آدرس حمام نواب و نحوه دسترسی

حمام نواب یادگاری از دوران قاجار در قلب بافت تاریخی تهران و محله عودلاجان قرار گرفته است. این حمام که روزگاری محل گردهمایی و تبادل اخبار بود امروزه به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری پایتخت شناخته می شود. اگر قصد بازدید از این حمام تاریخی و تماشای معماری بی نظیر آن را دارید این مطلب راهنمای کاملی از آدرس دقیق و نحوه دسترسی به آن است تا به راحتی بتوانید این نگین تاریخی تهران را پیدا کنید و از تماشای آن لذت ببرید.

آشنایی با حمام نواب تهران

حمام نواب تنها یک بنای تاریخی نیست بلکه بخشی از هویت و فرهنگ تهران قدیم را به نمایش می گذارد. این حمام که در محله عودلاجان واقع شده با معماری خاص و فضایی دلنشین بازدیدکنندگان را به سفری در تاریخ می برد. در گذشته حمام ها علاوه بر کاربری بهداشتی نقش مهمی در زندگی اجتماعی مردم ایفا می کردند و محلی برای دورهمی گفتگو و برگزاری مراسم های مختلف بودند. حمام نواب نیز از این قاعده مستثنی نبوده و خاطرات بسیاری از اهالی تهران قدیم را در دل خود جای داده است.

تاریخچه حمام نواب

در مورد تاریخ دقیق ساخت حمام نواب اختلاف نظرهایی وجود دارد. برخی معتقدند که این بنا در اواخر دوره صفوی ساخته شده در حالی که برخی دیگر آن را به دوره قاجار نسبت می دهند. با این حال قدیمی ترین نقشه های تهران که مربوط به دوره صفوی هستند از این حمام با نام «گذر حمام نواب» یاد کرده اند. گفته می شود بانیان این حمام دو خواهر به نام های سارا سلطان خاتون و سارا هاجر خاتون دختران حاج نواب و از نوادگان قاجار بوده اند. این دو خواهر با تشویق پدر خود این بنای عام المنفعه را برای استفاده مردم محله بنا کردند.

حمام نواب تا دوران پهلوی نیز فعال بود و حتی مورد استفاده درباریان نیز قرار می گرفت. اما با گذشت زمان و رواج حمام های شخصی در خانه ها حمام های عمومی کم کم رونق خود را از دست دادند. در نهایت حمام نواب نیز به حال خود رها شد تا اینکه در سال ۱۳۸۵ به ثبت ملی رسید و مورد بازسازی قرار گرفت. امروزه این حمام به عنوان یکی از جاذبه های تاریخی تهران پذیرای گردشگران است.

معماری حمام نواب تهران

معماری حمام نواب با مساحت بیش از 1000 متر مربع نمونه ای از معماری سنتی ایرانی است. در ساخت این بنا از مصالحی مانند آجر آهک ساروج سنگ و کاشی استفاده شده است. برای ورود به حمام باید از چند پله پایین بروید تا به هشتی برسید. این کار به دلیل استفاده راحت تر از آب قنات و جلوگیری از اتلاف گرما انجام می شده است. آب مورد نیاز حمام نواب از قنات حاج علیرضا تامین می شده است.

بخش بندی حمام نواب تهران

حمام نواب از بخش های مختلفی تشکیل شده است که هر کدام کاربری خاص خود را داشته اند. این بخش ها شامل رختکن گرم خانه خزینه حوضچه آب سرد آتش خانه و سیستم گرمایشی سقف گنبدی و نورگیرها و بخش های جانبی هستند که در ادامه به توضیح هر کدام می پردازیم:

رختکن

رختکن یا سربینه فضایی برای تعویض لباس و آماده شدن برای ورود به حمام بوده است. این فضا معمولاً به شکل هشت ضلعی یا دایره ای ساخته می شد و دارای سکوهایی برای نشستن و قرار دادن لباس ها بود. رختکن حمام نواب نیز با گچ بری ها و کاشی کاری های زیبا تزیین شده است.

گرم خانه

گرم خانه اصلی ترین بخش حمام بوده که برای شستشو و استحمام مورد استفاده قرار می گرفته است. این فضا به دلیل وجود سیستم گرمایشی زیرزمینی همیشه گرم و مطبوع بوده است. در گرم خانه خزینه های آب گرم و سرد محل شستشو و فضاهایی برای استراحت و ماساژ وجود داشته است.

خزینه

خزینه حوضچه ای بزرگ و عمیق بوده که با آب گرم پر می شده و برای غوطه ور شدن و شستشو مورد استفاده قرار می گرفته است. آب خزینه از طریق سیستم گرمایشی زیرزمینی گرم می شده است. در حمام نواب نیز خزینه های متعددی وجود داشته که با کاشی کاری های زیبا تزیین شده بودند.

حوضچه آب سرد

حوضچه آب سرد حوضی کوچک تر از خزینه بوده که با آب سرد پر می شده و برای خنک کردن بدن پس از استفاده از آب گرم مورد استفاده قرار می گرفته است. استفاده از آب سرد پس از آب گرم باعث شادابی و طراوت پوست می شده است.

آتش خانه و سیستم گرمایشی

آتش خانه فضایی در زیر حمام بوده که وظیفه تامین گرمای مورد نیاز برای گرم کردن آب و فضای حمام را بر عهده داشته است. در آتش خانه هیزم یا زغال سنگ سوزانده می شده و گرمای حاصل از آن از طریق کانال های زیرزمینی به خزینه ها و گرم خانه منتقل می شده است.

سقف گنبدی و نورگیرها

سقف حمام نواب به صورت گنبدی شکل ساخته شده و دارای نورگیرهایی است که نور طبیعی را به داخل حمام هدایت می کنند. این نورگیرها علاوه بر تامین روشنایی به تهویه هوای حمام نیز کمک می کنند.

بخش های جانبی

علاوه بر بخش های اصلی حمام نواب دارای بخش های جانبی دیگری نیز بوده است که شامل فضاهایی برای استراحت نظافت و اصلاح و همچنین حوضچه های تزیینی می شده است.

نحوه دسترسی به حمام نواب

حمام نواب در خیابان ری عودلاجان شرقی کوچه بیک دامغانی (بازارچه حمام نواب سابق) واقع شده است. برای دسترسی به این حمام می توانید از وسایل حمل و نقل عمومی یا خودروی شخصی استفاده کنید.

دسترسی با وسایل حمل و نقل عمومی

برای دسترسی به حمام نواب با استفاده از مترو می توانید از خط 1 یا 2 متروی تهران استفاده کنید و در ایستگاه امام خمینی پیاده شوید و به سمت خیابان ری حرکت کنید. همچنین می توانید در ایستگاه 15 خرداد پیاده شده و با کمی پیاده روی به سمت حمام نواب بروید. اگر از اتوبوس استفاده می کنید می توانید از خطوطی که به پایانه امام خمینی یا میدان 15 خرداد می روند استفاده کنید.

ساعت و هزینه بازدید

حمام نواب همه روزه از ساعت 8:00 صبح تا 18:00 برای بازدید عموم باز است. هزینه بازدید از این حمام برای هر نفر 5000 تومان است.

لوکیشن فیلم قیصر

حمام نواب به دلیل اینکه لوکیشن فیلم معروف قیصر به کارگردانی مسعود کیمیایی بوده از شهرت خاصی برخوردار است. سکانس قتل کریم آبمنگل در این حمام فیلم برداری شده و برای بسیاری از علاقه مندان به سینما این حمام یادآور آن صحنه ماندگار است.

دیدنی های اطراف حمام نواب تهران

محله عودلاجان که حمام نواب در آن واقع شده یکی از محله های تاریخی و دیدنی تهران است. در اطراف این حمام جاذبه های گردشگری دیگری نیز وجود دارند که می توانید از آن ها نیز بازدید کنید.

بازار عودلاجان تهران

بازار عودلاجان یکی از قدیمی ترین بازارهای تهران است که در نزدیکی حمام نواب قرار دارد. در این بازار می توانید انواع کالاها از جمله ادویه خشکبار لوازم بهداشتی و … را پیدا کنید. همچنین معماری سنتی این بازار نیز بسیار دیدنی است.

خانه دبیرالملک

خانه دبیرالملک یکی از خانه های تاریخی و زیبای تهران است که در محله عودلاجان واقع شده است. این خانه با معماری قاجاری و تزیینات چشم نواز یکی از جاذبه های گردشگری این محله به شمار می رود.

سرای کاظمی

سرای کاظمی نیز یکی دیگر از خانه های تاریخی تهران است که در محله عودلاجان قرار دارد. این سرا با حیاط بزرگ و حوض زیبا فضایی دلنشین و آرامش بخش را برای بازدیدکنندگان فراهم می کند.

امامزاده یحیی

امامزاده یحیی یکی از اماکن مذهبی و زیارتی تهران است که در محله عودلاجان واقع شده است. این امامزاده با معماری زیبا و فضای معنوی مورد توجه بسیاری از زائران و گردشگران است.

تیمچه اکبریان

تیمچه اکبریان یکی از تیمچه های قدیمی و معروف تهران است که در بازار عودلاجان قرار دارد. این تیمچه با معماری خاص و حجره های متعدد یکی از مراکز تجاری مهم این محله به شمار می رود.

محله عودلاجان کجاست؟

محله عودلاجان یکی از محله های قدیمی و تاریخی تهران است که در قلب پایتخت و در منطقه 12 شهرداری واقع شده است.

جاهای دیدنی محله عودلاجان چیست؟

از جمله جاهای دیدنی این محله می توان به حمام نواب بازار عودلاجان خانه دبیرالملک سرای کاظمی امامزاده یحیی و تیمچه اکبریان اشاره کرد.

دلیل شهرت محله عودلاجان چیست؟

این محله به دلیل بافت تاریخی خانه های قدیمی و وجود آثار تاریخی و فرهنگی متعدد از شهرت و اهمیت خاصی برخوردار است.

راه های دسترسی به محله عولادجان کدامند؟

برای دسترسی به این محله می توانید از مترو (ایستگاه های امام خمینی و 15 خرداد) و اتوبوس های خطوط منتهی به میدان 15 خرداد استفاده کنید.

چرا باید از حمام نواب بازدید کنید؟

بازدید از حمام نواب فرصتی برای آشنایی با تاریخ معماری و فرهنگ تهران قدیم و تجربه ای متفاوت در دل پایتخت است.