در این مقاله قصد داریم علائمی که میتوان با کمک آنها، این مشکل را تشخیص داد و از پیشرفتش جلوگیری کرد را بررسی کنیم و در مورد بهترین راهحلها برای درمان فرد مبتلا، اطلاعاتی در اختیار شما قرار دهیم. اگر احتمال میدهید شما یا یکی از اطرافیانتان به این بیماری مبتلا هستید، توصیه میکنیم تا انتهای این مطلب، همراه ما باشید تا بتوانید از بروز مشکلات جدی، جلوگیری کرده و سلامت خود را بازیابید. برای نوبت گرفتن از بهترین دکترهای شیراز باید از چندین ماه قبل نوبت خود را رزرو کنید.
عفونت کبد
آبسه کبد، یک وضعیت پزشکی است که به تراکم مایع در این قسمت از بدن، منجر میشود. کبد، یک بخش از سیستم گوارشی است و در فرآیندهای متعددی، از هضم تا فیلتر کردن مواد مضر از خون، مشارکت میکند. وقتی کبد به دلایل مختلفی مثل، عفونت، آسیبدیدگی یا نقص عملکرد، نتواند بهطور صحیح مواد مضر را از خون خارج و دفع کند، این مواد در بدن باقیمانده و باعث بروز مشکلات متعددی میشوند.
این بیماری معمولاً بهصورت آهسته و بدون بروز هیچگونه نشانهای، پیشروی میکند؛ اما در گذر زمان، علائمی در فرد پدیدار میشود. به شما توصیه میکنیم که در صورت مشاهده هر یک از موارد ذکرشده، در اولین فرصت به یک فوق تخصص گوارش مراجعه کنید تا وضعیت شما را بررسی کند.
- مشاوره با پزشک و اجرای تستهای تشخیصی مانند، سونوگرافی و آزمایش خون، میتواند به تشخیص دقیق و درمان مناسب آبسه کبد، کمک کند.
علائم عفونت کبد
همانطور که اشاره کردیم، آبسه ممکن است بدون نشانههای واضح در مراحل ابتدایی، پیشروی کند؛ اما با گذر زمان و افزایش حجم مایع در این عضو، امکان دارد علائم مختلفی ظاهر شود. در ادامه، برخی از نشانههای مرتبط با عفونت کبد را بررسی خواهیم کرد.
تب و لرز
آبسه کبد ممکن است در برخی موارد با علائمی همچون، تب و لرز همراه باشد. دلیل اصلی چنین مشکلی، تجمع بیشازحد مایع در این عضو بوده که عملکرد آن را مختل میکند. در این حالت، کبد نمیتواند به خوبی مواد زائد موجود در جریان خون را خارج کند و بدن با بالا رفتن حرارت، به شما هشدار میدهد که مشکلی در عملکرد این بخش از دستگاه گوارش به وجود آمده است.
ضعف و خستگی بیدلیل
خستگی و ضعف بیدلیل، ممکن است علائم همراه با عفونت کبد باشند. همانطور که ذکر شد، این مشکل ناشی از تراکم مایع در بافت کبد بوده و امکان دارد عوارض متعددی ازجمله، کاهش عملکرد آن و اختلالات در فرآیندهای زیستی بدن، به همراه داشته باشد. عوارض ذکرشده، معمولاً ناشی از کاهش جذب مواد مغذی و تأثیرات منفی بر سیستم عصبی مرکزی است.
درهرصورت، اگر با خستگی و ضعف بیدلیل همراه با علائم دیگری مانند، تب، تغییرات در وزن یا دلپیچه، مواجه شدهاید، باید به بهترین فوق تخصص گوارش تهران مراجعه کنید. پزشک میتواند از طریق انجام آزمایشهای مختلف، راهحلهای درمانی مناسب را به شما پیشنهاد کند.
زردی
زردی، ناشی از افزایش میزان بیلیروبین در خون است که در مراحل پیشرفت آبسه کبد میتواند ظاهر شود. این مشکل، درنتیجه تخلیه ناکافی مواد زائد و سموم از بدن، ایجادشده و میزان ماده ذکرشده، در جریان خون افزایش مییابد و امکان دارد با علائم دیگری همچون، زردی چشم و سایر اندامهای بدن، همراه باشد.
به شما توصیه میکنیم که در صورت مشاهده تغییر در رنگ پوست خود، ابتدا به یک متخصص داخلی مراجعه کنید تا وضعیتتان را بررسی کرده و در صورت لزوم، برای انجام آزمایشهای بیشتر و تشخیص نهایی، شما را به فوق تخصص گوارش معرفی کند.
کاهش اشتها
کبد، بهعنوان یک عضو حیاتی در سیستم گوارشی نقش دارد و در فرآیندهای هضم، جذب مواد مغذی و تصفیه سموم از خون، شرکت دارد. یکی از علائمی که احتمال دارد در آبسه کبد ظاهر شود، کاهش اشتها است. عفونت این عضو باعث اختلال در عملکرد گوارش و کاهش توانایی کبد در تصفیه مواد غذایی میشود که میتواند منجر به کاهش اشتها و مشکلات متعدد دیگر شود. این مسئله ممکن است موجب سوءتغذیه و کاهش وزن بدن شود.
تنگی نفس و مشکلات تنفسی
تنگی نفس در آبسه کبد، اغلب ناشی از چند عامل است. یکی از آنها میتواند به دلیل افزایش فشار درون شکمی باشد که به ریهها فشار آورده و تنگی نفس ایجاد میکند. علاوه بر این، تراکم مایع درون شکمی نیز میتواند فشار روی دیافراگم (عضله تنفسی) را زیاد کرده و مشکلاتی را ایجاد کند.
تنگی نفس، معمولاً به میزان التهاب کبد بستگی دارد. اگر مشکل شدید باشد، ممکن است فرد هنگام استراحت نیز دچار تنگی نفس شود؛ اما در اغلب اوقات و در مراحل اولیه، فقط هنگام انجام فعالیتهای سنگین، نفس کشیدن سخت میشود.
راهکارهای درمان آبسه
توجه داشته باشید که راهکارهایی که در این بخش به شما پیشنهاد میشود، صرفاً بهمنظور جلوگیری از پیشرفت بیماری است و برخی از آنها، فقط باید توسط متخصص گوارش انجام شود؛ در غیر این صورت، امکان دارد آبسه کبد، به این عضو، آسیبهای جدی و جبرانناپذیری وارد کند.
- درمان علت اصلی مشکل به وجود آمده، اولین اقدام مهمی است که باید انجام شود. بهعنوانمثال، در صورت وجود عفونت، شاید پزشک استفاده از آنتیبیوتیکها را به شما توصیه کند.
- محدودیت مصرف نمک، میتواند به کاهش نفوذ مایع به بافت کبد کمک کند.
- مصرف مایعات را کنترل کنید تا از تجمع بیشتر آن در این عضو، جلوگیری شود. در برخی موارد، ممکن است لازم باشد دیورتیکها (داروهای ادرارآور) تجویز شوند.
- در موارد پیشرفتهتر، شاید نیاز به مراقبتهای ویژه باشد و پزشک از عمل جراحی برای برطرف کردن مشکل استفاده کند.
فردی که درگیر عفونت کبد است، نیاز به یک برنامه درمانی شخصیسازیشده توسط پزشک خود دارد. انجام تستهای تشخیصی و مشاوره با متخصص، یکی از کارهای مهمی است که در صورت بروز علائم بیماری باید انجام داد.
آسیب شناسی:
آبسه کبدی معمولأ بشکل یک کیسه پر از چرک که همان لاشه گلبولهای سفید، باکتریها و بقایای سلولهای مرده هستند، فضایی از جسم کبد را اشغال نموده و می تواند با فشاری که به بافت های اطراف خود در داخل کبد، وارد می نماید باعث بروز مشکلاتی برای بیمار شود.
علت شناسی:
شایعترین علتهایی که باعث ایجاد آبسه پیوژنیک کبد می شوند عبارتند از:
1- عفونت و التهاب سیستم صفراوی از خود کبد گرفته تا کیسه صفرا و لوزالمعده یا همان پانکراس
2- سیروز کبدی
3- پیوند کبد
4- آمبولی شریان کبد در بیماران مبتلا به سرطان کبد
5- بستری شدن در بیمارستان به هر علتی
6- ضعف سیستم ایمنی بدن به هر دلیلی مانند سوء تغذیه، ایدز یا مصرف داروهای پایین آورنده سیستم ایمنی
7- کهولت سن
8- پاره شدن آپاندیس
9- سرطان لوزالمعده
10- التهابها و عفونت های روده ها مانند بیماری کرون یا دایورتیکولیت
11- عفونت خون یا سپتیسمی
12- ضربه به کبد
آبسه های آمیبی کبد در اثر آمیبیاز روده بزرگ ایجاد می شوند، به این صورت که بیمار معمولأ دچار یک اسهال آمیبی خونی شده و بدون درمان خود بخود خوب شده و بعدها مثلأ بعد از 6 ماه دچار آبسه آمیبی کبد می شود و اکثر بیماران هنگام گرفتن تاریخچه بیماری، آن اسهال خونی آمیبی را که 6 ماه پیش به آن دچار شده بودند، بیاد نمی آورند.
آبسه های قارچی کبد در افرادی که سیستم ایمنی پایینی به هر دلیل دارند مانند دیابت، ایدز و مصرف داروهای پایین آورنده ایمنی، در اثر رشد وسیع قارچهای خانواده کاندیدا در روده بزرگ، به آن مبتلا می شوند.
علائم بیماری آبسه کبدی:
یک بیمار آبسه کبدی معمولأ با یک تب و شکم درد مراجعه می کند، اما بندرت محل دقیق درد را در بالای سمت راست شکم یعنی جایی که کبد قرار دارد نشان می دهد و این می تواند ورزیده ترین پزشکان را گمراه کند.
علاوه بر تب و لرز که از شایعترین علائم بیماری هستند، حالت تهوع و استفراغ، کاهش وزن، زردی یا همان یرقان می توانند از علائم دیگر بیماری باشند. گلبولهای سفید معمولأ بالا می روند، بیلی روبین و آلکالین فسفاتاز بالا می روند، اما آنزیمهای کبدی خیلی بالا نمی روند و آلبومین سرم کاهش می یابد.
جمعبندی
آبسه کبد، یکی از بیماریهای خطرناکی است که در مراحل اولیه، هیچگونه علائمی از خود بروز نمیدهد و همین امر موجب پیشرفت سریع آن میشود. در این مقاله، نشانههایی را بررسی کردیم که در صورت مشاهده هرکدام، باید در اولین فرصت به پزشک مراجعه نمایید. به شما توصیه میکنیم که بههیچعنوان از کنار عفونت کبد، بهسادگی عبور نکنید؛ زیرا ممکن است آسیبهای جدی به سلامت شما وارد کند.