خیانت مهم ترین عامل ایجاد بی اعتمادی در جوانان / نقش اعتماد در ازدواج

به گزارش خبرنگار مجله سلامتی ایران این واژه ساده و در عین حال پیچیده یکی از پررنگ ترین عوامل تاثیرگذار در روابط انسانی است که می تواند با یک لبخند شروع شود و با یک سکوت فرو بریزد. رابطه ها امروزی تحت فشار سرعت تکنولوژی و ترس های پنهان قرار گرفته اند و اعتماد شاید آخرین موضوعی باشد که جوانان برای ساختن یک زندگی مشترک به آن پناه می برند.
برای بسیاری از جوانان بی اعتمادی به رابطه و ازدواج نه از ناکامی های شخصی بلکه از تجربه های تلخ ناشی از اطرافیان ریشه می گیرد. طلاق های پرتنش خیانت های عاطفی یا زندگی های سرد و بی کلام در خانواده تصویری مخدوش از ازدواج در ذهن آنها ایجاد کرده است. در چنین شرایطی فرد حتی اگر وارد رابطه ای شود با تردید و پیش فرض منفی قدم برمی دارد؛ گویی همیشه منتظر است اتفاقی بیفتد که بی اعتمادی اش را تأیید کند.
خیانت در روابط
علیرضا شریفی یزدی جامعه شناس و روانشناس اجتماعی در گفت و گو با مجله سلامتی ایران گفت: در مقوله بی اعتمادی اگر نگاه روانشناسانه به قضیه داشته باشیم بخاطر زیاد شدن خیانت هایی است که بین زوجین ایجاد می شود. چه زوج هایی که ازدواج کرده اند و چه زوج هایی که روابط آزادتری دارند.
آنها شاهد هستند پارتنرشان به راحتی با فرد دیگری ارتباط می گیرد و این خبر می پیچد. نتیجه این می شود که افراد با تجربه اول دوم و یا حتی غیر مستقیم مثل شنیدن خبر خیانت خود به خود یک جو بی اعتمادی ایجاد می شود که این افراد از بحث ازدواج می ترسند و می هراسند. بی اعتمادی هم فقط جنبه اخلاقی ندارد بخشیش هم جنبه مالی است یعنی افراد وقتی قرار است وارد رابطه شوند مرد ها باید مهریه ای تعهد کنند و می بینند خیلی از خانم ها مهریه های سنگین می گیرند یا عمدا مال توقیف می کنند. همه اینها به عنوان آموزش های منفی غیر مستقیم در جامعه باعث می شود سطح بی اعتمادی بین افراد در جامعه افزایش پیدا کند و باعث کاهش تمایل به ازدواج شود.
یکی از تبعات مستقیم کاهش سطح اعتماد میان جوانان پایین آمدن میل به ازدواج است. وقتی فرد نتواند به شریک اش اعتماد کند طبیعی ست که از ورود به یک تعهد بلند مدت پرهیز کند. آمار های رسمی نیز نشان می دهند که سن ازدواج بالا رفته و تمایل به روابط کوتاه مدت یا بدون تعهد افزایش یافته است.
وی افزود: در تحلیل جامعه شناسانه و بررسی ساختار ها می توانیم بگوییم جامعه ایران از سال ۸۴ به بعد به سمت کاهش سرمایه اجتماعی رفت و سرمایه اجتماعی سال به سال کاهش پیدا کرد. وقتی سرمایه اجتماعی پایین بیاید هسته مرکزی هسته اجتماعی که اعتماد عمومی است باعث می شود افراد در وجوهه مختلف بی اعتماد شوند.
رسانه ها فضای مجازی و شبکه های اجتماعی تصویری از روابط عاشقانه ارائه می دهند که یا بیش از حد ایده آل گرایانه اند یا پر از خیانت و شکست. جوان امروز در چنین فضایی گم می شوند. از یک طرف انتظار رابطه ای کامل و بدون مشکل دارند؛ از طرف دیگر با ترس از خیانت طرد شدن یا قضاوت شدن نمی توانند به دیگری اعتماد کنند. در نتیجه رابطه ها سطحی کوتاه مدت و پر از سوءظن می شوند.
نقش فضای مجازی در ارتباط زوجین
وی همچنین با اشاره به نقش فضای مجازی گفت: فضای مجازی امکان برقراری ارتباط سهل و آسان را به افراد می دهد بدون آنکه قضاوت شوند دیده شوند و در مرحله اول مجازات شوند نتیجه اش این می شود که در مسیر این راه میزان اعتماد پایین می آید.
وی اضافه کرد: در جامعه ای که آدم ها صبح تا شب در بمباران اطلاعاتی دال بر اینکه کسی به کسی خیانت کرده هستیم این اطلاعات دست به دست می چرخد و حتی گاهی در آن اغراق صورت می گیرد. طبیعتا میزان بی اعتمادی به شدت افزایش پیدا کرده است؛ به شکلی که فرد می خواهد با کسی وارد رابطه شود همیشه این پرسش برایش ایجاد می شود که آیا پارتنر من هم الان به من خیانت می کند یا اینکه امکان دارد در آینده به من خیانت کند؟ این باعث بی اعتمادی و جلوگیری از حرکت های ماندگار مثل ازدواج خواهد شد.
راهکار جلب اعتماد
شریفی یزدی در نهایت برای حل مسئله بی اعتمادی بین جوانان و انتخاب درست پیش از ازدواج گفت: گام اول این است که از روابط آزاد بی بند و بار دوری کنند و گام دوم این است که اگر خودشان به لحاظ روانی و فردی مشکلی دارند مثل افسردگی و پارانویا تا حدی درمان شوند. مرحله سوم این است که معیار های روشنی برای انتخاب یار داشته باشند. معیار هایی که مثل خط کش عمل می کند آن را می گذارند روی آدم های مختلف و کسی که فکر و اندیشه و سبک زندگیشان نزدیک تر است را انتخاب کنند؛ کسی که شانس و احتمال خیانت در او پایین است.
گام بعدی آن است که تحت نظر روانشناس باشند که اگر جایی دچار خطا هستند ایراد و اشکالشان بر طرف شود و تحت نظر باشند تا مسئله ی بی اعتمادی کاهش پیدا کند.
انتهای پیام /