عایق رطوبتی شناخته می شود.

  • هزینه عایق رطوبتی در کوتاه مدت

هزینه اجرای عایق را نیز می توانیم به عنوان یکی از مهم ترین معیارها در انتخاب بهترین عایق رطوبتی به شمار آوریم. چرا که بهترین عایق رطوبتی، در واقع عایقی است که فشار مالی چندانی برایتان به همراه نداشته باشد.

  • هزینه عایق رطوبتی در بلند مدت

اصولا لازم است که هزینه عایق را در بلند مدت نیز مورد بررسی قرار داد. در چنین شرایطی معمولا توصیه می شود که یک بازه زمانی مشخص را برای چندین سال تعیین کنید و هزینه هر عایق را در طول آن پیش بینی نمایید. این پیش ‌بینی می تواند هزینه انتخاب بهترین عایق رطوبتی را برای شما به مراتب آسان تر سازد.

  • مشکلات حین اجرای عایق رطوبتی

بررسی مشکلات حین اجرای عایق نیز مسئله مهمی است که نباید از آن غافل شد. بهترین عایق رطوبتی برای شما اصولا عایقی است که کمترین مشکلات اجرا را به دنبال داشته باشد و مشکلی را نیز برای ساکنین ایجاد نکند. این مشکلات در واقع می‌ توانند ناشی از مدت زمان اجرای عایق رطوبتی، به هم ‌ریختگی ناشی از اجرا و یا همین طور تعداد دفعاتی باشند که برای ترمیم و تعمیر عایق در نظر می گیرید.

اصولا لازم است که در زمان انتخاب عایق رطوبتی خود دقت کنید که شرکت تولید کننده عایق رطوبتی حتما ضمانتی را در رابطه با کار خود به شما ارائه ‌دهند. توصیه ما این است که انتخاب عایق رطوبتی را همراه با آینده‌ نگری انجام دهید و تضمین و گارانتی کیفیت تولید و اجرا را نیز مد نظر داشته باشید.

نکات مهم برای نصب ایزوگام

برای انجام هر چه حرفه ای و البته راحت تر عملیات نصب، لازم است به برخی از مسائل، توجه ویژه ای داشته باشید، چرا که آشنایی با این نکات می تواند موجب شود تا در نصب ایزوگام خود، کمتر به مشکل بر بخورید و آن را به بهترین شکل ممکن نصب کنید:

به طور کلی می توان گفت که مدت زمان دوام ایزوگام و همین طور عدم خرابی آن در طول زمان یکی از مهم ترین نکاتی است که باید در مورد قابلیت و همین طور جنس ایزوگام خود به آن توجه ویژه ای داشته باشید. دقت کنید که ایزوگام مورد استفاده تان علامت استاندارد داشته باشد و از نظر کیفیت نیز در درجه خوب و قابل قبولی قرار بگیرد. این یعنی هر چه هم که فرآیند نصب ایزوگام راحت و بدون دردسر انجام شود، اگر محصول مورد نظر، کم کیفیت و یا غیر استاندارد باشد باید منتظر خرابی و مشکلات بسیاری باشید.

از دیگر مواردی که باید به آن اشاره کنیم این است که اصولا سطح زیرین ایزوگام می تواند در مقاومت و دوام آن تاثیر بسیار زیادی داشته باشد. معمولا ایزوگام روی سطوح فلزی، چوبی و همین طور سرامیکی به خوبی قرار نمی گیرد و در طولانی مدت نیز به راحتی کنده می‌شود. در این میان، متریال آهن به دلیل انقباض و انبساط و همین طور متریال چوب به دلیل خوردگی و باد کردن آن و همین طور عدم برخورداری از استحکام کافی و چسبندگی لازم بین جسم و لایه محافظ عایق رطوبتی می توانند خرابی و کنده شدن لایه از جسم را به دنبال داشته باشند.

در چنین شرایطی اگر بخواهید روی ایزوگام را دوباره ترمیم کنید لازم است که لایه فلزی، آلمینیومی و یا همین طور قلعی که در ایزوگام زیرین قرار گرفته را بکنید تا چسبندگی محصول جدید به مراتب افزایش پیدا کند. باید به این نکته نیز اشاره کنیم که نباید ایزوگام را در سرویس های بهداشتی و حمام ها بر روی کاشی و سرامیک و یا روی سطح صاف نصب نمایید. در چنین شرایطی، توصیه ما این است که ایزوگام را بر روی آجر و یا گچ های زخم شده نصب کنید.

اصولا گفته می شود که سطوح آغشته به قیر را می توان به عنوان بهترین مکان برای نصب عایق رطوبتی دانست. این یعنی سطوحی که قبلا قیرکاری و یا آسفالت شده اند به عنوان بهترین مکان برای چسبیدن ایزوگام شناخته می شوند، چرا که قیر داخل ایزوگام جدید با قیر موجود در سطح زیرین ترکیب شده و مقاومت به مراتب بیشتری را به دنبال خواهند داشت. البته باید به این نکته نیز اشاره کنیم که می توان برای محیط های سیمانی و بتنی از عایق استاندارد و مقاومی که برای سال ها دوام می آورند نیز استفاده کرد.

چگونکی آماده سازی سطح قبل از ایزوگام

چگونگی آماده سازی سطح نیز مسئله مهم دیگری است که باید به آن توجه کنید. اصولا سطحی که برای نصب ایزوگام در نظر گرفته می شود باید به طور کلی عاری از هر گونه کثیفی و همین طور گرد و خاک باشد. در کنار این نیز باید اشاره کنیم در صورتی که مکان مورد نظر شما، پشت بام باشد لازم است که برای یک نصب بدون مشکل و کاملا یک دست، کولر ها و تمامی اشیای خارجی را از آن بیرون ببرید. در کنار این نیز حتما به این مسئله توجه داشته باشید که برای غیرممکن شدن نفوذ آب و همین طور رطوبت از میان لایه ها لازم است که چند سانتی متر از هر لایه ایزوگام را روی لایه قبلی که به موازات آن قرار گرفته قرار دهید.

نکته بعدی که باید به آن اشاره کنیم این است که ناودان ها تنها راه خروج آب از پشت بام به حساب می آیند. به همین دلیل نیز لازم است که شیب پشت بام ها به گونه ای طراحی شود که تمام آب ناشی از باران به سمت ناودان ها هدایت گردند. در کنار این نیز نصب ایزوگام باید از منحرف شدن مسیر جلوگیری نماید. با توجه به تمامی این مسائل می توان گفت که عایق های رطوبتی را باید به صورت موازی با مسیر شیب نصب نمود. به دلیل افزایش اطمینان خاطر از این که آبی که بر روی پشت بام قرار دارد به صورت کامل به ناودان می رسد می توانید مقداری از ایزوگام را در محل ناودان روی ان بکشید و با کمک حرارت، محکم بچسبانید.

مسئله بعدی این است که باید درب لوله های بخاری و هواکش عایق حرارتی را به گونه ای قرار دهید که لوله ها در وسط آنها قرار نگیرند. بعد از آن هم به جای خارج کردن جای لوله روی عایق، بهتر است که آن را به صورت یک علامت ضرب در برش بزنید و اضافات آن را نیز روی لوله خم کرده و بچسبانید. در کنار این نیز لازم است اشاره کنیم که برای به صفر رسیدن احتمال نفوذ آب، حتما باید تا ۱۵ سانتی متر از لوله هواکش و یا لوله بخاری را با قیر آغشته نمایید.

دقت داشته باشید که نصب ایزوگام در دماهای پایین به درستی نمی انجام نمی گیرد و این موضوع نیز می تواند مشکلات بسیاری را برایتان به دنبال داشته باشد. بنابراین، توصیه ما این است که نصب ایزوگام را به روزهایی انتقال دهید که هوا خشک و یا نسبتا گرم است.

وسایل مورد نیاز برای نصب ایزوگام

به طور کلی می توان گفت که نصب ایزوگام و همین طور عایق کاری به تجهیزات و وسایل مختلفی نیاز دارد تا در نهایت کار عایق کاری به صورت اصولی صورت بگیرد. وسایل مورد نیاز برای نصب ایزوگام تقریبا در شرایط مختلف، مشابه هستند و تنها در مواردی به صورت ابتکاری توسط نصاب ایزوگام، تغییراتی در آنها دیده می شود:

  • طناب و قرقره انتقال ایزوگام:

در صورت عدم وجود آسانسور در محل و یا برای جلوگیری از هدر رفت انرژی کارگر بهتر است که برای حمل ایزوگام و وسایل مورد نیاز از طناب و قرقره استفاه شود تا کار حمل به مراتب راحت تر شود.

اصولا روش معمولی که برای نصب ایزوگام انجام می گیرد اتصال کامل با سطح پشت بام است. به همین دلیل نیز رول های ایزوگام در سطح پشت بام باز می شوند و بعد از اندازه گیری دقیق هم توسط نصاب و با کمک مشعل که به کپسول مایع متصل، حرارت داده و به سطح بام چسبانده می شود. در کنار این نیز هر کپسول گاز به طور متوسط برای نصب ۵۰ متر ایزوگام کافی خواهد بود. باید به این نکته نیز اشاره کنیم که عوامل بسیاری مثل شرایط آب و هوایی، نوع ایزوگام مصرفی و همین طور طریقه نصب ایزوگام توسط نصاب می توانند در تغییر متراژ موثر باشند.

  • مشعل ایزوگام کار (سر پیک):

یکی از اصلی ترین وسایل نصب، مشعل ایزوگام که با شلنگ سیمی و همین طور سر شلنگی به کپسول اتصال پیدا می کند و غالبا هم به صورت های تک شعله و چند شعله در بازار عرضه می گردند.

  • کمچه و ماله بند کشی برای عایق کاری:

این مورد نیز در واقع، ماله ای است که برای ایزوگام کاری به کار گرفته می شود. بعد از نصب ایزوگام به سطح پشت بام هم با استفاده از این وسیله، جوشکاری بندهای ایزوگام انجام می گیرد.

برای برش دقیق ایزوگام و همین طور استفاده از فویل در ساختار آن به وسیله ای احتیاج پیدا می کنیم تا ایزوگام را در اندازه های دلخواه برش بزند. به همین دلیل هم کاتر فلزی که تیغه آهنی تیز دارد به کارمان خواهد آمد.

اصولا برای آن که بتوان چراغ ایزوگام را شعله ور کرد از فندک استفاده می شود. معمولا هم توصیه می شود که نوع این فندک ها دسته بلند باشد تا در زمان روشن کردن مشعل، خطری، نصاب را تهدید نکند.

این مورد نیز برای مواقع ضروری هنگام شعله ور شدن کپسول مورد استفاده قرار می گیرد تا از بروز حوادث جلوگیری شود.

در کنار تمامی مواردی که ذکر کردیم می توانیم به وسایل حفاظتی مانند کفش مخصوص، دستکش نسوز کف چرم ساق بلند، لباس ضد گرما، کلاه ایمنی و عینک مخصوص و… نیز اشاره کنیم.

مزایای استفاده از عایق رطوبتی ژیکابام

  • بادوام و مقاوم
  • کاربرد راحت و آسان
  • مقرون به صرفه و اقتصادی
  • مقاوم در برابر فشار آب بالا
  • اجازه عبور به بخار و امکان ایجاد تنفس سطح زیرین
  • مقاوم در برابر اشعه UV و شرایط آب و هوایی مختلف
    مقاوم در برابر سایش
  • سرعت بالای انجام کار
  • قابل اجرا بر روی تمام سطوح
  • انعطاف زیاد با خاصیت پوشش درزها
  • چسبندگی زیاد به سطح زیرکار و حفظ این چسبندگی در مقابل ضربات دائم آب

موارد مصرف ژیکابام غالبا شامل عایق کاری پشت بام، عایق کاری سرویس بهداشتی، حمام و آشپزخانه، آب بندی هر نوع استخر و منبع آب، بندکشی و آب بندی لای درز کاشی ها، چسب سازگار با سیمان و گچ برای اقزایش چسبندگی ملات، تزیین قطعات سفالی و گلدان ها، رنگ آمیزی و آب بندی سقف های شیروانی و ایرانیتی، و به طور کلی کلیه ورق های گالوانیزه و فلزی، چسب قوی و همه کاره برای چسباندن سنگ، کاشی، گچ، قطعات شکسته چینی و سرامیک، تعمیر شکستگی و سوراخ شدگی ورق های فلزی و ایرانیتی با کمک مش و الیاف فایبر گلاس، چسباندن کاشی و سنگ های پله لق شده، آب بندی و محافظت پاشنه درب های چوبی، آب بندی و نفوذناپذیر نمودن شکاف ها و ترک ها، چسباندن قطعات یونولیت به یکدیگر و روی دیوار و… می شود.

سوالات متداول درباره ایزوگام و ژیکابام

بسته به کاربرد مورد نظر قاعدتا باید برای نصب ایزوگام برنامه ریزی داشت به اینصورت که، در سطوح بام ها رعایت شیب بندی بسیار مهم است، و یا برای عایق کردن دیواره های ساختمانها در استانهای مرطوب با توجه به سخت بودن اعمال ایزوگام روش استفاده از داربست باید به گونه ی اقتصادی طرح ریزی شود و در نهایت نیز زیبایی کار دچار مشکل نباشد.

خیر بر خلاف ایزوگام و اکثر عایق های موجود، استفاده از ژیکابام بسیار ساده، عملیاتی، سریع و بدون ایجاد به هم ریختگی تا حد زیادی شبیه رنگ آمیزی سطح بوده و قابل استفاده است.

در صورت استفاده از غلظت توصیه شده سازنده، و عدم ایجاد مشکل ساختاری برای سازه (ایجاد شکاف در سطوح زیرین و …) این محصول پایه سیمانی بوده و با گذر زمان به استحکام و پایداری بیشتری بر خلاف ایزوگام خواهد رسید.

با در نظر داشتن پیشرفت تکنولوژی همانگونه که عایق های رطوبتی ژیکا بام با اختلاف از ایزوگام مناسب تر است، ایزوگام نیز به نسبت خود در سهولت استفاده و طول عمر از قیرگونی پیشرفته تر است.

یکی از نقاط ضعف عمده ایزوگام ضعف عدم اجبار به خشک بودن سطح زیرین در زمان نصب است، که در صورت عدم رعایت آن بازدهی کامل نخواهد داشت.

پاسخ به این سوال کاملا وابسته به فاکتورهایی از جمله محل استفاده از آن (اگر در محل دور از عوارض محیطی مثل آفتاب و سیکل ذوب و یخبندان باشد، قاعدتا دوام بهتری خواهد داشت)، میزان آسیب دیدگی ظاهری، کیفیت اولیه و… دارد که بدیهی است در صورت آسیب دیدگی فیزیکی نیاز به تعویض خواهد داشت.

با توجه به پایه سیمانی محصول و رزین های استفاده شده در آن طول عمر محدودی در صورت عدم ریزش و ایجاد مشکل در زیرسازی آن نمی توان تعیین کرد.

خیر، ژیکا بام یکی از گزینه های مناسب برای استفاده در مناطق مرطوب(که خشک کردن زیر کار دشوار است) و همچنین مناطق با درجه حرارت بالاست، زیر در دمای بالا به دلیل روانی قیر و تغییر شکل محصولات پایه قیر این ساختارها بسیار ناپایدار و کم ثبات هستند.

یکی از مشکلات در آب بندی ها که عموماً حتی در صورت عدم بروز مشکل برای سازه منجر به آب رفت خواهد شد، عدم امکان آب بندی کامل کنج های کار، محل اتصال به لوله ها و اتصالات است، به خصوص سازه های غیر فلزی، که به دلیل اجتناب از سوخته شدن از نزدیک کردن و گرم کردن در هنگام برقراری اتصال با ایزوگام رخ می دهد، با استفاده از عایق های جدیدی مانند ژیکا بام این مشکلات مرتفع خواهد شد.

بله، در این مورد تجربه های بسیار جالبی انجام شده است، به عنوان نمونه ساختمانهای قدیمی مسکونی شرکت نفت با ژیکابام عایق شده است که سالها به خوبی در حال سرویس دهی و استفاده هستند و به عبارتیکی از بزرگ‌ترین مشکلات و معضلاتی که در اکثر ساختمان‌ها مشاهده می‌شود وجود رطوبت است که می‌تواند خسارت‌های متعددی به تجهیزات ساختمان، اسکلت، دیوارها، وسایل داخل منزل و … وارد کند. معمولاً رطوبت و نم از دیواره‌ها، کف و سقف ساختمان‌ها وارد می‌شوند و به همین دلیل امروزه از انواع ایزوگام و عایق‌های رطوبتی استفاده می‌شود تا مانع از ورود رطوبت و نم به داخل ساختمان شود. منظور از عایق‌کاری رطوبتی پوشاندن سطح دیوارها، بام، کف و … با استفاده از چندلایه مواد عایق است. عایق‌کاری رطوبتی شرایط ویژه‌ای دارد و با شرایط معماری مدرن سازگارتر است. در ادامه مطلب به معرفی انواع یا عایق رطوبتی پیش‌ ساخته پرداخته می‌شود.

عایق رطوبتی پیش‌ ساخته چیست؟

عایق رطوبتی در حقیقت نوعی از مصالح ساختمانی است که می‌تواند مانع از ورود نم و رطوبت به داخل فضاهای ساختمانی شود. معمولاً از عایق‌های رطوبتی پیش‌ساخته در پشت‌بام‌ها استفاده می‌شود اما می‌توان این مصالح را در قسمت‌های دیگر ساختمان نیز به کار برد. به صورت کلی لازم است که تمامی فضاهای تر و مرطوب ساختمان‌ها عایق‌بندی شوند که شامل بخش‌هایی همچون پشت‌بام، کف آشپزخانه، سرویس‌های بهداشتی، بالکن‌ها، کف پارکینگ‌ها، دیوارهای برشی طبقات منفی و … هستند. از مهم‌ترین مزایای استفاده از عایق‌های رطوبتی پیش‌ساخته می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • وزن کم
  • مقاومت عالی در برابر تغییرات دمایی
  • عدم پوسیدگی و شکنندگی
  • انعطاف‌پذیری مناسب
  • تحمل فشارهای مختلف ناشی از انبساط و انقباض ساختمان
  • نصب و اجرای سریع و امکان تعویض رنگ
  • طول عمر بالا و مقاومت در برابر اسید، باز و مواد شیمیایی
  • قیمت مناسب و عدم آلودگی زیست‌محیطی

انواع عایق رطوبتی پیش‌ ساخته

همان‌طور که گفته شد امروزه استفاده از عایق‌های پیش‌ساخته و آماده رواج بسیار زیادی پیدا کرده است و اکثر سازنده‌ها به منظور افزایش سرعت انجام عملیات ساخت‌وساز و کاهش هزینه‌ها از این عایق‌ها استفاده می‌کنند. عایق‌های رطوبتی پیش‌ساخته انواع مختلفی دارند و هرکدام از آنها می‌توانند کاربردها و قابلیت‌های منحصربه‌فردی داشته باشند. امروزه تقریباً برای عایق‌کاری سقف و بام تمامی پروژه‌های ساختمانی از انواع ایزوگام استفاده می‌شود.

ایزوگام در اصل یک عایق رطوبتی پیش‌ساخته است که از موادی همچون قیر صنعتی یا ، آلومینیوم، تیشوی نخدار، پلی استر، پودر تالک، فیلم پلی اتیلن و … تولید می‌شوند. انواع ایزوگام‌ها می‌توانند بر اساس مواد تشکیل دهنده با هم متفاوت باشند که مهم‌ترین آنها به شرح زیر می‌باشند:

ایزوگام‌های پلیمری به نوعی از ایزوگام‌ها و عایق‌های پیش‌ساخته گفته می‌شوند که از ۶۰ الی ۷۰ درصد قیر خالص، یک لایه فویل آلومینیومی، یک لایه تیشو، یک لایه پلی استر، پودر تالک، پوشال و گونی پلاستیکی تشکیل شده‌اند و از دوام و کیفیت بالایی برخوردار هستند.

عایق‌های دمیده از قیر دمیده از دیگر عایق‌های پیش‌ساخته می‌باشند که در مقایسه با ایزوگام پلیمری کیفیت پایین‌تری دارند و در شرایط ویژه‌ای از آنها استفاده می‌شود.

این نوع عایق‌ها ازجمله انواع ایزوگام هستند که با پلی استر دوخته شده و از ظرافت و انعطاف‌پذیری قابل توجهی برخوردار هستند.

ایزوگام‌های دو لایه ازجمله عایق‌های پیش‌ساخته هستند که با پلی استر و تیشو دوخته می‌شوند و نسبت به عایق‌های تک لایه استحکام و مقاومت بالاتری دارند.

این نوع عایق‌ها ضخامت بیشتری داشته و در مقایسه با انواع دیگر عایق‌ها می‌توانند دوام و مقاومت بسیار بیشتری داشته باشد. در تولید این عایق‌ها معمولاً از بیتومن استفاده می‌شود و می‌توانند در مناطق سردسیر و گرمسیر مورد استفاده قرار بگیرند.

از نظر روکش نیز می‌توان انواع ایزوگام را به ایزوگام‌های بدون روکش یا ساده، ایزوگام‌های روکش‌دار یا فویل دار و ایزوگام‌های سنگریزه‌ای تقسیم کرد که هرکدام می‌توانند ویژگی‌ها و قابلیت‌های منحصربه‌فردی داشته باشند و در پروژه‌های مختلفی مورد استفاده قرار بگیرند.

بهترین عایق پیش‌ساخته

از آنجایی که امروزه عایق‌ها نقش ویژه‌ای در صنعت ساختمان‌سازی دارند شرکت‌ها و برندهای متعددی در این زمینه فعالیت داشته و اقدام به تولید انواع ایزوگام می‌کنند و همین باعث شده است که تشخیص مرغوبیت این عایق‌ها کار دشواری باشد. به صورت کلی برای انتخاب بهترین نوع عایق و ایزوگام باید به نکات و فاکتورهای مختلفی توجه شود که مهم‌ترین آنها شامل موارد زیر هستند:

  • نوع پروژه ساختمانی
  • محیط جغرافیایی و تغییرات دمایی و شرایط آب و هوایی
  • مواد تشکیل دهنده عایق
  • اعتبار شرکت و برند تولیدکننده عایق‌ها
  • استانداردها و اطلاعات دقیق عایق
  • وزن و ضخامت ایزوگام و عایق‌ها
  • کیفیت تولید ایزوگام و سطح آن
  • میزان مقاومت عایق و ایزوگام در برابر فشار و ضربه و …

انواع عایق‌های رطوبتی

علاوه بر ایزوگام‌ها که به عنوان بهترین نوع عایق پیش‌ساخته شناخته می‌شوند، می‌توان از انواع عایق‌های دیگر برای مقابله با رطوبت و نم در ساختمان‌ها استفاده کرد که مهم‌ترین آنها شامل مواردی همچون عایق قیر و گونی، عایق پلیمری پاششی، عایق آرت فلکس، نانو عایق‌ها و … اشاره کرد که هرکدام از مواد مختلفی تولید می‌شوند و می‌توانند در بخش‌های مختلفی از ساختمان مورد استفاده قرار بگیرند. امروزه استفاده از قیر طبیعی در تولید عایق‌ها به دلیل داشتن ویژگی آبگریزی بی‌نظیر و مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی و تغییرات دمایی بسیار رایج شده است. این قیرها سازگاری بالایی با مواد نفتی دارند و از طول عمر بسیار بیشتری نیز برخوردارند.

جمع‌بندی نهایی

وجود رطوبت و نم در ساختمان‌های مختلف از بزرگ‌ترین و مهم‌ترین معضلاتی است که می‌تواند خسارت‌های متعددی به همراه داشته باشد به همین دلیل استفاده از انواع ایزوگام و عایق‌های پیشرفته در بخش‌های مختلفی از ساختمان مانند بام، دیوارها، کف و … بسیار ضروری است. عایق‌های پیش‌ساخته رطوبتی می‌توانند مزایای متعددی مانند وزن کم، نصب راحت، مقاومت بالا در برابر تغییرات دما، قیمت مناسب و … داشته باشند به همین دلیل امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته و استفاده می‌شوند.

ی ژیکابام توانسته است این ساختمانهای قدیمی و یادگارهای کهن را به خوبی حفظ و زنده نگاه دارد.