علمی و پزشکی

مهمترین عوامل محیطی سرطان‌زا برای انسان امروزی

همه سرطان ها نتیجه نقص یا جهش ژنتیکی در سیستم DNA سلولی هستند. سلول های سرطانی رشد می کنند و بدن فرد مبتلا را مانند ارتشی مخرب با تشکیل تومور از بین می برند.

به گزارش مجله سلامتی ایران، برخی سرطان ها مولفه ژنتیکی دارند و به همین دلیل خارج از کنترل ما هستند. با این حال، بسیاری از سرطان های دیگر به دلیل عوامل محیطی، رژیم غذایی یا مصرف برخی مواد ایجاد می شوند.

تاکنون مطالعات پزشکی ارتباط معناداری بین برخی مواد و ترکیبات خاص با بروز سرطان در بدن انسان را ثابت کرده است و در اینجا به برخی از موارد رایج در زندگی امروزی اشاره می کنیم:

شکر و غذاهای آماده و فرآوری شده

دانشمندان اکنون می دانند که مصرف بیش از حد قند نه تنها باعث دیابت می شود، بلکه سلول ها را از بین می برد و خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد. مطالعات جدید نشان می دهد که شکر مسئول رشد تومورهای سرطانی است، زیرا این تومورها از شکر به عنوان ماده مغذی برای رشد استفاده می کنند.

یوهان تولین، زیست شناس مولکولی در دانشگاه لوون بلژیک، می گوید: مصرف زیاد قند چرخه بسته ای از تولید انرژی لازم برای رشد سلول های سرطانی را ایجاد می کند که منجر به بزرگ شدن توده ها در بدن می شود.

همچنین غذاهای آماده و فرآوری شده نیز از عوامل خطر در این زمینه محسوب می شوند. هر غذایی که در پلاستیک بسته بندی شده باشد، در مقیاس صنعتی تولید شود، تاریخ انقضا طولانی داشته باشد یا به شکل ساندویچ برای رفع سریع گرسنگی تهیه شود، خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد.

محققان فرانسوی اخیراً نشان داده اند که بین خوردن غذاهای آماده و ابتلا به سرطان ارتباط وجود دارد.

چای داغ

یکی از عواملی که خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد، نوشیدن مایعاتی است که به اندازه کافی داغ هستند تا زبان را بسوزانند. یک مطالعه نشان داد افرادی که دو فنجان چای داغ در روز می نوشند نسبت به افرادی که منتظر خنک شدن چای خود بودند 90 درصد بیشتر در معرض ابتلا به سرطان مری بودند.

با این حال دانشمندان خطر ابتلا به سرطان را در این موارد زیاد نمی دانند، اما توصیه می کنند افراد قبل از نوشیدن مایعات داغ چند دقیقه صبر کنند.

تنباکو و سیگارهای الکترونیکی

اگرچه شرکت‌های دخانیات سال‌ها تلاش کرده‌اند تا خطرات سیگار را کم‌اهمیت جلوه دهند، اما اکنون ثابت شده است که دود تنباکو حاوی حداقل ۷۰ ماده شیمیایی سرطان‌زا است.

این خطر به افراد سیگاری محدود نمی شود. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده (CDC) قبلاً اعلام کرده بود افرادی که در محل کار یا خانه در معرض دود سیگار قرار می گیرند 20 تا 30 درصد بیشتر در معرض ابتلا به سرطان ریه هستند.

در این میان، سیگارهای الکترونیکی کمتر از سیگارهای معمولی گران نیستند. مطالعات اولیه جدید نشان می دهد که مصرف کنندگان سیگار الکترونیکی بیشتر در معرض ابتلا به سرطان هستند زیرا این سیگارها باعث تورم در دهان و ریه ها می شوند.

نور مستقیم خورشید به پوست

به گفته بنیاد سرطان پوست، افرادی که قبل از 35 سالگی از صندلی های ساحلی استفاده می کنند، 75 درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پوست هستند.

تحقیقات نشان داده است که قرار گرفتن منظم در معرض نور مستقیم خورشید به مدت بیش از 15 دقیقه خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش می دهد.

کار مداوم با مواد شیمیایی سرطان زا

کارگران آلومینیوم، نقاشان ساختمانی و آرایشگران نیز به دلیل قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سرطان زا مستعد ابتلا به سرطان هستند.

کار شبانه

مرکز بین المللی مطالعات سرطان بیان می کند: کار در شب خطر ابتلا به سرطان را در افراد افزایش می دهد، احتمالاً به این دلیل که روال خواب بدن را مختل می کند.

آب آلوده به آرسنیک

از آنجایی که پوسته زمین حاوی ماده ای سمی به نام آرسنیک است، بسیاری از آب های زیرزمینی به میزان کم و بیش به این ماده آلوده می شوند.

سازمان جهانی بهداشت می گوید: 140 میلیون نفر در 50 کشور جهان آب حاوی آرسنیک می نوشند که خطر ابتلا به سرطان را در افراد افزایش می دهد.

گوشت کباب

درست است که پختن گوشت گوسفند، مرغ یا ماهی روی آتش طعم دلپذیری به آن ها می دهد، اما این روش پخت خطراتی را به همراه دارد.

بر اساس انتشارات موسسه ملی سرطان ایالات متحده، هنگامی که این گوشت ها روی زغال چوب پخته می شوند، روغن و چربی خارج شده از آنها روی آتش می ریزد. تحقیقات نشان داده است که استنشاق دود و شعله های آتش سوزی این روغن ها خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد. دانشمندان معتقد نیستند که این مواد 100 درصد عامل سرطان هستند، اما می گویند DNA را به گونه ای تغییر می دهند که خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد.

الکل

تحقیقات گسترده روی 600000 الکلی در 19 کشور جهان تایید کرد که مصرف الکل با انواع مختلف سرطان های دستگاه گوارش مرتبط است.

دود اگزوز

به گفته آژانس بین المللی تحقیقات سرطان، بیش از 30 نوع ماده سرطان زا در دود اگزوز خودروها یافت می شود.

به گزارش یورونیوز، علاوه بر موارد فوق، عوامل دیگری مانند ماهی شور (به دلیل سطوح بالای نیترات و نیتریت و آسیب بافت DNA)، هات داگ، سوسیس و کالباس و گوشت های فرآوری شده وجود دارد. تولید، شور یا دودی)، آفت‌کش‌ها در مزارع (کشاورزان در زمین‌های زراعی استفاده می‌کنند)، ذرات گرد و غبار ناشی از برش چوب در کارگاه‌های نجاری (که باعث افزایش سرطان سینوسی می‌شود)، چاقی، قرص‌های ضدبارداری (که در صورت استفاده طولانی مدت، خطر را افزایش می‌دهد. سرطان سینه) و آلودگی هوا (به دلیل استنشاق ذرات معلق سمی) از دیگر موارد سرطان زا هستند که در زندگی روزمره با آنها دست و پنجه نرم می کنیم.

رفتارهایی که خطر مرگ بر اثر سرطان را افزایش می دهد

همچنین اطلاعات مطالعات اخیر در زمینه سرطان و عوامل شیوع آن که توسط هفته نامه پزشکی «لانست» منتشر شده است نشان می دهد که با کنترل برخی عوامل و رفتارهای رایج مانند ترک سیگار و نوشیدن الکل و جلوگیری از افزایش شاخص توده بدنی، سرطان می توان از مرگ و میر جلوگیری کرد.

به گزارش مجله سلامتی ایران، این مطالعه 44.4 درصد از مرگ و میرهای جهانی ناشی از سرطان در سال 2019 را به مجموعه ای از عواملی نسبت داد که شامل انتخاب های رفتاری می شود.

متخصصان در این مطالعه 34 عامل را در این زمینه شناسایی کردند که در این میان سیگار، مصرف الکل و چاقی اولین هستند. سیگار به تنهایی 33.9 درصد موارد سرطان را تشکیل می دهد.

این یافته ها بر اساس مطالعه 10 میلیون نفری است که در سال 2019 بر اثر 23 نوع مختلف سرطان جان خود را از دست دادند.

کریستوفر موری، یکی از نویسندگان ارشد این مطالعه، می‌گوید: «سرطان با افزایش بروز در سراسر جهان، یک چالش بزرگ بهداشت عمومی است.

داده های این مطالعه نشان داد که علل مرگ ناشی از سرطان بر اساس مکان و شاخص اجتماعی-جمعیت شناختی کشورهایی که بیماران در آن زندگی می کردند متفاوت است.

در کشورهای کم درآمد، عواملی مانند مصرف دخانیات و الکل به شدت بر امید به زندگی بیماران سرطانی تاثیر می گذارد. در آسیای جنوبی، خاورمیانه، شمال آفریقا و آفریقای سیاه، خطرات متابولیک نیز بسیار چشمگیر بود.

به گزارش دویچه وله، کارشناسان در این تحقیق گفتند با کنترل عوامل رفتاری می توان از تعداد قابل توجهی از مرگ و میر ناشی از سرطان در جهان پیشگیری کرد.

انتهای پیام/

مجله سلامتی ایران

جدیدترین اخبار روز پزشکی و سلامتی ایران و جهان را در وب سایت ما هر روز منتشر و گزداوری میشود.