ارتودنسی معمولا بهترین روش درمان مرتب کردن دندان ها می باشد ولی در برخی از موارد انجام ارتودنسی ممنوع می باشد . هرچند که در نظر داشته باشید باتوجه به اینکه در ارتودنسی دندان های شما مرتب می شود بخشی از آن تراشیده یا دچار تغییرات غیر قابل برگشت نمی شود . بهترین روش جهت بهبود روابط فکی و مرتب سازی دندان ها ارتودنسی می باشد ولی اگر موارد زیر را مشاهده کردید بهتر است ارتودنسی را انجام ندهید .
ارتودنسی در چه افرادی توصیه نمی شود ؟
- بهداشت دهان و دندان ضعیف: ارتودنسی درمانی زمان بر است که نیاز به همکاری شما
از لحاظ رعایت بهداشت دهان و دندان دارد. با توجه به قرار گیری سیم ها و براکت های ارتودنسی روی دندان تمیز کردن آن ها نیاز به مدت زمان بیشتر و تعداد دفعات بالاتر دارد پس اگر شما یا کودک شما حاضر به رعایت بهداشت بهتر دندان نیست مورد مناسبی جهت درمان ارتودنسی نیست .
2.درمان ارتودنسی درمانی زمان بر است: پس اگر انتظار دارید در مدت زمان بسیار کوتاه درمان شما انجام شود. مورد مناسبی جهت ارتودنسی نیستید. هر چند که اخیرا افرادی متاسفانه جهت جذب بیمار با ادعای انجام ارتودنسی بسیار سریع وارد عرصه تبلیغات شده اند. ولی در نظر داشته باشید ارتودنسی که با سرعت بالا فقط جهت مرتب کردن دندان ها انجام می شود معمولا تمایل به برگشت بالا و گاهی ضررهای جبران ناپذیر برای دندان ها می باشد .
- اگر انتظارات غیر واقعی از درمان ارتودنسی دارید متقاضی انجام این درمان نشوید مطمئنا ارتودنسی با بهبود زیبایی لبخند و صورت شما در نهایت باعث اعتماد به نفس شما و موفقیت شما در روابط اجتماعی یا حتی مسائل شغلی می شود . ولی در نظر داشته باشید قرار نیست با ارتودنسی روابط عاطفی شما مشکلات خانوادگی شما بلافاصله بهبود یابد در روابط اجتماعی عوامل زیاد دیگری بجز زیبایی ظاهری هم مهم هستند پس اگر به دلیل غیر منطقی مایل به انجام ارتودنسی هستید مورد مناسبی برای انجام این درمان نیستید .
- بیمارانی که دچار بیماری لثه یا بافت اطراف دندان شدید می باشند :
در بسیاری از این موارد با مشاوره با متخصص بیماریهای لثه جهت انجام درمان های لازم و در نهایت با دستور متخصص لثه امکان درمان ارتودنسی وجود دارد ولی حتما باید مراجعه جهت درمان بیماری لثه قبل از درمان ارتودنسی انجام شده باشد در مواردی هم به علت مشکلات لثه امکان درمان ارتودنسی وجود ندارد . - پوسیدگی های وسیع و شدید قبل از شروع درمان ارتودنسی باید توسط دندانپزشک درمان شود
، و تمامی دندان ها در وضعیت سالمی باشند . پس حتما قبل از شروع درمان ارتودنسی به دندانپزشک زیبایی خود مراجعه نمایید و تمام مشکلات مربوط به پوسیدگی دندان را حل نمایید . - تحلیل ریشه دندان ها : اگر جزو نادر افرادی هستید که ریشه های دندانی شما تحلیل رفته است
بهتر می باشد جهت درمان ارتودنسی به متخصص ارتودنسی مراجعه نکنید و از روش های درمان بجز ارتودنسی جهت اصلاح وضعیت دندانی خود اقدام نمایید .
قبل از شروع ارتودنسی
- بهتر است قبل از شروع ارتودنسی سیگار کشیدن یا نوشیدن مواد رنگی مثل قهوه را متوقف
یا کم کنید چون می تواند باعث زرد تر شدن دندان ها شود هرچند که معمولا این تغییرات برگشت پذیر می باشند ولی رعایت این مورد هم در درمان ارتودنسی موثر می باشد . - ارتودنسی درمانی گران قیمت می باشد پس اگر کودک شما قادر به مراقبت و نظافت دستگاه های ارتودنسی نمی باشد بهتر است در درمان ارتودنسی برای کودک خود عجله نکنید. مطمئنا دستگاه های ارتودنسی نیاز به مراقبت دارند ، توصیه می شود از غذاهای نرم تر استفاده شود تا دستگاه ارتودنسی آسیبی نبیند . در هر حال اگر فکر می کنید کودک شما همکاری لازم را جهت نگهداری از دستگاه های ارتودنسی ندارد بهتر است صبر کنید کمی بزرگتر شود تا به ارزش و اهمیت دستگاه ارتودنسی آشنا شود و در استفاده از آن کوشا باشد.
هزینه ارتودنسی چقدر است؟
قیمت ارتودنسی بسته به طرح درمان بسیار متفاوت است. عواملی که بر هزینه ارتودنسی تاثیر دارند عبارتند از:
طرح درمان همراه با کشیدن دندان یا بدون کشیدن دندان
طرح درمان همراه با جراحی یا بدون جراحی
نوع براکت مورد استفاده : فلزی ، شفاف و …
نوع ارتودنسی: ثابت یا متحرک
بنابراین برای تخمین هزینه ارتودنسی بهتر است توسط متخصص ارتودنسی موردنظر خود معاینه شوید.
بهترین زمان انجام درمان ارتودنسی چه سنی است؟
سن مناسب ارتودنسی بسته به نوع درمان متفاوت است مثلا بهترین زمان درمان ارتودنسی برای مشکل عقب بودن فک بالا سن ۸ سالگی و برای مشکل عقب بودن فک پایین ۱۱ تا ۱۲ سالگی است . یا در صورت شدید بودن مشکل فکی بهتر است درمان ارتودنسی همراه با جراحی فک در سن ۱۸ سالگی انجام شود . اما بطور کلی ارتودنسی محدودیت سنی ندارد و از سن ۱۲ سالگی تا دوران کهنسالی حرکت دادن دندانها با ارتودنسی ثابت امکانپذیر است.
ساخت ارتودنسی نامرئی چگونه است؟
برای فردی که قرار است از ارتودنسی نامرئی استفاده کند، شاید جالب باشد که بداند این نوع به چه صورتی برای او ساخته میشود؟ برای ساخت ابتدا باید به دندانپزشکی مراجعه نمایید و توسط او ویزیت شوید. دندانپزشک از دندانهای شما قالب گیری میکند و قالب را به لابراتوارهای دندان ساز ارسال مینماید و بصورت اختصاصی برای شما ارتودنسی را میسازد. بعد از ساخت با دندان شما چک میشود و اگر موردی نبود نحوه استفاده را به شما خواهد گفت.
شما باید هر دو هفته یکبار مراجعه کنید تا ارتودنسی دندان نامرئی جدید خود را تحویل بگیرید. حال خوب است بدانید ارتودنسی نامرئی مناسب چه افرادیست و برای آنها اثربخش است؟
ارتودنسی دندان نامرئی مناسب افراد زیر می باشد:
1- مناسب کسانی هستند که بی نظمیهای کمی در دندانهای خود دارند.
2.افرادی که به دلیل موقعیت اجتماعی و شغلی خاصی که دارند، تمایل ندارند اطرافیان از ارتودنسی آنها با خبر باشند.
مزایا ارتودنسی دندان نامرئی در چیست؟
از مزایا ارتودنسی دندان نامرئی برای بیماران میتوانیم موارد زیر را نام ببریم:
- ارتودسی دندان شفاف است و برروی دندان دیده نمیشود
- متحرک می باشد و میتوانید در صورت نیاز آن را از دهان خارج نمایید.
- رعایت بهداشت در ارتودنسی نامرئی آسان و راحت تر است.
- تحریک کننده برای لثه، دندان و گونههای شما ندارد.
ارتودنسی دندان نامرئی مناسب چه کسانی نیست؟
قبلتر درباره این موضوع صحبت کردیم که ارتودنسی دندان از نوع نامرئی مناسب چه افرادیست. حال به این بپردازیم که این روش برای چه کسانی نامناسب است؟ با توجه به این که ارتودنسی نامرئی مزایایی دارد، اما استفاده از آن برای همه مناسب نیست و کاندید خوبی نمیتوانند باشند.
این افراد شامل:
- کسانی که دندانهای به شدت به ریخته و شلوغ دارند.
- کودکان از ارتودنسی نامرئی استفاده نکنند.
- کسانی که مشکل در ریشه دندان و لثههای خود دارند.
پس اگر در این دسته از افراد قرار دارید از استفاده این نوع ارتودنسی خوداری نمایید و روشی که برای دندان هایتان مناسب است را انتخاب نمایید. جهت اینکه نتیجه درمان برای شما خوب پیش رود بهتر است نکاتی را رعایت نمایید که در زیر به آن اشاره خواهیم کرد.
نکاتی مهم برای مراقبت از ارتودنسی دندان نامرئی
1.در درجه اول بخاطر داشته باشید حتماً با دندان پزشک خود همکاری لازم را داشته باشید به نکات و مراقبت هایی که گوشزد میکند توجه کنید. رعایت نکات گفته شده توسط شما نقش بسیار مهمی در نتیجه درمان دندان دارد. هر چه این موارد بهتر انجام گیرد در آخر کار با موفقیت به اتمام خواهد رسید و طول درمان خوبی سپری خواهد شد.
2.ابا توجه به اینکه امکان خارج کردن لمینت ها وجود دارد اما سعی کنید در مواقع لزوم اینکار را انجام دهید. برای مثال زمانیکه غذا میخورید یا میخواهید مسواک بزنید برای لحظاتی آن را خارج کرده و مجدد در محل مناسب خود قرار دهید.
- در ذهن خود داشته باشید که مرتب و به وسیله بریس های نرم و مواد شویند مخصوص،پلاکهای ارتودنسی خود را تمیز کنید و به بهداشت آن اهمیت دهید. اکر این کار انجام نشود به مرور زمان کدر میشوند و ظاهر شفاف و نامرئی خود را از دست میدهند.
4.پلاکها مقاومت خوبی برای تحمل کردن فشارهای عادی دارند اما با این حال باید مراقبت ویژه ای از آن شود. مثلا بعد از خارج کردن از دهان آن را در محل مناسبی قرار دهید تا به آسیبی نبینند.