شاخص‌های وزارت بهداشت برای آب آشامیدنی سالم / موانع ساختاری در تامین آب شرب ۲ استان

رئیس بخش آب و زهکشی وزارت بهداشت ، شاخص های بهداشتی آب آشامیدنی و موانع موجود در استان های خوزستان و سیستان و بلوچستان را تشریح کرد.

مهندس غلامرضا شقاقی در مصاحبه با مجله سلامتی ایران گفت: وی گفت: از نظر آب آشامیدنی ، وزارت نیرو از طریق شرکت های آب و فاضلاب آب تأمین می کند و وزارت بهداشت نیز نقش نظارتی و نظارتی را برای اطمینان از انطباق آب با استانداردهای ملی بر عهده دارد. بر اساس دستورالعمل های از پیش تعیین شده ای که در اختیار دانشگاه های علوم پزشکی قرار دارد ، آب از طرق مختلف کنترل می شود که یکی از آنها کنترل کیفیت آب است.

مطالعه آب آشامیدنی در کشور با سه جنبه فیزیکی ، شیمیایی و میکروبیولوژیکی

وی گفت: آب توسط سه عامل فیزیکی ، شیمیایی و میکروبی آزمایش می شود. برخلاف آلاینده های شیمیایی ، مشکلات میکروبی آب با اثرات کوتاه مدت مهمترین مسئله است و در این حالت ، اگر این مشکل بر روی سلامت آب تأثیر بگذارد ، بلافاصله شاهد شیوع بیماری خواهیم بود. به همین دلیل ، پایش میکروبی روی آب با فرکانس پایین انجام می شود. برخی از نظارت ها ، مانند باقی مانده کلر آزاد ، تلاطم و pH آب ، روزانه کنترل می شوند.

وی ادامه داد: عوامل شیمیایی معمولاً در فواصل شش ماه تا یک سال مورد آزمایش قرار می گیرند زیرا تغییرات کمتری وجود دارد همچنین بازرسی از تأسیسات آب آشامیدنی برای نظارت نیز انجام می شود که با استفاده از آن پتانسیل سیستم آبرسانی را آزمایش کرده و خطرات تأمین آب را تعیین می کند. در سطوح مختلف به تأمین کنندگان آب و سازمانهای مربوطه گزارش می شوند.

خبر مرتبط:  گسترش سویه دلتا در برخی کشورهای آسیایی

برنامه ایمنی آب آشامیدنی

شقاقی افزود: کیفیت آب آشامیدنی به ویژه عوامل میکروبی آب هر لحظه می تواند تغییر کند و تنها کافی نیست که فقط از نتایج کنترل کیفیت آب رضایت داشته باشید. سازمان بهداشت جهانی (WHO) برای اطمینان از کیفیت آب آشامیدنی چندین سال است در حال تدوین برنامه ای تحت عنوان “ایمنی آب آشامیدنی” است و ما چندین سال است که این برنامه را با همکاری سازمان های مربوطه اجرا می کنیم. ما وزارت نیرو ، وزارت کشور ، جهاد را دنبال می کنیم. ما وزارت کشاورزی ، حفاظت از محیط زیست ، وزارت صنعت ، معدن و تجارت و نفت را دنبال می کنیم و بر این اساس تمام خطرات آب آشامیدنی حوزه را تعیین و ارزیابی می کنیم. تا محل استفاده از منطقه به منظور انجام اقدامات كنترلی لازم. اکنون برخی از شهرها گواهی ایمنی آب دریافت کرده اند.

مسائل ساختاری در خوزستان و سیستان و بلوچستان

وی در مورد وضعیت سلامت آب در سیستان و بلوچستان و استانهای خوزستان اظهار داشت: ما در این استان ها از نظر ساختاری مشکل داریم و به همین دلیل با مشکلات کمی و کیفی آب روبرو هستیم که در اثر خشکسالی بیشتر می شود. به همین دلیل ما توانسته ایم یک برنامه ایمنی دریافت کنید از طرف دیگر ، شاخص های مختلف باقی مانده کلر آزاد در آب ، تلاطم آب و شوری آب در شهرهای استان خوزستان به دلیل مشکلات شبکه توزیع ، تصفیه خانه ها و منبع آب ، مطلوب نیستند. در تابستان ، شوری آب تا حدی بالا می رود که با استانداردهای ملی مطابقت ندارد. این مشکلات سالهاست که پیگیری می شود و لازم است زیرساخت های لازم با کمک دولت برای حل مشکلات فراهم شود.

خبر مرتبط:  نمایشگاه آثار هنری درباره مبارزه مردم با کرونا

وی گفت: البته تعدادی تصفیه خانه در حال ساخت و تکمیل است که به بهبود کیفیت آب کمک می کند. بهداشت آب در برخی استانها مانند خوزستان با مشکلات زیرساختی و عدم ذخیره سازی مناسب و تصفیه فاضلاب روبرو است. وزارت بهداشت فقط نقش نظارتی در این زمینه دارد و قدرت اجرایی برای تغییر یا بهبود اوضاع را ندارد.

خشکسالی و عدم دسترسی به آب آشامیدنی. مشکل اصلی در سیستان و بلوچستان

سرپرست وزارت بهداشت آب و زهکشی وزارت بهداشت گفت: در مورد سیستان و بلوچستان به دلیل خشکسالی مشکل اصلی دسترسی به آب آشامیدنی است که تعداد کمی است و در بعضی جاها دسترسی برای تأمین آب آشامیدنی توسط تانکرها انجام می شود. “برای تسهیل آن باید اقدامات مناسب انجام شود.

وی گفت: شاخص های مختلفی برای سلامت آب آشامیدنی وجود دارد که یکی از آنها دسترسی به آب آشامیدنی است ، در واقع حداقل باید روزانه 50 تا 100 لیتر آب تأمین شود تا بگوییم دسترسی وجود دارد. شاخص بعدی شاخص کیفیت میکروبی است و آنچه در مناطق شهری دریافت می کنیم بالای 95 و 99 درصد است. در واقع ، نتایج باید با معیارها مطابقت داشته باشد ، یعنی اینکه در برخی مناطق استانهای سیستان و بلوچستان و خوزستان ، این تعداد کمتر از این شاخص است.

اما بیماری های منتقله از طریق آب

وی در مورد بیماری های منتقله از طریق آب به مجله سلامتی ایران گفت: این بیماری ها بیشتر میکروارگانیسم های بیماری زا هستند و معروف ترین بیماری توسط این بیماری وبا است. اما بیماری های دیگری مانند سل و هپاتیت A نیز وجود دارد. البته برخی ویروس ها مانند ویروس نوروواک نیز می توانند از طریق آب منتقل شوند و باعث مقاومت بیشتر آنها در برابر ضد عفونی کننده ها و مدت زمان بیشتری در آب می شوند. آلاینده های شیمیایی همچنین می توانند در طولانی مدت بر سلامت انسان تأثیر بگذارند ، مانند وجود آرسنیک در آب که خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد.

خبر مرتبط:  ۵۶۰۰ بیمار کرونایی در استان تهران

تصفیه آب خانگی ؛ آره یا نه

شقاقی در پایان درباره استفاده از دستگاه های تصفیه آب خانگی گفت: سلامت آب توسط متخصصان شرکت های بهداشت و آب و فاضلاب بررسی و پایش می شود. هنگامی که از تصفیه کننده دیگری در خانه ها استفاده می شود ، دیگر از آن نظارت نمی شود و عدم نگهداری مناسب می تواند منجر به کاهش کیفیت آب یا کاهش شدید میزان حلال شود ، اما برخی از محلول ها باید از طریق آب به بدن انسان برسد.

انتهای پیام