نماد سایت مجله سلامتی ایران

راهکارهای طلایی برای بهبود گوارش کودکان: توصیه‌های ضروری برای والدین

مهم‌ترین نکات بهبود عملکرد گوارش نوزاد که هر مادر و پدری باید بداند

مسئله عملکرد گوارش نوزادان برای والدین موضوعی جدی است. گاهی ایجاد گاز در معده نوزاد، نفخ، دل‌درد و کولیک موجب نگرانی و اضطراب والدین می‌شود. اگرچه این حالت برای کودک طبیعی است؛ اما باید روش پیشگیری و شیوه‌های درمان خانگی دل درد نوزاد را بشناسید. شاید لازم باشد برای بهبود عملکرد گوارش فرزندتان از مکمل‌های غذایی و کمک‌درمانی استفاده کنید. در این مقاله از دکتر حسینی بهترین فوق تخصص گوارش کودکان ساری؛ چند محصول ضد نفخ و ضد کولیک روده نوزاد را به شما معرفی می‌کنیم.

راهکارهای, کودک, کودکان

چه عواملی گوارش نوزاد را به‌هم می‌ریزد؟

پیش از بحث دربارۀ روش درمان باید بدانید علت نفخ یا درد شکم در نوزاد چیست. موارد زیر چند نمونه از رایج‌ترین دلایل هستند.

  1. 1. باد شکم نوزاد

منظور از گاز روده یا باد شکم وجود حباب‌های گاز ریزی در معده و روده است؛ که سبب فشار و درد شکم می‌شود. این گاز معمولاً به‌صورت خودبه‌خودی خارج می‌شود؛ اما ممکن است فرزندتان را ناراحت و بی‌قرار کند و تا قبل از دفع‌شدن مانع خواب راحت او شود.

هوایی که هنگام شیرخوردن یا همزمان با گریه وارد دستگاه گوارش می‌شود می‌تواند علت دل‌درد نوزاد باشد. مراقب باشید دهان کودک هنگام شیرخوردن در موقعیتی قرار نگیرد که همراه با شیر مقدار زیادی هوا بلعیده شود.

2.      مشکلات گوارشی در نوزادان

مشکلات گوارشی مانند یبوست، اسهال یا رفلاکس اسید هم ممکن است علت درد شکم باشد. بنابراین بهتر است دراین‌باره با متخصص کودک مشورت کنید؛ به‌ویژه هنگامی که مشکل طولانی‌مدت می‌شود.

3.      غذاهای جدید

اگر کودک شما تازه شروع به خوردن غذا کرده است می‌توانید علت را در رژیم غذایی او جست‌وجو کنید. شاید غذای جدید عامل ایجاد گاز در گوارش کودکتان باشد. همچنین نفخ مکرر کودک را می‌توان علامت حساسیت غذایی او دانست.

4.      دستگاه گوارش نابالغ

پس از تولد بخشی از فرایند رشد و تکامل همچنان ادامه دارد. بدن نوزاد شما در حال یادگیری نحوه هضم غذا است. بنابراین گاز بیشتری نسبت به بزرگسالان تولید می‌کند.

برخی از مکمل‌های خوراکی مانند شربت گرایپ میکسچر مینو که از گیاهان دارویی مانند زیره، پونه، نعنا و زنجبیل تهیه شده است می‌تواند به بهبود سوء هاضمه، نفخ و درد ناشی از کولیک روده در نوزادان و کودکان کمک کند.

تقویت گوارش کودک و نوزاد شما با چند روش ساده

مادر بودن با چالش ها و نگرانی های بسیار زیادی همراه است و یکی از بزرگترین چالش هایی که همه مادران دارند، این است که فرزندانشان در سلامت کامل به سر ببرند. از طرفی گوارش کودکان و نوزادان بیشترین مسئله و دغدغه مادران محسوب می شود. در این قسمت قصد داریم راهکارهای خانگی را به شما معرفی کنیم که باعث بهبود و تقویت گوارش نوزاد شده و باعث می شود که کودک کم تر از همیشه به مشکلاتی مثل استفراغ، اسهال؛ یبوست، دل درد یا سوء هاضمه مبتلا شود.

استفاده از کمپرس گرم

کمپرس گرم راهی برای خلاص شدن از شر گاز ها و نفخ موجود در شکم نوزاد است و باعث می شود که حس آرامش و لطافت به کودک انتقال پیدا کند. کافی است یک عدد حوله نرم را با مقدار کمی آب گرم، گرما ببخشید. می توانید این حوله را داخل آب گرم فرو کنید و آب اضافی آن را بگیرید. سپس به آرامی آن را روی شکم نوزاد به مدت 2 الی 3 دقیقه قرار دهید. چند بار در روز این کار را تکرار کنید تا گوارش او بهبود پیدا کند.

آروغ گیری صحیح نوزاد

نوزاد هنگام شیر خوردن به هر شکلی هوای زیادی را وارد بدن خود می کند. هوایی که در شکم او باقی می ماند و باعث دل درد و نفخ می شود، باعث کلافگی نوزاد خواهد شد. بهترین راه برای غلبه بر این مشکل این است که زیاد آروغ کودک خود را بگیرید؛ مخصوصاً بعد از شیر خوردن. کافی است که کودک را به صورت ایستاده در بغل خود نگه دارید. با یکی از دستان تان کمر او را بگیرید و با دست دیگر مراقب گردن او باشید.

شیر مادر

همانطور که بالاتر هم توضیح دادیم، سیستم گوارشی کودک تا سن 6 ماهگی نابالغ است و شیر مادر در این دوران برای او بهترین شیر است. اکثر پزشکان پیشنهاد می کنند که نوزادان تازه متولد شده حتماً تا سن 6 ماهگی از شیر مادر استفاده کنند. هنگامی که نوزاد شیر مادر می خورد، نه تنها همه مواد مغذی به بدن او می رسد، بلکه فواید بی نظیری هم در گوارش او مشاهده خواهد شد.

پوزیشن مناسب هنگام شیردهی

گاهی اوقات ایجاد تغییرات بسیار کوچکی در پوزیشن هنگام شیردهی به کودک کمک می کند که با رفلاکس اسید معده راحت تر کنار بیاید. اگر کودک شما مدام با حالت تهوع و استفراغ روبرو است، احتمال اینکه رفلاکس اسید داشته باشد بالاست. شما می توانید کودک خود را ایستاده در بغل بگیرید و به گونه ای به او شیر دهید که سرش به سمت بالا باشد.

این کار باعث می شود که محتوای شکم کودک دوباره به سمت بالا برنگردد. بعد از شیر دادن هم به روش مناسب، کودک را بگیرید و حدود نیم ساعت او را در همین حالت نگه دارید تا رفلاکس اسید او کمتر شود. اگر این روش ها جواب نداد، فوق تخصص گوارش کودکان مازندران می تواند به شما کمک کند.

ماست بدهید

ماست حاوی باکتری خوب و پروبیوتیک هایی است که برای سلامت و گوارش کودک بسیار مقوی هستند. اگر کودک شما از مشکلاتی مثل اسهال، استفراغ و یبوست رنج می برد، به او کمی ماست بدهید که کمک کننده است. می توانید چند قاشق غذاخوری ماست را با کمی آب ترکیب کنید و چند بار در روز به کودک بدهید تا احساس بهتری داشته باشد. البته توصیه می شود به کودک زیر 6 ماه ماست ندهید. در مورد کودک در سنین بالاتر هم اول از پزشک اجازه بگیرید.

ماساژ

ماساژ راهی عالی برای تقویت استخوان ماهیچه های بدن نوزاد است و باعث می شود که گوارش او بهبود پیدا کند. می توانید روغن بچه یا روغن مخصوص ماساژ را برای او خریداری کنید و ناحیه شکمش را ماساژ دهید. البته ضربات بسیار آرامی وارد کنید و دست تان را در جهت عقربه های ساعت روی شکم او بچرخانید. با انجام این کار گازهای به دام افتاده شده در شکم او خارج می شوند و کودک آرام تر می گردد.

موز

موز یکی از بهترین مواد غذایی است که می تواند گوارش کودک را تقویت کند و همچنین یکی از اولین غذاهای جامد است که کودک شروع به خوردن آن می کند. موز سرشار از فیبر است و در درمان یبوست کودکان بسیار عالی عمل می کند؛ مخصوصاً اگر به مشکلاتی مثل استفراغ یا اسهال دچار شده باشد. خوردن موز می تواند سلامت معده و روده او را تامین کند ؛ البته به کودکان زیر شش ماه نباید موز بدهید.

گریپ واتر

گریپ واتر ماده ای است که برای بهبود گوارش نوزاد استفاده می شود و شما می توانید در منزل با استفاده از بابونه، زنجبیل و کمی رازیانه آن را درست کنید. البته بسیاری از پزشکان از جمله بهترین فوق تخصص گوارش در ساری توصیه می کنند که آن را به صورت آماده نخرید و خودتان در منزل درست کنید که راه حل امن تری است.

خروج از نسخه موبایل