علمی و پزشکی

تیغ جراحی شورای عالی انقلاب فرهنگی برای درمان کمبود پزشک

دسترسی آسان به پزشکان و افرادی که از خدمات مراقبت های بهداشتی بهره مند هستند، کلید داشتن یک زندگی عادی است. از سوی دیگر، توزیع ناعادلانه پزشکان و خدمات پزشکی می تواند خطرات جبران ناپذیری را برای سلامت عمومی به همراه داشته باشد. اکنون که کمبود پزشک در مناطق محروم بحرانی خطرناک است، شورای عالی انقلاب فرهنگی اخیراً افزایش سرانه ظرفیت پزشکان عمومی و متخصص را تصویب کرد تا به تدریج به این بحران رسیدگی شود.

به گزارش مجله سلامتی ایران، امروزه با ارتقاء و توسعه خدمات اجتماعی و شهری – روستایی و تلاش دولت ها برای عقب نماندن از قطار سریع کیفیت زندگی و در پاسخ به نیازهای جدید جوامع بشری، فقدان آسان دسترسی یکی از مهمترین و اولین نیازهای بشری است که می تواند فاجعه را به دسترسی آسان به مراقبت های بهداشتی تبدیل کند.

از زمان گذار از قزاقستان به ایران، کشورمان تلاش کرده است تا در جهت دستیابی به توسعه گام بردارد. اگرچه در این سال‌ها به آن هدف نهایی نرسیده‌ایم، یعنی باید به پیشرفت در بسیاری از علوم و صنایع از جمله ایران، نانوتکنولوژی، هسته‌ای، علوم پزشکی و دارویی و دفاعی در همه زمینه‌ها اذعان داشته باشیم. در صنعت، ما به چیز قابل توجهی دست یافته ایم.

علاوه بر پیشرفت‌های چشمگیر این دهه‌ها، حفره‌های عمیق‌تری وجود دارد که مهم‌تر از گذشته برای هموار کردن راه برای یک ایران موفق است که بی‌توجهی به آن‌ها توسعه آینده را بی‌معنا و بی‌ارزش می‌کند. به عنوان مثال کشوری که در انواع صنایع و زمینه های فناوری به موفقیت های چشمگیری دست یافته است، اما مردم آن برای دستیابی به نیازهای اولیه زندگی دست و پنجه نرم می کنند، آیا می توان گفت که چنین کشوری در مسیر توسعه قرار دارد؟

در این میان دسترسی آسان به خدمات بهداشتی و درمانی یکی از عوامل کلیدی توسعه پایدار است و کمبود پزشک متخصص در مناطق محروم مشکلات زیادی را برای مردم این مناطق ایجاد کرده است. به عنوان مثال، مردم در این مناطق برای دسترسی به خدمات پزشکی استاندارد باید به مراکز استانی مراجعه کنند که می تواند گران و پرهزینه باشد و همچنین دسترسی پرهزینه به خدمات پزشکی.

در شرایطی که برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس مانند امارات متحده عربی با توجه به بودجه های سرسام آور با هدف تقویت توریسم درمانی و ارزآوری بیشتر در تلاش برای جذب پزشکان متخصص از کشورهای مختلف هستند، به دنبال تسهیل دسترسی پزشکی هستند. . جعل و نابرابری در ارائه خدمات پزشکان را در کشور ما از بین ببرید.

بسیاری از کارشناسان این حوزه بر این باورند که در سال های اخیر کمبود پزشک و مقاومت اکثر دانشجویان پزشکی باعث کمبود پزشک در برخی از نقاط کشور شده است و برخی تاکید دارند که تبعیض در دسترسی به امکانات شهری، پزشکان ما را دچار تردید کرده است. زندگی در مناطق محروم و طبابت و همین امر باعث کمبود پزشک در شهرهای بزرگ و کمبود پزشک در شهرها شده است، برخی معتقدند که باید به این موضوع نیز توجه کنیم، کشور ما از نظر جمعیت به سمت یک جمعیت میانسال پیش می رود. جمعیت و در یکی دو دهه آینده در کشور خواهد بود. وجود پزشک به تعداد کافی ضروری است. در هر صورت مقاومت در برابر اکثر دانشجویان پزشکی و مهاجرت پرستاران و پزشکان به کشورهای اروپایی و عربی می تواند در آینده نه چندان دور به یک بحران بهداشتی منجر شود.

برای بررسی دقیق این موضوع مجله سلامتی ایران وی در جلسه شورای اسلامی برای بررسی میزان بحران کمبود پزشک در شهرهای مختلف کشور با نمایندگانی از نقاط مختلف کشور صحبت کرد.

حجت‌الاسلام جواد نیکوبین، نماینده مردم کشمیر در مجلس شورای اسلامی وی در گفت وگو با مجله سلامتی ایران، درباره مشکلات کمبود پزشکی در حوزه کاری خود گفت: در شهرستانی مانند کوه سرخ در منطقه ترشیش قدیم متخصص داریم و این شهر هیچ متخصصی ندارد، بنابراین لازم است وزارت بهداشت برای تامین پزشکان متخصص مورد نیاز کمک کند.

حجت الاسلام مجید نصیرایی وی در گفت وگو با مجله سلامتی ایران، درباره کمبود پزشک در مناطق کم برخوردار گفت: متأسفانه امسال به دلیل رفتار نادرست دولت های غربی و سیاست های غلط دولت های غربی که نزدیک به هم هستند، تمرکز قشر ضعیف جامعه بسیار کم بوده است. به غرب و پیروی از تفکر لیبرال.” در حوزه بهداشت و درمان، اکنون شاهد شکاف عمیقی بین برخی از حوزه ها و رشته من هستیم.
نماینده مردم فردوس، طبس، سرایان و بصراویه در مجلس اضافه کرد: مردم حوزه انتخابیه من دسترسی زیادی به پزشکان متخصص دارند و افراد در حوزه های مختلف به پزشکان متخصص مراجعه می کنند یا مثلا خدمات پزشکی منظمی دریافت می کنند. اسکن شهر باید صدها کیلومتر را طی کند. بسیاری از پزشکان پروژه در این حوزه حق انتخاب ندارند و مجبور به فعالیت در این حوزه هستند، البته از خدماتی که به مردم ارائه می دهند از همه عزیزان این حوزه و جامعه پزشکی تشکر می کنیم.

محمدرضا احمدی نماینده ملی مجلس وی در گفت وگو با مجله سلامتی ایران درباره مسائل کمبود پزشکی در حوزه خود گفت: در حوزه کمبود نیروی متخصص وجود دارد، وقتی مردم چندین ساعت در این مطب ها می مانند؛ یعنی متخصص و پزشک داریم، وقت مردم است. برای ما بسیار ارزشمند است، مردم دیگر نیازی به مراجعه به پزشک و دیدن ازدحام در مطب های پزشکی ندارند.

قاسم سعیدی نماینده مردم ساده آزادگان و هویجه در مجلس وی در گفت وگو با مجله سلامتی ایران، با اشاره به تامین پزشک و تجهیزات پزشکی در حوزه خود، گفت: از کمبود نیروی انسانی و پزشک متخصص در منطقه رنج می بریم. متأسفانه به غیر از متخصص زنان در رشته های دیگر مانند چشم پزشکی، گوش و حلق و بینی، مغز و اعصاب، کلیه، مجرای ادرار و قلب با کمبود شدید متخصص مواجه هستیم. به همین دلیل، بیماران از بوستون، هوهجا و سونگاگوارد باید مسافت های طولانی را طی کنند و به مرکز استان بروند.

کمال حسین پور نماینده مردم سردشت و پیرانشهر در مجلس وی در گفت وگو با مجله سلامتی ایران، با اشاره به تامین تجهیزات پزشکی و پزشکان متخصص در رشته خود، اظهار کرد: در اکثر شهرستان های محروم حوزه انتخابیه بنده و مرزی، حضور پزشکان متخصص مناسب نیست. . امروز در سردشت فقط یک رادیولوژیست در داخل و خارج از بیمارستان کار می کند. یک زن باردار باید حدود دو ماه برای سونوگرافی صبر کند.

حجت‌الاسلام احمد حسین فلاحی نماینده مردم همدان در مجلس وی با اشاره به کمبود پزشک در رشته خود در گفت وگو با مجله سلامتی ایران، اظهار کرد: مشکل کمبود پزشک در این حوزه این است که خیلی ها مثلاً بیماران سرطانی از غرب به ما مراجعه می کنند. کشور «آنکولوژیست بسیار کم است، ما یک متخصص سرطان داریم، وزارتخانه آنها را به تهران منتقل کرده است و متأسفانه در این زمینه مشکل داریم.

محمد نماینده مردم ماکو در مجلس علیپور وی در گفت وگو با مجله سلامتی ایران، با اشاره به مشکل کمبود پزشک در رشته خود، اظهار کرد: در شهرستان های حوزه انتخابیه من که شهرهای مرزی و شهرهای کوچک هستند، حوزه های پزشکی بسیار تخصصی وجود دارد نه تخصص های زیادی. حوزه هایی مثل تخصص داخلی و ما مشکل داریم. به طور کلی در شهرهای کوچک در حوزه مراقبت های پزشکی تخصصی کمبود داریم و نیاز به اقدامات مناسب برای رفع این مشکل داریم، معتقدم باید شرایط را برای متخصصان فراهم کند. حوزه های پزشکی که باید در شهر باشد، مثلاً در 4 حوزه این بخش، بیمارستان داریم و این بیمارستان ها نیاز به تخصص هایی دارند که فعلی و فعال باشند.

شورای عالی انقلاب فرهنگی در چهاردهم دی ماه 1400 به ریاست رئیس جمهور ماده واحده «افزایش سرانه پزشکان عمومی و تخصصی» را به اتفاق آرا تصویب کرد. نباید به افزایش ظرفیت پزشکان اکتفا کرد، بلکه باید یک تصمیم قانونی باقی بماند و اراده اجرایی دولت برای رسیدگی جدی به مشکلات کمبود در این زمینه باشد. از سوی دیگر با تمرکز جدی بر این مهم می توان به توسعه و گسترش حوزه گردشگری پزشکی و افزایش ارز در این راستا و در عین حال تامین کامل نیازهای درمانی کشور فکر کرد.

انتهای پیام/