
مجله سلامتی ایران/فارس استادیار سلامت باروری دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به اهمیت ارتقای سطح آگاهی و دانش مادران در زمینه سلامت آن را پیش نیاز اساسی برای تحقق جوانی جمعیت و تربیت نسلی توانمند برشمرد.
پروین یداللهی امروز سوم اردیبهشت به مناسبت هفته ملی سلامت و نامگذاری سومین روز این هفته با عنوان «سواد سلامت مادر جوانی جمعیت و نسلی توانمند» اظهار کرد: سواد سلامت به معنای توانایی کسب درک به کارگیری و ارزیابی اطلاعات سلامت است.
وی افزود: سواد سلامت مادران فراتر از یک مفهوم ساده یک مهارت شناختی و اجتماعی است که به مادران انگیزه و توانایی دسترسی مناسب درک و به کارگیری اطلاعات مربوط به سلامت خود فرزندان و خانواده شان را می بخشد.
یداللهی با تاکید بر اهمیت نقش سیاست های حمایتی تشویق فرزندآوری و ارتقای سواد سلامت مادران به اقدامات صورت گرفته پس از سال ۱۴۰۱ در این زمینه اشاره کرد و گفت: برنامه ریزی های انجام شده در زمینه مراقبت های مداوم از زنان باردار در زمان های قبل حین و بعد از بارداری پیگیری وضعیت کودکان و ارائه سبدهای حمایتی گام های مهمی در تشویق مادران به ویژه مادران جوان به فرزندآوری بوده است.
استادیار سلامت باروری دانشگاه علوم پزشکی شیراز دسترسی رایگان و آسان مادران به مراکز و پایگاه های اطلاعاتی و مراقبتی بهداشتی را عامل مهمی در ترغیب آنان به تجربه بارداری های بعدی دانست.
یداللهی شعار هفته سلامت امسال و روزشمار سواد سلامت مادران را یادآور شد و تصریح کرد: سواد سلامت مادران جوانی جمعیت و نسل توانمند حلقه های زنجیری به هم پیوسته است؛ مادران با سواد سلامت کافی تصمیمات آگاهانه تری در زمینه بارداری به موقع تجربه بارداری سالم و تربیت فرزندان سالم و توانمند اتخاذ می کنند که این امر در نهایت به پویایی و جوانی جمعیت منجر می شود.
وی همچنین با بیان چالش های پیش روی مادران در دسترسی به اطلاعات صحیح سلامت به ویژه در دوران بارداری گفت: دسترسی گسترده به فضاهای مجازی اگرچه فرصت های زیادی را فراهم کرده است اما گاهی منجر به دریافت اطلاعات نادرست و ایجاد نگرانی و اضطراب در مادران می شود.
این استادیار دانشگاه تصریح کرد: در همین راستا توصیه می شود مادران همواره از منابع معتبر و مورد تایید برای کسب اطلاعات سلامت استفاده کنند.
یداللهی در پاسخ به سوالی در خصوص تاثیر تغییرات فرهنگی و سبک زندگی بر فرزندآوری این موضوع را یک واقعیت تلخ خواند و افزود: نگرش جامعه به فرزند مسائل اقتصادی عوامل اجتماعی فرهنگی و عاطفی و حتی القائات نادرست از طریق شبکه های مجازی همگی بر تمایل افراد به فرزندآوری تاثیرگذار بوده است.
وی تصریح کرد: ارتقای سواد سلامت مادران در این زمینه می تواند بسیار موثر باشد چراکه آگاهی مادران از فواید بارداری و شیر دادن به نوزاد برای سلامت خود و نوزادانشان می تواند نگرش آنان را تغییر دهد.
این استادیار دانشگاه در خصوص اهمیت بانک سواد سلامت مادران در سلامت نوزادان و روند باروری نیز بیان کرد: تصمیم گیری های صحیح و به موقع مادران در دوران بارداری که زمانی محدود و حیاتی است ارتباط مستقیمی با سطح سواد سلامت آنان دارد.
به گفته وی مادران آگاه اطلاعات سلامتی را از منابع درست کسب کرده و با رعایت نکات مربوط به تغذیه استراحت و مراقبت های دوران بارداری به سلامت خود و جنین کمک می کنند.
یداللهی آموزش های پیش از تولد را نیز در شکل گیری شخصیت و توانمندی کودک بسیار موثر دانست و ادامه داد: دوره مادری یک دوره ویژه است و آمادگی برای ورود به این دوره باید از قبل از تولد نوزاد آغاز شود. آموزش سبک ها ی والد گری و فرزند پروری در این دوران مادران را برای تعامل صحیح با فرزندانشان پس از تولد آماده می کند و به تامین سلامت خانواده و جامعه کمک می کند.
به گزارش مجله سلامتی ایران و به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شیراز وی در پایان به راهکارهای ارتقای سطح سواد سلامت مادران در جامعه اشاره کرد و گفت: این راهکار ها شامل استفاده از ظرفیت سطح دانش و تحصیلات موجود در بین مادران راهنمایی آنان به سوی منابع معتبر اطلاعاتی نظیر وب سایت ها کتاب ها رسانه های مفید استفاده از نرم افزارها و وب سایت های آموزشی و ارائه فیلم های آموزشی است که در زمینه دریافت اطلاعات صحیح و به موقع به ویژه در دوران بارداری نقش بسزایی دارد.
انتهای پیام