مهم ترین بیماری قارچی ماهی قرمز
به گفته کارشناسان سازمان غذا و دارو آبزیان؛ قارچ یک بیماری بسیار شایع در ماهی قرمز است و اغلب در اثر شرایط نامناسب آب و زخم ایجاد می شود. قارچ به صورت پنبه ای و با رنگ مایل به خاکستری یا سفید روی باله ها و بدن ماهی، به طور معمول در اطراف سر و دهان ظاهر می شود. در موارد پیشرفته، این بیماری از پوست به بافت عضلانی ماهی گسترش می یابد و در نهایت ماهی از بین می رود. همچنین ممکن است آبشش ماهی در اثر این بیماری تخریب شود.
قارچ معمولاً در اثر موارد زیر ایجاد می شود:
- کیفیت بد آب
- شلوغی آکواریوم
- ضعف سیستم ایمنی
- وجود میزان بالای آمونیاک در آب
با کنترل این موارد می توان از بروز بیماری پیشگیری کرد.
درمان های مختلفی برای بیماری قارچ وجود دارد، از جمله:
- متیلن بلو
- سولفات مس
- مالاشیت سبز
- پتاسیم پرمنگنات
حمام نمک نیز می تواند در برخی موارد مفید باشد.
بیماری های ویروسی ماهی قرمز
تومورها در ماهی قرمز نسبتاً شایع هستند و می توانند خوش خیم یا سرطانی باشند. انواع آنها عبارتند از:
نوروفیبروم معمولا با ماهی قرمز همراه است. اینها تومورهای خوش خیم غلاف عصبی هستند و باعث ایجاد توده های کوچک و موضعی می شوند. توده ها رشد می کنند و سپس قبل از رشد مجدد می ریزند. این تومورها به ماهی آسیب نمی رساند و قابل درمان نیستند.
سارکوم های گناد تومورهای تولید مثلی هستند که می توانند با ” اتصال به تخم ” اشتباه گرفته شوند. تشخیص تومورها دشوار است، زیرا تا زمانی که توده خیلی بزرگ نشود، نمی توان آنها را در خارج دید. این تومورها را می توان با جراحی درمان کرد، همانطور که اغلب در مورد کوی بسیار ارزشمند اتفاق می افتد.
درمان تومور در ماهی بستگی به ماهیت تومور و محل آن دارد. در مورد ماهی های بسیار ارزشمند، دامپزشک می تواند تومور را با جراحی خارج کند و اغلب چنین روش هایی بسیار موفقیت آمیز هستند، همانطور که در این ویدیو مشاهده می کنید. با این حال، اگر یک تومور داخلی تا زمانی که خیلی بزرگ نشده است، کشف نشود، پیش آگهی عموما ضعیف است.
ویروس آبله کپور
ویروس آبله کپور یک ویروس تبخال است که می تواند ماهی قرمز و کوی را تحت تاثیر قرار دهد. شایع ترین علائم آبله کپور ضخیم شدن پوست و ضایعات کوچک شبیه قطرات موم شمع است. آبله کپور هیچ درمانی ندارد. با این حال، میتوانید با اطمینان از بکر بودن کیفیت آب و تغذیه ماهی تان با رژیم غذایی مغذی و صحیح، وضعیت را مدیریت کنید. آب کمی گرمتر برای کاهش علائم بیماری در برخی از مبتلایان شناخته شده است. گاهی اوقات، آسیب پوستی که ویروس ایجاد میکند میتواند ماهی را مستعد عفونتهای باکتریایی کند، بنابراین باید نسبت به این خطر هوشیار باشید و متناسب با آن درمان کنید.
لنفوسیستیس
لنفوسیستیس باله ها و پوست را تحت تأثیر قرار می دهد و باعث می شود که سلول های ماهی به شدت بزرگ شوند. ماهی های آلوده توده های نامنظمی روی سر، بدن، دم یا باله ها ایجاد می کنند. این توده ها می توانند لکه های کوچک سفید یا کیست های بزرگی باشند که قسمت بزرگی از بدن را می پوشانند. توده ها ممکن است به رنگ خاکستری کم رنگ یا صورتی باشند که نام رایج آن “بیماری گل کلم” است. لنفوسیستیس یک بیماری ویروسی است که توسط یک iridovirus ایجاد می شود. مانند بسیاری از ویروس ها، لنفوسیستیس هیچ درمانی ندارد. با این حال، اکثر ماهی ها در نهایت مقاومت خود را در برابر ویروس ایجاد می کنند.
عوامل محیطی تاثیر گذار بر سلامتی ماهی قرمز
ماهی های قرمز ضایعات زیادی تولید می کنند و اگر آکواریوم به موقع تمیز نشود، تجمع محصولات آمونیاکی می تواند باعث مرگ آن ها شود. بهترین کار ممکن، انجام نظافت های دوره ای آکواریوم خانگی است.
ازدحام آکواریوم. اگرچه ماهی قرمز موجودی کاملاً اجتماعی است و وقتی به صورت جمعی یا جفت نگهداری می شود بهترین عملکرد را دارد، اما نکته مهم این است که آکواریوم خود را بیش از حد شلوغ نکنید.
کیفیت آب. با استفاده از یک کیت تست آب آکواریوم، هر هفته آب آکواریوم ماهی قرمز خود را آزمایش کنید تا از استاندارد بودن پارامتر های آب آکواریوم خود مطمئن شوید. ماهی قرمز، جزو ماهی های آب سرد است و در صورت گرم شدن بیش از حد آب آکواریوم، ممکن است دچار شوک دمایی شود.
بهترین کاری که شما برای حفظ سلامتی ماهی هایتان می توانید انجام دهید، انجام اقدامات پیشگیرانه است. پیشگیری بهتر از درمان است. این جمله معروف و البته کاملا صحیحی است که بار ها شنیده اید. برای جلوگیری از ایجاد خسارت های عاطفی و مالی، روش های پیشگیری را در اولویت خود قرار دهید.
از شایع ترین بیماری در ماهی قرمز می توان به وجود انگل در آنها اشاره کرد. اگر چه بیماری های زیادی می توانند ماهی های قرمز را تحت تاثیر قرار دهند اما مهمترین موضوع در این است که آیا این بیماری ها به انسان هم منتقل می شوند و خطرناک هستند؟ آیا راهکارهایی برای پیشگیری از بروز بیماری های شایع در ماهی قرمز وجود دارد؟ اگر دوست دارید از ماهی های قرمز نگهداری کنید بهتر است شایع ترین بیماری ها در ماهی های قرمز را بشناسید. آنها عبارتند از:
شایع ترین بیماری های قارچی در ماهی قرمز
قارچ یک بیماری بسیار شایع در ماهی قرمز است که اغلب با شرایط آب نامناسب و ماهیانی که زخمی می شوند همراه است. قارچ به صورت توده های پنبه ای مایل به خاکستری یا سفید روی باله ها و بدن ماهی، به طور معمول در اطراف سر و دهان ظاهر می شود. در موارد پیشرفته، این عارضه از پوست به بافت ماهیچه ای ماهی گسترش می یابد و ماهی در نهایت می میرد. قارچ Branchiomyces بافت آبشش را از بین می برد. در نهایت غشای آبشش به شدت آسیب می بیند و ماهی خفه می شود . قارچ در ماهی های قرمز معمولاً با موارد زیر همراه است:
- شرایط آب بد
- ازدحام بیش از حد
- سیستم ایمنی ضعیف
- سطوح بالای آمونیاک در آب
- ماهی هایی که در اثر بیماری ضعیف شده اند.
درمان های مختلفی برای قارچ وجود دارد، از جمله:
- مالاکیت سبز
- سولفات مس
- پتاسیم پرمنگنات
- متیلن آبی
- حمام نمک نیز در برخی موارد می تواند مفید باشد.
بیماری های رایج در آبزیان آکواریومی (زینتی)
بیماری لکۀ سفید یا Ich:
علائم : بروز لکه ها یا نقطه های سفید بر روی باله ها و بدن همراه با بی اشتهایی
علت :وجود نوعی انگل در آکواریوم که به سرعت تولید مثل می کند و می تواند سریعاً تمام آکواریوم را آلوده سازد.
درمان : استعمال داروی مخصوص بیماری Ich در کل آکواریوم و ۴ درجه بالاتر بردن دمای آکواریوم
بیماری کیسۀ هوا
علائم : ماهی به صورت وارونه شنا میکند و تعادلش را نمی تواند حفظ کند معمولاً ماهی بر روی سطح آب و یا در انتهای آکواریوم و به پهلو شنا می کند
علت : آسیب به کیسۀ هوایی ماهی ممکن است از طریق نگهداری نامناسب و یا دعوای میان دو ماهی و همچنین آلودگی باکتریایی ناشی از شرایط بد آب به وجود آید.
درمان : کیفیت آب آکواریوم را ارتقا دهید و چنانچه یک ماهی را با نشانه های مذکور دیدید او را به ظرف دیگری منتقل سازید و با آنتی بیوتیک درمان کنید.
بیماری کرم قلاب دار یا Anchor Worm
علائم : کرمی سفید از ناحیۀ مبتلا بیرون می زند؛ ماهی بطور نامنظم و نابهنجار شنا می کند؛ و خود را به اشیاء موجود در آکواریوم می ماند.
علت : کرم قلابدار (Lernaea) انگلی که خود را در بدن ماهی میزبان مدفون می سازد.
درمان : ماهی را از آکواریوم خارج سازید و به کمک یک موچین یا انبرک با دقت کرم را خارج سازید و با آنتی بیوتیک درمان کنید.
بیماری استسقاء یا آب آوردگی شکم یا Dropsy
علائم : ماهی چاق می شود و بنظر میرسد که در حال انفجار است
علت : آسیت ها (آلودگی باکتریایی)، باد کردن شکم که از طریق اختلالات متابولیک ، پُرخوری و یا رژیم غذایی بد به وجود می آید.
درمان : ماهی را جدا کنید؛ غذای او را کمتر و از آنتی بیوتیک ها استفاده کنید؛ اکسیژن و دمای آب را بالا ببرید.
یبوست ماهی یا Constipation
علائم : بی تحرّکی، آرام گرفتن در پایین آکواریوم، تورم و بادکردگی شکم.
علت : یبوست بر اثر پُرخوری و یا رژیم غذایی بد به وجود می آید.
درمان : رژیم غذایی مناسب و آب آکواریوم را به نمک مخصوص غنی سازید.
منبع: