انواع قهوه را بشناسید و در هر شرایط با خوردن یک فنجان قهوه دردهای عصبی را تسکین دهید، این دانههای
انواع قهوه را بشناسید و در هر شرایط با خوردن یک فنجان قهوه دردهای عصبی را تسکین دهید، این دانههای گیاهی با قدرت اعجاب انگیز خود آرامش و راحتی را برای شما به ارمغان میآورند تنها لازم است که نحوه درست کردن هر یک را یاد بگیرید. البته در سالهای اخیر با توجه به پیشرفت تکنولوژی و فناوری انواع دستگاه قهوه ساز به بازار عرضه شده و میتوانید با فشار دادن یک دکمه، صاحب یک قهوه ی خوشمزه و دلچسب شوید.
همانطور که میدانید هر نو خوراکی در طبیعت به گونههای مختلفی تولید و به بازار عرضه میشود، در این میان قهوه نیز مستثنا نیست و همین امر سبب شده که چند سال پس از پیدایش این دانه گیاهی مدلهای مختلف از قهوه با نوع آمادهسازی متفاوت وارد دنیای کافی شاپها شود. در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی انواع قهوه و روشهای تهیه هر یک از آنها بپردازیم.
تاریخچه قهوه
تاریخچه یقهوه به سالهای بسیار دور باز میگردد و کسی اطلاع دقیقی از زمان ورود آن ندارد، اما نکته یقابل توجه و جالب چگونگی کشف این دانه یگیاهی است. بر اساس روایات گذشته دانه ی قهوه توسط یک دام کشف شده، تعجب نکنید این داستان نسل هاست که ورد زبانها شده است.
در واقع داستان از آن جا شروع میشود که یک دامدار اهل اتیوپی متوجه میشود که هر زمان گوسفندان از برگ درختان یک منطقه میخورند انرژی بیشتری دارند و فعالیت آنها بیشتر میشود. انرژی دامها به گونهای است که گاهی اوقات تمام طول شب را بیدار هستند و نمیخوابند. دامدار که از این اتفاق بسیار متعجب است با کمک بزرگان صومعه مقداری از دانه را همچون چای دم و میل میکنند و در کمال تعجب میبینند که انرژی زیادی کسب کرده و حتی در ساعات پایانی شب نیز احساس خستگی نمیکنند.این دانه یگیاهی جادویی که باعث افزایش توان افراد میشد راه خود را به کشورهای دیگر نیز باز کرد و هم اکنون به عنوان یکی از نوشیدنیهای پرطرفدار معرفی میشود. گفتنی است که افراد زیادی سعی میکنند با تغییر در زمان یا مکان کاشت و همچنین روش تهیه آن نمونههای متفاوتی از قهوه را وارد بازار کنند.
چند مدل قهوه وجود دارد؟
با توجه به تاریخچه یقهوه و ورود آن به کشورهای مختلف دنیا، این دانه با تغییرات کشت و پخت متفاوتی همراه بوده که همین امر سبب شده تا انواع قهوه در 6 نوع مختلف معرفی شود:
- قهوه فرانسه
- قهوه ترک
- قهوه دمی
- قهوه اسپرسو
- قهوه فوری
- قهوه عربی
روش تهیه و آمادهسازی این قهوهها کاملا متفاوت است و هریک به نوعی در درمان تنشهای عصبی و افزایش انرژی افراد تاثیر گذار هستند. در این میان ممکن است برای برخی این سوال پیش آمده باشد که قهوه روبوستا و عربیکا چرا در دسته بندی عنوان شده وجود ندارند؟
به بیان واضح باید گفت که این دو نوع در واقع نژاد قهوه هستند و انواع قهوهها بر پایه ی این دو نوع تولید میشوند. به عنوان مثال برای تهیه انواع اسپرسو از قهوه روبوستا استفاده میشود و یا قهوه عربی را اکثر با قهوه عربیکا آماده میکنند.
تفاوت بین قهوه روبوستا و قهوه عربیکا در چیست؟
همانطور که عنوان شد، این دو را میتوان نژاد قهوه معرفی کرد نه نوع نوشیدنی قهوه که در کافی شاپها سرو میشود. در واقع انواع قهوه بر اساس نحوه درست کردن و آمادهسازی آنها تقسیم میشود نه نوع دانه آن که شامل روبوستا و عربیکا است.
اما برسیم به تفاوت اصلی قهوه عربیکا و قهوه روبوستا که باعث شدند انواع نوشیدنیهای گرم و خوش طعم در منو کافی شاپها وجود داشته باشند. از مهمترین تفاوتهای بین این دو میتوان به میزان کافئین آنها اشاره کرد که قهوه عربیکا به دلیل نوع کشت و چگونگی رشد از میزان کافئین کمتری برخوردار است، این در حالی است که قهوه روبوستا حاوی حجم زیادی از کافئین است و میتوان آن را یک ماده انرژی زا قوی معرفی کرد.
علاوه بر میزان کافئین، این دو نوع قهوه در طعم و مزه نیز با هم متفاوت هستند. قهوه یعربیکا رگههای ترشی در طعم خود پنهان نموده، این مزه حتی با ترکیب شکر نیز خود را به خوبی نشان میدهد. این در حالی است که قهوه روبوستا به تلخی زیاد شهرت دارد و همین امر سبب شده که قهوه اسپرسو و زیر مجموعههای آن با این قهوه آماده شوند.
معرفی انواع قهوه
همانطور که عنوان شد به طور کلی 6 مدل نوشیدنی قهوه وجود دارد که برای تهیه هر یک دو نوع قهوه عربیکا و روبوستا استفاده میشود، این 6 نوع قهوه شامل موارد زیر هستند:
قهوه فرانسه
این نوع که با نام قهوه فیلتری نیز شناخته میشود حاوی کافئین کمی است و معمولا در فنجان یا لیوان پ سرو میشود. البته میزان کافئین این قهوه به نوع قهوهای بستگی دارد که برای دم کردن از آن استفاده میشود و با توجه به میزان روبوستایی که استفاده میکنیم حجم کافئین آن نیز افزایش یا کاهش پیدا میکند. برای تهیه قهوه فرانسه خبری از شعله و حرارت نیست و معمولا در دستگاه قهوه ساز یا فرنچ پرس تهیه میشود.
قهوه فرانسه رقیقتر از اسپرسو و میزان کافئین آن تقریبا یک سوم است اما به دلیل اینکه به صورت لیوانی سرو میشود حجم کافئین بیشتری دارد. این قهوه در کشورهای اروپایی و آمریکا از محبوبیت زیادی برخوردار است و معمولا بیشترین مصرف را در وعده صبحانه دارد. البته این نوع قهوه پای ثابت دورهمی و میهمانی افراد نیز است، آن را در قوریهای تزئینی میریزند و در طول مهمانی سرو میشود. گفتنی است که قهوه فرانسه به نسبت دیگر قهوهها تازگی خاصی دارد و خیلی دیر کهنه میشود.
قهوه ترک
یکی از پرطرفدارترین انواع قهوه مربوط به قهوه ترک است که از زمانهای دور تا به امروز نوشیدنی مورد علاقه خاص و عام جامعه است. این نوع قهوه از زمان سلطنت عثمانی یعنی از تقریبا از 600 سال گذشته تا به امروز در منطقه ترکیه، ایران و یونان رواج داشته و جز محبوبترین نوع قهوه به شمار میآید.
برای تهیه انواع قهوه ترک از ظروف مخصوص به نام جذوه استفاده میشود که از فلز مس تهیه شده و خواص مس را نیز به قهوه اضافه میکند. مقدار مناسب آب و پودر قهوه را با هم مخلوط کنید و آنقدر هم بزنید که پودر کاملا جذب آب شود، سپس آن را رو حرارت بگذارید و اجازه دهید که خوب دم بکشد. قهوه ترک غلیظتر از قهوه فرانسه است به همین دلیل مقداری از آن در فنجان ته نشین میشود و همین امر سبب شده که افراد زیادی برای برگزاری مراسم فال قهوه از قهوه ترک استفاده کنند.
قهوه دمی
یکی از جدیدترین روشهای آمادهسازی قهوه، نوع دمی است. در این روش از دو دستگاه به نام Chemex و V60 استفاده میشود، در واقع این دو دستگاه حاوی فیلترهایی کاغذی یا پارچهای هستند که پودر قهوه روی آن ریخته میشود و آب داغ به نقطه جوش رسیده به آرامی روی آن ریخته میشود.
آب داغ عصاره ی قهوه را به همراه خود درون ظرف زیرین میریزد و درب آن تا زمان دم کشیدن قهوه بسته میشود این قهوه حقیقیترین مزه قهوه را برای شما به ارمغان میآورد و با توجه به نوع قهوهای که استفاده میکنید دارای میزان کافئین متفاوتی است.
قهوه اسپرسو
به سراغ یکی از محبوبترین نوع قهوه یعنی اسپرسو برویم که در سراسر دنیا طرفداران خاص خود را دارد، یک قهوه غلیظ با میزان کافئین بالا که امکان داشتن یک روز پر انرژی را برای شما رقم خواهد زد. البته مصرف اسپرسو در وعده صبحانه به هیچ عنوان توصیه نمیشود چرا که غلظت بالایی دارد و برای افرادی که افت فشار یا مشکلات معده دارند به هیچ عنوان مناسب نیست، بهتر است در زمان صرف میان وعده قهوه اسپرسو خود را میل کنید. قهوه اسپرسو طعم واقعی قهوه را برای شما به همراه دارد و همین امر دلیل محبوبیت آن است.
البته روش تهیه آن نیز در خوش طعم شدن اسپرسو تاثیر گذار خواهد بود. برای تهیه این نوع قهوه از دو روش میتوان استفاده کرد که در هر دو حالت عطر و طعم قهوه به بهترین شکل ممکن حفظ میشود.
موکاپات
برای تهیه اسپرسو با موکاپات حتما باید دانه قهوه را آسیاب کنید، دقت داشته باشید که میزان آسیاب شدن دانهها باید به اندازه نمک باشد چرا که در موکاپات دانههای حجیم میشوند. در گام بعدی موکاپات را تا محل خط کشی شده و یا تا زیر خط سوپاپ آن پر آب کنید.
داخل صافی موکاپات 7 الی 8 گرم قهوه بریزید و با پشت قاشق اضافه آن را بگیرید. درب ظرف را محکم ببندید و دور تا دور آن را خوب تمیز کنید. قوری را در محل مورد نظر قرار دهید و از چفت شدن آن مطمئن شوید. پس از این اقدام موکاپات را روی شعله کم قرار دهید تا به خوبی دم بکشد.
3 الی 5 دقیقه طول میکشد تا اسپرسو به حالت جوش برسد و در این حالت حبابهای آن به بیرون پرتاب میشوند پس بهتر است حرارت را خاموش و موکاپات را از روی اجاق بردارید. در حین دم کشیدن میتوانید از مقدار شکر برای خوش طعم شدن اسپرسو استفاده کنید.
اسپرسو ساز
استفاده از این دستگاه اسپرسو ساز کار شما را خیلی راحتتر میکند و میتوانید به راحتی یک قهوه اسپرسو خوشمزه داشته باشید. برای این کار داخل مخزن دستگاه آب بریزید و پرتافیلتر را باز و آن را به ازای هر شات اسپرسو بین 7 الی 10 گرم از قهوه پر کنید. در این جا تمپ کردن قهوه از اهمیت زیاد برخوردار است چرا که حجم قهوه شما باید به اندازهای باشد که فضای خالی داخل پرتا فیلتر وجود نداشته باشد پس با پشت قاشق خیلی آرام پودر قهوه را فشرده کنید.
دستگاه را روشن و پس از مدت کوتاهی فنجان را زیر خروجی دستگاه قرار دهید، دقت داشته باشید که 15 الی 20 ثانیه بعد فنجان را بردارید تا پودر قهوه سوخته وارد اسپرسو نشود. اسپرسو یکی از انواع قهوه پر طرفدار است که زیر مجموعههایی نیز دارد و همین امر سبب شده که طرفداران بیشتری نیز داشته باشد.
لاته
برای تهیه این نوع اسپرسو از شیر داغ استفاده میشود، در واقع مقداری شیر داغ با فشار بسیار زیاد داخل فنجان اسپرسو ریخته و باعث ایجاد کف خواهد شد.
آمریکانو
این قهوه مخصوص افرادی است که تمایلی به خوردن قهوه تلخ اسپرسو ندارند و در واقع یک روش ابداعی سربازان آمریکایی است که که داخل هر شات اسپرسو آب داغ میریختند تا تلخی آن از بین برود.
کاپوچینو
شباهت زیادی به لاته دارد با این تفاوت که میزان شیر اضافه شده بسیار کمتر است اما حجم کف روی کاپوچینو خیلی بیشتر از لاته است و برای طراحی و جلوه یبهتر روی آن پودر شکلات میریزند.
موکا
این نوع اسپرسو از محبوبیت زیادی برخوردار است چرا که در ترکیبات آن از شکلات آب شده به همراه شیر استفاده میشود، همچنین برای دیزاین بهتر روی آن کف شیر و پودر شکلات نیز پاشیده میشود.
ماکیاتو
در این اسپرسو هیچ تغییری در طعم آن ایجاد نمیشود تنها برای طراحی از کف شیر که توسط دستگاه اسپرسو ساز، ساخته میشود روی فنجان اسپرسو میریزند.
قهوه فوری
این مدل از انواع قهوه امروزه و به دلیل مشغلههای کاری زیاد در میان افراد اهمیت و محبوبیت زیادی دارد، پودر قهوه از پیش تهیه شده که برای آماده کردن آن تنها به آب جوش نیاز دارد و پس از ترکیب میتوانید آن را میل کنید. این قهوه زیاد تلخ نیست و حجم کافئین موجود در آن میتواند شما را به مدت چند ساعت سرحال بیاورد. معمولا قهوه ی فوری را با شکر یا کافی میت سرو میکنند و همین امر سبب شده که مزه یمتفاوت از قهوههای خانگی را تجربه کنید. این محصول با قیمت بسیار مناسب به فروش میرسد و به این ترتیب میتوانید آن را در برنامه غذایی روزانه یخود قرار دهید.
قهوه عربی
یکی از خاصترین نوع قهوه که خاستگاه آن به کشورهای عربی حوزه خلیج فارس بر میگردد، قهوه عربی است که برای تهیه آن باید حرفه و مهارت خاصی داشته باشید. برای آماده کردن این نوشیدنی از دانههای برشته قهوه استفاده میشود و همین امر سبب ایجاد تفاوت در طعم و مزهای آن خواهد شد. قهوه عربی برای مهمانهای خاص در مذاکرات سرو میشود و با توجه به نوع قهوهای که استفاده میشود دارای حجم متفاوتی از کافئین است.
نتیجه گیری انواع قهوه
انواع قهوه بر اساس فاکتورهای خاصی تفکیک میشوند که از مهمترین آنها میتوان به نوع تهیه کردن و مواد افزودنی آن اشاره کرد. به طور کلی انواع قهوه در دو دسته روبوستا و عربیکا تقسیم بندی میشوند که از نظر طعم و میزان کافئین کاملا با هم متفاوت هستند. موارد عنوان شده در فوق نیز یکی دیگر از روشهای تفکیک انواع قهوه به شمار میآیند و همچنین میتوان از نظر نحوه کاشت در مناطق مختلف و خاستگاه نیز قهوه را در گروه بندیهای متنوعی قرار داد.