نماد سایت مجله سلامتی ایران

به‌کارگیری بخار پراکسیدهیدروژن برای ضدعفونی بی‌خطر در صنعت

به‌کارگیری بخار پراکسیدهیدروژن برای ضدعفونی بی‌خطر در صنعت

توسط محققان یک شرکت دانش‌بنیان محقق شد؛

به‌کارگیری بخار پراکسیدهیدروژن برای ضدعفونی بی‌خطر در صنعت

محققان یک شرکت دانش‌بنیان موفق به ساخت دستگاه «استریلایزر الکتروپلاسما» شدند که با به‌کارگیری بخار پراکسید هیدروژن در راستای ضدعفونی بی‌خطر تجهیزات کاربرد دارد.

امیرحسین ظریف، مدیرعامل یک شرکت دانش‌بنیان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا گفت: ویروس‌های انسانی و میکروارگانیسم‌ها جان انسان‌ها را در معرض خطر قرار می‌دهد و از آنجایی‌که استریل‌سازی تجهیزات حائز اهمیت است نسبت به ساخت یک دستگاه بومی اقدام کردیم.

وی با بیان اینکه استریلیزاسیون توسط محصول «استریلایزر الکتروپلاسما» در درجه حرارت پایین انجام می‌شود، اظهار کرد: این دستگاه با عملکرد ایمن و بی‌خطر خود تجهیزات پزشکی را استریل و ضدعفونی می‌کند. همچنین موجب کاهش بار میکروبی مواد غذایی، افزایش ماندگاری و از بین بردن سموم در مواد غذایی می‌شود.

ظریف با اشاره به اینکه دستگاه استریلایزر الکتروپلاسما در مراکز درمانی، از بخار پراکسیدهیدروژن همراه با فاز پیش خلا در استریلایزر برای فرآیند استریلیزاسیون دمای پایین استفاده می‌شود، عنوان کرد: این دستگاه با استفاده از پلاسمای اکسیژن، هیدروژن و نیتروژن عمل می‌کند.

به گفته وی؛ به‌کارگیری بخار پراکسیدهیدروژن قادر به انجام استریلیزاسیون است، اما خلا و پلاسما به این روش کمک می‌کند تا استریل‌سازی بهتر انجام شود.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان با بیان اینکه محصول استریلایزر الکتروپلاسما مشابه سایر دستگاه‌های پلاسما سرد، با پلاسما اکسیژن، نیتروژن و هیدروژن کار می‌کند، عنوان کرد: هزینه مواد مصرفی این دستگاه برخلاف دستگاه‌های مشابه بسیار پایین است و به‌آسانی برای بسیاری از کاربران قابل استفاده است.

این فعال حوزه فناوری اضافه کرد: دستگاه ایران‌ساخت استریلایزر الکتروپلاسما از لحاظ اقتصادی بسیار مقرون به‌صرفه است.

وی با بیان اینکه نمونه ساخت داخل دستگاه استریلایزر الکتروپلاسما مشابه داخلی و خارجی ندارد، یادآور شد: دستگاه‌های مشابه این محصول بر پایه پراکسید هیدروژن کار می‌کند و این محصول محلول جایگزین دارد.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان با بیان روند کارکرد دستگاه استریلایزر الکتروپلاسما، یادآور شد: ابتدا در این روش تجهیزات درون محفظه قرار گرفته و پمپ خلا شروع به کار می‌کند. پس از رسیدن به مرحله‌ نزدیک به خلا کامل، بخار پراکسید هیدروژن به محفظه تزریق‌ و به تمام قسمت‌های محفظه نفوذ می‌کند. پراکسید هیدروژن خاصیت کشندگی میکروارگانیسم‌ها نظیر باکتری‌ها، قارچ‌ها و انگل‌ها را دارد.

وی افزود: سپس جریان پلاسما تولیدشده به داخل محفظه دستگاه تزریق می‌شود و با توجه به خاصیت یونیزه‌کنندگی آن اقدام به تولید رادیکال‌های آزاد از بخار پراکسید هیدروژن می‌کند و به طور خلاصه آخرین الکترون مداری مولکول پراکسید هیدروژن تحت تاثیر پلاسما کنده شده، با شتاب به سمت سطح مورد نظر پرتاب و سبب بمباران الکترونی در داخل محفظه می‌شود.

این فعال حوزه فناوری با بیان اینکه محصول استریلایزر الکتروپلاسما ارزش صادراتی دارد، اظهار کرد: علاوه‌بر ارزآوری در مقیاس بالا، امکان پشتیبانی را برای کاربران فراهم می‌کند.

به گفته وی؛ نمونه آزمایشگاهی، نیمه صنعتی و صنعتی این محصول ساخته شده و در حال اخذ مجوز و ورود به بازار است. همچنین به دنبال افزایش بهره‌وری و کیفیت قطعات در مراحل ساخت هستیم.

ظریف عنوان کرد: این محصول همچنین تأثیر به‌سزایی در رفع چالش‌های حوزه کشاورزی و تجهیزات پزشکی با توجه به ظرفیت فعلی کشور دارد.

این فعال حوزه فناوری خاطرنشان کرد: ارگان‌های بسیار زیادی از این فرآیند استقبال کردند، اما همچنان فرآیند پژوهشی جهت ورود به بازار تکمیل نشده است. همچنین مطالعات مختلف صلاحیت این روش را برای از بین بردن تمام ویروس‌های انسانی و میکروارگانیسم‌ها تأیید کردند.

خروج از نسخه موبایل