تاثیر گوش دادن به آهنگ و موسیقی بر جسم و روان ما
موقع شنیدن موسیقی حس و حالتان خوب میشود و احساس آرامش میکنید؟ برای لحظهای احساس میکنید از تمام مشکلات زندگی رها شدهاید؟ اگر عاشق گوش دادن به آهنگ های جدید و شنیدن موزیک هستید، پس شما هم از جزئی از خواص هستید. تحقیقات جدید نشان میدهد شنیدن موسیقی سلامت ذهنی را بهبود بخشیده و سلامت جسم را بهطرز عجیب و حیرتانگیزی تقویت میکند. مغز انسان دارای عملکرد بسیار پیچیدهای است که در بسیاری موارد حتی خود ما نیز قادر به درک آن نیستیم. محققان پس از بررسی تحقیقات وسیع و فراوان موفق به کشف تاثیر عمیق موسیقی بر کارکرد این عضو حیاتی بدن انسان شدهاند.
گاهی وقتها هیچ چیز به اندازه شنیدن یک آهنگ دلنشین حال دلمان را خوب نمیکند. موسیقی این قابلیت را دارد که سرگرممان کند و همینطور منشأ لذت و آرامشخاطر باشد اما پژوهشهای علمی نشان میدهد این پدیده مزایای روانشناختی بسیار زیادی نیز دارد. این عقیده که موسیقی قادر به تأثیرگذاری روی افکار، احساسات و رفتار ماست چیز عجیبوغریبی نیست. اگر هنگام گوشدادن به موسیقی تند راک مورد علاقهتان شاد شدهاید یا بعد از شنیدن یک آهنگ غمگین در کنسرتی زنده اشکتان جاری شده، پس قدرت موسیقی را برای تأثیرگذاری روی روحیه و حتی ایجاد انگیزه در انسان برای انجام یک عمل بهراحتی درک و تصدیق میکنید.
امروز برایتان از فواید موسیقی نوشتهایم. نکات مثبتی که با آگاهی از آنها حتما گوش دادن به موسیقی را جزو کارهای روزانهتان قرار خواهید داد. درحقیقت اثرات روانشناختی موسیقی قدرتمندتر و گستردهتر از آن چیزی است که فکر میکنید. موسیقیدرمانی شیوهی خاص درمانی است که گاهی اوقات از آن برای ارتقای سلامت عاطفی، کمک به بیماران برای مبارزه با استرس و تقویت بُعد روانی انسانها استفاده میشود. حتی عدهای از محققان معتقدند سلیقهی شما در انتخاب موسیقی میتواند اطلاعات نسبتا دقیقی در مورد جنبههای مختلف شخصیت شما ارائه دهد.
موسیقی مایهی آرامش ذهن و تجدید قوای جسم است و حتی در زمینهی مدیریت درد و رنج به برخی افراد کمک بسیار زیادی میکند. اما موسیقی چه مزایای دیگری دارد که تابهحال کمتر به آنها پرداخته شده است؟ با ورود به trackmelody.com ، و گوش دادن به موسیقی میتوانید لحظات خوشی را برای خود رقم بزنید. مطالعات علمی ثابت کرده موسیقی پسزمینه، همان موسیقی که فرد هنگام تمرکز روی انجام کاری دیگر به آن گوش میدهد، در بزرگسالان قادر به بهبود عملکرد وظایف شناختی (از حل مسئله گرفته تا انجام امور شغلی) است. در این زمینه پژوهشی خاص انجام شد که نتیجهی آن این بود .
پس از این به بعد برای تقویت عملکرد ذهنی هنگام انجام کارهای گوناگون فراموش نکنید حتما یک موسیقی پسزمینهی ملایم پخش کنید. پیشنهاد میکنیم موسیقیهای بدون کلام را انتخاب کنید و از پخش موسیقیهایی که خواننده در آنها، زمینوزمان را بههم میدوزد، اجتناب کنید. در میان بحثهای مختلفی که تا کنون تحت عنوان سبک زندگی مطرح کردیم، جای خالی موسیقی به شدت احساس میشود. گوش دادن به موسیقی هم مانند هر فعالیت دیگری میتواند فواید و مضرات مختلفی داشته باشد. شاید برای بسیاری از ما، حدس زدن مضرات گوش دادن به موسیقی چندان دشوار نباشد .
حتی کسانی که خیلی به موسیقی علاقهای ندارند، با مقایسه بین کسانی که موسیقی گوش میدهند و کتاب نمیخوانند و کسانی که کتاب میخوانند و موسیقی گوش نمیدهند، به نتیجه رسیدهاند که گوش دادن موسیقی میتواند موجب افسردگی هم بشود! اما از این حرفها که بگذریم، فواید زیادی هم برای گوش دادن به موسیقی گزارش شده است که تصمیم داریم در اینجا به برخی از آنها بپردازیم: تحقیقات نشان میدهد اگر انتخاب موسیقی به درستی انجام شود، میتواند بر میزان دردی که تحمل میکنیم، میزان اضطراب ما و پاسخهای سیستم فیزیولوژیک بدن، تاثیرگذار باشند.
اگر چه به صورت قطعی در مورد مکانیزم تاثیر موسیقی در افزایش استقامت در ورزش (و خصوصاً دویدن و استفاده از تردمیل) اظهارنظر نشده است، اما بر اساس تحقیقات گزارش شده، در اصل این مسئله که موسیقی – درصورتی که ریتم آن همسان با سرعت دویدن باشد – میتواند استقامت ما را افزایش دهد، تردیدی وجود ندارد. گزارش منتشر شده پس از سمپوزیوم مرکز تحقیقات موسیقی استنفورد هم، در زمینهی اثر مثبت موسیقی حاوی نکات جالبی است: از جمله تحقیقات جالب دیگر در مورد اثرات گوش دادن به موسیقی، بررسی تاثیر موسیقی بر سیستم Cognitive (شناختی) مغز است:
البته برخی تحقیقات دیگر نشان میدهند که موسیقی به صورت مستقیم، موجب افزایش توان مغز نمیشود؛ بلکه بهبود خُلق و وضعیت احساس فرد – که در اثر گوش دادن به موسیقی حاصل میشود – به افزایش قدرت عملکرد مغز منجر میشود. فواید موسیقی برای روح ، جسم و زندگی تان آیا تا به حال برایتان پیش آمده که با گوش دادن به موسیقی مورد علاقه تان احساس بهتری نمایید؟ اگر موسیقی به درستی انتخاب شود، می تواند بر میزان پاسخ های سیستم فیزیولوژیک بدن و کاهش اضطراب و استرس تاثیرگذار باشد. حتی شما می توانید با گوش دادن به موسیقی قبل از خواب، با آرامش بیشتر بخوابید. در این بخش از بهداشت و سلامت نمناک شما را با فواید گوش دادن به موسیقی آشنا خواهیم نمود.
فواید روحی روانی موسیقی
اگر احساس کسلی دارید و انجام کارهای روزمره تان را به تعویق می اندازید ، باور کنید گوش دادن به آهنگ های انرژی بخش احساس کسالت را از شما دور می کند و یک محرک عالی برای انجام کارهای روزمره شماست. موسیقی باعث حواس پرتی در حین تمرین می شود، بنابراین احساس نمی کنید درحال انجام ورزش هستید مخصوصاً وقتی به آهنگ های مورد علاقه خود گوش می دهید به همین دلیل استقامت و پایداری تان بالا می رود . موسیقی ، درمانی مؤثر برای مشکلات خواب است و با گوش دادن به موسیقی کلاسیک یا هر موسیقی که دوست دارید، مشکلات خواب و بی خوابی خود را درمان کنید. پس اگر می خواهید خواب خوب و راحتی را تجربه کنید قبل از خواب موسیقی آرامبخشی را گوش کنید.
برخی افراد احساس می کنند گوش دادن به موسیقی موردعلاقه هنگام مطالعه موجب بهبود عملکرد حافظه می شود اما برخی دیگر معتقدند موسیقی صرفا عامل حواس پرتی است. اگر چه موسیقی روی حافظه اثرگذار است، اما نتایج آن به شرایط افرادی بستگی دارد که به آن گوش می دهند. اگر یکی از آن دست افرادی هستید که دوست دارید به موسیقی گوش دهید، باید بدانید که این کار برایتان مزایای زیادی دارد. چارلز داروین در یکی از متون خود اظهار داشت که: اگر می توانستم یک بار دیگر زندگی کنم، حتما خودم را ملزم می کردم تا بعضی از شعرها را بخوانم و حداقل یک بار در هر هفته به بعضی موزیک ها گوش کنم.
من همیشه با افرادی معاشرت داشته ام که می توانند بخوانند و گیتار بزنند. به عنوان یک دختر جوان، من همواره به طور مخفیانه در اتاق خوابم به موسیقی ها و ترانه های خوانندگان روز گوش فرا می دادم و درست همانند بسیاری از نوجوانان سرکش، هر وقت که مجبور بودم کاری انجام دهم، به موسیقی راک اند رول گوش می دادم و پس از گوش دادن به این موسیقی ها همیشه احساس عالی ای داشتم و حالا می فهمم چرا؟! تحقیقات اخیر نشان داده اند که گوش دادن به موسیقی باعث بهبود سلامت ذهنی ما می شود و سلامت جسمی ما را به طرق شگفت انگیز و حیرت آوری ارتقا می دهد. اگر ما یک نت یا دو نت موسیقی را فرا بگیریم، این آموزش می تواند به افزایش هوش ما کمک کند و از ابتلا به آلزایمر در سنین بالا جلوگیری نماید.