علمی و پزشکی

درباره بیماری “وبا” بیشتر بدانید

یکی از رایج ترین راه های ابتلا به وبا خوردن و نوشیدن آب و غذای آلوده است. با توجه به سفر و محدودیت امکانات بهداشتی سفر، این مشکل بیشتر از سایر ایام تابستان سلامت مردم را به خطر می اندازد. اما چگونه می توان از ابتلا به وبا پیشگیری کرد؟

به گزارش مجله سلامتی ایران، وبا یک بیماری مزمن و اسهال است که در اثر عفونت روده با نوعی باکتری ایجاد می شود. باکتری وبا معمولا در آب یا در غذاهای آلوده به مدفوع باکتری وبا فرد مبتلا یافت می شود. این بیماری معمولاً در مناطقی که تصفیه آب ناکافی، تخلیه ناکافی و ناکافی مدفوع یا فاضلاب و همچنین بهداشت نامناسب وجود دارد، ایجاد و گسترش می یابد. باکتری وبا می تواند در رودخانه های شور و آب های ساحلی نیز زندگی کند.

چگونه انسان به وبا مبتلا می شود؟

رایج ترین راه انتشار این بیماری نوشیدن آب یا خوردن غذاهای آلوده به باکتری ویبریو کلرا است. در اپیدمی وبا، منبع عفونت معمولاً مدفوع فرد مبتلا است که منجر به آلودگی آب یا غذا می شود. در مناطقی که تصفیه فاضلاب و آب آشامیدنی ضعیف انجام می شود، بیماری به سرعت گسترش می یابد. این بیماری معمولاً از طریق تماس مستقیم از فردی به فرد دیگر سرایت نمی کند. بنابراین تماس تصادفی با فرد آلوده عامل خطری برای بیماری نیست.

علائم وبا

عفونت وبا معمولاً خفیف یا بدون علامت است، اما در برخی موارد می تواند شدید باشد. تقریباً 75٪ از افراد آلوده به میکروب ها علائم بالینی واضحی ندارند و حدود 20٪ اسهال خفیف تا متوسط ​​دارند که از اسهال ناشی از سایر ارگانیسم ها قابل تشخیص نیست. از هر 10 نفر مبتلا به وبا، یک نفر دچار علائم شدیدی مانند اسهال آبکی، استفراغ و گرفتگی عضلات پا می شود. در این افراد کم آبی سریع منجر به کم آبی بدن و ضربه می شود و بدون درمان ممکن است در عرض چند ساعت مرگ رخ دهد.

خبر مرتبط:  اقدامات بیمه سلامت برای پوشش بیمه‌ای ساکنین محلات محروم

نهفتگی بیماری فاصله بین شروع باکتری وبا و شروع علائم بالینی است که معمولاً دو تا سه روز است، اما این زمان می تواند از چند ساعت تا 5 روز باشد.

چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به وبا هستند؟

وبا ارتباط تنگاتنگی با سلامتی دارد. افرادی که از آب آشامیدنی ناسالم استفاده می کنند یا افرادی که در مناطقی زندگی می کنند که وضعیت سلامتی آنها ضعیف است و مدفوع و فاضلاب در آنها دفع می شود، در معرض خطر ابتلا به وبا هستند.

اگر فکر می کنید که شما یا یکی از اعضای خانواده ممکن است مبتلا به وبا باشید، باید فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. از آنجایی که کم آبی می تواند به سرعت رخ دهد، جایگزینی سریع مایعات مهم است.

اگر پودر ORS برای محلول مایع درمانی خوراکی دارید، بلافاصله مصرف آن را شروع کنید. شروع سریع مایعات می تواند زندگی را نجات دهد. نوشیدن ORS را در خانه ادامه دهید و تا رسیدن به یک مرکز بهداشتی به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. در صورتی که فرد مبتلا به اسهال آبکی شدید شیرخوار باشد، ادامه شیردهی توصیه می شود.

تشخیص و درمان وبا

تشخیص وبا از طریق آزمایش مدفوع انجام می شود. برای انجام این آزمایش باید مدفوع یا سواب مقعدی توسط بیمار تهیه و به آزمایشگاه ارسال شود که این آزمایش را در نظام سلامت کشور رایگان می کند.

اساس درمان وبا جایگزینی فوری آب و املاح از دست رفته در اثر اسهال است. در واقع می توان آن را به راحتی و با موفقیت درمان کرد. این بیماران باید مقادیر زیادی محلول درمانی مایع خوراکی بنوشند که با حل کردن یک بسته پودر ORS در یک لیتر آب جوشیده سرد بسته به میزان کم آبی تهیه می شود. افرادی که علائم شدید دارند و در معرض خطر کم آبی شدید هستند ممکن است نیاز به جایگزینی مایع داخل وریدی داشته باشند.

خبر مرتبط:  جدیدترین آمار مبتلایان و فوتی‌های همه‌گیری کرونا در جهان

بدون دسترسی به مایع درمانی، میزان مرگ و میر در بیماران وبا 30 تا 50 درصد است، در حالی که با مایع درمانی سریع و مناسب کمتر از یک درصد است.

استفاده از آنتی بیوتیک های مناسب که توسط پزشکان تجویز می شود در صورت لزوم باعث کوتاه شدن مدت بیماری و کاهش شدت بیماری می شود اما برای جبران کم آبی از اهمیت کافی برخوردار نیستند. افراد مبتلا به اسهال و استفراغ شدید، به ویژه آنهایی که در مناطقی زندگی می کنند که وبا در آنها رخ می دهد، باید فورا به پزشک مراجعه کنند.

وبا مستقیما از فردی به فرد دیگر سرایت نمی کند. بنابراین، تماس تصادفی با یک فرد آلوده معمولاً یک عامل خطر برای بیماری نیست.

راه های پیشگیری از وبا

بر اساس اعلام مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، پیشگیری از ابتلا به این بیماری با رعایت موارد زیر ضروری است:

از آب آشامیدنی سالم استفاده کنید. (آب لوله کشی تصفیه شده یا آب بطری شده)

_ در صورت دسترسی به آب تصفیه شده و لوله ها و استفاده از آب چاه، آب مخزن، آب چشمه و … حتما قبل از مصرف آب را بجوشانید یا کلر بزنید.

از یخ های ناسالم، غذاهای ناسالم و غذاهای آماده، آب میوه ها و نوشیدنی هایی که در فضای باز و به ویژه فروشندگان دوره گرد عرضه می شوند، خودداری کنید.

از شنا در آب های آلوده رودخانه، نهرها یا برکه ها خودداری کنید.

میوه ها و سبزیجات را حتماً قبل از مصرف بشویید و به درستی ضدعفونی کنید.

خبر مرتبط:  قوانین جدید کشورها برای شبکه های اجتماعی/ بزرگ ترین رصد اینترنتی جهان در کجاست؟

برای اطمینان از سلامت غذا، آن را کاملا بپزید و از خوردن غذای خام یا نپخته خودداری کنید.

قبل از سرو، غذایی را که قبلا پخته اید گرم کنید.

از ظروف و ظروف تمیز شسته شده با آب سالم و سالم استفاده کنید.

قبل از تهیه، توزیع و خوردن غذا و شیر دادن یا غذا دادن به کودک، حتما دست های خود را با آب و صابون بشویید.

قبل از رفتن به توالت و دست زدن به غذا حتما دست های خود را با آب و صابون بشویید.

مواد غذایی را در یخچال نگهداری کنید و از قرار گرفتن در معرض مگس ها و سایر آلاینده ها خودداری کنید.

هنگام مسافرت غذا و آب سالم همراه خود داشته باشید یا از نوشیدنی ها و غذاهای بسته بندی ایمن استفاده کنید.

از مدفوع غیربهداشتی خودداری کنید و حتما از توالت های بهداشتی استفاده کنید.

انتهای پیام/