اهدای خون و فرآورده های آن جان بسیاری از بیماران را نجات می دهد. هر روز در سرتاسر دنیا افراد زیادی به خون و فرآورده های خونی سالم نیاز دارند که بارزترین نمونه آن نیاز به خون در جراحی ها و تصادفات است که برخی از آن ها برای ادامه بیماران مانند مبتلایان به تالاسمی ماژور یا هموفیلی مورد نیاز است. در زندگی عادی خود باید خون یا فرآورده های آن را به طور منظم دریافت کنند.
به گزارش مجله سلامتی ایران، با وجود پیشرفت های عظیم در علم پزشکی، ماده ای که می تواند به طور کامل جایگزین خون شود، هنوز ساخته نشده است. بنابراین برای درمان بیمارانی که به خون و فرآورده های آن نیاز دارند، باید از داوطلبان خون گرفته و پس از طی مراحل متعدد به دست بیماران برسد. از سوی دیگر، هر محصول را می توان برای مدت زمان محدودی نگهداری کرد. به عنوان مثال، پلاکت ها را فقط می توان به مدت سه روز در دمای 22 درجه سانتیگراد نگهداری کرد.
به گفته نشریه سازمان انتقال خون ایران، محدودیت مدت نگهداری خون و فرآورده های خونی، نیاز به اهداکنندگان را دائمی و روزانه در مراکز درمانی و بیماران می کند و در نتیجه اهدای خون نیز باید در سطح جامعه باشد. وی گفت: این موضوع اهمیت اهدای خون را برای تامین مستمر نیازهای خونی بیماران دو چندان می کند.
در این مقاله با هدف ترویج فرهنگ اهدای خون به برخی سوالات رایج و متداول در مورد اهدای خون پاسخ داده شده است.
آیا اهدای خون خطراتی دارد؟
خیر، اهدای خون یک روش کاملاً ایمن و مطمئن است. همه داوطلبان اهدای خون قبل از اهدای خون تحت معاینه پزشکی و مصاحبه قرار می گیرند تا اطمینان حاصل شود که اهدای خون مشکلی برای داوطلب و گیرنده ایجاد نمی کند. در فرآیند اهدای خون، مقدار مشخصی خون دریافت می شود. سیستم گردش خون به راحتی با این میزان از دست دادن خون سازگار می شود بدون اینکه عوارضی برای بدن اهدا کننده ایجاد کند.
البته درصد کمی از اهداکنندگان خون ممکن است به دلیل اهدای خون واکنش های خفیفی مانند سرگیجه، سبکی سر، درد و کبودی در ناحیه ای که سوزن وارد بازو می شود را تجربه کنند که به راحتی قابل پیشگیری و درمان است.
آیا بین اهدای خون چپ دست و راست دست تفاوتی وجود دارد؟
رگ و بازوی اهداکننده انتخاب شده برای انجام عمل اهدایی عملاً قابل تشخیص نیستند. متخصص خونگیری با توجه به قضاوت و تجربه خود مناسب ترین ورید را انتخاب می کند. اما در صورتی که وریدهای هر دو بازو برای خونگیری مناسب باشد، نظر داوطلب نیز لحاظ می شود.
آیا اهدای خون دردناک است؟
عمل خون گیری تنها زمانی که سوزن وارد پوست بازو می شود باعث ایجاد درد و سوزش در همان ناحیه می شود که فوری و گذرا است و در ادامه کار هیچ درد و سوزشی وجود ندارد.
هر چند وقت یک بار می توانیم خون اهدا کنیم؟
حداکثر تعداد مجاز اهدای خون در سال برای مردان چهار بار در سال و برای زنان سه بار در سال بسته به نظر پزشک اهدای خون و تمایل اهداکننده می باشد.
در اهدای خون چه مقدار خون گرفته می شود؟
در حال حاضر در تمامی مراکز اهدای خون کشور از کیسه های خون با ظرفیت 450 سی سی استفاده می شود، اما دریافت حدود 500 سی سی خون از اهداکننده شامل خون مورد نیاز برای انجام آزمایش های غربالگری امکان پذیر است.
انتهای پیام/