نماد سایت مجله سلامتی ایران

ایا دندان عقل باعث کج شدن دندان میشود

گاهی اوقات ممکن است دندان عقل کج، نهفته و یا نیمه نهفته در بیاید که در چنین زمانی، شما شاهد فشار و درد در خود دندان عقل، سایر دندانها و فک هستید.کج درآمدن دندان عقل باعث می‌شود که دندان فضای لازم برای بیرون آمدن و رشد کردن را نداشته باشد و موضوع این است که زمانی که سرانجام از لثه بیرون می‌آید، مشخص می‌شود که در دهان جای کافی برای آن وجود نداشته.

آیا دندان عقل کج را باید کشید؟

هنگامی که با کج در آمدن دندان عقل، احساس درد شدید می‌کنید باید حتما به دندانپزشک مراجعه کنید و با بررسی پزشک تصمیم نهایی برای کشیدن یا نکشیدن دندان عقل گرفته شود . قیمت ارتودنسی دندان بستگی به نوع درمان و نوع دستگاه ارتودنسی دارد . در این محتوا می‌خواهیم بررسی کنیم که با دندان عقل کج درآمده چه کار باید کرد؟  دندان عقل کج، می‌تواند تاثیرهایی روی دندانهای کنار خود داشته باشد، که باعث خرابی آن، ایجاد کیست و یا عفونت آن شود؛

یا در شرایطی فشار دندان عقل به دندان های دیگر باعث ایجاد درد و ناراحتی شود؛ در چنین شرایطی، چاره‌ای جز مراجعه به دندانپزشکی و قبول کردن جراحی  و کشیدن دندان عقل وجود ندارد. اما اگر دندان عقل اگر به صورت کامل و درست در بیاید، نیازی به کشیدن آن نیست، حتی کشیدن دندان عقل نهفته هم ضروری نیست و بعضی دندان‌های عقل بدون ایجاد هیچ مشکلی در جای خود باقی می‌مانند. اما مشکلاتی نظیر جمع شدن باکتری دور دندان نهفته باعث پوسیدگی دندان، بیماری لثه و حتی عفونت و آبسه دندان می‌شود، که در چنین شرایطی  دندانپزشک پیش از آن که اقدام به کشیدن دندان عقل کج یا نهفته کند، ابتدا پیشنهاد می‌کند که برای یک دوره، بهداشت دهان و دندان را بهتر رعایت کنید.

چنانچه انجام این اقدام‌ها کمکی به حفظ دندان نکرد، کشیدن دندان عقل کج یا نهفته ضروری است. آیا کسی را می شناسید که به طور طبیعی دندان های صافی داشته باشد؟ اکثر مردم حداقل یک یا دو دندان کج در دهان خود دارند و بسیاری دیگر از شلوغی دندان ها و یا تعداد زیادی دندان کج و کوله رنج می برند. همانطور که می دانید، راه درمان کجی و شلوغی دندان ها، است و باید توسط متخصص ارتودنسی انجام گیرد. امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی، می توان از انواع ارتودنسی برای مرتب کردن دندان ها، اصلاح مشکلات بایت  و دیگر مشکلات قابل حل با ارتودنسی استفاده کرد. در ادامه به بررسی علت کج شدن دندان ها می پردازیم. در این جا سعی داریم به ۱۰ علت کج شدن دندان در بزرگسالی و سنین کودکی بپردازیم؛ با ما همراه باشید.

۱. ژنتیک متداول ترین علت کج شدن دندان ها علت کج شدن دندان ها غالبا ژنتیک است. اکثر ما، همانند انتخاب رنگ چشم یا رنگ مو، هیچ کنترلی بر چگونگی درآمدن دندان هایمان نداریم. صفاتی که می توانند منجر به شلوغی دندان ها و عقب یا جلو بودن فک ها شوند، اغلب از والدین به ارث می رسند. در برخی موارد، علت کج شدن دندان ها کوچکی دهان است. اگر دهانتان بسیار کوچک باشد، احتمال شلوغی دندان ها افزایش یافته و باعث تغییر مکان دندان از جایگاه صحیحش می شود. جلو یا عقب بودن فک ها نیز می تواند موجب مشکلات بایت شود.

۲. عادات غلط تاثیر برخی عادات غلط که در کودکی شکل گرفته اند، می توانند سال ها بعد نمود پیدا کنند. با اینکه این عادات تسکین دهنده مانند مکیدن انگشت شست یا دیگر انگشتان، استفاده از پستانک تا دوران نوپایی خطرناک به نظر نمی رسند، اما می توانند در آینده موجب کج در آمدن دندان ها و نهایتا ارتودنسی شوند. البته را نباید نادیده گرفت چرا که با آغاز درمان در سنین پایین می توان در وقت و هزینه بیمار صرفه جویی کرد.

علاوه بر این، عادات غیر ارادی دیگری مانند تنفس از راه دهان، پیش آمدگی زبان یا بلع معکوس می توانند موجب کج شدن دندان ها یا مشکلات بایت شوند. گاهی اوقات عادات روزمره مانند تکیه دادن چانه یا صورت روی دستان و خوابیدن روی شکم می توانند به مرور زمان موجب کج شدن دندان ها شوند. همانطور که می دانید بسیاری از افراد در طول عمر خود ممکن است به یکی از عادات زیر مبتلا شده باشند، به همین دلیل متخصصان ارتودنسی پس از اتمام درمان ارتودنسی با ، برای بیماران ریتینر می سازند تا در صورت عدم ترک عادات، مانع از کج شدن دوباره دندان ها شوند. مشاوره تخصصی و انجام کلیه درمان های ارتودنسی در کرج و تهران

۳. بالا رفتن سن زمان هم می تواند تاثیر خود را بر دندان ها بگذارد. متاسفانه با بالا رفتن سن دندان ها تمایل بیشتری به حرکت به سمت جلو، کج شدن و شلوغی پیدا می کنند. بر خلاف تصور عامه، دندان های عقل هیچ تقصیری ندارند و عامل اصلی آن از دست رفتن استحکام و تغییر شکل استخوان فک به مرور زمان می باشد که دندان ها را ترغیب می کند که به جلو حرکت کنند.

۴. آسیب یا ضربه آسیب دیدن صورت می تواند موجب حرکت دندان ها و نامرتبی آنها شود. همچنین ضربه خوردن به دهان می تواند موجب جا به جایی فک، بیماری لثه و در نهایت کج شدن دندان ها شود. برای کاهش احتمال آسیب دیدن دندان ها در ورزش های رزمی یا خشن مانند هاکی و راگبی بهتر است از محافظ های مخصوص دهان و دندان استفاده کنید.

۵. از دست دادن دندان از دست دادن دندان های شیری یا اصلی پیش از موعد، می تواند بر جایگاه دندان های باقی مانده تاثیر گذاشته و موجب حرکت آنها به سمت جای خالی آن دندان ها شوند. در برخی موارد، ممکن است دندان های شیری با دندان های اصلی بزرگتری جایگزین شوند که دندان های دیگر را بپوشانند و موجب شلوغی دندان ها شوند.

۶. عدم استفاده از ریتینر پس از پایان درمان ارتودنسی اصولا متخصص ارتودنسی از بیماران خود می خواهد که پس از پایان درمان ارتودنسی از استفاده کنند. در صورتی که بیماران در انجام این کار کوتاهی کنند و یا طبق دستورات پزشک از ریتینر استفاده نکنند، ممکن است به مرور زمان دندان ها جابجا شوند و باعث کج شدن دندان ها شود.

۷. ترمیم های نادرست دندانی ترمیم های نادرست دندان ها مانند روکش ها و بریج ها می توانند به دندان فشار وارد کنند و موجب حرکت آنها شوند. همچنین آنها ممکن است بر شکل بایت و نحوه روی هم قرار گرفتن دندان ها نیز اثر بگذارد. در صورتی که پس از ترمیم دندان ها، دچار هر گونه مشکلی شدید، سریعا با دندانپزشک ترمیم و زیبایی خود تماس بگیرید.

۸. اندازه فک نوع تغذیه بشر به مرور زمان مدرن تر شده است و به سمت غذاهای نرم و فرآوری شده کشیده شده است که همین موضوع باعث شده که غذاها نیاز به جویدن کمتر به نسبت اجداد ما داشته باشد؛ که این تغییر به مرور باعث تغییر اندازه فک بشر و کوچک تر شدن آن شده است. دانشمندان معتقد هستند که فک کوچک و تکامل یافته ما هم می تواند یکی از دلایل کج شدن دندان های ما باشد.

۹. بیماری های لثه یک علت کج شدن دندان ها انواع بیماری های لثه است. در صورتی که درمان بیماری لثه به موقع انجام نشود منجر به بروز عوارض خطرناکی همچون کجی دندان ها، لق شدن دندان ها و یا حتی افتادن دندان ها می شود.

۱۰. مال اکلوژن وقتی که فردی دچار نامرتبی و ناهماهنگی دندان ها در فک بالا و پایین باشد اصطلاحا گفته می شود که شخص دچار است. رایج ترین انواع مال اکلوژن عبارتند از اوربایت و آندربایت. در صورتی که فردی دچار اوربایت باشد؛ دندان های جلوی فک بالا با فاصله نسبتا چشمگیری از دندان های جلویی فک پایین جلو می زنند. چنانچه فردی دچار آندربایت باشد این اتفاق برعکس اتفاق می افتد.

آیا دندان عقل باعث کج شدن بقیه دندان‌ها می‌شود؟

خیر. تصور اشتباهی وجود دارد که دندان‌های عقل هنگام درآمدن به بقیه دندان‌ها فشار می‌آورد، در نتیجه دندان‌ها حرکت می‌کند، کج و نامرتب می‌شود و روی هم قرار می‌گیرد. این در حالی است که تحقیقات نشان می‌دهد، دندان عقل کج و یا نهفته، نقش اصلی در بروز بی نظمی دندانها ندارند و به صورت یک فاکتور ثانویه مطرح شده اند، نه فاکتور اصلی و تاثیر این فاکتور ثانویه هم با توجه به شرایط هر فرد متفاوت است. پژوهشگران در این تحقیقات نشان داده‌اند که فشار دندان عقل آن‌قدر نیست که باعث نامرتب شدن دندان‌ها بشود. در این  مطالعه فشار روی دندان‌ها، در حضور دندان‌ها عقل و قبل از آن با سنسورهایی اندازه‌گیری شد و مشخص شد که هیچ تفاوتی بین این دو حالت وجود ندارد.

بهترین زمان برای کشیدن دندان عقل کج؟

واقعیت این است که هیچ زمان دقیق و مشخصی برای کشیدن دندان عقل کج یا نهفته وجود ندارد و این کار برای هر فرد با توجه به شرایط دندانهای او متفاوت است، اما بهترین کار برای دانستن آن، به خصوص برای افرادی که در دوره درمان ارتودنسی هستند و یا قصد آن را دارند، مراجعه به یک متخصص خوب است. در این پروسه، متخصص با کمک عکسبرداری اشعه ایکس در بازه های زمانی منظم، مرتب دندان را زیر نظر دارد، اگر دکتر مبینا ملایی با مشاهده عکسها، تشخیص دهد که مشکلی وجود دارد در آن زمان اقدام به کشیدن دندان عقل نهفته یا کج می‌کند.

اهمیت مراجعه به متخصص برای کشیدن دندان عقل کج

از آن جهت مراجعه به یک متخصص ارتودنسی پیش از کشیدن دندان عقل کج یا نهقته ضرورت دارد که، افراد دارای ویژگی و شرایط متفاوتی هستند و روش درمان و دوره درمان هر فرد، با توجه به شرایط دهانی و دندانی با فرد دیگر متفاوت است. یک متخصص ارتودنسی خوب، دندانهای شما و موقعیت دندان عقل کج شما را با سایر دندانها بررسی می کند و بعد پیشنهاد دوره درمان را می‌دهد. به خصوص کسانی که در دوره در مان ارتودنسی هستند، بهتر است کشیدن دندان عقل را به پایان دوره ارتودنسی موکول کنند، زیرا ممکن است در دوره درمان با ردیف شدن دندانها و یا حتی در صورت لزوم با کشیدن دندانهای دیگر، فضای کافی برای دندان عقل کج یا نهفته بوجود آید.

 دلیل داشتن دندان عقل چیست؟

انسان‌شناسان معتقدند که دندان عقل در دوران گذشته به کار می‌آمده است و جایگزین دندان‌هایی می‌شده است که به دلیل پوسیدگی یا آسیب دیدن از دست می‌رفته یا در اثر خوردن مواد غذایی سفت و خام ساییده می‌شده است. اما امروزه دندان‌های عقل چندان مورد استقبال قرار نمی‌گیرد و به لطف در دسترس بودن غذاهای نرم‌تر، ارتقاء بهداشت دهان و دندان و کوچک شدن فک‌ها درآمدن این دندان‌ها در سنین بالا به بقیه دندان‌ها فشار می‌آورد.

از آنجایی که فضای کافی در دهان وجود ندارد، ممکن است دندان عقلی که تلاش می‌کند تا از لثه بیرون بزند، گیر بیفتد و مشکل دندان عقل کج یا نهفته پیش بیاید. دندان عقل کاملاً نهفته، دندانی است که اصلاً در دهان مشاهده نمی‌شود و تمام آن زیر لثه قرار دارد. دندان عقل نهفته جزئی تا حدی از لثه بیرون می‌زند و اگر دهان را کامل باز کنید، می‌توانید آن را انتهای دهان ببینید. به طور کلی به یاد داشته باشید که اگر، دندانهای عقل شما تمیز، ردیف و مرتب هستند آنها را نگه دارید، در صورت بروز مشکل دندان عقل کج یا نهفته بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید و طبق بررسی های متخصص کارهای لازم را انجام دهید.

خروج از نسخه موبایل