نماد سایت مجله سلامتی ایران

تفاوت کابل شبکه و تلفن

تفاوت کابل تلفن با کابل شبکه LAN – مقایسه کانکتور RJ۴۵ با RJ۱۱

در نگاه اول به نظر میاد که کابل تلفن با کابل LAN هیچ تفاوتی نداره و ممکنه خیلیا این دو کابل رو با هم و با کابل شبکه نگزنس اشتباه بگیرن. اگرچه خیلیا  می تونن دو کابل RJ۱۱ یا همون کابل تلفن و کابل RJ۴۵ یا کابل LAN رو از هم تشخیص بدن اما ممکنه هنوز ندونن که تفاوت های علمی و اساسی این دو کابل چیه . بنابراین تصمیم گرفتم خیلی مختصر و مفید تفاوت این دو کابل و نکات خرید کابل شبکه خدمت تون توضیح بدم.

کانکتور RJ یا Registered Jack چیست ؟

واژه Connector در فرهنگ واژه ها به معنی اتصال دهنده است و تلفظ صحیحش هم /kəˈnek.tɚ/  هست نه کانکتور ! اما ما برای اینکه همه کانتکور سرچ میکنن مجبور شدیم که این کلمه رو به این شکل بنویسیم ، اساتید عفو کنن . کانکتور Registered Jack یک نوع رابط فیزیکی استاندارده که  در شبکه استفاده میشه .

طراحی های استاندارد Registered Jack یا RJ  با عنوان RJ۱۱ , RJ۱۴ , RJ۲۱ , RJ۳۵ , RJ۴۵ , RJ۴۸ و … نام گذاری شدن . یعنی عبارت RJ به اضافه یه عدد که نشون دهنده نوع طراحی و کاربرد کانکتور مورد نظره .  خیلی از این استاندارد ها اغلب در شمال امریکا استفاده میشن . در این پست اصلا قصد ندارم خیلی درباره کانکتور RJ صحبت کنم چون این بحث خیلی مفصل و پیچیده است . همین قدر که بدونید کابل تلفن و کابل LAN از کانکتوری به نام RJ استفاده میکنن کافیه .

تفاوت های اساسی کابل تلفن یا RJ۱۱ با کابل LAN یا RJ۴۵

همونطور که عرض کردم کابل LAN و کابل تلفن در نگاه اول خیلی شبیه هم به نظر میان اما وقتی روشون زوم می کنید میفهمید که بابا اینا اصلا هیچ شباهتی با هم ندارن ! چند مورد از این تفاوت ها رو لیست کردم :

■ کابل lan ( با کانکتور RJ۴۵ ) در شبکه های کامپیوتری و برای اتصال کامپیوتر ها ، سوئیچ و مودم و .. استفاده میشه اما کابل تلفن که کانکتور RJ۱۱ داره فقط برای اتصال به خط تلفن استفاده میشه و نمی تونه ۲ تا کامپیوتر رو بهم وصل کنه !

■ کابل LAN از کابل تلفن RJ۱۱ ضخیم تره و این ضخامت به راحتی قابل تشخیصه  . دلیل این اختلاف ضخامت تعداد رشته سیم هاییه که تو این کابل ها به کار رفته . کابل LAN متشکل از ۸ رشته سیمه اما کابل تلفن فقط ۴ رشته سیم داره .

■ کابل LAN به کانکتور RJ۴۵ وصل میشه اما کابل تلفن به کانکتور RJ۱۱ . کانتکتور RJ۴۵ از کانکتور RJ۱۱  بزرگتره .

■ کانکتور RJ۴۵ ( کابل LAN ) به هیچ وجه وارد پورت RJ۱۱ (تلفن یا DSL ) نمیشه ! اگرچه کانکتور RJ۱۱ تو پورت RJ۴۵ جا میشه اما هیچ وقت این کار رو نکنید چون ممکنه پورت دستگاه تون (مثلا مودم ) آسیب ببینه .

■ کابل تلفن یا RJ۱۱ علاوه بر دیتا ، برق رو هم به دستگاه تلفن انتقال میده . اگر دقت کرده باشید حتی وقتی برق قطع میشه شما باز هم می تونید از تلفن تون استفاده کنید ! دلیلش اینه که کابل RJ۱۱ هم برق رو به تلفن میرسونه و هم دیتا . اما کابل LAN این قابلیت رو نداره و هر ۸ سیم برای انتقال داده استفاده میشن .

شما همین چنتا مورد رو درباره تفاوت کابل تلفن و کابل LAN بدونید کافیه و اگر به اطلاعات کامل تری نیاز دارید منتظر پست های بعدی علم فردا باشید ! اگر سوالی درباره این پست دارید بپرسید سعی می کنیم که زود جواب بدیم . فقط خواهش میکنم سوال بی ربط نپرسید چون بدون اطلاع قبلی حذف میشه ! دوستان اگر این پست مفید بوده لطفا با معرفی علم فردا به دوستان تون از ما حمایت کنید .

تفاوت کابل شبکه و تلفن در چیست؟

در تصورات برخی از افراد هیچ تفاوتی بین کابل شبکه و کابل تلفن دیده نمی‌شود و برخی از آن‌ها به دلیل نداشتن اطلاعات کافی این دو کابل را با یکدیگر اشتباه می‌گیرند. حتی شاید برخی از افراد نسبت به وجود تفاوت بین این دو کابل شبکه خبر داشته باشند، اما به صورت علمی تفاوت‌ کابل شبکه و تلفن را ندانند. از این رو ما قصد داریم تا در ادامه به بررسی و مقایسه این دو کابل ارتباطی رایج بپردازیم.

کابل شبکه چیست؟

قبل از آن که به بررسی تفاوت کابل شبکه و تلفن بپردازیم بهتر است تا تعریفی از هر یک به طور کامل ارائه دهیم. زمانی که صحبت از انتقال داده‌ها در بستر شبکه باشد در کنار مسائل نرم‌افزاری لازم است تا تجهیزات سخت‌افزاری مانند کابل شبکه مورد استفاده قرار گیرد. براساس مقصد و هدف اطلاعات، کدبندی مشخصی وجود دارد و کابل شبکه وظیفه انتقال این اطلاعات را به عهده دارد. انتقال اطلاعات با کمک جریان ولتاژ الکتریکی و به شکل صفر و یک انجام می‌گیرد. کابل شبکه، کابلی شبیه به کابل تلفن است که تفاوت اصلی آن‌ها به تعداد زوج سیم‌ها مربوط می‌شود. در ساختار کابل‌های شبکه، 4 زوج سیم با رنگ‌های متفاوت به یکدیگر تابیده شده‌اند. برای انتقال اطلاعات و دیتا در بستر شبکه لازم است تا به دو انتهای کابل‌های شبکه، سوکت RJ45 وصل کرد و سپس آن‌ها را به پورت LAN کارت‌های شبکه دستگاه اتصال داد.

کابل تلفن چیست؟

کابل‌های تلفن که در انواع مختلفی وجود دارند، می‌توانند اطلاعات و سیگنال‌های مخابراتی را انتقال دهند. کابل‌های مخابراتی، رشته سیم‌هایی را شامل می‌شوند که برای این که بتوان بین آن‌ها تمایز قائل شد، هر یک دارای رنگ‌های به خصوصی هستند. سیم‌های کابل تلفن به صورت کاملاً منظم به یکدیگر پیچیده شده‌اند تا نویز دریافتی آن‌ها تا حد زیادی کاهش پیدا کند.

انواع مختلف کابل‌های تلفن از نظر تعداد زوج سیم‌ها و سطح مقطع با یکدیگر تفاوت دارند و در ساخت آن‌ها از فلزاتی مانند مس استفاده می‌شود. برخی از کابل‌های تلفن را با روکش‌های مسی و مغزی‌های آلومینیومی می‌سازند. از انواع کابل‌های تلفن می‌توان به کابل‌های تلفن زمینی، کابل‌های تلفن هوایی، ژله فیلد خاکی و کابل‌های تلفن مهاردار اشاره کرد که هر یک از این‌ها بسته به هدف موردنظر مورداستفاده قرار می‌گیرند.

تفاوت کابل شبکه و کابل تلفن

در ابتدای مقایسه برای کابل‌ شبکه و کابل تلفن می‌توان به تفاوت پهنای باند آن‌ها اشاره کرد به طوری که مقدار آن در کابل‌های شبکه نسبت به کابل‌های تلفن بیشتر است. از این رو از طریق کابل‌های شبکه می‌توان داده‌هایی بیشتر و با سرعت بالاتر را دریافت و ارسال کرد. در نقطه مقابل کابل‌های تلفن از پهنای باند کم‌تری برخوردار هستند و انتقال داده‌ها در این شبکه زمان بیشتری طول خواهد کشید. از لحاظ ظاهری، کابل‌های تلفن کوچک‌تر هستند درحالی‌که کابل شبکه ظاهری ضخیم‌تر و گردتر دارد.

علاوه بر این کانکتورهای انتهای کابل شبکه نسبت به کانکتورهای کابل تلفن بزرگ‌تر است. دوشاخه کابل شبکه از کابل تلفن بزرگ‌تر است و تعداد هشت سیم را دربرگرفته است، اما کابل تلفن شامل چهار سیم می‌شود. از لحاظ رنگ، کابل‌های شبکه در رنگ‌های متفاوتی عرضه می‌شوند درحالی‌که کابل‌های تلفن تنها رنگ خاکستری دارند. برای دسترسی به پورت‌های شبکه از کارت شبکه بر روی مادربورد رایانه استفاده می‌کنند.

اصلی‌ترین تفاوت‌های بین کابل شبکه و کابل تلفن

از مهم‌ترین فاکتورهایی که کابل شبکه و تلفن در آن تفاوت دارند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

پهنای باند

پهنای باند کابل‌های شبکه از کابل‌های تلفن بیشتر است. از این رو با کمک پهنای باند بیشتر می‌توان داده‌ها را با سرعت بالاتری دریافت کرد. کم‌تر بودن پهنای باند کابل‌های تلفن باعث می‌شود تا زمان ارسال داده‌ها طولانی شود.

رابط

کانکتورهای کابل‌های تلفن و شبکه با یکدیگر تفاوت دارند. از کانکتورهای RJ11 و RJ12 برای کابل تلفن استفاده می‌شود. در نقطه مقابل برای کابل‌های شبکه، کانکتورهای RJ45 مورداستفاده قرار می‌گیرد. در کانکتورهای کابل تلفن از 4 تا 6 پین استفاده می‌کنند درحالی‌که برای RJ45، 8 پین مورداستفاده قرار می‌گیرد. به همین علت RJ11 و RJ12 نسبت به RJ45 کوچک‌تر هستند، زیرا تعداد پین‌های آن کم‌تر است.

سرعت انتقال

تمام کاربران تمایل دارند تا اطلاعات موردنظرشان با سرعت بالاتری انتقال داده شود و سرعت انتقال دیتا عاملی است که از نوع کابل تأثیر می‌پذیرد. همان‌طور که گفته شد سرعت انتقال داده یکی از اصلی‌ترین تفاوت کابل شبکه و تلفن است. زمانی که نیاز به انتقال اطلاعات در مسافت‌های طولانی باشد، کابل شبکه بهترین گزینه خواهد بود، زیرا سرعت انتقال داده در آن نسبت به کابل تلفن بالاتر است. کابل اترنت توانایی کارکردن تا ۱۰ گیگابایت بر ثانیه را دارد؛ در حالی که این توانایی برای کابل‌های تلفن برابر با ۱ تا ۲ مگابایت بر ثانیه است. برای کابل‌کشی محدوده‌هایی با فاصله کوتاه، کابل تلفن گزینه مناسبی خواهد بود.

قیمت

کابل‌های شبکه به دلیل ویژگی‌های بهتری که ارائه می‌دهند نسبت به کابل‌های تلفن قیمت بالاتری دارند، اما هزینه‌ای که برای خرید کابل‌های LAN داده می‌شود، کاملاً ارزشش را دارد. درصورتی‌ که می‌خواهید با هزینه کمی، کابل‌کشی محدوده موردنظر خود را انجام دهید، کابل تلفن می‌تواند گزینه بهتری برای شما باشد. از طرفی برای اتصال کابل‌های شبکه لازم است تا از تجهیزات ویژه‌ای مانند سوئیچ یا هاب استفاده شود که این تجهیزات در مقابل تجهیزات موردنیاز برای کابل‌های تلفن قیمت بسیار بالاتری دارند.

اندازه کابل

سیم‌های تلفن نسبت به کابل شبکه باریک هستند و چهار سیم را در بر گرفته‌اند. کابل‌های اترنت از هشت سیم تشکیل شده‌اند و در مقایسه با کابل‌های تلفن گسترده‌تر هستند.

جمع‌بندی

ما در این مقاله سعی کردیم تا به طور کامل درمورد تفاوت کابل شبکه و تلفن صحبت کنیم. بااین‌حال به طورکلی می‌توان گفت که کابل تلفن تنها برای اتصالات تلفن مورداستفاده قرار می‌گیرد، اما در اتصالات کامپیوتر و مودم‌ها، کابل‌های شبکه به کار برده می‌شوند. اگر از هر کدام از این دو کابل در جای مناسب استفاده شود، بهترین کارایی را به کاربران خود ارائه خواهند داد.

خروج از نسخه موبایل