نحوه انتخاب گیربکس صنعتی
در زمان شروع مهم ترین کار، انتخاب کردن یک گیربکس حلزونی مناسب برای خرید است. وقتی می خواهید طراحی ماشین آلات صنعتی را انجام دهید اولین گزینه انتخاب بهترین نوع گیربکس برای کار است، انتخاب گیربکس مناسب می تواند نقش بسیار پررنگی در کارکرد دستگاه ایفا کند. در ادامه راهکارهایی جهت نحوه انتخاب گیربکس صنعتی مناسب ارائه می دهیم تا شما بتوانید با دیدی بازتر به خرید آنها بپردازید. گذرگاه صنعت و تجارت ایرانیان یکی از تولیدکنندگان مجرب داخلی بوده که تمامی انواع گیربکس را تولید می کند و قصد دارد در این مطلب شما را برای یک انتخاب درست راهنمایی کند.
چگونه یک گیربکس صنعتی انتخاب کنیم؟
نحوه انتخاب گیربکس در هر صنعتی بسیار مهم است. برای انتخاب درست و مناسب گیربکس سه مولفه مطرح می کنیم:
شناخت نیاز کاربری قبل از خرید گیربکس صنعتی
قبل از اینکه دست به خرید گیربکس بزنید باید نیازهای کاربری خود را مشخص کنید. این نیازها می توانند شامل توان مورد نیاز، سرعت مورد استفاده و نوع عملکرد گیربکس (دارای چرخه های تکراری یا به طور پیوسته) باشد.
توان مورد نیاز برای انتخاب گیربکس
یکی از مولفه های مهم دیگر برای انتخاب گیربکس، میزان توانی است که برای اجرا به آن نیاز دارید. این توان باید بار مورد نیاز را با سرعت مناسب و مدنظر، جابجا کند. در ابتدا باید تعیین کنید که گیربکس را برای چه کاری می خواهید و سپس بررسی کنید که میزان توان خروجی مورد نیاز چقدر باید باشد. لازم به ذکر است که باید در انتخاب نوع گیربکس دقت کنید تا بتوانید توان خروجی مورد نیاز برای پیاده سازی پروژه را داشته باشید.
توان خروجی گیربکس را می توانید توسط توان ورودی آن به دست آورید. پس باید توان ورودی نیز متناسب با توان خروجی گیربکس انتخاب شود. برای درک بهتر این موضوع به مثال زیر توجه نمایید. فرض کنید شما به توان خروجی 100 وات نیاز دارید و کارایی گیربکس شما 90 درصد است. توان ورودی گیربکس انتخابی باید برابر 111 وات باشد. برای انتخاب گیربکس با توان مناسب می توانید از متخصصین گذرگاه مشاوره بگیرید تا به طور تخصصی به شما در انتخاب گیربکس کمک نمایند.
عوامل محیطی و تاثیر بر انتخاب نوع گیربکس
شرایط محیطی نظیر دما، گرد و غبار، رطوبت یا شرایط کاری خاص می توانند تاثیر زیادی بر روی انتخاب گیربکس داشته باشند. در ادامه به بررسی عوامل محیطی و تاثیر آن بر روی انتخاب گیربکس می پردازیم.
دمای محیط
دمای محیط یکی از تاثیرگذارترین عامل برای انتخاب گیربکس است. شاید شما با این نظریه مخالف باشید ولی باید گفت تجربه ثابت کرده است که وقتی دمای محیط بالا باشد معمولا کارایی اکثریت گیربکس ها کاهش پیدا می کند. لازم به ذکر است که گیربکس های حلزونی در دماهای بالا کارایی بهتری را نسبت به دمای پایین دارند ولی اگر بخواهید در دماهای بالا از گیربکس های دیگری استفاده کنید نیاز به خنک کننده هایی برای کنترل دما دارید.
اگر موادی که برای جنس گیربکس استفاده می شود از کیفیت کافی برخوردار نباشد در دماهای بالا به دلیل بالا بودن دما و حرارت، عمر مفید دستگاه کاهش می یابد. گیربکس هایی با قطعات استنلس استیل یا الومینیوم می توانند در دماهای بالا عملکرد بهتری از خود نشان دهند.
به این نکته توجه نمایید که دمای محیط می تواند بر روی عمر مفید گیربکس تاثیر بگذارد و زمانی که از گیربکس در دمای بالا استفاده می کنید باید به فکر تعمیر و تعویض دوره ای گیربکس باشید. بهتر است با یک شرکت معتبر در زمینه گیربکس همکاری داشته باشید تا بهترین و باکیفیت ترین گیربکس را در اختیارتان قرار دهد و در صورت بروز هر گونه مشکل بتواند به شما راهنمایی دهد.
رطوبت بالا
رطوبت بالا باعث زنگ زدگی و آسیب به قطعات گیربکس می شود برای جلوگیری از این اتفاق باید از مواد مقاوم در ساخت استفاده گردد. لازم به ذکر است که در شرایط مرطوب باید تنظیمات مناسبی برای گیربکس قرار داده شود تا از ترشح روغن به دلیل فشار جوی و دما جلوگیری شود.
گرد و غبار
از دیگر مواردی که بر روی انتخاب گیربکس تاثیر می گذارد. گرد و غبار است. گیربکس ها باید به گونه ای طراحی شوند تا از مقاومت بالا در برابر ورود ذرات خارجی برخوردار باشند. گیربکس ها باید یک چرخه منظم جهت پاکسازی و تعمیرات داشته باشند و استفاده از پوشش های محافظ می تواند باعث جلوگیری از گرد و غبار کمتر و در نتیجه خرابی گیربکس شود.
سرعت ورودی گیربکس (rpm)
سرعت ورودی گیربکس یکی از مولفه های مهم در انتخاب گیربکس می باشد. سرعت ورودی گیربکس همان تعداد دور گیربکس در هر دقیقه (RPM) است. در زیر به بررسی برخی از تاثیرات سرعت ورودی بر گیربکس را برمی شماریم:
- تناسب سرعت ورودی گیربکس با سرعت خروجی مورد نیاز: یکی از اصل های مهم در انتخاب گیربکس مطابقت بین سرعت ورودی با سرعت خروجی مورد نیاز است. برای رسیدن به سرعت خروجی بالا باید از گیربکس هایی با تراکم دنده کمتر استفاده کنید. اگر سرعت خروجی گیربکس نسبت به ورودی آن کمتر باشد باید از یک گشتاور با سرعت بالا استفاده شود و نسبت تراکم دنده ها نیز افزایش پیدا کند.
- تاثیر سرعت ورودی گیربکس بر کارکرد موتور: سرعت ورودی گیربکس با موتوری که به آن متصل است تناسب دارد. موتورها دارای یک محدوده مشخص از سرعت هستند، به همین منظور گیربکس ها باید به گونه ای انتخاب شوند که سرعت ورودی موتور در این محدوده قرار بگیرد.
- تاثیر سرعت ورودی گیربکس بر بازدهی آن: باید به نسبت تراکم دنده و سرعت ورودی گیربکس توجه نمایید تا بتوانید تاثیر مستقیم آن را بر بازدهی گیربکس ببنید. اگر این نسبت بسیار بالا باشد ممکن است بازدهی کمتر شود اما گشتاور بیشتری ایجاد کند. در مقابل اگر نسبت ها پایین تر باشد. بازدهی بالا خواهد رفت اما سرعت خروجی کاهش پیدا می کند.
- کاربرد سرعت خروجی گیربکس در انتخاب گیربکس: با توجه به کاربردی گیربکس، می تواند میزان سرعت خروجی تغییر کند. سرعت خروجی گیربکس رابطه ای مستقیم با موضوع کاری گیربکس دارد.
مهم ترین عامل انتخاب گیربکس
یکی از شاخصه های مهم در انتخاب گیربکس، کاربری آنها است. زیرا در هر کاربرد نیازمند سرعت، گشتاور، قدرت و دقت خاص و منحصر به فردی هستید. گیربکس های می توانند برای زمینه های خاص نیز طراحی شوند. در ادامه به بررسی برخی از کاربردهای مطرح گیربکس می پردازیم.
صنعت و کاربرد ماشین آلات
در هر صنعت از ماشین آلات خاصی استفاده شده است. در صنایع مختلف مانند معدن، برق و پالایشگاهی به گیربکس هایی با گشتاور بالا و با مقاومت زیاد در برابر شرایط سخت محیطی نیاز داریم. برای مثال در یک خط تولید به گیربکس هایی نیاز داریم که سرعت ورودی و خروجی مشخصی داشته باشند و از دقت بالایی برخوردار باشند.
ماهیت عملکرد
عملکرد گیربکس بستگی به کاربرد گیربکس در صنایع مختلف دارد. برای درک بهتر این موضوع فرض کنید در یک کارخانه شما نیاز به تغییر سرعت به طور پیوسته دارید اما در بعضی اوقات نیز نیاز به تغییر سرعت های ناگهانی و دقت بالا دارید برای این مواقع باید از گیربکس هایی با دقت و سرعت بالا استفاده کنید.
تاثیر نوع محرک ورودی در انتخاب گیربکس
محرک ورودی گیربکس می تواند انواع مختلفی داشته باشد که از جمله این محرک های ورودی توربین ها، موتورهای پیستونی و غیره است. انواع محرک های ورودی گیربکس می توانند شوک های مختلفی را به گیربکس وارد کنند و همین موضوع در نیازهای مختلف باعث عملکرد متفاوت گیربکس می شود. اگر شما یک گیربکس صنعتی انتخاب کنید و یک محرک از نوع موتور الکتریکی را به آن متصل کنید، ضریب اطمینان پایین تری نسبت به زمانی که به آن یک موتور پیستونی متصل کرده اید، خواهید داشت به این دلیل که موتور پیستونی میزان شوک بیشتری را به گیربکس وارد می کند.
نوع انتقال بین موتور گیربکس
یکی دیگر از عوامل مهم در زمان انتخاب و خرید گیربکس بررسی نوع انتقال موتور گیربکس می باشد. نوع انتقال معمولا به شکل های مستقیم و غیر مستقیم (مثل شفت ها و کوپلینگ ها) انجام می شود که در ادامه نکاتی را ذکر خواهیم کرد:
- نوع انتقال موتور گیربکس به طور مستقیم (Direct Drive): در این حالت موتور بدون واسطه و به طور مستقیم به گیربکس متصل خواهد شد. این نوع انتقال باعث افزایش کارایی و کاهش انتقال انرژی اضافی می شود. در انتقال مستقیم به دلیل اینکه گیربکس و موتور به طور مستقیم به هم وصل هستند، محدودیت هایی در طراحی و نصب گیربکس ایجاد می شود.
- نوع انتقال موتور گیربکس به طور غیر مستقیم (Indirect Drive): در حالت غیر مستقیم، موتور و گیربکس با شفت ها و کوپلینگ ها و … به هم متصل می شوند. این انتقال می تواند انعطاف بیشتری را برای نصب و تنظیمات فضای گیربکس ایجاد کند. همچنین می توانید در صورت لزوم برای این که سرعت یا گشتاور ورودی تغییر کند از کوپلینگ ها و شفت ها استفاده کنید.
تاحالا در مورد انتخاب گیربکس نکاتی را مطرح کردیم در ادامه به بررسی نکات مهم در مورد سه گیربکس اصلی خواهیم داشت تا بتوانید بهترین انتخاب را انجام دهید:
نکات مهم در انتخاب گیربکس حلزونی
شما برای انتخاب یک گیربکس حلزونی (Worm Gearbox) مناسب، باید به برخی از ویژگی های آن بیشتر دقت کنید:
- نسبت دنده در گیربکس حلزونی
- توجه به کاربردهای گیربکس حلزونی
- توجه به انواع گیربکس حلزونی
- مواد ساخت گیربکس حلزونی
نکات مهم در انتخاب گیربکس خورشیدی
گیربکس های خورشیدی در صنایع مختلفی کاربرد دارند اما انتخاب گیربکس خورشیدی برای یک پروژه می تواند دلایل زیادی داشته باشد که در ادامه برخی از آنها را مطرح می کنیم:
- تعمیرات و نگهداری گیربکس های خورشیدی
- توجه به کاربردهای گیربکس خورشیدی
- مواد ساخت گیربکس خورشیدی
نکات مهم در انتخاب گیربکس هلیکال
برای انتخاب گیربکس هلیکال باید نکاتی را همچون گیربکس حلزونی و خورشیدی در نظر داشته باشید که به آنها در زیر اشاره خواهیم کرد:
- توجه به کاربردهای گیربکس هلیکال
- مواد ساخت گیربکس هلیکال