علمی و پزشکی

جایگاه ایران در تغذیه سالم کجاست؟

مجله سلامتی ایران/ خراسان رضوی بر اساس آمار منتشر شده، کیفیت جهانی غذا در 30 سال گذشته بهبود نیافته است.

به گفته سازمان جهانی بهداشت، رژیم غذایی سالم می تواند خطر ابتلا به بیماری ها و شرایطی مانند چاقی، فشار خون بالا، بیماری قلبی، سکته مغزی، دیابت و سرطان را کاهش دهد. یک رژیم غذایی سالم باید شامل حداقل پنج وعده سبزیجات یا میوه در روز، چربی های اشباع و ترانس کمتر، چربی های غیراشباع با منشاء گیاهی بیشتر، گوشت کمتر و نمک کمتر باشد.

نتایج تحقیق بیش از 1100 نظرسنجی مختلف از میزان دریافت غذا و مواد مغذی را در 185 کشور مختلف بین سال‌های 1990 تا 2018، از جمله یافته‌های مربوط به کودکان و بزرگسالان، مورد بررسی قرار داد.

محققان از شاخص «تغذیه سالم جایگزین» که معیاری معتبر برای کیفیت غذا است، استفاده کردند و رژیم غذایی افراد را از 0 تا 100 رتبه بندی کردند.

نتایج که در مجله Nature Food منتشر شد، نشان داد که میانگین کیفیت غذا در تمامی 185 کشور شرکت کننده در این مطالعه 40.3 بوده است که نسبت به سال 1990 افزایش اندکی داشته است.

تنها 10 کشور با کمتر از 1 درصد از جمعیت جهان امتیاز بالای 50 را کسب کردند. کشورهایی مانند ویتنام، ایران، اندونزی و هند امتیاز بالایی و برزیل، مکزیک، آمریکا و مصر امتیاز پایینی کسب کردند.

نتایج نشان دهنده این واقعیت است که ما به دستورالعمل های WHO اهمیت نمی دهیم. اگرچه در 30 سال گذشته پیشرفت‌های کوچکی در سطح جهان صورت گرفته است، اما به وضوح چالش‌های مهمی برای اجرای رفتارهای تغذیه سالم در بیشتر کشورها وجود دارد.

خبر مرتبط:  برای پایان دادن به ایدز و بیماریهای واگیری که بر اثر نابرابریها رشد می کنند، اقدام شود

شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه گزینه های غذایی مغذی در ایالات متحده، ویتنام، چین و ایران محبوبیت بیشتری دارند، اما این روند در کشورهای دیگر مانند تانزانیا، نیجریه و ژاپن مشاهده نشده است.

در سطح جهانی، الگوهای رژیم غذایی تحت تأثیر عوامل جمعیت شناختی قرار می گیرند، به طوری که زنان مسن تر از مردان مسن تر از رژیم غذایی توصیه شده بیشتری برخوردار هستند و افراد مسن سالم تر از افراد جوان تر تغذیه می کنند. علاوه بر این، کودکان خردسال نسبت به نوجوانان رژیم غذایی با کیفیت تری دارند.

به طور متوسط ​​در سراسر جهان، کیفیت رژیم غذایی در میان کودکان کوچکتر بهبود یافته است، اما با بزرگتر شدن کودکان بدتر می شود. این نشان می‌دهد که دوران کودکی زمان مهمی برای استراتژی‌های مداخله‌ای برای ارتقای ترجیحات غذایی سالم است.

رژیم غذایی سالم تحت تأثیر عوامل اجتماعی و اقتصادی از جمله تحصیلات و سطح شهرنشینی است. در سطح جهانی و در بیشتر مناطق، کودکانی که بزرگسالان تحصیلکرده‌تر و والدین تحصیل‌کرده‌تری دارند، عموماً کیفیت کلی رژیم غذایی بالاتری دارند.

داریوش مظفریان، دانشمند، محقق و متخصص قلب و استاد دانشگاه اهل ایالات متحده آمریکا، یکی از نویسندگان این مطالعه، گفت: دریافتیم که هم سوءتغذیه و هم مصرف زیاد غذاهای ناسالم چالش های جهانی است. کیفیت غذای توصیه شده آن کمک می کند.

این نشان می‌دهد که سیاست‌هایی که رژیم‌های غذایی سالم را تشویق می‌کنند و به آنها پاداش می‌دهند، مانند مراقبت‌های بهداشتی، برنامه‌های سلامت کارفرما، برنامه‌های تغذیه دولت، و سیاست‌های کشاورزی، می‌توانند تاثیر قابل‌توجهی بر بهبود تغذیه در ایالات متحده و سراسر جهان داشته باشند.

خبر مرتبط:  ۱۸۱ فوتی و ۱۱۸۴۴ ابتلای جدید کرونا در کشور

انتهای پیام/

مجله سلامتی ایران

جدیدترین اخبار روز پزشکی و سلامتی ایران و جهان را در وب سایت ما هر روز منتشر و گزداوری میشود.