علمی و پزشکیکسب و کار

درمان بواسیر از نظر امام صادق

بیماری بواسیر یکی از بیماری‌های ناحیه نشیمنگاهی به شمار می‌رود که می‌تواند افراد بسیاری را در طول زندگی به خود مبتلا سازد. این بیماری باعث التهاب و کشیدگی رگ‌های مقعد یا انتهای راست‌روده می‌شود و حالتی واریسی به این رگ‌ها می‌دهد. بسیاری از افراد به دنبال روش‌های ساده برای درمان بیماری بواسیر هستند. یکی از این روش‌ها توجه به توصیه‌هایی است که برخی از بزرگان و امامان در مورد این بیماری داشته‌اند. یکی از امامانی که در رابطه با درمان بواسیر اظهارنظر کرده‌اند امام صادق هستند که توصیه‌های زیر را جهت درمان بواسیر در طب اسلامی به افراد دارند:

  • شستشوی مقعد با آب سرد
  • خوردن زنیان و گردو
  • مصرف ترکیبی تره روغن کوهان شتر پخته با کمی پنیر به مدت ۷ روز
  • مصرف سنجد برای پیشگیری و درمان این عارضه

توصیه‌هایی که توسط امامان و بزرگان برای درمان بیماری بواسیر به ما رسیده‌ به طور معمول به تغییر رژیم غذایی افراد اشاره دارند. تغییر رژیم غذایی یکی از مراقبت‌های خانگی جهت درمان بواسیر است که به طور معمول در هنگام ابتلای فرد به بیماری بواسیر و در مراحل اولیه بیماری می‌تواند در برخی از افراد مؤثر باشد. بسیار مهم است افراد بدانند نتیجه توجه به این توصیه‌ها فردبه‌فرد متفاوت است و با توجه به شرایط بیماری ممکن است در مورد برخی بیماران بی‌اثر باشد.

استفاده از یک روش درمانی با توجه به اینکه بیماری چیست و چه نوعی دارد بسیار مهم است تا با یک روش درمانی نامناسب بیماری عود نکند و مشکلات بسیاری را برای فرد به وجود نیاورد.

آشنایی با بیماری بواسیر و انواع آن بسیار اهمیت دارد تا افراد با توجه به بیماری خود از روش‌های مراقبت خانگی برای درمان بیماری استفاده کنند.

در جواب این سؤال که بیماری بواسیر چگونه است؟ باید گفت بیماری هموروئید به التهاب و کشیدگی رگ‌های ناحیه مقعد یا ناحیه راست‌روده گفته می‌شود که به دو شکل در بدن افراد می‌تواند دیده شود.

بواسیر خارجی: بواسیر خارجی نوعی از این بیماری است که باعث التهاب و کشیدگی رگ‌های ناحیه دهانه مقعد می‌شود. بواسیر خارجی به طور معمول با مراقبت‌های خانگی و استفاده از پمادها و داروها می‌تواند مداوا شود.

بواسیر داخلی: نوع دوم بیماری بواسیر که باعث التهاب و کشیدگی رگ‌های ناحیه انتهای راست‌روده می‌شود بواسیر داخلی نام دارد. این بواسیر خود دارای چهار درجه است. در درجه اول این بیماری رگ‌های بواسیری که به شکل یک توده کوچک درآمده‌اند در هنگام عمل دفع از مقعد خارج نمی‌شوند. در درجه دوم این بیماری توده بواسیری از مقعد خارج می‌شود؛ اما به شکل خودبه‌خود به داخل مقعد باز می‌گردد. در درجه سوم توده هموروئید از مقعد خارج می‌شود؛ اما برای بازگرداندن آن به داخل مقعد باید از فشار انگشتان دست استفاده کرد. توده بواسیری در درجه چهار این بیماری از مقعد خارج می‌شود؛ اما حتی با فشار دست به داخل مقعد باز نمی‌گردد.

بیماری بواسیر در انواع  و درجات مختلف نیازمند روش‌های درمانی متفاوتی است که باید با نظر پزشک در مورد آنها تصمیم‌گیری کرد. بسیار مهم است بیماران از خوددرمانی بیماری بواسیر خودداری کنند تا این بیماری با یک روش اصولی درمان شود.

درمان بیماری بواسیر چگونه انجام می‌شود؟

بیماری بواسیر با علائم آزاردهنده خود می‌تواند برای بسیاری از افراد ناخوشایند باشد. این بیماری باعث ایجاد درد و سوزش خارش و التهاب ناحیه مقعد می‌شود و حتی می‌تواند خونریزی در هنگام اجابت مزاج را به همراه داشته باشد. این علائم می‌توانند زندگی افراد را مختل کنند و به همین دلیل درمان بیماری بواسیر از اهمیت بالایی برخوردار است.

بسیاری از بیماران در هنگام ابتلا به این بیماری به دنبال درمان سریع بواسیر در خانه هستند. باید توجه داشت درمان سریع بواسیر در خانه همواره گزینه مناسبی برای درمان این بیماری نیست و تنها در شرایط خاص مراقبت‌های خانگی جهت درمان توصیه می‌شود.

درمان بواسیر در خانه مبتنی بر استفاده از روش‌هایی همچون موارد زیر است:

  • تغییر رژیم غذایی
  • مصرف آب بیشتر
  • درمان یبوست و اسهال مزمن
  • خودداری از نشستن بیش از حد در توالت
  • عدم زور زدن در هنگام اجابت مزاج
  • داشتن تحرک و فعالیت در طول روز

در کنار این مراقبت‌ها جهت درمان سریع بواسیر در خانه افراد به سراغ روغن‌ها و گیاهان دارویی می‌روند و از برخی روغن‌ها در ناحیه مقعد خود استفاده می‌کنند.

جهت درمان سریع بواسیر در خانه همچنین استفاده از پمادهای آنتی هموروئید و پمادهای مخصوص دیگر توصیه می‌شود تا این بیماری به بهترین شکل خود مداوا گردد. باید توجه داشت روش‌های مراقبت خانگی تنها زمانی تأثیر دارند که بیماری بواسیر در مراحل اولیه خود است و این مسئله را تنها پزشک می‌تواند تشخیص دهد. به همین دلیل بیماران باید جهت درمان به فوق‌تخصصان کولورکتال در مراکز درمانی مختلف همچون مرکز درمان فوری مراجعه کنند و در صورت تشخیص پزشک از درمان‌های خانگی استفاده شود.

درمان بیماری بواسیر در مراحل پیشرفته به شکل‌های دیگری همچون جراحی یا لیزردرمانی امکان‌پذیر است.

روش جراحی بواسیر به طور معمول به شکل‌های زیر انجام می‌شود:

  • هموروئیدکتومی به دو شکل باز و بسته
  • بستن باند لاستیکی یا رابر بند
  • اسفنکتروتومی داخلی-جانبی
  • استاپلر
  • اسکلروتراپی
  • فوتوکواگولیشن نوری مادون قرمز

در کنار روش‌های سنتی جراحی عمل لیزری بواسیر نیز امروزه بسیار پرطرف‌دار است. در عمل لیزری بواسیر از دستگاه‌های لیزر مجهز CO2 استفاده می‌شود تا این بیماری بدون درد و خونریزی درمان شود. این روش درمانی نیازی به بیهوشی و بستری شبانه ندارد و می‌تواند بیماری بواسیر را در سریع‌ترین زمان ممکن و بدون نیاز به طی کردن دوران نقاهت مداوا کند.

عمل لیزری بواسیر با اینکه به نسبت جراحی روش ساده‌تری است؛ اما باید حتماً توسط فوق‌تخصصان کولورکتال انجام شود. همچنین دستگاه‌های لیزری که برای این عمل مورد استفاده قرار می‌گیرند باید دستگاه‌های مجهز و به روزی باشند که از ایجاد گوشت اضافه در ناحیه مقعد و به دنبال آن تنگی مقعد بی‌اختیاری گاز روده و کنترل مدفوع جلوگیری کنند.

یکی از مراکزی که افراد می‌توانند با اطمینان خاطر به آن مراجعه کرده و از تخصص پزشکان با تجربه استفاده نمایند درمان فوری است که از بهترین دستگاه‌های لیزر برای درمان این بیماری کمک می‌گیرد.