علمی و پزشکیکسب و کار

ایا قهوه برای درمان کبد چرب مفید است

برای بخش بزرگی از مردم، سوخت بدن محسوب می شود. نوشیدن یک فنجان قهوه گرم در اول صبح، عادت مورد علاقه خیلی ها برای شروع روز است. ولی آیا این را هم می دانستید که نوشیدن مرتب قهوه فواید بیشماری هم برای سلامتی دارد؟ اگر کبد شما چرب است برای یافتن پاسخ سوالاتی مانند آیا قهوه برای کبد چرب خوب است یا نه؟ کدام نوع قهوه برای خوب است؟ به خواندن این مطلب ادامه بدهید تا بفهمید قهوه چه خواص مفیدی برای کبد دارد و چطور می توانید سالم ترین قهوه ها را برای تقویت کبد خودتان درست کنید.

درمان, قهوه

رابطه قهوه و کبد چرب

آیا قهوه سالم است و مصرفش برای کبد فایده دارد؟ پاسخ این سوال کاملا مثبت است. تاثیرات خوب قهوه روی کبد کاملا مشخص و واضح است. علم نشان می دهد که قهوه برای کبد مفید است.

علاوه بر این، تحقیقات نشان داده است که قهوه می تواند خطر ابتلا به فیبروز کبدی ، سیروز کبدی و سرطان کبد که همگی به دلیل شرایط بد کبد رخ می دهند را هم کاهش بدهد.

بیماری کبد چرب غیرالکلی، بیماری کبد چرب الکلی یا عفونت های ویروسی مانند امکان تبدیل شدن به شرایط وخیم تر مثل فیبروز، سیروز و سرطان را دارند. فیبروز به افزایش و گسترش بافت فیبروتیک در کبد گفته می شود که در صورت عدم درمان، عملکرد کبد را دشوار و مختل می کند. ادامه یافتن فیبروز و سیروز می تواند به سلول های کبدی آسیب برساند و خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش دهد. جالب است بدانید تحقیقات علمی نشان می دهد که مصرف قهوه با کاهش خطر ابتلا به این بیماری های کبدی ارتباط دارد.

حالا سوال اینجاست که آیا هم به همان اندازه قهوه کافئین دار مزایا دارد؟ بله، آنطور که تحقیقات نشان می دهند، به نظر می رسد که قهوه بدون کافئین به اندازه قهوه معمولی موثر است. محققان بخش اپیدمیولوژی سرطان و ژنتیک انستیتوی ملی سرطان در بتسدای مریلند دریافتند که مصرف قهوه در بین یک گروه آزمایشی با بیش از 27000 شرکت کننده، علی رغم تغییر در مقدار کافئین، اثرات درمانی داشته و باعث افزایش آنزیم های کبدی شده است.

این مساله نشان می دهد که سایر ذرات موجود در قهوه مثل پلی فنل ها یا سایر ترکیبات آنتی اکسیدانی، نسبت به کافئین نقش بیشتری در افزایش و تقویت آنزیم های کبدی دارند.

آیا قهوه برای بیماری کبد چرب غیرالکلی مفید است؟

نکته جالب توجه این است که تحقیقات نشان می دهد مصرف قهوه، بدون در نظر گرفتن آسیب شناسی بیماری، با بهبود وضعیت کبد همراه است. در میان تحقیقاتی که عمدتاً روی بیماری و سندرم متابولیک متمرکز بوده اند مشخص شده است که مصرف قهوه دارای اثرات محافظتی از کبد در برابر پیشرفت بیماری است.

با این حال توجه به این نکته مهم است که نوشیدن قهوه به تنهایی راه مطمئنی برای پیشگیری یا معکوس کردن بیماری کبد چرب غیرالکلی نیست. اگر رژیم غذایی تان پر نمک، پر چرب یا پر از کربوهیدرات های تصفیه شده باشد، نوشیدن قهوه کمک چندانی نخواهد کرد یا خیلی کند اثر می کند. اما پیروی از رژیم غذایی و سالم و طراحی شده برای معکوس کردن کبد چرب، اثرات مصرف قهوه روی کبد را تقویت می کند.

چرا قهوه برای کبد چرب خوب است؟

خب، درست است که قهوه به تنهایی یک راه حل جادویی برای بیماری کبد چرب نیست؛ اما یک افزدونی عالی به است که به کاهش التهاب و محافظت در برابر پیشرفت بیماری کبد چرب کمک زیادی می کند. برای استفاده بیشتر از قهوه، حتما باید آن را با یک رژیم غذایی حاوی میوه، سبزیجات، غلات کامل، حبوبات و پروتئین با کیفیت بالا و کاهش مصرف تصفیه شده، مواد غذایی شیرین و پر قند و ترکیب کنید.

گذشته از اثرات ضد التهابی و ضد فیبروتیک و همینطور اثر محافظتی روی کبد، کافئین موجود در قهوه نیز باعث افزایش انرژی شما می شود و کمک می کند تا روزتان را با انرژی بیشتری شروع کنید. حتی می تواند انرژی اضافی برای ایجاد انگیزه در تمرینات ورزشی را فراهم کند و در عین حال اشتهای شما را هم از بین می برد.

اما با وجود اینهمه تنوع در محصولات و نوشیدنی های قهوه چطور می توان سالم ترین قهوه را انتخاب کرد؟ بیایید با هم بهترین انواع قهوه و نوشیدنی های قهوه که به درمان و معکوس کردن بیماری کبد چرب کمک می کنند را با هم مرور کنیم.

بهترین نوع قهوه برای کبد چرب کدام است؟

حالا آیا نوع خاصی از قهوه وجود دارد که بیشترین خاصیت درمانی را داشته باشد؟ یکی از تحقیقات انجام شده در یک مجله علمی نشان می دهد که قهوه دم شده به روش قطره ای از نظر پیشگیری از فیبروز در مقایسه با بهتر عمل می کند. این تحقیق نشان می دهد که چون اسپرسو اغلب با لاته مصرف می شود، همین مساله می تواند باعث کاهش خواص حفاظت از کبد بشود.

ولی آیا این مساله به این معناست که باید مصرف اسپرسو را متوقف کرد؟ قطعا نه. مقالات منتشر شده درباره نوع قهوه یا اجزای تشکیل دهنده قهوه که مسئول فعالیت ضد فیبروتیک هستند هنوز کاملا قطعی نیستند. اگر بخواهید می توانید انواع قهوه را با هم مخلوط کنید یا بعد از ظهرها یک فنجان قهوه به روش قطره ای دم و میل نمایید. این روش راه مطمئنی برای اطمینان از مزایای ضد فیبروژنیک قهوه است.

افراد مبتلا به کبد چرب چند فنجان قهوه در روز می توانند بنوشند؟

حالا آیا باید خودتان را در قهوه غرق کنید؟ نه. قرار نیست به خاطر مصرف بیش از حد قهوه کافئین دارد چار برخی عوارض جانبی مثل احساس بی حسی یا مشکلات خواب مانند شوید. اگر به بیماری کبد چرب غیر الکلی مبتلا هستید، مقدار طبیعی قهوه شما کافی است.

ایده ها و نکات مربوط به مصرف قهوه سالم در خانه

گذشته از اینکه چه روشی را برای تهیه قهوه ترجیح می دهید، راه هایی وجود دارد که با انجام آنها هم طعم خوب قهوه را حس می کنید و هم مطمئن می شوید که قهوه سالمی مصرف کرده اید. نکات زیر به شما کمک می کنند تا قهوه سالم و مفیدی بنوشید.

از افزودن مواد ناسالم به قهوه خود اجتناب کنید

این مورد مهمترین نکته موقع تهیه قهوه است. یادتان باشد که قسمت مفید قهوه، خود قهوه است. مواد افزودنی قندی و چربی ها که طعم قهوه را بیشتر و دلچسب تر می کنند اغلب اوقات باعث کاهش فواید قهوه برای سلامتی می شوند.

جایگزین های خوب پیدا کنید

اگر طعم قهوه ساده را دوست ندارید با انتخاب های استراتژیک می توانید طعم دلخواهتان را به قهوه بدهید. در ادامه به برخی از این جایگزین های خوب اشاره می کنیم.

1- شیر بدون چربی

جایگزین کردن شیر پر چرب یا خامه شیر بدون چربی می تواند در عین حال که چربی قهوه شما را به طور چشمگیری کاهش می دهد، پروتئین زیادی به بدنتان برساند. چربی اشباع موجود در شیر پر چرب و پنیرها از عوامل موثر در ابتلا به کلسترول بالا، سندرم متابولیک و بیماری های قلبی است.

اگر برایتان سخت است که یکدفعه شیر پر چرب را کنار بگذارید، ابتدا سعی کنید آن را با شیر 1% یا 2% جایگزین کنید. با اینکه شیر کم چرب چربی اشباع شده خیلی کمی دارد اما می تواند مقداری خامه در قهوه تان ایجاد کند و به آن طعم بدهد. وقتی به شیر کم چرب عادت کردید شیر بدون چربی را امتحان کنید. حتی می توانید شیر 1% و شیر بدون چربی را با هم مخلوط کنید.

2- شیر نارگیل

اگر واقعاً هوس یک قهوه خامه دار کرده اید شیر نارگیل گزینه خوبی برای شماست. شیر نارگیل پرچرب حاوی مقدار زیادی چربی اشباع شده است؛ بنابراین سعی کنید از آن در مقدار کم استفاده کنید. البته بدن شما چربی اشباع شده در شیر نارگیل را نسبت به چربی های اشباع موجود در محصولات حیوانی پرچرب به روش متفاوتی پردازش می کند. طول زنجیره چربی های اشباع شده موجود در محصولات حیوانی بلندتر است و به همین دلیل پردازش آن برای بدن دشوارتر است.

اما بدن می تواند از زنجیره های چربی اشباع شده موجود در شیر نارگیل که از آن به عنوان تری گلیسیرید با زنجیره متوسط یاد می شود به راحتی برای تامین انرژی استفاده کند. علاوه بر این، تری گلیسیریدهای با زنجیره متوسط در شیر نارگیل انرژی فوق العاده ای قبل از انجام برای شما ایجاد می کنند.

3- سایر شیرهای گیاهی

انواع و اقسام شیرهای گیاهی مختلفی در فروشگاه های مواد غذایی موجود است که به عنوان خامه های کم کالری و کم چربی برای قهوه شما بسیار مفیدند. شیر بادام و شیر بادام هندی به طور طبیعی کمترین میزان چربی و کالری را دارند. البته این شیرها از نظر بافت نیز رقیق ترند و فاقد پروتئین هستند. شیر سویا طعم خامه ای تری به قهوه شما می دهد ولی کمی چربی هم دارد. یکی از مزایای شیر سویا میزان پروتئین بالای آن است.

شیر شاهدانه، شیر جو دوسر و مخلوط شیرهای گیاهی مختلف نیز موجود است که می توانید از آنها هم استفاده کنید. چیزی که به مذافتان خوش می آید را انتخاب کنید و از آن لذت ببرید. قبل از خرید شیر جایگزین، حتما برچسب تغذیه روی آن را از نظر وجود چربی و شکر بررسی کنید. برخی از شیرهای گیاهی حاوی مقدار زیادی قند اضافه شده هستند؛ پس حتما شیر بدون قند یا کم قند را انتخاب کنید.

4- جایگزین های خامه

بعضی ها نمی توانند قهوه را با شیر ساده میل کنند و حتما باید برای خوش طعم شدن نوشیدنی شان به آن خامه اضافه کنند. خوشبختانه می توانید در فروشگاه های مواد غذایی جایگزین های سالمی برای قهوه های پرچرب که قند بالایی هم دارند پیدا کنید. برخی های موجود در فروشگاه ها با استفاده از شیرهای گیاهی مانند شیر نارگیل و شیر بادام تهیه می شوند. این خامه ها انواع طعم های فصلی مثل کدو تنبل، نعنا، فندق و وانیل موجودند.

5- جایگزین های شکر

اضافه کردن چند قاشق شکر به قهوه تلخ کار آسانیست اما یادتان باشد که شکر با سلامت متابولیک بدن شما در تضاد است و باعث ابتلا به بیماری کبد چرب می شود. وقتی قندهای تصفیه شده مصرف می کنید، بدنتان به سرعت آنها را هضم و وارد جریان خون می کند. به این ترتیب قند خون شما افزایش پیدا می کند. این الگو در دراز مدت باعث مقاومت به انسولین و سندرم متابولیک در بدن می شود.

به جای شکر تصفیه شده یک جایگزین بدون قند مانند استویا یا اریتریتول را امتحان کنید. جایگزین های شکر مانند استویا گزینه ای عالی برای شیرین کردن نوشیدنی ها بدون در بر داشتن تاثیرات منفی شکر هستند. اریتریتول ترکیبی است که به طور طبیعی از میوه بدست می آید و در عین حال که مزایای ضد التهابی را در بر دارد هیچ کالری و قندی ندارد.

یکی دیگر از گزینه های خوب برای شیرین کردن قهوه شهد آگاو است که شاخص گلیسمی کمی دارد. این مساله به این معناست که شهد آگاو نسبت به قند و شکر معمولی با سرعت کمتری در بدن به گلوکز تبدیل می شود و بنابراین در افزایش قند خون نقش کمتری دارد.

یادتان باشد که وقتی حرف از قند و شکر (چه طبیعی و چه مصنوعی) می شود، کنترل میزان مصرف بسیار مهم است. بهترین راه برای جلوگیری از افزایش قند خون، کاهش مصرف قند و شکر در رژیم غذایی است.

پیشنهادات خوب برای تهیه قهوه

اگر می خواهید به قهوه تان چیزی اضافه کنید، این دستورات را امتحان کنید!

شیک قهوه پروتئینی 

شیک قهوه پروتئینی یکی از بهترین گزینه ها برای شروع یک روز خوب است. گاهی اوقات ترکیب قهوه با یک شیک پروتئینی، هم کافئین مورد نیازتان را تامین می کند و هم انرژی لازم برای انجام فعالیت های روزمره تان را به شما می دهد. حتما از پودرهای پروتئینی حاوی کلیه اسیدهای آمینه ضروری و بدون قند اضافه شده استفاده کنید.

مواد زیر را در مخلوط کن ترکیب کنید:

  • قهوه سرد
  • 2 عدد موز یخ زده
  • یک بسته پودر شکلاتی پروتئین
  • یک قاشق غذاخوری کره بادام زمینی
  • شیر سویا

مواد را مخلوط کنید تا یکدست شوند. می توانید با خیال راحت این مواد را کم و زیاد کنید تا شیک دلخواهتان را بدست بیاورید. اگر از شیر سویا و قهوه بیشتری استفاده کنید شیکتان غلیظ تر می شود و اگر میزان این مواد را کم کنید شیک رقیق تری خواهید داشت.

شکلات خانگی فراپوچینو

یکی از نوشیدنی های مورد علاقه خیلی ها در روزهای گرم تابستان، قهوه سرد است. این دستور به شما یاد می دهد که چطور یک شکلات خانگی فراپوچینو به سبک کلاسیک اما بدون مقدار زیادی چربی ، شکر و کالری درست کنید. علاوه بر این آنتی اکسیدان های موجود در کاکائو که در این دستور از آن استفاده می شود برای کبد مفیدند. درست مثل شیک قهوه پروتئینی می توانید مواد موجود در دستور را به سلیقه خودتان کم و زیاد کنید.

مواد زیر را در مخلوط کن ترکیب کنید:

  • یخ
  • یک قاشق چایخوری پودر کاکائو
  • شیر سویا (یا شیر دلخواه)
  • شهد اریتریتول، استویا یا شهد آگاوا
  • اسپرسو، قهوه ای قطره ای یا قهوه دلخواهتان

همه مواد را در مخلوط کن با هم مخلوط کنید تا به قوام مورد نظر برسند. در یک فنجان جداگانه و با همزن مخصوص شیر، شیر نارگیل پرچرب را هم بزنید. بعد مواد قهوه را در لیوان بریزید و روی آن هم یک قاشق بزرگ “خامه” نارگیل بریزید. برای اینکه طعم قهوه تان بیشتر شود می توانید روی آن سس شکلات تلخ بدون شکر بپاشید.

لاته ساده اما خوشمزه 

در روزی های سرد زمستان طرفداران زیادی دارد؛ اما درست یک لاته سالم آسان تر از چیزیست که فکرش را بکنید. فقط کافیست یک یا دو شات اسپرسو در ماگ قهوه درست کنید. بعد با همزن انقدر شیر را بزنید تا کف کند. نکته مهم این است که با اینکه هر چه چربی کمتر باشد بهتر است اما برای اینکه لاته تان قوام پیدا کند بهتر است کمی چربی داشته باشد. ولی به جای چربی های اشباع شده بهتر است شیر نارگیل و شیر بادام را با هم ترکیب و از آن استفاده کنید.

بعد شیر کف کرده را روی اسپرسو بریزید و آن را با دارچین تزیین کنید تا آنتی اکسیدان هم به بدنتان برسد. نوش جان!

نکته اضافی 

برای اضافه کردن فواید پروتئین به نوشیدنی های قهوه بدون کالری اضافی، سعی کنید مکمل اسید آمینه ضروری با کیفیت بالا اضافه کنید. البته اگر ترجیح می دهید همچنان کلاسیک بمانید بهترین کار نوشیدن قهوه تلخ و سیاه است.

چطور قهوه سالم تهیه کنیم؟

جای هیچ شکی نیست که همه عاشق قهوه های کاراملی، ، کاپوچینو یا فراپوچینو با خامه روی آن هستند. ولی این قهوه ها مقدار زیادی قند، چربی و کالری وارد بدن شما می کنند. به عنوان مثال، یک موکای استارباکس حاوی 15 گرم چربی، 54 گرم شکر و 440 کالری است.

اگر این قهوه ها را در کافی شاپ سفارش بدهید دانستن مواد و ترکیباب تشکیل دهنده شان سخت می شود. بسیاری از کافی شاپ ها قهوه با شیرهای کم چرب و گیاهی و همچنین قهوه های کم قند و بدون قند را هم به شما ارائه می دهند. پس اصلا خجالتی نباشید! آنها آنجا هستند تا قهوه مورد نظر شما را درست کنند و درخواست شما برای یک قهوه سالم اصلا غیر معمول نیست.

اگر قهوه نمی نوشید

اگر به بیماری کبد چرب مبتلا هستید و قهوه هم مصرف نمی کنید جای نگرانی نیست. نوشیدن قهوه برای معکوس کردن روند بیماری کبد چرب یا جلوگیری از پیشرفت آن ضرورتی ندارد؛ اما اگر این کار را در برنامه روزمره تان بگنجانید از مزایای آن برخوردار می شوید. امتحانش ضرری ندارد! امتحان کنید و ببینید چه نوع قهوه سالمی برایتان بهتر است.

موارد احتیاط هنگام نوشیدن قهوه

وقتی پای مزایا و معایب مصرف قهوه وسط می آید، کفه مزایای آن سنگین تر از معایبش است. با این حال نوشیدن قهوه برای برخی افراد ممکن است خطراتی را به همراه داشته باشد. این خطرات بیشتر به خاطر کافئین موجود در قهوه هستند. اگر به بیماری قلبی، تپش قلب یا شرایطی مرتبط با این مشکلات مبتلا هستید کافئین موجود در قهوه ممکن است علائمتان را بدتر کرده و فشار خون شما را افزایش بدهد.

علاوه بر این مصرف زیاد کافئین ممکن است باعث بدتر شدن مشکلات خواب یا تشدید علائم مرتبط با اضطراب مثل تپش قلب شود. اگر مشکلی در خوابیدن دارید بهتر است صبح ها قهوه بخورید و از نوشیدن آن در شب خودداری کنید. در صورت نیاز به مصرف قهوه سعی کنید مصرف خود را فقط به یک فنجان در روز محدود کنید.

اگر باردار هستید توصیه می شود که برای محافظت از جنین در حال رشدتان مصرف کافئین را کم کنید. در موارد خاص  حذف کافئین ممکن است بهترین حرکت باشد. اگر قهوه را بدون کافئین هم دوست دارید می توانید از قهوه های بدون کافئین استفاده کنید. قبل از مصرف قهوه با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که مصرف کافئین برای شما بی خطر است.

قهوه از جهات دیگری نیز برای شما مفید است

خیلی ها به خاطر اثر ضد خواب قهوه سراغ نوشیدن آن می روند. وقتی نوشیدن قهوه با یک رژیم غذایی سالم ترکیب شود از کبد شما محافظت می شود. همچنین گزینه های بی شماری برای جایگزینی برای تبدیل قهوه مورد علاقه تان به یک قهوه سالم و ضد کبد چرب وجود دارد. پس اگر عاشق قهوه هستید، قهوه بنوشید!

مگ تک

چاقی مفرط از عوامل ایجاد  می باشد. بکارگیری رژیم غذایی و تغذیه مناسب کبد چرب، موجب تناسب اندام و لاغری نیز می‌شود. برای درمان کبد چرب، تغییر در رژیم غذایی و تغذیه روزانه ضروری است. برای درمان کبد چرب چی بخوریم و چی نخوریم؟  برنامه غذایی مناسب در رژیم کبد چرب شامل مصرف زیاد میوه ها و سبزیجات، غلات کامل، قهوه، روغن زیتون، سویا، آجیل و دانه های کتان و چیا و … است. برای درمان کبد چرب چی نخوریم؟ بهترین رژیم لاغری و تغذیه ممنوعه برای سلامت و تناسب اندام مبتلایان به کبد چرب شامل نوشابه ، الکل، غذاهای شور، چربی های اشباع، غذای سرخ شده، بیکن، سوسیس، گوشت های پخته شده و گوشت های چرب میباشد.

خطرات بیماری کبد چرب

بیماری کبد چرب به دلیل تجمع سلول‌های چربی در کبد ایجاد می‌شود و به‌صورت عادی در افراد سالم نیز وجود دارد؛ اما با افزایش آن سلامتی افراد را به خطر می‌اندازد. کبد یکی از اعضای مهم بدن است که نه‌تنها در تولید بسیاری از متابولیت‌ها نقش دارد، بلکه به پاکسازی سموم از خون و بدن نیز کمک می‌نماید، در نتیجه چنانچه کبد چرب به وضعیت خطرناکی برسد ممکن است به نارسایی و التهاب کبد منجر شده و فرد مجبور شود از پیوند کبد و دیالیز استفاده کند.

کبد چرب شامل دو نوع کبد چرب الکلی و کبد چرب غیرالکلی هستند که نام آن‌ها به دلیل منبع ایجاد بیماری به این صورت گذاشته شده است. کبد چرب را در ۴ گرید تقسیم‌بندی می‌کنند که در گرید ۳ آن فیبروز کبدی رخ می‌دهد و گرید ۴ سیروز کبدی است که در این مرحله کبد وضعیت عملکردی نرمالی نداشته و تولید هورمون و پردازش مواد مغذی و سم زدایی از بدن به‌صورت طبیعی انجام نمی‌شود و به همین دلیل بیماران نیازمند دریافت پیوند هستند.

از خطرات کبد چرب در گرید ۳ می‌توان به ضعف، از دست دادن اشتها،، خارش پوست، احساس گیجی، تورم پاها، زرد شدن چشم‌ها و پوست بدن، درد و تورم شکم، بزرگ شدن پستان‌ها در مردان و… اشاره نمود.

چه کسانی به بیماری کبد چرب مبتلا می شوند؟

  • چاقی با سطح بالای چربی شکم داشته باشید.
  • فشار خون بالا، دیابت یا کلسترول بالا دارید.
  • مبتلا به آپنه انسدادی خواب (یک راه هوایی مسدود شده که باعث توقف و شروع تنفس در طول خواب می شود).

ییماری کبد چرب چگونه تشخیص داده میشود؟

از آنجایی که بیماری کبد چرب اغلب هیچ علامتی ندارد، پزشک اولین کسی باشد که آن را تشخیص می‌دهد. سطوح بالاتر آنزیم‌های کبدی که در آزمایش خون برای سایر بیماری‌ها ظاهر می‌شوند، ممکن است علامت قرمز را افزایش دهند. افزایش آنزیم های کبدی نشانه آسیب کبد شماست. برای تشخیص،باید به سونوگرافی یا توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن) برای گرفتن تصویری از کبد.بیوپسی کبد (نمونه بافت) برای تعیین میزان پیشرفت بیماری کبد.یک سونوگرافی تخصصی که گاهی به جای بیوپسی کبد برای تعیین میزان چربی و بافت اسکار در کبد استفاده می شود،انجام دهید

رژیم کبد چرب

بیماری کبد چرب، همانطور که از اسمش پیداست، بیماری حاصل از تجمع چربی در کبد است. ابتلا به کبد چرب در دو نوع عمده شایع است:  ناشی از الکل (ناشی از مصرف بیش از حد الکل) و غیر الکلی.

برای آشنایی با زنیان  و فواید آن میتوانید به مقاله نوشته شده غفاری باعنوان مراجعه نمایید.

لیست غذایی مفید برای درمان کبد چرب

برای کبد چرب چی بخوریم؟

متخصصان، مصرف این مواد غذایی را برای جلوگیری از ابتلا به کبد چرب توصیه می کنند:

✅ شیر بادام یا شیر گاو کم چرب

بزرگسالان و کودکان مبتلا به بیماری کبد چرب باید به مصرف کلسیم توجه کنند. مصرف کافی کلسیم و ویتامین D  می تواند به جلوگیری از پیشرفت بیماری کمک کند. علاوه بر این، بیماران مبتلا به بیماری کبدی پیشرفته به دلیل عوارض متعدد تغذیه ای دچار مشکل هستند و می توانند به پوکی استخوان مبتلا شوند. مبتلایان به کبد چرب روزانه حداکثر سه لیوان از هر یک از این نوع شیرها را بنوشند.

✅ قهوه

تحقیقات پزشکی در حوزه تغذیه و تناسب اندام نشان داده، قهوه ی بدون خامه و شکر، یکی از موثرترین روش ها برای بهبود کبد چرب است. به نظر می رسد که قهوه ممکن است نفوذپذیری روده را کاهش داده و لذا جذب چربی را برای بدن کندتر می کند. البته صحت این مسئله هنوز در مرحله تحقیقات بالینی قرار دارد اما با این وجود، شواهد فزاینده ای نشان می دهد که قهوه اثرات مفیدی در کمک به کاهش بیماری کبد چرب دارد. بسته به نوع شدت بیماری و وضعیت بیمار، مصرف 7 تا 9 فنجان قهوه در هفته توصیه می شود.

✅ غذاهای غنی از ویتامین E

شامل فلفل دلمه ای قرمز، اسفناج ، بادام زمینی و مغزها و … می باشد که سرشار از ویتامین E بوده و برای افراد مبتلا به کبد چرب توصیه می شود.

✅ آب

کارشناسان توصیه می کنند مصرف آب را به هر نوشیدنی شیرین و پرکالری پایبند باشید. به طور مثال یک فرد نرمال و بدون سابقه بیماری و بدون داشتن ممنوعیت در مصرف مایعات با وزن 50 کیلو،  می بایست روزانه حداقل 3لیتر آب بنوشدتا از کمبود آب بدن و اثرات منفی آن بر روی کبد جلوگیری کند.

✅ روغن زیتون

روغن های خاص مانند روغن زیتون و روغن آووکادو می توانند چربی های سالم بدن را تأمین کنند. این روغن ها به احساس سیری کمک می کنند و سطح آنزیم های کبدی را کاهش می دهند. انواع دیگر روغن که سرشار از چربی های اشباع نشده است، شامل روغن کنجد ، بادام زمینی، آفتابگردان و کلزا می باشد.

✅ دانه های کتان و چیا

اینها منابع گیاهی اسیدهای امگا 3 هستند. این اسیدها برای کبد چرب غیرالکلی و الکلی توصیه می شود زیرا باعث کاهش محتوای چربی در کبد می شود.

✅ سیر

افزایش مصرف سیر طی یک دوره 15 هفته ای منجر به کاهش توده چربی بدن و همچنین کاهش چربی در کبد و جلوگیری از پیشرفت بیماری می شود.

✅ سویا

محصولات سویا مانند شیر سویا یا توفو ممکن است کبد چرب را بهبود بخشد.

برای درمان کبد چرب چی نخوریم؟

غذاهایی که باید از آنها اجتناب کرد معمولاً آنهایی هستند که می توانند سطح قند خون را افزایش داده یا منجر به افزایش وزن شوند ، مانند:

❌ آب میوه ، نوشابه و نوشیدنی های شیرین

باید از این مواد اجتناب شود زیرا قندها و کربوهیدرات ها، دشمن کبد هستند.

❌ نوشیدنی های رژیمی که کالری کمی دارند

جایگزین های قند(قندهای رژیمی) نیز می توانند باعث آسیب بیشتر به کبد شوند.

❌ کره و کره آب شده

حاوی چربی اشباع شده زیادی هستند  که منجر به افزایش سطح تری گلیسیرید خون می شود.

❌ کیک های پخته شده شیرین، بستنی و دسرها

با مصرف کربوهیدرات های شیرین، امکان موفقیت در کنترل بیماری کبد چرب را به شدت کاهش می دهید.

❌ بیکن، سوسیس، گوشت های پخته شده و گوشت های چرب

این غذاها سرشار از چربی های اشباع هستند و بنابراین توسط متخصصان توصیه نمی شود.

❌ الکل

اگر در نتیجه نوشیدن زیاد الکل، مبتلا به کبد چرب هستید، باید نوشیدن الکل را قطع نمایید زیرا به راحتی منجر به آسیب بیشتر کبد می شود.

❌ غذاهای شور

❌ غذاهای سرخ شده

غذاهای سرخ شده نیز غالباً کالری زیادی دارند و توسط متخصصان توصیه نمی شوند.

نحوه پاکسازی کبد چرب با رژیم غذایی

برای کبد چرب چی بخوریم چی نخوریم؟ دشمن کبد چرب، ایجاد تغییرات استراتژیک و پایدار در رژیم غذایی است. مهم­ترین بخش این تغییرات، پایبند ماندن به ریتم رژیم غذایی تغییر یافته است. به طور کلی، بهترین رژیم غذایی برای کبد چرب شامل مواد مغذی زیر است:

  • فیبر کافی
  • رژیم سرشار از میوه، سبزیجات و آجیل
  • غلات کامل
  • چربی های اشباع بسیار محدود از محصولات حیوانی
  • مصرف بسیارمحدود نمک و شکر
  • اجتناب از الکل

همواره در درمان کبد چرب توصیه می شود که کالری دریافتی روزانه را کاهش داده و عادات غذایی خود را منطبق با رژیم مدیترانه ای پیش ببرید.

بدین صورت که نیمی از هر بشقاب غذایی که می خورید باید میوه و سبزیجات، یک چهارم آن پروتئین و یک چهارم دیگر آن نشاسته باشد. این دو قانون اصلی را در جهت بهبود و درمان کبد چرب به خاطر بسپارید:

  • انتخاب­های کم کالری و به سبک مدیترانه ای داشته باشید.
  • مصرف مقدار زیاد غذای گیاهی، غلات سبوس دار، روغن زیتون بسیار بکر و ماهی
  • مصرف مقدار متوسط مرغ ، پنیر و سایر لبنیات
  • بهترین راه برای اطمینان از بهبود قابل توجه یا حتی بهبود کامل بیماری کبد چرب، از دست دادن تقریباً 7٪ تا 10٪ از وزن بدن است.
  • از افزودن قندها، گوشت های فرآوری شده و غلات تصفیه شده به رژیم غذایی خود خودداری کنید.

راه درمان کبد چرب

هیچ دارویی به طور خاص برای بیماری کبد چرب وجود ندارد. درعوض، پزشکان بر کمک به شما در کنترل عواملی که به این بیماری کمک می کنند تمرکز می کنند. آنها همچنین توصیه می کنند که تغییراتی در سبک زندگی ایجاد کنید که می تواند به طور قابل توجهی سلامت شما را بهبود بخشد. درمان شامل:

  • اجتناب از الکل
  • کاهش وزن
  • مصرف داروها برای کنترل دیابت، کلسترول و تری گلیسیرید (چربی در خون)
  • مصرف ویتامین E و تیازولیدین دیون ها

برنامه غذایی برای کبد چرب

چنانچه چربی یا همان تری گلیسرید در کبد تجمع پیدا کرده و از آن خارج نشود، فرد به بیماری کبد چرب دچار می‌شود. درصورت بروز بیماری کبد چرب، چنانچه رژیم غذایی فرد تغییر نکند، این بیماری پیشرفت کرده و ممکن است سبب ایجاد سیروز کبدی بدخیم شود. به همین دلیل است که افراد باید در مراحل اولیه این بیماری یک برنامه غذایی برای کبد چرب خود داشته باشند تا از پیشرفت آن جلوگیری کند و بنابراین دانستن نکات آشپزی رژیمی برای کبد چرب ضروری‌ست.

علائم بیماری کبد چرب، ممکن است در پوست یا به‌صورت اضافه وزن و چربی دور شکم ویا در عملکرد قلب و عروق و سایر اعضای بدن، نمود پیدا کند. در ادامه چند مورد مهم از لیست غذایی رژیم کبد چرب آورده‌ایم که به شما کمک می‌کند چنانچه در آغاز ابتلا به کبد چرب هستید، از پیشرفت آن جلوگیری کرده و مانع از بروز علائم آن شوید.

پیشنهاد میشود برای دیدن راه های لاغری به مقاله نوشته شده ما با عنوان رادنبال نمایید.

صبحانه رژیمی برای کبد چرب

همانطور که می‌دانید صبحانه یکی از وعده‌های مهم در روز است. یکی از نکات اساسی در ارتباط با بیماری کبد چرب، این است که نباید هیچ یک از وعده های غذایی حذف شوند؛ اما می‌توان وعده‌های غذایی را سبک انتخاب کرد و از غذاهای بی خطر برای کبد چرب استفاده نمود. برای تهیه صبحانه رژیمی برای کبد چرب باید نکاتی را رعایت کنید. اولین نکته مربوط به مصرف سبزیجات، به خصوص سبزیجات چلیپا در وعده صبحانه است، که می‌تواند به پاکسازی سموم از بدن کمک کند. در کنار سبزیجات چلیپا، همچون کلم بروکلی، گل‌کلم و…، از مرکبات استفاده کنید.

مصرف ویتامین سی و همچنین نوشیدن آب مرکبات در صبح، می‌تواند به پاکسازی کبد کمک کند. یکی از نکات آشپزی رژیمی برای کبد چرب، چکاندن آب لیموترش در آب و نوشیدن آن در طی روز است.چنانچه طرفدار نوشیدن چای در صبحانه هستید، بهتر است چای سیاه را با چای سبز جایگزین کنید. مصرف چای سبز نه تنها در لاغری به شما کمک می‌کند، بلکه یکی از بهترین گزینه‌ها برای صرف یک صبحانه کبد چرب است و به پاکسازی آن کمک می‌کند.

برای کاهش وزن، می‌توانید در وعده صبحانه خود قهوه را جای بدهید؛ اما مصرف زیاد قهوه می‌تواند با گرم کردن کبد، سبب ایجاد کبد چرب شود؛ پس بهتر است مصرف آن محدود باشد. همچنین انواع توت، انگور و کشمش را در برنامه غذایی برای کبد چرب جای دهید تا به بهبود آن کمک کند.

  • تهیه صبحانه برای کبد چرب با زردچوبه: زردچوبه نه‌تنها برای تهیه یک صبحانه رژیمی برای کبد چرب مفید است، بلکه به دلیل وجود آنتی‌اکسیدان‌های بسیار و خواص ضدالتهابی که ماده کورکومین موجود در زردچوبه دارد، به درمان کبد چرب و هر نوع التهاب دیگری کمک می‌کند؛ بنابراین می‌توانید از زردچوبه در تهیه وعده‌های غذایی مختلف استفاده کنید.
  • خوردن سیر ناشتا: سیر حاوی میزان زیادی گوگرد است که کمک می‌کند آنزیم‌های کبدی فعال شده و در نتیجه برای تهیه یک صبحانه برای پاکسازی کبد بسیار مفید است. همچنین می‌توانید حبه‌های سیر را به‌صورت ناشتا میل کنید تا به میزان بیشتری از خواص آن دست پیدا نمایید.
  • سبزیجات چلیپا: برای تهیه یک صبحانه رژیمی برای کبد چرب، می‌توانید از مصرف سبزیجات چلیپ،ا یعنی انواع کلم همچون کلم پیچ، کلم بروکلی، کلم بروکسل و گل کلم استفاده کنید. در این سبزیجات گلوتاتیون وجود دارد که به شما کمک می‌کند یک صبحانه برای پاکسازی کبد داشته باشید و همچنین در افزایش سیستم ایمنی بدن نیز موثر است.
  • روغن زیتون برای تهیه صبحانه برای کبد چرب: روغن زیتون یکی از چربی‌های اشباع نشده سالم است که مصرف آن بر خلاف سایر چربی‌‌های نباتی یا روغن مایع، فشار زیادی به کبد وارد نمی‌کند و به همین دلیل یکی از موارد لیست غذایی کبد چرب است که نه‌تنها یک صبحانه رژیمی برای کبد چرب محسوب می‌شود، بلکه به سلامت کلی بدن کمک می‌کند.
  • توت خشک برای کبد چرب: مصرف توت به‌خصوص توت خشک برای کبد چرب و همراه با صبحانه، می‌تواند آنتی‌اکسیدان‌های مورد نیاز بدن برای پاکسازی کبد را در اختیار آن قرار دهد. برای درمان کبد چرب می‌توانید از انگور، کشمش و یا توت در لیست غذایی کبد چرب خود استفاده کنید.

اگر درباره رژیم غارنشینی اطلاعاتی ندارید و میخواهید با این رژیم آشنا شوید به مقاله نوشته شده ما با عنوان  مراجعه نمایید.

ناهار برای کبد چرب

کسانی که کبد چرب دارند، نه‌تنها باید در آشپزی خود، رژیم غذایی و رژیم پاکسازی کبد چرب را رعایت کنند بلکه باید رفتار و سبک زندگی خود را نیز تغییر دهند. برای مثال، نوشیدن آب همراه با غذا، می‌تواند به کبد و معده آسیب جدی بزند. به همین دلیل از نظر طب سنتی و طب مدرن، باید از نیم ساعت قبل از صرف وعده غذایی تا یک ساعت پس از آن، از نوشیدن آب پرهیز کنید. همچنین در کنار رعایت نکات آشپزی رژیمی برای کبد چرب، به خاطر داشته باشید، مصرف آب و نوشیدنی سرد ممنوع است و بهتر است آن‌ها را به‌صورت ولرم میل کنید.

همچنین برای جلوگیری از پیشرفت کبد چرب باید از روغن های سالم و به خصوص روغن زیتون، در پخت غذاها استفاده کنید. به‌علاوه، وعده‌های غذایی سبک‌تر و جلوگیری از چاقی، یکی از راه‌های درمان کبد چرب است.یکی از غذاهای مناسب برای وعده ناهار، تهیه سوپ برای کبد چرب است برای مثال، یکی از بهترین انواع سوپ برای کبد چرب، سوپ سبزیجات کرفس و اسفناج است. برای تهیه سوپ، به ۴۵ گرم اسفناج، یک شاخه کرفس، ۵ حبه سیر، یک قاشق غذاخوری روغن زیتون و یک لیوان آب نیاز دارید.

آب را بجوشانید و اسفناج را پس از شستن و بریدن ساقه‌ها به همراه کرفس و سیر خرد شده، به آب درحال جوش اضافه کنید و زمان بدهید تا کاملا بپزد. پس از ترکیب این مخلوط و اضافه کردن روغن زیتون، آن را با ادویه مناسب مزه‌دار کرده و میل نمایید. در پخت ناهار برای کبد چرب بهتر است از سیر، زنجبیل و زردچوبه به مقدار بیشتری استفاده کنید؛ زیرا از التهاب کبد و پیشرفت کبد چرب جلوگیری می‌کند.

یک میان وعده رژیمی و سالم میزان کالری کمی دارد. در غفاری دایت با  میان وعده رژیمی بدنسازی برای کاهش وزن و عضله سازی آشنا شوید تا یک عصرانه رژیمی میل کنید.

3 مدل از بهترین نوشیدنی برای کبد چرب 

  • لاته چای سبز ماچا یخی لاغر:

چای ماچا باعث افزایش چربی سوزی می‌شود، این چای سبز ماچا لاته  ممکن است مزیت دیگری برای دور کمر شما داشته باشد، زیرا به عنوان یک میان وعده کاهش وزن فوق‌العاده رضایت‌بخش نیز عمل می‌کند.نوشیدن این چای 20 کالری و سرشار از آنتی اکسیدان به عنوان یک میان وعده بعد از ظهر می تواند به شما کمک کند تا چندین ساعت سیر بمانید. همچنین می‌توانید از میان وعده‌های ماشین فروش ناسالم دوری کنید. کاهش این میان وعده ها باعث صرفه جویی در صدها کالری و کاهش نسبتاً سریع چربی می شود.

یک مطالعه نشان داد افرادی که قهوه کافئین دار می نوشند کالری کمتری نسبت به افرادی که کافئین کمتری می نوشند یا کسانی که کافئین نمی نوشند، مصرف می کنند.کافئین همچنین برای افزایش متابولیسم پیشنهاد می شود. بر اساس گزارش های بیشتر، قهوه به شما کمک می کند تا روده های خود را حرکت دهید. این چیزی است که می تواند منجر به کاهش وزن سریع بالقوه شود. قهوه خود را سیاه یا با کمی شیر بدون چربی یا شیر گیاهی بنوشید تا کالری اضافه نشود.

وجود ویتامین C و آنتی اکسیدان‌هایی که در مرکبات وجود دارد، سبب می‌شود یکی از نوشیدنی های مفید برای کبد چرب باشد. می‌توانید از آن در تهیه صبحانه برای کبد چرب استفاده کنید و به کاهش التهاب کبد خود کمک نمایید.

پیشنهاد می‌شود اگر به دنبال برنامه غذایی مناسب برای بدنسازی خود هستید به مقاله نوشته شده ما با عنوان  مراجعه نمایید.

متخصص تغذیه برای کبد چرب

چنانچه به یک متخصص تغذیه برای کبد چرب خود مراجعه کنید، نه‌تنها انواع غذاهایی که می‌توانید در آشپزی رژیمی برای کبد چرب آن‌ها را تهیه کنید، به شما می‌گوید؛ بلکه می‌تواند رفتارهایی را که به بهتر شدن وضعیت کمک می‌کند، به شما اطلاع دهد. یکی از مهم‌ترین رفتارها در سبک زندگی سالم، داشتن تحرک و همچنین انجام پیاده‌روی است که نه تنها بر روی اضافه‌وزن، بلکه بر روی کبد چرب نیز تاثیر دارد. می‌توانید در کنار میل کردن غذاهای بی خطر برای کبد چرب، از چای سبز، عرق کاسنی، دمنوش زنجبیل و همچنین سیاه دانه با عسل طبیعی نیز در روز استفاده کنید.

همچنین مصرف مکمل امگا ۳ تاثیر بسیار زیادی در کنترل این بیماری دارد.همچنین چنانچه به یک متخصص تغذیه برای کبد چرب مراجعه ‌کنید که با طب سنتی آشنایی دارد، حتما به شما پیشنهاد می‌کند که روزانه پیش از صرف وعده صبحانه، به صورت ناشتا، ۲ لیوان آب جوشیده و گرم را به صورت جرعه جرعه میل کنید و پس از ۴۰ دقیقه، اولین وعده غذایی خود را میل نمایید. این عادت یکی از بهترین و موثرترین رفتارها برای پیشگیری و درمان کبد چرب است؛ که نه‌تنها بر روی کبد چرب بلکه بر روی مکانیسم‌های کل بدن تاثیر می‌گذارد.

بنابراین، داشتن تحرک و همچنین مصرف غذاهای مفید برای کبد چرب، تنها به همراه سبک زندگی صحیح، در پیشگیری و درمان این بیماری تاثیر دارد.

بیشتر بخوانید:

رژیم غذایی برای کبد چرب

همان‌طور که اشاره کردیم، مصرف برخی از مواد غذایی به‌خصوص در صبحانه برای کبد چرب مفید است و می‌توان آن‌ها را جزو لیست غذایی کبد چرب آورد؛ اما توجه به این نکته ضروری است که یکی از مهم‌ترین دلایل ایجاد کبد چرب، اضافه وزن و پرخوری است که می‌تواند کبد را تحت فشار قرار داده و از عملکرد صحیح آن جلوگیری کند. به همین دلیل در صورت دریافت رژیم لاغری و رژیم غذایی اصولی می‌توانید به تناسب اندام برسید و همزمان سلامتی خود را ارتقا دهید

چنانچه اضافه وزن دارید اما هنوز به کبد چرب مبتلا نشده‌اید؛ بهتر است هرچه زودتر، برنامه غذایی خود را تغییر دهید و برای کبد چرب را رعایت کنید تا از بروز آن پیشگیری کند. همچنین برای گرفتن یک رژیم اصولی و کاهش وزن، به یک مشاور تغذیه مراجعه کنید. بهاره غفاری یکی از بهترین مشاوران تغذیه است که نه تنها مراحل دریافت رژیم‌های او، در سایت غفاری دایت، به آسانی صورت می‌گیرد؛ بلکه در طول این مسیر شما را راهنمایی و پیگیری می‌نماید. پس همین حالا با کلیک بر روی ، وارد وب‌سایت این مشاور تغذیه مجرب شوید.

یکی از بهترین مشاورین تغذیه که می‌تواند شما را در انتخاب رژیم اصولی و درست برای درمان کبد چرب همراهی و راهنمایی کند، بهاره غفاری است. در سایت غفاری دایت رژیم های مختلفی از 1 ماه تا 6 ماه وجود دارد که می‌توانید با پشتیبانی خصوصی خرید کنید.

فروشگاه دکتر بیز ارائه دهنده انواع محصولات دکتر بیز ارگانیک و طبیعی است که در تولید آن از هیچ ماده شیمیایی استفاده نشده است لیست تمام محصولات دکتر بیز و خرید مستقیم از شرکت بدون واسطه را می توانید در همین جا تجربه کنید جهت خريد قهوه گانودرما دكتر بيز کلیک کنید

جهت قیمت و خرید  قهوه گانودرما دکتر بیز سوپریم مستقیم از شرکت دکتر بیز تهیه نمایید
قهوه گانودرما اصل قیمت خیلی زیادی ندارد و اگر قیمت خرید قهوه فوری موکا را از سایت ما بخواهید که دیگر کمتر هم می شود