به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، مایا ساندو، رئیس جمهور مولداوی در یک نشست خبری به خبرنگاران گفت: برنامه آنها برای دوره بعدی این بود که با استفاده از عوامل آموزش دیده لباس شخصی دست به اقدامات خشونت آمیز نظیر حمله به برخی ساختمانهای دولتی و حتی گروگانگیری بزنند.
وزارت خارجه روسیه در بیانیهای در پاسخ گفت: بر خلاف کشورهای غربی و اوکراین، ما در امور داخلی مولداوی و سایر کشورهای جهان دخالت نمیکنیم. روسیه تهدیدی برای امنیت مولداوی نیست و طرفدار توسعه همکاری دوجانبه سودمند و برابر است.
این وزارتخانه با اشاره به اینکه هدف واقعی کییف کشاندن مولداوی به رویارویی با روسیه است، گفت که اظهارات کیشینف (پایتخت مولداوی) درباره طرح ادعایی روسیه برای بیثبات کردن اوضاع در مولداوی کاملاً بیاساس است.
در این بیانیه آمده است: «کیشینف این اطلاعات نادرست را تأیید کرد تا توجه شهروندان این کشور را از مشکلات داخلی ناشی از روند ناموفق اجتماعی و اقتصادی دولت کنونی منحرف کند تا مبارزه با مخالفان و مخالفان سیاسی را تقویت کند».
هفته گذشته، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین به شورای اروپا گفت که اطلاعات اوکراین طرح روسیه برای از بین بردن نظم دموکراتیک در مولداوی را رهگیری کرده است. زلنسکی افزود که در مورد این موضوع را به اطلاع مایا ساندو، رئیس جمهور مولداوی رسانده است.
ساندو گفت که تلاشهایی برای تغییر نظم قانون اساسی کشور توسط کرملین آماده میشود و از پارلمان خواست تا قوانین امنیتی را تشدید کند.
مولداوی که از جمهوریهای متعلق به شوروی سابق بوده و حدودا ۲.۶ میلیون نفر جمعیت دارد از زمانی که روسیه حدود یک سال قبل به اوکراین حمله کرد، به دنبال برقراری روابط نزدیکتر با شرکای غربی خود بود. ماه ژوئن گذشته، مولداوی همزمان با اوکراین در یک روز کاندیدای عضویت در اتحادیه اروپا شد.
ساندو خاطر نشان کرد، هدف از توطئه ادعایی روسیه “سرنگونی نظم قانون اساسی و گرفتن قدرت مشروع از دولت کیشینف و سپردن آن به دولتی نامشروع” است تا به ادعای او کشورش ” تحت اختیار روسیه قرار گرفته و مسیر فرآیند یکپارچه شدنش با اروپا متوقف شود.”
او با لحنی چالشطلبانه گفت: “تلاشهای کرملین برای کشاندن خشونت به کشور ما موفق نخواهد شد.”
ساندو خاطر نشان کرد، بین ماههای اکتبر و دسامبر، پلیس و سرویسهای اطلاعاتی و امنیتی مولداوی در “قبال چند پرونده عناصر جنایتکار سازمان یافته مداخله کرده و جلوی تلاشها برای خشونت را گرفتند.”
در طول سال گذشته میلادی، مولداوی که عضو ناتو نیست، با یک سری مشکلات دست به گریبان شده است. این مشکلات شامل بحران شدید در حوزه انرژی پس از کاهش چشمگیر عرضه گاز از سوی مسکو بودند. از جمله مشکلات دیگر این کشور تورم سرسامآور و چند حادثه از بابت عبور موشک از آسمان مولداوی و سقوط قطعات موشکها از آسمان در خاک این کشور در ماههای اخیر بودند.
مقامات مولداوی اخیرا تایید کردند که یک موشک دیگر مربوط به جنگ اوکراین روز جمعه وارد حریم هوایی این کشور شد.
در آوریل گذشته نیز تنشها در مولداوی پس از یک رشته انفجار در ترانسنیستریا – یک منطقه جدایی طلب مولداویایی مورد حمایت روسیه که میزبان حدود ۱۵۰۰ سرباز روسی است – افزایش یافت. این اتفاق این نگرانی را برای مولداوی ایجاد کرد که ممکن است به جنگ روسیه در اوکراین کشیده شود. ترانسنیستریا حدود ۴۷۰۰۰۰ نفر جمعیت دارد و از زمان جنگ داخلی سال ۱۹۹۲ تحت کنترل مقامهایی جداییطلب بوده است.
ساندو مدعی شد روسیه میخواهد از مولداوی در جنگ علیه اوکراین استفاده کند اما جزئیات بیشتری درباره این ادعای خود ارائه نکرد. او ادامه داد، اطلاعاتی که به دست سرویسهای اطلاعاتی مولداوی رسید، حاوی دستورالعملهایی در مورد قوانین ورود به مولداوی برای شهروندان روسیه، بلاروس، صربستان و مونتهنگرو است.
ساندو اظهار داشت: “به شما اطمینان میدهم که نهادهای دولتی برای پیشگیری از این چالش ها و تحت کنترل نگه داشتن اوضاع تلاش میکنند.”
او گفت که پارلمان مولداوی باید پیشنویس قوانینی را برای تجهیز سرویس اطلاعات و امنیت و دفتر دادستانی مولداوی به “ابزارهای لازم برای مبارزه مؤثرتر با خطرات علیه امنیت کشور” تصویب کند..
رئیس جمهور مولداوی ادعا کرد، این برنامه “متکی بر چندین نیروی داخلی و به ویژه متکی به گروههای جنایتکار” بوده است. او ایلان شور و ولادیمیر پلاهوتنیوک، دو الیگارش مولداویایی را که هر دو در حال حاضر در تبعید هستند در زمره این عوامل ذکر کرد. هر دو نفر سال گذشته میلادی توسط آمریکا و انگلیس تحریم شدند.
311311