پرمویی زنان | دلایل آن چیست؟
پرمویی زنان یکی از متداولترین عارضههایی است که برای زنان رخ میدهد. این موهای زائد میتوانند نشانگر اختلالات در اندامهای مختلف بدن باشند. مو زائد بهطور کلی به معنی رشد موهای سیاه و ضخیمی در قسمتهایی از بدن است که در حالت معمولی نباید در آنجا رویش داشته باشند.
این موهای زائد به دلیل به هم خوردن تعادل هورمونهای زنانه و افزایش هورمونهای مردانه در بدن ایجاد میشوند که در نتیجه رشد موهای ضخیم و سیاه مانند موهای مردان را در خانمها مشاهده خواهیم کرد. بهطور کلی مقدار موهای بدن انسان توسط ژنتیک تعیین میشود که طیف گستردهای از رنگ، ضخامت و نوع دارد. بر اساس ژنتیک افراد آسیایی، رنگ موی سیاه و ضخیم در اکثر نقاط این قاره بسیار شایع است. به همین علت ما ایرانیها نیز اغلب موهای تیره داریم.
اما پرمویی زنان و رویش موهای ضخیم در نقاطی که نباید رشد آن را مشاهده کنیم، اغلب اوقات نشانه نامتعادل بودن هورمونها و اختلال در سیستمهای بدن است که هر چه سریعتر باید برای پیگیری و درمان اقدام کنید. اگر به پزشک دسترسی ندارید یا نمیخواهید زمان خود را در مطب و مسیر رفت و آمد تلف کنید، کافی است با مشکل خود را بهصورت آنلاین در هر ساعتی از شبانهروز با کارشناسان بهترین مرکز لیزر موهای زائد در اصفهان مطرح کنید.
علائم هیرسوتیسم یا پرمویی زنان
هیرسوتیسم عمدتا زمانی در خانمها ظاهر میشود که تعادل هورمونها بههم خورده باشد و هورمونهای مردانه باعث فرآیند مردنمایی شده و این موهای ضخیم و تیره ظاهر شوند. از دیگر سندرومهای این فرآیند به اصطلاح مردنمایی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بزرگ شدن آلت تناسلی (کلیتوریس به آلت تناسلی مرد تمایز ناقصی مییابد.)
- ریزش موهای سر در قسمت وسط
- کاهش اندازه پستان و باسن
- افزایش توده عضلانی بهویژه در قسمت بالا تنه
- کلفت شدن صدا و تارهای صوتی
علل اصلی پرمویی در زنان یا هیرسوتیسم
در ابتدای سن بلوغ، سیستم جنسی زنان تحت تاثیر فرامین مغز و نواحی فرماندهی ترشحی شروع به ترشح ترکیبی از هورمونهای زنانه و مردانه میکند. از نشانههای شروع ترشحات این هورمونها میتوان رویش مو در نواحی زیر بغل و آلت تناسلی، رشد سینهها و جاهای دیگر را نام برد و همچنین میتواند علت رویش مو روی شکم زنان و علت پرمویی ناحیه تناسلی زنان باشد. عدم تعادل هورمونهای جنسی زنان و غلبه هورمونهای جنسی مردانه بر زنانه باعث بروز هیرسوتیسم میشوند.
سندروم تخمدان پلی کیستیک
سندروم یکی از شایعترین اختلالات هورمونی و پرمویی زنان است که علت دقیق آن هنوز مشخص نیست. اما به احتمال زیاد این عارضه به دلیل سبک زندگی فرد ایجاد میشود. این سندروم مهمترین علت ایجاد هیرسوتیسم در بانوان است. علاوه بر موهای زائد، این سندروم علائم دیگری مثل اختلال در (قاعدگیهای نامنظم)، ، و مشکلات دیگر را نیز به همراه دارد. در این عارضه سطح تستوسترون از حد نرمال خود بالاتر میرود.
تومورها
در بعضی موارد تومورهای تشکیل شده در تخمدانها یا در غدد فوق کلیوی باعث ترشح بسیار زیادی از هورمون آندروژن میشوند. تولید هورمون آندروژن در بدن باعث افزایش ترشح هورمون تستوسترون میشود که بهواسطه این تولیدات اضافه، صفات مردانه بهمرور زمان شکل میگیرند و پرمویی زنان را شاهد هستیم.
سندروم کوشینگ
بیماری کوشینگ نوعی اختلال در غده هیپوفیز (غده کنترل کننده ترشحات سایر غدد) است که باعث افزایش تولید هورمون کورتیکواستروئید یا کورتیزول در بدن میشود. این هورمون از غدد آدرنال ترشح شده و تغییرات گستردهای را در بدن به وجود میآورد. مصرف بعضی داروها مثل پردنیزولون در طولانی مدت میتواند یکی از دلایل بهم ریختن تعادل هورمون کورتیزول باشد.
در بیماریهای هایپرپلازی سلولهای یک بافت مشخص بر اثر جهش چند برابر حالت عادی تکثیر میشوند و پروتئینهای اختصاصی خود را بیان میکنند. در هایپرپلازی آدرنال سلولهای این غدد تحریک میشوند و دوز بالایی از هورمون کورتیزول و را به جریان خون وارد میکنند. این فرآیند باعث مردانه شدن دستگاه تناسلی خارجی دختران در بدو تولد و همچنین بروز پرمویی زنان و صفات مردانه در آنها میشود.
داروها
بسیاری از داروها میتوانند باعث بروز هیرسوتیسم در زنان شوند. موارد زیر بهعنوان قرص برای درمان پرمویی در زنان تجویز میشوند:
- (برای درمان بیماری در زنان استفاده میشود.)
- کورکو استروئیدهای سیستمیک و (پروزاک) که برای درمان تجویز میشوند.
- همچنین مصرف مواد هورمونی در افراد بدنساز برای حجمگیری میتواند باعث پیدایش موهای زائد و نازایی شود.
چاقی
یکی از مهمترین عوامل موثر بر پرمویی زنان است. هر چند که ارتباط چاقی و میزان چربی بدن خانمها با هورمونهای جنسی مخصوصا آندروژن مشخص نیست اما تحقیقات نشان داده است که تاثیر بسیار چشمگیری در متعادل سازی هورمونهای جنسی در بدن خانمها دارد.
پرمویی زیر چانه در زنان
اگر متوجه وجود مو زیر چانه خود شدید، کاملا طبیعی و است معمولا جای نگرانی ندارد. تغییر هورمونها، افزایش سن و حتی مسائل ژنتیکی میتواند علت پرمویی زیر چانه باشد. اگر این قضیه اذیتتان میکند چندین راه موثر برای حذف این موها وجود دارد در ادامه به توضیح ان می پردازیم. اگر یک فرد بزرگسال هستید و موهایتان از سایرین ضخیمتراست یا متوجه افزایش قابل توجه موهای روی صورت خود شدید، باید به پزشک مراجعه کنید. علت پرمویی صورت میتواند یک عارضه پزشکی باشد که نیاز به درمان دارد.
علت پرمویی زیر چانه در زنان
تمام ما فولیکولهایی داریم که موهای به رنگ روشن و بسیار نازکی را تولید میکنند. نقش این فولیکولها کمک به تنظیم دمای بدن است. در طول دوران بلوغ، افزایش تولید هورمون آندروژن باعث بزرگتر شدن این فولیکولها میشود و آنها موی ترمینال را ایجاد میکنند که بزرگتر، ضخیمتر و به رنگ تیرهتر است. بدن هر فرد آندروژن تولید میکند ولی مقدار آن در مردان بیشتر است و به همین دلیل آنها موهای ترمینال بیشتری از زنان دارند.
سطوح هورمون در بدن شما در سراسر عمرتان به علت سالخوردگی، افزایش وزن و عوامل دیگر از جمله و تغییر میکند. حتی یک افزایش اندک در آندروژن یا عدم تعادل بین هورمونهای جنسی مردانه و زنانه که هر فردی آنها را دارد، منجر به رشد موهای ترمینال در جاهایی میشود که انتظار آن را ندارید از جمله زیر چانهتان.
علت پرمویی صورت زنان
در بسیاری از موارد، افزایش موی صورت بخش طبیعی از فرآیند سالخوردگی در زنان است. به گفته پزشکان سطوح استروژن بدن شروع به کاهش میکند که تعادل استروژن و تستوسترون بدن را به هم میزند. در نتیجه ممکن است مقدار تستوسترون بدن شما نسبتا بیشتر شود که نتیجه آن افزایش موی صورت زنان است. درمان گیاهی پرمویی صورت را در سطور پایینتر بیشتر توضیح میدهیم. گرچه باید دقت کنید اگر موی صورت شما بسیار ضخیم و تیره است که انگار ریش یا سبیل در آوردهاید، ممکن است مبتلا به عارضه هیرسوتیسم باشید که طبق آمار ۵ درصد زنان در آمریکا مبتلا هستند و در بالا آن را توضیح دادیم.
ژنتیک و خصوصیات نژادی
در بعضی از نژادها و خانوادهها هیرسوتیسم بهصورت ژنتیکی وجود دارد. بهطور مثال خانمهای شرق مدیترانه تراکم موی بالایی در بدن و صورت خود دارند، بهنحوی که حتی در اطراف هاله پستان و شکم آنها رویش مو دیده میشود و کاملا طبیعی است. اما در نقطه مقابل آنها زنان اروپایی هستند که تراکم مو کمی دارند و حتی موهای سر آنها نیز نازک و کم پشت است. علت ضخیم شدن موهای بدن زمانی در جوامع مورد توجه قرار میگیرند که صفات مردانه و سیکلهای نامنظم قاعدگی را به همراه داشته و ناشی از بهم ریختن تعادل هورمونهای جنسی باشد.
روشهای پیشگیری از رویش موهای زائد و تیره
برای مقابله با پرمویی زنان و همچنین جلوگیری از رویش مجدد موهای زائد راهکارهای زیر را پیشنهاد میکنیم.
- استفاده از ترکیب آهک خشک و سرکه بر روی موضع شیو شده
- نشادر را آسیاب کنید تا به شکل پودر در آید. سپس آن را با زهره گاو مخلوط کنید و بهصورت موضعی استعمال نمایید.
- شیره خشخاش را با سرکه کنید و با پنبه به موضع بمالید.
- آب نارنج طبیعی را با پنبه آغشته کرده و روی موضع استفاده کنید.
- ۲ گرم گوگرد زرد، یک گرم زرنیخ، ۵ گرم آهک و ۲۰ گرم ریشه آریسا را در آب خالی یا آب باقلا بجوشانید و بهصورت موضعی بمالید.
درمان گیاهی پرمویی در زنان
در حال حاضر داروهای شیمیایی زیادی از جمله :
اما باید بدانید برای درمان این عارضه و به تعادل رساندن هورمونهای جنسی روشهای طب سنتی و گیاهی و همچنین در پیش گرفتن سبک زندگی سالم، موثرترین روشها محسوب میشوند. در ادامه سعی کردهایم لیستی از راهکارهای درمان پرمویی با داروهای گیاهی و ایجاد تعادلات در هورمونها را به شما معرفی کنیم.
چای سبز
مصرف چای سبز در زنان با تخمدان پلی کیستیک باعث تاثیرات مثبتی بر:
- کاهش چربی اضافه
- دفع کیستهای تخمدان در عادت ماهیانه
- کاهش سطح
- کاهش سطح تستوسترون آزاد شده
- و همچنین کاهش چشمگیر میشود.
گیاه پنج انگشت
گیاه پنج انگشت باعث تنظیم و افزایش ترشح هورمونهای زنانه و مصرف روزانه ۳۰ میلی گرم آن باعث بهبود :
جوشانده رازیانه
چای یا جوشانده رازیانه به علت داشتن بسیار زیادی استروژن باعث افزایش هورمونهای زنانه میشود و در کوتاهترین زمان موهای زائد شما را محو میکند. این چای علاوه بر اینکه یک روش درمان پرمویی زنان با داروی گیاهی است، ریسک ابتلا به پستان و را نیز تا حد زیادی کاهش میدهد.
بادام و گردو
آجیلها به دارای چربیهای سالم هستند که بعضی از آنها به کاهش سطح تستوسترون نیز کمک میکنند. بادام و گردو به دلیل داشتن یک آمینواسید خاص مقدار تستوسترون موجود در خون را کاهش میدهد.
گیاه نخل ارهای
مصرف گیاه نخل ارهای بهصورت منظم و مداوم تاثیر بسزایی در کاهش موهای زائد دارد. همچنین مصرف آن برای کاهش و بزرگ شدن پستان توصیه میشود.
مخلوط شیرین بیان و چای سفید
ترکیب این دو گیاه به رفع مشکل پرمویی زنان با کاهش هورمونهای مردانه در آنها کمک میکند.
چای نعنا
مصرف این نوشیدنی برای افراد خاص مثلا افراد باردار محدودیت دارد اما بانوان سالم میتواند روزانه دو الی سه لیوان از این نوشیدنی را استفاده کرده و تاثیر آن را در کاهش موهای زائد مشاهده کنند.
مرزنجوش
برای درمان گیاهی پرمویی بدن میتوانید مرزنجوش مصرف کنید که یکی دیگر از داروهای موثر برای کاهش هورمونهای مردانه و منظم شدن سیکل قاعدگی است. شما میتوانید این گیاه را در مدت سی روز و در هر روز دو مرتبه استفاده کنید. مصرف این گیاه به علت طعم خوب آن راحت است و میتوانید به عنوان چاشنی غذا یا بهصورت نوشیدنی مصرف کنید.
قارچ ریشی (reishi)
قارچ ریشی در اصل یک گیاه ژاپنی و داروی گیاهی برای درمان پرمویی زنان است که یک آنتی آندروژن بسیار قوی محسوب میشود. در واقع این قارچ قویترین عملکرد را برای کاهش سطح در بدن دارد. طعم این قارچ تلخ است و میتوانید آن را به شکل چای میل کنید.
تخم کتان
تخم کتان نیز یکی از قویترین داروهای گیاهی کاهش دهنده هورمونهای مردانه برای زنان است که منبع عالی برای فیبر، امگا ۳ و پروتئین محسوب میشود. برای مصرف این گیاه بهتر است آن را آسیاب کنید و به همراه ادویه جات در کنار غذا مصرف نمایید.
ریشه شیرین بیان
شیرین بیان به دلیل داشتن خاصیت ضد آندروژنی یک دارو گیاهی برای پرمویی زنان و رفع عدم تعادل هورمونهای جنسی در خانمها است.
توصیههای دیگر برای رفع پرمویی زنان
- مصرف کافئین و نوشابه خود را کاهش دهید و به جای آن چای های گیاهی را جایگزین کنید.
- ورزش کنید و بدن خود را به فعالیت وادارید. ورزش باعث تنظیم ترشح بسیاری از هورمونهای بدن میشود.
- در برنامه غذایی ما ایرانیها برنج و نان در جایگاه اول قرار دارند در صورتی که مصرف بیش از اندازه این مواد غذایی مشکلات زیادی از جمله عدم تعادل هورمونی را برای ما ایجاد میکند. پس مصرف برنج و نان خود را کاهش دهید و روزی فقط در یک وعده خود برنج یا نان را جای دهید.
- هفتهای دو الی سه بار ماهی بخورید. ماهی به دلیل دارا بودن امگا ۳ و آنتی اکسیدانهای فراوان منبع انرژی فوقالعادهای است.
- مدتها پیش ثابت شده است که طب سوزنی در تنظیم هورمونهای جنسی بسیار کمککننده است و سطح هورمونهای جنسی را متعادل نگه میدارد. از این رو از این روش برای درمان چرخههای نامنظم قاعدگی، پرمویی و ناباروری استفاده میشود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتی که رشد موهای زائد و تیره را به حالت ناگهانی در صورت و بدن خود به همراه علائم دیگری مثل قاعدگیهای نامنظم، کلفت شدن صدا، افزایش حجم عضلات و مشکلات مشابه، مشاهده کردید باید سریعا به پزشک متخصص رنان مراجعه کنید. پرمویی زنان یکی از اتفاقات ناخوشایندی است که به دلیل مشکلات هورمونی پیش میآیند. داروهای شیمیایی زیادی برای درمان این عارضه وجود دارند اما طبق تحقیقات انجام شده، بهترین روش درمان تغییر سبک زندگی و مصرف داروهای گیاهی است.
در این مقاله سعی کردیم بهطور کامل دلایل پرمویی زنان و راههای درمان گیاهی آن را توشما مرتبا در حال موم انداختن، تیغ زدن و همه کارهایی هستید که موی زائد بدن را از بین ببرید اما آنها همچون برگهای درخت دوباره رشد میکنند. احتمالا از این وضعیت خسته شدهاید و به دنبال چاره میگردید.