برخی از سالمندان با ورود به دوران سالمندی با مشکلات جدی حافظه رو به رو می شوند، در نتیجه می توان اختلالات حافظه را یکی از اساسی ترین مشکلات سالمندان معرفی کرد، در این مقاله بهترین راهکارها برای بهبود حافظه در سالمندان را بیان خواهیم کرد. در اغلب افراد با افزایش سن درجاتی از ضعف در حافظه مشاهده می شود، ضمن این که برخی از بیماری های شایع در دوران سالمندی از جمله آلزایمر موجب اختلالات در حافظه می شوند.
بهترین راهکارها برای بهبود حافظه در سالمندان
در این بخش به معرفی 10 تا از بهترین راهکار هایی که موجب بهبود حافظه در سالمندان می شود می پردازیم.
تاثیر تعاملات اجتماعی در ذهن سالمند
در صورتی که سالمندان به صورت مداوم تعاملات و فعالیت های اجتماعی داشته باشند احتمال ابتلای شان به افسردگی و زوال عقل کاهش پیدا می کند، حفظ ارتباطات اجتماعی تاثیرات بسیاری در بهبود حافظه سالمندان می گذارد، در نتیجه به سالمندان اجازه حضور در اجتماع داده و از تنها گذاشتن شان در منزل خودداری کنید و اگر در منزل تنها بود برای آنها همراه سالمند استخدام کنید.
تاثیر چالش های ذهنی در حافظه سالمند
در مغز انسان تا بزرگسالی میلیون ها مسیر عصبی ایجاد می شود که از طریق آن ها می توان اطلاعات را با سرعت پردازش کرده و مسائل را به یاد آورد، با استفاده از این مسیرهای عصبی می توان مسائل را از طریق تلاش های ذهنی حل کرد. در دوره سالمندی ضروری است جهت پردازش اطلاعات و یادآوری مسائل تمرین های ذهنی انجام داده و مغزتان را به چالش بکشید، هر چه که مغز در این دوران تمرینات بیشتری داشته باشد رشد و پیشرفت بهتری کرده و حافظه سالمند تقویت می شود و در نتیجه از اختلالات حافظه جلوگیری می شود.
برای تقویت حافظه سالمندان چه تمریناتی انجام دهیم؟
توجه داشته باشید انجام تمرین هایی که موارد جدیدی به سالمند آموزش دهد، تمرین هایی که چالش برانگیز باشند و تمریناتی که از سطوح ساده شروع می شوند و به سطوح سخت و دشوار می رسند و مورد علاقه سالمندان هستند بهترین تمریات برای سالمندان شناخته می شوند، نواختن ساز، آموزش زبان جدید، کیک پزی و… از مهارت هایی هستند که می توانند برای سالمندان راه نجاتی بوده و حافظه آن ها را بهبود ببخشد.
تاثیر ورزش و تمرینات فیزیکی در حافظه سالمند
نرمش، ورزش و تمرینات بدنی از دیگر راهکارهایی هست که برای تقویت حافظه سالمندان بسیار مفید و مناسب هستند، ورزش باعث ترشح هورمون های مغز می شود، همچنین ورزش و تحرکات بدنی در رشد و تحریکات رشته های عصبی جدید در مغز سالمندان تاثیر گذار بوده و می تواند حل مسائل در سالمندان را آسان تر کند.
کدام یک از ورزش ها در بهبود حافظه سالمندان تاثیرات بیشتری می گذارند؟
اغلب فعالیت های بدنی می توانند در بهبود عملکرد حافظه تاثیر گذار باشند، پیاده روی های کوتاه از ساده ترین ورزش ها معرفی می شود که در بهبود عملکرد حافظه موثر هستند.
ورزش های هوازی موجب افزایش گردش خون شده و علاوه بر مغز، برای قلب نیز مناسب هستند، فعالیت هایی که سالمند برای انجام شان به هماهنگی چشم و مهارت های حرکتی نیاز داشته باشد از دیگر ورزش های مناسب برای تقویت حافظه سالمندان شناسایی می شود.
تاثیر خواب کافی در بهبود عملکرد حافظه
خواب کافی و مناسب از دیگر موارد موثر در حافظه سالمند شناخته می شود، سالمندان در طول شبانه روز به 7 تا 9 ساعت خواب نیاز دارند، برخی از افراد در دوره سالمندی دچار کمبود خواب می شوند که می تواند در حافظه شان مشکلاتی را ایجاد کند.
خواب کافی سالمند علاوه بر این که به بهبود حافظه سالمند کمک می کند می تواند یادگیری فرد را افزایش دهد، همچنین خواب درست و مناسب حافظه را تثبیت می کند چرا که با توجه به تحقیقات صورت گرفته ثبت برخی از موارد در عمیق ترین مرحله خواب انجام می شود.
تاثیر استرس در حافظه سالمندان
از آن جایی که استرس یکی از اصلی ترین دشمنان برای مغز محسوب می شود و می تواند از طریق آسیب به ناحیه هیپوکامپ، اطلاعات مغز را از بین ببرد، تکنیک های مدیریت استرس را به سالمندان آموزش بدهید.
تکنیک های مدیریت استرس در سالمندان
- سالمند باید مدتی در طول روز را استرحت کند.
- سالمند باید بتواند بدون تعارف و ترس از دیگران احساسات خود را بیان کند.
- سالمند باید زمانی را برای اوقات فراغت خود داشته باشد.
- سالمند باید بتواند نه بگوید.
- استفاده از دفترچه ای برنامه ریزی می تواند به سالمند در کنترل استرسی که دارد کمک کند.
تاثیر بیماری های مزمن سالمند در حافظه
سالمندان در این دوره از زندگی شان دچار بیماری های مزمنی همچون افسردگی، دیابت، چاقی، کم شنوایی، کلسترول بالا، دیابت و… می شوند، ابتلای سالمندان به این بیماری ها و مصرف داروهای مختلف جهت درمان آن ها می تواند در حافظه سالمند تاثیر بگذارد.
تاثیر تغذیه و برنامه عذایی سالمندان در حافظه
رژیم غذایی سالمندان و مواد غذایی مصرفی آن ها تاثیرات بسیاری در حافظه شان می گذارد، توجه کنید که سالمندان باید از سبزیجات و مواد غذایی تازه استفاده کنند، ضمن این که استفاده از چربی های سالم همچون روغن زیتون، روغن نارگیل و… برای حافظه سالمندان مفید است.
تاثیر انجام بازی های فکری سالمندان بر روی ذهن شان
انجام بازی های فکری یکی از راهکار های موثر برای تقویت ذهن سالمندان است، انجام بازی های فکری به سالمندان کمک می کند که نورون های مغزشان تحریک شده و از این طریق قدرت شناخت و حافظه شان تقویت می شود.
حل کردن جدول، سودوکو، معماهای فکری و… در دسترس ترین بازی های فکری سالمندان هستند که تاثیرات بسیار مثبتی در حافظه سالمندان می گذراند.
بازی های کارتی از دیگر بازی هایی هستند که حافظه سالمندان را تقویت می کنند، انجام این بازی ها به تثویت حافظه عددی سالمندان کمک می کند.
تاثیر مطالعه مستمر در حافظه سالمندان
یکی از ساده ترین روش های تحریک مغز خواندن و مطالعه کردن است، با توجه به تحقیقات خواندن علاوه بر اینکه می تواند در بهبود حافظه سالمندان تاثیر گذار باشد می تواند در افزایش طول عمر افراد نیز تاثیرات مثبتی بگذارد، در نتیجه همواره سالمندان را به مطالعه کتاب، روزنامه، مجله و… تشویق کنید.
توجه داشته باشید در صورتی که سالمندان موارد مطالعه شده را به صورت روزانه با خانواده و دوستان شان به اشتراک بگذارند بانک حافظه ذهن شان تنظیم خواهد شد.
تاثیر یادگیری مهارت های جدید در بهبود حافظه سالمندان
یادگیری مهارت های جدید از دیگر راهکار های بهبود حافظه سالمندان معرفی می شود، آن ها می توانند از طریق حضور در کلاس ها و یا شرکت در کلاس های آنلاین مهارت آموزی کرده و از این طریق حافظه شان تقویت شود، فعالیت هایی که سالمند به آن ها علاقه دارد را یافته و از او بخواهید در زمینه همان فعالیت ها آموزش های لازم را کسب کند.
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی 10 تا از بهترین راهکارها برای بهبود حافظه در سالمندان پرداختیم، با توجه به احتمال ابتلای اغلب سالمندان به اختلالات حافظه و زوال عقل می توانید با استفاده از موارد مطرح شده در این مقاله از اختلالات حافظه در سالمندان جلوگیری کنید.